Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-69 от 69 отговора
НЕКА СЪБЕРЕМ В ТАЗИ ТЕМА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ НА ЛЮБИМИТЕ НА СЕМЕЙСТВАТА НИ СИРОПИРАНИ СЛАДКИШИ...НИЕ ЛИЧНО ГИ ОБОЖАВАМЕ НО ПРАВИМ ВСЕ ЕДНО И СЪЩО...РЕВАНЕ И БАКЛАВА...
Цитирай


Наскоро правих този сиропиран какаов сладкиш на Марулка, останах очарована.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=258128.msg9366733#msg9366733

Иначе от турските правя най често баклава, реване, правила съм и този.
Шамбали сладкиш или турски ориентки

За блата: 1ч.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. грис, 1 ч.ч. кисело мляко , 1/2 ч.ч. брашно, 1 пак. бакпулвер, 1 пак. ванилия

За сиропа : 3 ч.ч. захар , 2 1/2 ч.ч. вода, 1 ч.лъж. лимонов сок

Продуктите за блата се разбъркват в купа, сместа е гъста. Изсипва се в правоъгълна тавичка 20 на 30 см. или овална форма 26 см./ но казва че който иска блата му да е по висок да ползва от 24 см/. Тавичката е намазнена и посипана с 1 суп. лъж. захар. Сместа в тавичката се заглажда. Отгоре се нареждат обелени сурови бадеми/лесно се белят като се накиснат в гореща вода/. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 мин.Проверява се с клечка ,бодната да излезе суха.Отгоре да се зачерви като нар.Сиропа се започва 15-20 мин. след като сте сложили блата да се пече. Слагате водата и захарта да се варят,бъркате докато захарта се разтопи,след като заври добавяте лим.сок и след 1-2 мин. сваляте от огъня.
Блата като се извади от фурната,веднага се залива с горещия сироп,но лъжица по лъжица/или черпак/ навсякъде да попие.Отгоре се покрива и се оставя за около3-4 часа или най-добре да се хапне на следващия ден.

Иначе по темата искам много да пробвам и домашна саралия, но нямам формички.
За пробване са ми плодовото реване на Мамето и една баница с локум, мисля че беше на Макс мама, ама не съм сигурна.

Абе ако зависи от мен бих сиропирала всичко сладко що излиза от фурната  35 35 hahaha
Ще следя темата с интерес, мерси на авторката   bouquet
Цитирай


Този е вкусен , а е много лесен за приготвяне :

http://aelisaelis.blogspot.com/2010/05/blog-post_21.html

Тази баклава е разкошна, но е малко по- трудоемка :

http://aelisaelis.blogspot.com/2010/05/blog-post_18.html

Тази баница с халва също я препоръчвам горещо :

http://aelisaelis.blogspot.com/2010/05/blog-post_13.html
Цитирай


мхмммм.. Аелис  сиропираният черен сладкиш изглежда страхотно...ще се пробва задължителноооо......
Lindita благодаря и на теб за сладкиша на Марулка.....ти имаш ли снимка на това страхотно звучащо и изключително вкусно предполагам творение Шамбали сладкиш или турски ориентки

Цитирай


Не се стърпях и направих сиропираният черен сладкиш на Аелис. Аелис- страхотен е  Peace И е толкова лесен и бърз, че чак не е за вярване. Надявам се, нямаш нищо против, че го моделирах малко по мой вкус- не сложих мазнина, а брашното заместих със смес от овесени трици и ядки. Стана един път  kiss
Цитирай


Umbria , чуден ти е станал сладкиша Hug.Разбира се, че нямам нищо против моделирането, то в това е смисъла на кулинарията - взимаш за основа една рецепта и добавяш нещо от себе си Love.Това не съм го измислила аз, чух го от Жак Папен  Wink.
Цитирай


Момичета страхотни сте.....кейка изглежда страхотен.....Във фурната и аз в момента пека един кеик подобие на фъч,но не баш.........по късно ще кача и снимков матерял.....за сега мирише ужасно вкусно..мхмммммммммм



вече завършен моя фъч......и изяден 1/3 хахааааа....мъжа ми каза страшен е.....
« Последна редакция: Пет., 21 Май 2010, 19:18 от medunka320 »
Цитирай


