Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 46 отговора

там някъде

Мнения: 320
Въпроса ми е породен от това, че вчера една колежка идва на работа след отпуска и нали знаете почваме да говорим коя къде била и какво е яла и какво е сготвила и т.н. та тя казва, че била яла "Торта Агнес" и съответно ние /аз и още две колежки/ я гледаме с учудване понеже нито една от нас не бе чувала за тази торта, а тя още по-учудена пита как така не само че не сме яли, ами не сме и чували за тази торта, която била стршно вкусна и т.н. и т.н.  иии срам, срам голям срам Blush и аз веднага реших да се образовам и питам чичко Гугъл за тази торта, но излиза като сладкиш, а не торта, някъде е Агнес, другаде Агнеса, та това сега я кажете вие торта ли е сладкиш ли е, Агнес ли е или Агнеса?
Давайте мнения, рецепти, снимки, всичко за да не се излагаме друг път  Rolling Eyes

PP: Само в един сайт на някаква сладкщарница излезе снимка на торта Агнес, но за съжаление няма рецепта  Crossing Arms
Цитирай


Мнения: 6 750
В руски сайтове съм срещала торта Агнес, с повече блатове, много добре и много вкусно изглеждаща, май беше наречена на някаква жена. Ще потърся, ако я намеря, ще сложа линк.

Ето тук я има.

А ето и снимки, оказа се, че е немско изобретение. Peace




Тази първата е с целувчени блатове с ядки и мока крем, а за другите пише, че са от орехова основа, бисквитени блатове, целувчени и маслен крем с мока-нотка. Не знам дали точно това е хапвала твоята позната, но ако е това, да дава рецептата. Peace bouquet
« Последна редакция: вт, 11 май 2010, 23:31 от labrex »
Цитирай

UK

Мнения: 636
Аз го знам като Агнес, за първи път чувам за торта Агнес(а). Правя го по рецептата на Йоана, моята е едно към едно с нейната, но я знам от майка ми:
http://www.kulinarno-joana.com/2010/04/agnesi/
Цитирай

София

Мнения: 1 859
Аз си ги знам и обичам от детството като агнески! Пак са на ромбчета, но ми се струва, че са по-скоро сладки, отколкото сладкиш, по-тънички са, по-различни..
Скоро даже се бях сетила за тях и мислех да искам рецепта от майка ми, че не съм яла от много години. По-късно ще я попитам и ще постна рецептата, за да сравним, но определено ще пробвам и другите варианти като сладкиш.
Цитирай

Бургас

Мнения: 405
Аз го знам като Агнес, за първи път чувам за торта Агнес(а). Правя го по рецептата на Йоана, моята е едно към едно с нейната, но я знам от майка ми:
http://www.kulinarno-joana.com/2010/04/agnesi/


Така го правя и аз.Мнооого вкусен сладкиш.От дете не мога да му се наям.

 newsm78 иииии,как не се сетих .Другата седмица за бала на детето мога да го направя,и без това се прави предварително. chef
Цитирай

там някъде

Мнения: 320
Лабрекс, тортичките на снимките изглеждат страхотно, но ако можеш и да преведеш рецептите цена няма да имаш  Peace
Ljoli, колежката каза, че е Агнес, а не Агнеса и обеща утре да ми даде рецептата, така че ще сравним с твойта  Peace
Сиси, питай и ти майка си за рецептата  Hug
ri4ko, прави се предварително, за да попият блатовете ли  newsm78
Цитирай

София

Мнения: 1 859
Ето агнеските на майка ми:
4 яйца (отделят се жълтъци от белтъци)
200 гр. масло
10 с.л. смлени орехи
9 с.л. брашно
8 с.л. пудра захар за жълтъците
4 с.л. пудра захар за маслото
4 с.л. кристална захар за белтъците
2 ванилии
кора от лимон

4-те белтъка се разбиват 4 с.л. захар на сняг. В друг съд се разбива маслото с 4 с.л. пудра захар до побеляване, прибавя се брашното, орехите, ванилията, кората лимон. Към сместа се прибавят постепенно и разбитите белтъци.  Пече се тънък блат, след като изстине се покрива с крем от 4 жълтъка и 8 с.л. пудра захар. Хубаво е да постоят поне няколко часа преди консумация, а най-добре на следващия ден.
Тези дни ще направя.
Цитирай


Мнения: 1 188
Сиси, и майка ми ги прави като сладки и все съм си мислела, че са сладки, а не сладкиш  Laughing  рецептата е същата, само и отгоре им ръси орехи.
Цитирай

Бургас

Мнения: 405
Алекс,нищо не попива в блатовете.Просто заливката е от жълтъци-сурови разбити с пудра захар.Та те трябва да стегнат ,нещо като коричка.Ако те интересува мога като пропорции да ти пратя моята рецепта.Наистина гарантирам мноооого вкусен сладкиш.Дори децата все им е малко като правя и веднъж малкия ми каза,че като се ожени ще кара всеки ден жена му да прави такъв и ще яде по една тава на ден. 35 35 35  Само,че говорим варианта сладкиш.Торта не съм правила,но не е лоша идея да направя стига да знам какъв е крема между блатовете.
Цитирай


Мнения: 91
Toчно преди около 2 седмици правих агнеси (аз така ги знам или сладкиш агнес). Понеже рецептата която имам е с 6 яйца - аз ги правих по рецептата на Звездев с 4 яйца ( бяха ми кът) и стана много добре chef Mr. Green За торта с такова име май не съм чувала - ще ми е интересно да я опитам Wink
Цитирай

там някъде

Мнения: 320

............Дори децата все им е малко като правя и веднъж малкия ми каза,че като се ожени ще кара всеки ден жена му да прави такъв и ще яде по една тава на ден. 35 35 35  .....
Разсмя ме наистина, голям сладур   35 35 35
Няма да е лошо да напишеш и твойта рецепта, за да сравним  Peace

arkady, рецептата на Звездев и понеже е придружена със снимки изглежда много добре, само едно ме притеснява тези сурови жълтъци ааа няма ли някаква опасност или няма страшно понеже пише, че се изсушава във фурната, загрята на 50-60 градуса, за 10 мин  newsm78
Цитирай

Бургас

Мнения: 405
Аз я правя така:
1 ч.ч.пудра захар
1 ч.ч.ситно смлени орехи
1 ч.ч. захар кристал
2 ванилии
2 п.краве масло
4 яйца
200гр. брашно
Разбивам маслото със кристалната захар до побеляване-като кремче,добавям  1 ванилия и орехите.После като бъркам леко добавям разбитите на пяна белтъци и накрая брашното.Пека блата в намазана с олио и набрашнена тава   до златисто.Като изстине съвсем, заливам с разбитите жълтъци с пудра захар и другата ванилия.Като жълтъците разбивам с миксер на висока скорост.Става много гъст крем.Като намажа оставям 24 часа някъде скрито,че......едвам изтрайвам и аз.За тези които не са правили агнеса-не се притеснявайте от жълтъка.И между другото не суша във фурна.Е,да ви е сладко. chef
Цитирай


Мнения: 91
alex_og97 - няма  за какво да се притесняваш Cool По рецептата на Звездев със сушенето всичко е ок, но и при рецептата от баба ми без сушене пак всичко е ок - става страхотно Wink Сега като се замисля май баба малко ги оставяше да престоят( но не съм много сигурна защо или просто не ни е давала веднага да ги унищожим Blush)
Цитирай


Мнения: 1 117
Може ли маслото да се замести с олио, понеже пазя безмлечна диета?
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 493
Може ли маслото да се замести с олио, понеже пазя безмлечна диета?

Сложи маргарин, пак е растителен, но мирише на масло  Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 46 отговора