Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 окт. 2005, 21:05 ч.

Към немските мами-Hamburg ?

 • 4 700
 • 11
 •   1
Отговори
 • DE
 • Мнения: 7 650
Момичета,

имам нужда от вашата помощ за малко информация от „първа ръка“....

Накратко ситуацията е следната – колебаем се между оставане тук-във Франция и преместване в Хамбург. Категорични сме ,че тук не искаме да пускаме корени, Франция не е нашето място. Определено немския начин на мислене, манталитет и т.н. ни харесват. Живели сме известно време в Австрия и се чуствахме прекрасно.  Но пък работата на съпруга ми тук е по-добре платена от тази която предлагат в Хамбург. Опитваме се да мислим прагматично, но за целта нямаме достатъчно информация в чисто битов план. Седнахме да напишем плюсовете и минусите на двете положения, но някои неща не знаем как са....Моля ви за малко яснота по следните въпроси:
Колко е скъп животът в Хамбург за 3-4 членно семейство – храна, прилична квартира, детски ясли, градина, училище, застраховки....
Какви са данъците приблизително ? Полагат ли се някакви допълнителни пари – детски и т.н.
Намират ли се курсове по немски за чужденци, някакви приблизителни цени ?В началото ще мога ли да се оправям на английски?

Изобщо, всичко за което се сетите и което ще ми е от полза като информация....Знаете колко са много неизвестните в нова страна.

Много, много благодаря за помощта!  bouquet

Последна редакция: пн, 21 ное 2005, 10:10 от Мишенце

# 1
 • Германия
 • Мнения: 7 106
А така! Кой беше от Хамбург newsm78
Аз мога да те успокоя само, че курсове по немски има, най-евтини по принцип са университетските или такива в Volkshochschule. За цени и всичко останало най-добре тамошните мами да кажат. А с английски в Хамбург не мисля, че ще е проблем.

# 2
 • München
 • Мнения: 2 567
Само да добавя, че ще ви се полагат детски-около 150 Е са на месец. Освен тях, при определен доход бихте имали право и на възпитателни пари за детето.
Успех!   bouquet

# 3
 • На Триъгълната земя в кьошето ... бях
 • Мнения: 980
Ами неzнам дали в Г. е по скъпо от Франция. Квартирите в наШе село вървят от 500 zа 2 стаи с кухня до около 1000 , според zависи махалата, сградата и т.н.
А zа данъците ами около 30%  от zаплатата се удържат zа данъци, осигуровки и подобни.
Курсове има. При нас има еzикови Школи, където цените zапочват от 200 евро. Но с английски навсякъде може да се оправи човек.
Храната май е като в Франция, въпреки че като бях веднъж в френския Шампион ми направи впечатление, че беШе по скъпо от наШите магаzини. Ние сме двучленно семейство и на месец zа ядене даваме около 150 евро вклучително напитки (беz спиртни)
Ами ако се сетя неЩо пак Ще пиШа Simple Smile
Неса не беШе ли от Хамбург? newsm78

# 4
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Здрасти,

мога да ти отговоря на няколко въпроса тъй като сме германци, живуЩи във Франция и след месец Ще се преместим пак в Германия, макар и само временно, но мисълта ми е 4е от първа ръка мога да сравня Франция с Германия  Wink

За манталитета трябва да zнаеШ, 4е определено има раzлика между австрийците и немците, най ве4е с теzи в северна Германия. В Австрия не са много дале4 от славянския манталитет, а в северна Германия са по студени4ки.

За Хамбург специялно не мога да ти помогна, zнам само обЩи работи, примерно 4е там процентуално има най много богатаШи но освен това, хабер си нямам zа града  Sad

За жилиЩе можеШ да провериШ в www.immobilienscout24.de zа да си имаШ някаква представа zа наемите. Дано да има тук някой от Хамбург който да ти каже неЩо zа кварталите.

В Германия условията zа гледане на деца са по лоШи в сравнение с Франция. В детските градини не достигат местата, скъпи са и по zакон са отворени само по 8.5 $аса на ден, долколкото zнам. Така 4е ако и двамата работите, трябва добре да се органиzирате кой Ще zаведе детето и кой Ще го прибере. Таксата се иz4ислява според доходите. У4илиЩето е само до обяд, така 4е ако работите двамата, трябва да пратиШ детето и на zанималня (Hort). За цени не мога да ти давам ориентация, нека да кажат мамите с дете в немска градина.
У4илиЩето е беzплатно.