мхмммм.. Аелис  сиропираният черен сладкиш изглежда страхотно...ще се пробва задължителноооо......
Lindita благодаря и на теб за сладкиша на Марулка.....ти имаш ли снимка на това страхотно звучащо и изключително вкусно предполагам творение Шамбали сладкиш или турски ориентки



Имам я Mr. Green
Всичко преди да достигне до устите ни първо се документира 35 35
Шамбали татлъсъ или турски ориентки


Ух, много сте лоши сега с тая тема, тамън мислех да намалям сладкишите а то точно с тема с любимите ми сиропирани сладкиши отворена сега Crossing Arms Mr. Green
Цитирай


 Lindita сладкиша наистина изглежда страхотен...........ще се пробва 100 на 100.......... Hug Hug Hug
Цитирай


Lindita ,чудно изглежда сладкиша  Hug.
Цитирай


Благодаря ви момичета  bouquet
Рецептата за този сладкиш ми я даде едно момиче от турската тема, Севи Нил, защото ми беше харесала снимката на сладкиша в един турски сайт и я помолих за превод.
Дала ми е и още една рецепта пак на същия сладкиш, но с по различни пропорции, уж ставал по сладък, но аз реших да направя  варианта, който е на снимката.
Пак тя ми е давала и оригинални преведени от турски рецепти на реванета, имам 2 рецепти, но аз реването си го правя по рецепта на Берина, става точно както си го спомням от едновремешните сладкарници, вече никъде не правят подобни реванета.
Аелис, твоят сиропиран черен сладкиш ме заинтригува и като гледах продуктите е същия както негърското дупе на Марулка, което правих мин. седмица, единствената разлика е канелата в твоя. Откъде имаш рецептата?   Hug bouquet
Цитирай


Една рецептичка за реване с кисело мляко, не претендира за оригинална

Реване с кисело мляко

2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1. ч.ч. олио
2. ч.ч. брашно
1 с.л. сода

Всичко се разбърква добре.
Сместа се пече около 30 минути.

Сироп:
2 и половина ч.ч захар.
2 ч.ч. вода
2 ванилии

Сиропа трябва да бъде студен, когато реването се залива

Може и да го пробвам събота и неделя, казах ви аз че сега с тая тема само разбунихте духове, дето трябвяше да спят поне до настъпването на есента. Blush Mr. Green

Това е реването по рецепта на Берина


И една баклава от новогодишните теми с баклавите Mr. Green
« Последна редакция: Пет., 21 Май 2010, 23:54 от Lindita »
Цитирай


   Шоколадов кекс "Панадолко". Днес ще го правя за пореден път.  Smile

 
Цитирай


Lindita , рецептата за черният сладкиш е от " старите тефтери".Бях поискала от една колежка няколко рецепти, а тя направо ми донесе цялото й тефтерче , в което е събирала рецепти повече от 15 години - та много неща си преписах от там, включително и черният сиропиран сладкиш.Негърското дупе на Марулка и аз съм го правила, много е вкусно, но е различно като вкус, въпреки , че продуктите са сходни, има си заливка все пак , която изцяло променя вкуса Wink.Пробвай черният сладкиш и ще разбереш какво имам предвид Hug.Ах,това реване е много съблазнително bouquet.

Селма, много вкусно изглежда Панадолко Hug.

Цитирай


страхотния сладкиш Панадолко също беше високо оценен от моя любим съпруг....
Цитирай


С умиление се сещам за страхотен сладкиш, който правеше баба ми и ще се опитам да намеря рецептата - казва се Саварина. Любим на цялото семейство, но не съм го правила лично аз от години. Сега ще ровя за рецептата и ще пусна тук.

10гр.мая,4 яйца 1к.ч.прясно мляко,1/2ч.ч.захар,1к.ч.краве масло,350гр.брашно
За сиропа:2ч.ч.вода,2ч.ч.захар,1ч.л.ром или коняк и ванилия

Разбъркваме маята с 1/2 каф.чаша прясно мляко,1с.л.захар,1с.л.брашно,щипка сол и оставяме да шупне.Разбиваме 4 жълтъка и 1к.ч.краве масло с 1/2ч.ч.захар.Прибавяме втасалата мая, 1/2к.ч.топло прясно мляко и 350гр. брашно.Замесваме меко тесто и го слагаме в поръсена с брашно форма.Оставяме го да втаса и печем в умерена фурна.Когато саварината изстине ,я заливаме с топъл сироп,приготвен от 2ч.ч. вода и 2ч.ч.захар.Ври 5-6 мин.и ароматизираме с 1ч.л. ром или коняк, може да се сложи и ванилия.Преди да я сиропираме саварината ,я набождаме с клечка за да може по лесно да поеме сиропа.Белтъците разбиваме на сняг със 1 кафена чашка захар и украсяваме сладкиша. Уникален и ефектен! Да ви е сладко!
« Последна редакция: Съб., 22 Май 2010, 12:23 от Надя 73 »
Цитирай


Аз много не обичам сиропирани сладкиши или торти ,но тази ми е любима.

Млечна торта(Three milk cake)





1 1/4 ч.ч.брашно
1ч.л.бакпулвер
1ч.ч.захар
1/3ч.ч.олио
5 яйца
1ч.л.течна ванилия
1ч.ч.+1/2ч.л.прясно мляко
1ч.ч.сладко кондензирано мляко
1ч.ч.течна сметана
1с.л.ром
щипка сол

В купа смесваме брашното,бакпулвера и солта.В друга купа смесваме олиото,захарта и ванилията.Прибавяме яйцата едно по едно към захарната смес и разбиваме добре.Добавяме 1/2ч.ч.мляко и изсипваме брашното по малко.Изсипваме сместа в леко намазнена форма за торта и печем на 170 градуса за около 30-40 минути.Оставяме тортата да изстине до стайна температура.Надупчваме с вилица на 20-30 места.Оставяме в хладилник около 30 минути за да се охлади добре.През това време разбъркваме 1ч.ч.мляко,кондензираното мляко,сметаната и рома.Бавно изсипваме върху вече изстудената торта.Оставяме в хладилник за още 1 час.След това се украсява.

  1ч.ч.-240мл.
  тортата е на един блат ,но става много сочна
« Последна редакция: Съб., 22 Май 2010, 20:45 от Pety »
Цитирай


Жадната монахиня харесваме http://www.receptite.com/recepta.php?r=8763 ,но аз го правя с литър мляко,че обичаме повече сиропирано да е.
И сиропирана баница със сусам се харесва също.Нея я правя когато ми остане малко тесто от мекици или пица.
Цитирай


medunka320,Аелис,благодаря ви!  Smile

Pety,млечната торта е страшно примамлива.  Smile
Кажи ми,каква марка сметана използваш.Че аз нещо със сметаните не съм "в приятелство".В на някакви растителни попадам.
Цитирай


Селма ето такава използвам ,но мисля че тази марка не се прадава в БГ.

Цитирай


Селма ето такава използвам ,но мисля че тази марка не се прадава в БГ.


    Не.....не съм я виждала.....  no
Цитирай


Петя, тортата изглежда страхотно!!!

Аз вчера правих толумбички.

Цитирай


Вкусно ......вкуснооооооооо........ама многоооооо вкусноооооо ooooh! ooooh! ooooh! ама сам на диетааааа в къщи едно реване което още изстива по късно и снимка на него...........
Цитирай


Не знам дали може да мине за сиропиран сладкиш, но е много вкусно:

Лесна торта с кисело мляко от Дамаянти

Прави се пандишпанен блат от:
4 яйца
15 с.л. (равни) захар
15 с.л. ( с лек връх) брашно
1 бакпулвер

Пече се блата на 200 градуса (става готов бързо)
Още топъл се залива с 1 кофичка НЕ подсладено кисело мляко което се разстила равномерно.
Изчаква се един час след което се нареждат отгоре нарязани плодове (зимата става и от компот или сладко).
След това се украсява със сметана. Да ви е сладко!
Тортата се приготвя  много лесно и е страшно приятна за топлото време.


И разновидност, не съм записала автора:

1 блат пандишпан от 6 яйца, 6 с. л. захар и 6 с. л. брашно.
2 кофички кисело мляко, смесени с 1 ч. ч. захар и кората на 1 лимон, може и ванилия.
След като блатът изстине, без да се разрязва, се излива отгоре едната кофичка мляко, след половин час се излива и другата. Оставя се в хладилника за няколко часа, дори да е денонощие, няма да му навреди. Получава се много приятен десерт, за който са ме питали, това отгоре какво е.
Цитирай


labrex звучи много вкусно...а някоя снимчица да имаш да ни доизкушиш... Hug
Цитирай


labrex звучи много вкусно...а някоя снимчица да имаш да ни доизкушиш... Hug

medunka320, ако бях намерила, да съм я сложила, за съжаление доста отдавна съм правила сладкиша, когато още не снимах и не показвах, а само си копирах рецепти като луда.
Понеже се понатрупаха сладки неща вкъщи, като нищо може да я спретна след някой ден и ще я снимам. bouquet
Цитирай


Здравейте,днес правих тези сладки и реших да ги споделя и с вас.Казват се Дупка баклава/сигурно защото са сиропирани/.

5 с.л.царевично брашно
1 яйце
1ч.ч.олио
1ч.ч.кисело мляко
1ч.л. сода
брашно за меко тесто

Продуктите се разбъркват добре и се прибавя брашно докато се получи много меко тесто.Оформят се топчета колкото орех и се подреждат в намаслена тава.Всяко топче се натиска леко с гълото на стъклена бутилка ,потопена в смляно кафе.Пекат се в предварително загрята на 180 гр.фурна около 15-20 мин.Докато изстиват се приготвя захарен сироп +1 ванилия.Заливат се с горещия сироп и се оставят поне един час да поемат.
Много са бързи и лесни и стават много вкусни.От царевичното брашно се получава много интересна зърнеста структура.
Ще се опитам да поставя и снимка,но ми е за прув път и незнам дали ще стане
Цитирай



katyaG, в първия момент ми напомниха едни маслени сладки - гъбки, после се зачетох в рецептата. Вкусно звучи! Peace  bouquet

Хайде да сложа и една много харесвана вкъщи ябълкова баклава. Снимката е линк.

Цитирай


Като стана дума за турски рецепти тази ми е една от любимите за сиропирани сладки. http://www.receptite.com/recepta.php?r=15185
Цитирай


Тая ябълкова баклава изглежда умопомрачително.Ще се пробва задължително. Very Happy
Цитирай



Тая ябълкова баклава изглежда умопомрачително.Ще се пробва задължително. Very Happy

katyaG, лека е и не толкова сладка, като истинската. А и се прави за нула време. Peace
Цитирай


http://secko.snimka.bg/cooking/obicham-da-gotvya.386780.20942533
Цитирай


nevinn , много вкусно изглежда - какво е това?Прилича ми на нещо като баклава, ама искам подробности Wink.
Цитирай


Сиропиран тиквеник




Хем сега му идва сезона, пък и да ползвам за запис, обожавам сочните сладкиши  Smile
Цитирай


Ето и моето Шекерпаре (рецептата е от темата за турската кухня). Много, много вкусно и сочно...ммм. Дори утре мисля отново да го правя.

Цитирай


Ето още нещо много вкусно от мен  - Сладка сиропирана баница

Цитирай


Ох, Илрай ще пробвам тази баница задължително  bouquet !
Цитирай


Този ябълков сладкиш с карамел на Лео:

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=72935.0
Цитирай


Ох, Илрай ще пробвам тази баница задължително   :bouquet: !

Горещо я препоръчвам! Прави се много лесно и свършва много бързо  Flutter
Цитирай


nevinn , много вкусно изглежда - какво е това?Прилича ми на нещо като баклава, ама искам подробности Wink.

И аз съм на опашката за рецетата! Party
Цитирай


nevinn , много вкусно изглежда - какво е това?Прилича ми на нещо като баклава, ама искам подробности Wink.

И аз съм на опашката за рецетата! Party

Струва ми се, че става въпрос за такава баклава, не точно шоколадова, а по този начин направена, но най-добре nevinn да даде рецептата. Peace
Цитирай


nevinn , много вкусно изглежда - какво е това?Прилича ми на нещо като баклава, ама искам подробности Wink.

И аз съм на опашката за рецетата! Party

Струва ми се, че става въпрос за такава баклава, не точно шоколадова, а по този начин направена, но най-добре nevinn да даде рецептата. Peace

Рецептата ще я взема от мама, защото е с домашни точени кори и се навива около точилка/има едни дълги и не много тънки, но не и дебели, около 3 см./ , но стегнато и там още се прави на хармоника като от двете страни с ръце се бута към средата, вътре плънка от орехи не се слага, а когато е сиропирана отгоре се поръсва с орехи. Но рецептата ще я напиша в неделя. Това е типична турска баклава, но май се прави само при нас и то предимно по празници.
Цитирай


http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1812.msg32726.html#msg32726 -стъпка по стъпка ,баклава с дом. ръчно точени кори.
Цитирай


Сиропиран сладкиш с компот "Баба Пепи"
По името става ясно от къде имам рецептата.  Laughing
Продукти:
6 яйца
1 компот от кайсии
1 компот от череши
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 и 1/2 ч.ч. захар
бакпулвер
около 5 с.л захар за карамел

На дъното на тава се карамелизира захарта, от горе се редят плодовете от компотите (черешите изчистени) и се заливат с тестото. Още горещ се сиропира със сока. По рецепта е само със сока на компота от кайсии, но аз слагам и двата, защото обичаме да е по-сиропиран и сладък. От черешовият сок бблатът придобива малко необичаен цвят, но нас не ни пречи ни най малко.
Тази седмица го правих с праскови, защото нямаме кайсии, пак се получи. Hug
Цитирай


    Сиропиран сладкиш "Карамелко".

Цитирай


Ох, Илрай ще пробвам тази баница задължително   :bouquet: !
Ох, и аз!!! Направо ми потекоха лигите , а и изглежда много лесна!
Селма, Карамелкото изглежда невероятно,  къде да видя рецепта?
Цитирай


    Заповядай!  Hug
   Сиропиран сладкиш "Карамелко".

    
Цитирай


   Заповядай!  Hug
   Сиропиран сладкиш "Карамелко".

    
Мерси !!! Hug
Ще го пробвам и него! Само ми обясни какво означава варено кондензирано мляко - трябва аз да го варя или си има такова готово? Единственото кондензирано мляко, което съм виждала е някаква си лейди...и от колко мл. трябва да е опаковката?
Цитирай


  Кондензираното мляко задължително трябва да е подсладено.Не съм сигурна,дали се продава в сварен вид.  newsm78 Вкъщи го варя заедно с кутията около 2 часа, в тенджера с вода,която покрива кутията.
   Грамажът на буркана е 400 г (или близо около това).  Smile
Цитирай


Правих този сиропиран сладкиш - Гаридакя. Страхотен е и много лесен. Немога да си намеря снимката. Thinking
Ето ГАРИДАКЯ  на Теорr

PP.Намерих я  yes
« Последна редакция: Нед., 10 Окт. 2010, 23:05 от Пепика »
Цитирай


Готово сварено кондензирано мляко съм купувала от Фантастико на Bonne Maman - Confiture de lait (на български е преведено като Млечен карамел). Намира се на щанда с конфитюрите, но е доста скъпо - около 7 лв доколкото си спомням. За сравнение  суровото кондензирано мляко, което трябва да се свари е около 3 лв, но все пак спестява дългото варене, както и не винаги успешната крайна консистенция (поне при мен).
Цитирай


както и не винаги успешната крайна консистенция (поне при мен).
Това последното ме озадачи..... newsm78
 Какво може да й е неуспешното?При мен винаги се получава една и съща. Rolling Eyes

За сладкиша,дето постнах по-горе.....Ще измисля друга рецепта.Тази нещо не ме устройва напълно.  Stop Peace
Цитирай


Нашият любим сиропиран сладкиш е Негърчето (или Фъч, не съм сигурна).
Приготвям го по следната рецепта:

125 гр масло
2 ч. ч. захар
4 с. л. какао
1 ч. ч. прясно мляко (аз слагам малко повече, или добавям вода)
3 яйца
1 1/3 ч. ч. брашно
бакпулвер и ванилия

Маслото, какаото, прясното мляко (и малко вода, или малко повече от чаша прясно мляко, за който обича по-сиропирани неща), ванилията и 1 ч.ч. от захарта се слагат в съдинка на котлона. Когато сместа заври, отделям една чаена чаша. Разбивам яйцата с останалата 1 ч.ч. захар, добавям отделената какаово-маслено-млечна смес, брашното и бакпулвера. В намаслена и набрашнена тавичка изсипвам получената смес и пека около 20-25 мин. във вентилаторна фурна. Проверявам с клечка кога е готово. Готовия блат оставям малко да изстине, нарязвам го на ромбчета и заливам с останалата заливка. Отгоре поръсвам с кокосови стърготини.
Става много шоколадов и вкусен десерт!

Ще сложа две снимки, но моля да ме извините - снимала съм го направо от тавата и съм далеч от всякаква естетика  Blush!
Цък и цък.
Цитирай


 Вареното кондензирано мляко,т.нар.сгущенка/ако греша Селма да ме поправи/може да се намери в руския магазин на бул.Хр.Ботев-става въпрос за софиянки само.Кутия от 397 гр.е към 3 лв. и стотинки Peace
Цитирай


  Не грешиш.  Smile Peace
Цитирай


Селма, за руския магазин - не знаех. Иначе при мен понякога като варя кондензираното мляко се получава много рядко и течливо, друг път много гъсто -  не може да се размаже равномерно. Но може би аз не правя нещо както трябва.
Цитирай


........Иначе при мен понякога като варя кондензираното мляко се получава много рядко и течливо, друг път много гъсто -  не може да се размаже равномерно. Но може би аз не правя нещо както трябва.

Margherita09, мисля, че не ти бъркаш, по-скоро е от качеството на млякото, вече не е това, което беше! Peace bouquet
Цитирай


http://forum.say7.info/topic5216.html
Цитирай


Любим  ми е карамеленият сладкиш на Лео/с всевъзможни плодове/. Crazy
Последно го правих с череши:
« Последна редакция: Четв., 14 Окт. 2010, 22:20 от pure elixir »
Цитирай


nevinn , много вкусно изглежда - какво е това?Прилича ми на нещо като баклава, ама искам подробности Wink.

И аз съм на опашката за рецетата! Party

Струва ми се, че става въпрос за такава баклава, не точно шоколадова, а по този начин направена, но най-добре nevinn да даде рецептата. Peace

Рецептата ще я взема от мама, защото е с домашни точени кори и се навива около точилка/има едни дълги и не много тънки, но не и дебели, около 3 см./ , но стегнато и там още се прави на хармоника като от двете страни с ръце се бута към средата, вътре плънка от орехи не се слага, а когато е сиропирана отгоре се поръсва с орехи. Но рецептата ще я напиша в неделя. Това е типична турска баклава, но май се прави само при нас и то предимно по празници.

РЕЦЕПТАТА ЗА БАКЛАВА

Рецептата: 0,5л.пр. мляко,3 яйца,3щ.сол,1к.ч. олио-това е едната рецепта. Другата е: 300мл.пр. мляко,1 к.лъж.сода, 2с.лъж. олио и по желание 1с.лъж сметана.Омесва се тесто, което се точи, като всяка кора се разстила,  за да изсъхне малко, после всяка се реже по средата и всяка половина се навива около точилката/ дългите и широки около 3 см./и с двете ръце се натиска към средата на точилката. Леко се изваждат и се режат.  Подреждат се в намазнената тава, както искате. Пече се в слаба фурна, около час. След това може да издържи и месец без да се сиропира. Сиропира се със сироп, който се прави на око.Но по принцип сироп за баклава правим 3 към 2. 3ч.захар и 2ч. вода. Преди да поднесем отгоре ръсим баклавата със смлени орехи.ПРИЯТЕН АПЕТИТ

Цитирай


Вареното кондензирано мляко,т.нар.сгущенка/ако греша Селма да ме поправи/може да се намери в руския магазин на бул.Хр.Ботев-става въпрос за софиянки само.Кутия от 397 гр.е към 3 лв. и стотинки Peace
    Къде на Ботев се намира този руски магазин?
Цитирай


от руския магазин и аз си купувам кондензирано мляко, най-хубаво е тяхното, ето го и сайта им:
http://berezka.bg/bg/stores
Цитирай


Гръцко реване:
6 яйца, 1ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. грис, 1 бакпулвер се разбиват/може и на ръка/ и се изсипват в тавичка /с диаметър около 40 см е моята/ и се пече 20 мин в загрята на 180` С фурна. Горещо се залива с 1 ч.ч. прясно  мляко и  със студен сироп приготвен от :
2 1/2 ч.ч. захар, 3 ч.ч вода 1-2 с.л. масло
Най-вкусно е като престои няколко часа на хладно  Peace
Цитирай


Здравейте,днес правих тези сладки и реших да ги споделя и с вас.Казват се Дупка баклава/сигурно защото са сиропирани/.

5 с.л.царевично брашно
1 яйце
1ч.ч.олио
1ч.ч.кисело мляко
1ч.л. сода
брашно за меко тесто

Продуктите се разбъркват добре и се прибавя брашно докато се получи много меко тесто.Оформят се топчета колкото орех и се подреждат в намаслена тава.Всяко топче се натиска леко с гълото на стъклена бутилка ,потопена в смляно кафе.Пекат се в предварително загрята на 180 гр.фурна около 15-20 мин.Докато изстиват се приготвя захарен сироп +1 ванилия.Заливат се с горещия сироп и се оставят поне един час да поемат.
Много са бързи и лесни и стават много вкусни.От царевичното брашно се получава много интересна зърнеста структура.
Ще се опитам да поставя и снимка,но ми е за прув път и незнам дали ще стане


днес и аз правих същото,но го знам под името "Бъзък татлъсъ" и вместо кръгче с шише правя дупка с пръст в средата на топчето...а и в моята рецепта няма царевично брашно,но следващия път ще го добавя,за да пробвам по твоя начин...и в рецептата ми млякото  е прясно
сега предстои да ги залея,дано се получат,че са ми за почерпка и не искам да се изложа
Цитирай


Здравейте! Съвсем нов съм за форума, ще си позволя да ви предложа нещо,дано да не е публикувано до сега newsm78  Млечен десерт


Неопределено количество цедено кисело мляко,подсладено със захар на вкус,добре разтворена в млякото, добавя се малко ванилия и два жълтъка добре разбити. Всичко това ,добре разбъркано,трябва да добие леко кремав цвят.Поставя се в безцветни прозрачни чаши в следния ред: На дъното 1 или 2 суп.лъж. мляко-според чашата, така ,че да заеме 1/3 от съдържанието- , отгоре около 0,5- 1 см.някакъв конфитюр-ягоди,малини ,нещо смляно, поръсва се с натрошени орехи  .Пак мляко, отгоре конфитюр,после натрошени орехи и най отгоре ако имате едно плодче от конфитюра-черешка или малинка, каквото и да е,ако има. И така пълната чаша се залива отгоре с малко-1суп.лъж. или 2-колкото прецените ,според чашата,сироп от вишни,ягоди или нещо подобно,15-20гр ром ,добър коняк или някакъв ликьор.Оставя се задължително в хладилника да престои поне десетина часа, да може рома и сиропа да проникнат колкото може по-надолу. Като го консумирате силно ви напомня за нещо познато , но трудно ще се досетите.
« Последна редакция: Вт., 08 Ян. 2013, 14:08 от midkoo »
Цитирай


Интересен десерт,дали ще стане без тези сурови жълтъци?
Цитирай


Интересен десерт,дали ще стане без тези сурови жълтъци?
  Жълтъците се разбиват и се губят в млякото, но приятно пречупват вкуса му. Не си мислете ,че ядете направо само сурови жълтъци... а то е според количеството - можеш да сложиш само един жълтък. Благодаря за доверието "Pety"
Цитирай





Интересна рецепта, може би скоро ще се опита  bouquet
Цитирай


За "авторско право" мога ли да претендирам ?... newsm78
Цитирай


 Laughing
Избора е твой  35
Цитирай


1-69 от 69 отговора