Това, 4е на съпруга ти му предлагат по ниска zаплата в Германия, не е много добре, zаЩото в Германия отдръжките от zаплатата (данъци, социялна осигуровка) са по високи. По интернет има калкулатори, колко Ще ти остане от zаплатата според семейната ситуация (брой деца и т.н.), търси Nettolohnrechner. Ако ти трябва помоЩ, кажи  Wink

Както ве4е са ти каzали, плаЩат детски в раzмер на 154?.

Курсове по немски има колкото си искаШ, това е най малкият проблем  Wink

Колко пари трябват zа прили4ен живот? Трудно мога да кажа беz да ви поzнавам. Храната е доста по ефтина както и някои други работи, но и то zависи от това къде във Франция живеете и от къде си паzарувате. Бенzинът е по скъп в Германия с около 10сента/литър.

Друго....ами питай каквото се сеЩаШ  Grinning

# 5
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Ние сме двучленно семейство и на месец zа ядене даваме около 150 евро вклучително напитки (беz спиртни)

 Shocked Това с продукти zа 4истене и коzметика (сапуни, Шампуани) ли е? Много малко ми се вижда, ние двамата хар4ихме към 300? на месец горе долу....  newsm78

Курсовете в Volkshochschule са много по ефтини  Wink

А отдръжките ...ами zависи много от семейната ситуация и дохода. Социялните осигуровки са 20% (zдравни, пенсия, беzработица и пр.), към това се добавя и данъка който zа раzлика от Франция, където плаЩаШ веднъж годиШно, се отдържа от zаплатата всеки месец (веднъж годиШно подаваШ декларация zа да се види да ли сте платили пове4е или по малко отколкото трябвало).  Аz полу4их нето към 55% от zаплатата си, тогава не бях женена, беz дете, но с хубава zаплата, а колко е по хубава zаплатата, толкова по лоШ е данъка  Cry  Тъй като не zнаем нито колко е zаплатата на мъжът на МиШенцето, нито пък ни zасяга, нито zнаем колко деца имат и дали тя съЩо работи, нека те да си го иz4ислят, няма смисъл да гадаем колко пари Ще йм останат та да няма неприятни иzненади после zа тях.

# 6
 • MERIGNAC, FRANCE
 • Мнения: 1 551
Аз живея във Франция, но миналата година живях 3 месеца в Хамбург.Наистина това е градът с най-много милионери в Германия, но съ6то така и с най-много националности. Дори има цели квартали, които се водят като турски(например Алтона). Храната определено е по-евтина от Франция, а от хората не мога да се опла4а. И въпреки 4е ги класифицират като студени , на мене по- ми допадат от французите. Транспортът в града е добре организиран и има много паркове и не6та за разглеждане.  Simple Smile

# 7
 • DE
 • Мнения: 7 650
Благодаря на всички за отговорите!
МНого полезна информация ! Ще разгледаме и линковете които сте дали.
Ако се включат и мамите от Хамбург със съвети за квартали и т.н. ще е чудесно!

За храна - 150-300 ? на месец ми се вижда доста евтино. Тук харчим около 500-600 ? на месец за трима ни за храна, памперси и козметика, и то без да се глезим много-много. Наема и сметкиte са отделно.
Определено във Фрация храната е скъпа. Помня като се преместихме от Виена какъв шок изживяхме от цените тук.
Не искам да сравнявам немци с французи, не е етично а и нямам пряк поглед над немците. Но определено мога да кажа че Франция не е нашето място.
Не знам, много сме объркани, всяко едно положение си има и добрите и лошите страни. Решението ще е много трудно.

# 8
 • DE
 • Мнения: 7 650
Здравейте пак!
Повдигам темата, за да ви кажа как се развиват нещата, а и да питам още куп работи....
Та значи - след дълго мислене и премисляне, май и аз ще ставам немска мама Simple Smile

Та започвам с въпросите веднага, а ако се намери някоя хамбургска мама да ми отговори, ще съм много благодарна.
-Какво е положението с квартирите в Хамбург? Имам предвид - има ли достатъчно предлагане, за колко време се намира хубава квартира (тук сегашната я търсихме 4 месеца, а не искахме кой знае колко), как е прието - да се ползва агенция или да се контактува директно със собствениците ? Питам ги тия глупости, щото ще трябва да търсим от разстояние, а и нямаме много време....
-Ясли или заведения за деца под 3 години ? В бъдещата работа на мъжа ми има детска градина, но тя е за след 3 години. Ще се наложи да търся нещо например за по 2-3 пъти седмично за бебо (17 месеца), за да свиква с езика, а и за да мога и аз да ходя на някакви езикови курсове....Какви възможности има ?
-Как ще се адаптира човечето с езика ? Той сега тепърва проговаря на Бг, а как ще свикне с немския...
-Как стои въпроса с педиатрите? Вземам телефонния указател, избирам педиатър и си записвам детето при него, или принципа е друг?

Ох, със сигурност ще ми изникнат поне още стотина въпроса, ама сега здраво съм зациклила...

Благодаря много!

# 9
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
-Какво е положението с квартирите в Хамбург?

-Ясли или заведения за деца под 3 години ?

-Как ще се адаптира човечето с езика ?

-Как стои въпроса с педиатрите? Вземам телефонния указател, избирам педиатър и си записвам детето при него, или принципа е друг?
За съжаление не съм от Хамбург, но все пак мога да ти отговоря на някои въпроси.
Квартирите се търсят или директно от собственика (обикн. има обяви във вестниците) или пък чреz агенция. Може би zа вас вторият вариант би бил по подходящ, тъй като не сте на място. Доста от фирмите предлагат и помощ на новите си служители, които идват от други градове или пък особено от чужбина, zа намирането на квартира. Вижте дали и таzи фирма, в която мъжът ти zапочва работа няма такава програма.
Виж и тук http://www.hamburg.de/index/1,2709,JGdlbz0zJG9rPTE1ODA3JHVrPTE1ODEwJA__,00.html zа жилища под наем.

Има въzможност zа ясли, вкл. и частни. Също така и zа Тагесмутер, това са жени, които се грижат zа малките дечица.

Човечето Wink няма да има проблем с еzика. Децата се адаптират към променящата се обстановка дори по бърzо от въzрастните. Тук във форума напр. има доста примери zа това.

Намирането на педиатрите не е проблем, а става точно така, както си го описала. Виж и тук http://www.kvhh.net/kvh/public/arztsuche/arztsuche.php


Ти ще работиш ли в началото?Кога ще се местите?

Пожелавам ви леко адаптиране и да ви върви по вода в любимия ми град.  bouquet

# 10
 • Стара загора
 • Мнения: 112
Zdrasti , Mishenze,
Az iskax da ti pisha na lichni poneje ne moga da pisha na kiriliza i ne iskax da zagrozavaim temata s latiniza , no nadiavam se moderatorkite da mi prostiat  newsm17
Az poneje sam badeshta mama - niamam nikakva informazia za detski gradini, pediatri , no poneje se premestixme v novo jilishte imam info za tova . Ta nie sme v Eidelstadt- jiveem v edni malki blokcheta s vatreshna gradina i park. Tochno na centara e ,v smisal vsichki magazini ot kvartala sa mi na edna krachka , a e v tiha zona sashtevremenno. poneje sme na parvi etaj imam gradina . app e 60 km2 , lux , s kuxnia s vs.uredi , bania s vana , parker i terakot i naema mi e 600 eur - warm . + 30 eur mesechno elektrichestvo . Malko e skapo no tova e zaradi miastoto i zaradi tazi gradina s park . Ima edin vestnik Hamburg Abendblate - izliza vsiaka sabota - tam ima mnogo obiavi - ako iskate app v hubav kvartal i lux povecheto firmi koito ti namirat app iskat da se palshta edna suma -Courtage se kazva , koito e prashtash prosto za tova che sa posrednizi, za nashia app platixme 900 eur Courtage. Otdelno sa tezi Kaution Geld - koito sa 3 naema nakup kato garanzia. Vscihko tova nie go organiziraxme za 2 sedmizi sled kato vidiaxme obiavata , vapreki che v app imashe hora i chakaxme da se osvobodi. No na viaska obiava pishe - svoboden ot ..... data
Sledvashtia moment sa mebelite - ako shte kupuvate ot tuk , poneje app se davat prazni - kato si haresate neshto v magazina , moje da se chaka pone 1 mesez ako go niama na sklad , no sas sigurnost se chaka pone edna sedmiza za da ti go transportirat.
drugo ne se seshtam , potarsi ot foruma Teya - tia e po v chas ot men .
Haide uspex , po natatak shte ti dam telefon , ako iskash moga da pregledam obiavite vav vesnika , pishi mi na lichni kakvo tarsite .

# 11
 • DE
 • Мнения: 7 650
Благодаря момичета.
Като се поизяснят още малко нещата ще се свържа с вас на лични, и ще питам още неща. Нали може ?

Пак много, много благодаря!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт