Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-69 от 69 отговора

Испания

Мнения: 66
НЕКА СЪБЕРЕМ В ТАЗИ ТЕМА РЕЦЕПТИ И СНИМКИ НА ЛЮБИМИТЕ НА СЕМЕЙСТВАТА НИ СИРОПИРАНИ СЛАДКИШИ...НИЕ ЛИЧНО ГИ ОБОЖАВАМЕ НО ПРАВИМ ВСЕ ЕДНО И СЪЩО...РЕВАНЕ И БАКЛАВА...
Цитирай

Torino,IT

Мнения: 1 812
Наскоро правих този сиропиран какаов сладкиш на Марулка, останах очарована.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=258128.msg9366733#msg9366733

Иначе от турските правя най често баклава, реване, правила съм и този.
Шамбали сладкиш или турски ориентки

За блата: 1ч.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. грис, 1 ч.ч. кисело мляко , 1/2 ч.ч. брашно, 1 пак. бакпулвер, 1 пак. ванилия

За сиропа : 3 ч.ч. захар , 2 1/2 ч.ч. вода, 1 ч.лъж. лимонов сок

Продуктите за блата се разбъркват в купа, сместа е гъста. Изсипва се в правоъгълна тавичка 20 на 30 см. или овална форма 26 см./ но казва че който иска блата му да е по висок да ползва от 24 см/. Тавичката е намазнена и посипана с 1 суп. лъж. захар. Сместа в тавичката се заглажда. Отгоре се нареждат обелени сурови бадеми/лесно се белят като се накиснат в гореща вода/. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 мин.Проверява се с клечка ,бодната да излезе суха.Отгоре да се зачерви като нар.Сиропа се започва 15-20 мин. след като сте сложили блата да се пече. Слагате водата и захарта да се варят,бъркате докато захарта се разтопи,след като заври добавяте лим.сок и след 1-2 мин. сваляте от огъня.
Блата като се извади от фурната,веднага се залива с горещия сироп,но лъжица по лъжица/или черпак/ навсякъде да попие.Отгоре се покрива и се оставя за около3-4 часа или най-добре да се хапне на следващия ден.

Иначе по темата искам много да пробвам и домашна саралия, но нямам формички.
За пробване са ми плодовото реване на Мамето и една баница с локум, мисля че беше на Макс мама, ама не съм сигурна.

Абе ако зависи от мен бих сиропирала всичко сладко що излиза от фурната  35 35 hahaha
Ще следя темата с интерес, мерси на авторката   bouquet
Цитирай

Пазарджик/Лондон

Мнения: 1 736
Този е вкусен , а е много лесен за приготвяне :

http://aelisaelis.blogspot.com/2010/05/blog-post_21.html

Тази баклава е разкошна, но е малко по- трудоемка :

http://aelisaelis.blogspot.com/2010/05/blog-post_18.html

Тази баница с халва също я препоръчвам горещо :

http://aelisaelis.blogspot.com/2010/05/blog-post_13.html
Цитирай

Испания

Мнения: 66
мхмммм.. Аелис  сиропираният черен сладкиш изглежда страхотно...ще се пробва задължителноооо......
Lindita благодаря и на теб за сладкиша на Марулка.....ти имаш ли снимка на това страхотно звучащо и изключително вкусно предполагам творение Шамбали сладкиш или турски ориентки

Цитирай


Мнения: 3
Не се стърпях и направих сиропираният черен сладкиш на Аелис. Аелис- страхотен е  Peace И е толкова лесен и бърз, че чак не е за вярване. Надявам се, нямаш нищо против, че го моделирах малко по мой вкус- не сложих мазнина, а брашното заместих със смес от овесени трици и ядки. Стана един път  kiss
Цитирай

Пазарджик/Лондон

Мнения: 1 736
Umbria , чуден ти е станал сладкиша Hug.Разбира се, че нямам нищо против моделирането, то в това е смисъла на кулинарията - взимаш за основа една рецепта и добавяш нещо от себе си Love.Това не съм го измислила аз, чух го от Жак Папен  Wink.
Цитирай

Испания

Мнения: 66
Момичета страхотни сте.....кейка изглежда страхотен.....Във фурната и аз в момента пека един кеик подобие на фъч,но не баш.........по късно ще кача и снимков матерял.....за сега мирише ужасно вкусно..мхмммммммммм



вече завършен моя фъч......и изяден 1/3 хахааааа....мъжа ми каза страшен е.....
« Последна редакция: пт, 21 май 2010, 19:18 от medunka320 »
Цитирай

Torino,IT

Мнения: 1 812
мхмммм.. Аелис  сиропираният черен сладкиш изглежда страхотно...ще се пробва задължителноооо......
Lindita благодаря и на теб за сладкиша на Марулка.....ти имаш ли снимка на това страхотно звучащо и изключително вкусно предполагам творение Шамбали сладкиш или турски ориентки



Имам я Mr. Green
Всичко преди да достигне до устите ни първо се документира 35 35
Шамбали татлъсъ или турски ориентки


Ух, много сте лоши сега с тая тема, тамън мислех да намалям сладкишите а то точно с тема с любимите ми сиропирани сладкиши отворена сега Crossing Arms Mr. Green
Цитирай

Испания

Мнения: 66
 Lindita сладкиша наистина изглежда страхотен...........ще се пробва 100 на 100.......... Hug Hug Hug
Цитирай

Пазарджик/Лондон

Мнения: 1 736
Lindita ,чудно изглежда сладкиша  Hug.
Цитирай

Torino,IT

Мнения: 1 812
Благодаря ви момичета  bouquet
Рецептата за този сладкиш ми я даде едно момиче от турската тема, Севи Нил, защото ми беше харесала снимката на сладкиша в един турски сайт и я помолих за превод.
Дала ми е и още една рецепта пак на същия сладкиш, но с по различни пропорции, уж ставал по сладък, но аз реших да направя  варианта, който е на снимката.
Пак тя ми е давала и оригинални преведени от турски рецепти на реванета, имам 2 рецепти, но аз реването си го правя по рецепта на Берина, става точно както си го спомням от едновремешните сладкарници, вече никъде не правят подобни реванета.
Аелис, твоят сиропиран черен сладкиш ме заинтригува и като гледах продуктите е същия както негърското дупе на Марулка, което правих мин. седмица, единствената разлика е канелата в твоя. Откъде имаш рецептата?   Hug bouquet
Цитирай

Torino,IT

Мнения: 1 812
Една рецептичка за реване с кисело мляко, не претендира за оригинална

Реване с кисело мляко

2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1. ч.ч. олио
2. ч.ч. брашно
1 с.л. сода

Всичко се разбърква добре.
Сместа се пече около 30 минути.

Сироп:
2 и половина ч.ч захар.
2 ч.ч. вода
2 ванилии

Сиропа трябва да бъде студен, когато реването се залива

Може и да го пробвам събота и неделя, казах ви аз че сега с тая тема само разбунихте духове, дето трябвяше да спят поне до настъпването на есента. Blush Mr. Green

Това е реването по рецепта на Берина


И една баклава от новогодишните теми с баклавите Mr. Green
« Последна редакция: пт, 21 май 2010, 23:54 от Lindita »
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 112
   Шоколадов кекс "Панадолко". Днес ще го правя за пореден път.  Smile

 
Цитирай

Пазарджик/Лондон

Мнения: 1 736
Lindita , рецептата за черният сладкиш е от " старите тефтери".Бях поискала от една колежка няколко рецепти, а тя направо ми донесе цялото й тефтерче , в което е събирала рецепти повече от 15 години - та много неща си преписах от там, включително и черният сиропиран сладкиш.Негърското дупе на Марулка и аз съм го правила, много е вкусно, но е различно като вкус, въпреки , че продуктите са сходни, има си заливка все пак , която изцяло променя вкуса Wink.Пробвай черният сладкиш и ще разбереш какво имам предвид Hug.Ах,това реване е много съблазнително bouquet.

Селма, много вкусно изглежда Панадолко Hug.

Цитирай

Испания

Мнения: 66
страхотния сладкиш Панадолко също беше високо оценен от моя любим съпруг....
Цитирай

гр.София на върха на кюнеца

Мнения: 275
С умиление се сещам за страхотен сладкиш, който правеше баба ми и ще се опитам да намеря рецептата - казва се Саварина. Любим на цялото семейство, но не съм го правила лично аз от години. Сега ще ровя за рецептата и ще пусна тук.

10гр.мая,4 яйца 1к.ч.прясно мляко,1/2ч.ч.захар,1к.ч.краве масло,350гр.брашно
За сиропа:2ч.ч.вода,2ч.ч.захар,1ч.л.ром или коняк и ванилия

Разбъркваме маята с 1/2 каф.чаша прясно мляко,1с.л.захар,1с.л.брашно,щипка сол и оставяме да шупне.Разбиваме 4 жълтъка и 1к.ч.краве масло с 1/2ч.ч.захар.Прибавяме втасалата мая, 1/2к.ч.топло прясно мляко и 350гр. брашно.Замесваме меко тесто и го слагаме в поръсена с брашно форма.Оставяме го да втаса и печем в умерена фурна.Когато саварината изстине ,я заливаме с топъл сироп,приготвен от 2ч.ч. вода и 2ч.ч.захар.Ври 5-6 мин.и ароматизираме с 1ч.л. ром или коняк, може да се сложи и ванилия.Преди да я сиропираме саварината ,я набождаме с клечка за да може по лесно да поеме сиропа.Белтъците разбиваме на сняг със 1 кафена чашка захар и украсяваме сладкиша. Уникален и ефектен! Да ви е сладко!
« Последна редакция: сб, 22 май 2010, 12:23 от Надя 73 »
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
Аз много не обичам сиропирани сладкиши или торти ,но тази ми е любима.

Млечна торта(Three milk cake)





1 1/4 ч.ч.брашно
1ч.л.бакпулвер
1ч.ч.захар
1/3ч.ч.олио
5 яйца
1ч.л.течна ванилия
1ч.ч.+1/2ч.л.прясно мляко
1ч.ч.сладко кондензирано мляко
1ч.ч.течна сметана
1с.л.ром
щипка сол

В купа смесваме брашното,бакпулвера и солта.В друга купа смесваме олиото,захарта и ванилията.Прибавяме яйцата едно по едно към захарната смес и разбиваме добре.Добавяме 1/2ч.ч.мляко и изсипваме брашното по малко.Изсипваме сместа в леко намазнена форма за торта и печем на 170 градуса за около 30-40 минути.Оставяме тортата да изстине до стайна температура.Надупчваме с вилица на 20-30 места.Оставяме в хладилник около 30 минути за да се охлади добре.През това време разбъркваме 1ч.ч.мляко,кондензираното мляко,сметаната и рома.Бавно изсипваме върху вече изстудената торта.Оставяме в хладилник за още 1 час.След това се украсява.

  1ч.ч.-240мл.
  тортата е на един блат ,но става много сочна
« Последна редакция: сб, 22 май 2010, 20:45 от Pety »
Цитирай


Мнения: 2 512
Жадната монахиня харесваме http://www.receptite.com/recepta.php?r=8763 ,но аз го правя с литър мляко,че обичаме повече сиропирано да е.
И сиропирана баница със сусам се харесва също.Нея я правя когато ми остане малко тесто от мекици или пица.
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 112
medunka320,Аелис,благодаря ви!  Smile

Pety,млечната торта е страшно примамлива.  Smile
Кажи ми,каква марка сметана използваш.Че аз нещо със сметаните не съм "в приятелство".В на някакви растителни попадам.
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
Селма ето такава използвам ,но мисля че тази марка не се прадава в БГ.

Цитирай

Sofia

Мнения: 7 112
Селма ето такава използвам ,но мисля че тази марка не се прадава в БГ.


    Не.....не съм я виждала.....  no
Цитирай

сред люляците

Мнения: 649
Петя, тортата изглежда страхотно!!!

Аз вчера правих толумбички.

Цитирай

Испания

Мнения: 66
Вкусно ......вкуснооооооооо........ама многоооооо вкусноооооо ooooh! ooooh! ooooh! ама сам на диетааааа в къщи едно реване което още изстива по късно и снимка на него...........
Цитирай


Мнения: 6 918
Не знам дали може да мине за сиропиран сладкиш, но е много вкусно:

Лесна торта с кисело мляко от Дамаянти

Прави се пандишпанен блат от:
4 яйца
15 с.л. (равни) захар
15 с.л. ( с лек връх) брашно
1 бакпулвер

Пече се блата на 200 градуса (става готов бързо)
Още топъл се залива с 1 кофичка НЕ подсладено кисело мляко което се разстила равномерно.
Изчаква се един час след което се нареждат отгоре нарязани плодове (зимата става и от компот или сладко).
След това се украсява със сметана. Да ви е сладко!
Тортата се приготвя  много лесно и е страшно приятна за топлото време.


И разновидност, не съм записала автора:

1 блат пандишпан от 6 яйца, 6 с. л. захар и 6 с. л. брашно.
2 кофички кисело мляко, смесени с 1 ч. ч. захар и кората на 1 лимон, може и ванилия.
След като блатът изстине, без да се разрязва, се излива отгоре едната кофичка мляко, след половин час се излива и другата. Оставя се в хладилника за няколко часа, дори да е денонощие, няма да му навреди. Получава се много приятен десерт, за който са ме питали, това отгоре какво е.
Цитирай

Испания

Мнения: 66
labrex звучи много вкусно...а някоя снимчица да имаш да ни доизкушиш... Hug
Цитирай


Мнения: 6 918
labrex звучи много вкусно...а някоя снимчица да имаш да ни доизкушиш... Hug

medunka320, ако бях намерила, да съм я сложила, за съжаление доста отдавна съм правила сладкиша, когато още не снимах и не показвах, а само си копирах рецепти като луда.
Понеже се понатрупаха сладки неща вкъщи, като нищо може да я спретна след някой ден и ще я снимам. bouquet
Цитирай

Roquetas de Mar, Spain

Мнения: 5
Здравейте,днес правих тези сладки и реших да ги споделя и с вас.Казват се Дупка баклава/сигурно защото са сиропирани/.

5 с.л.царевично брашно
1 яйце
1ч.ч.олио
1ч.ч.кисело мляко
1ч.л. сода
брашно за меко тесто

Продуктите се разбъркват добре и се прибавя брашно докато се получи много меко тесто.Оформят се топчета колкото орех и се подреждат в намаслена тава.Всяко топче се натиска леко с гълото на стъклена бутилка ,потопена в смляно кафе.Пекат се в предварително загрята на 180 гр.фурна около 15-20 мин.Докато изстиват се приготвя захарен сироп +1 ванилия.Заливат се с горещия сироп и се оставят поне един час да поемат.
Много са бързи и лесни и стават много вкусни.От царевичното брашно се получава много интересна зърнеста структура.
Ще се опитам да поставя и снимка,но ми е за прув път и незнам дали ще стане
Цитирай


Мнения: 6 918

katyaG, в първия момент ми напомниха едни маслени сладки - гъбки, после се зачетох в рецептата. Вкусно звучи! Peace  bouquet

Хайде да сложа и една много харесвана вкъщи ябълкова баклава. Снимката е линк.

Цитирай

Шумен

Мнения: 426
Като стана дума за турски рецепти тази ми е една от любимите за сиропирани сладки. http://www.receptite.com/recepta.php?r=15185
Цитирай

Roquetas de Mar, Spain

Мнения: 5
Тая ябълкова баклава изглежда умопомрачително.Ще се пробва задължително. Very Happy
Цитирай


Мнения: 6 918

Тая ябълкова баклава изглежда умопомрачително.Ще се пробва задължително. Very Happy

katyaG, лека е и не толкова сладка, като истинската. А и се прави за нула време. Peace
Цитирай

Лудогорието

Мнения: 13
http://secko.snimka.bg/cooking/obicham-da-gotvya.386780.20942533
Цитирай

Пазарджик/Лондон

Мнения: 1 736
nevinn , много вкусно изглежда - какво е това?Прилича ми на нещо като баклава, ама искам подробности Wink.
Цитирай


Мнения: 6 762
Сиропиран тиквеник




Хем сега му идва сезона, пък и да ползвам за запис, обожавам сочните сладкиши  Smile
Цитирай


Мнения: 144
Ето и моето Шекерпаре (рецептата е от темата за турската кухня). Много, много вкусно и сочно...ммм. Дори утре мисля отново да го правя.

Цитирай

сред люляците

Мнения: 649
Ето още нещо много вкусно от мен  - Сладка сиропирана баница

Цитирай

София

Мнения: 231
Ох, Илрай ще пробвам тази баница задължително  bouquet !
Цитирай


Мнения: 93
Този ябълков сладкиш с карамел на Лео:

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=72935.0
Цитирай

сред люляците

Мнения: 649
Ох, Илрай ще пробвам тази баница задължително   :bouquet: !

Горещо я препоръчвам! Прави се много лесно и свършва много бързо  Flutter
Цитирай

Бургас

Мнения: 50
nevinn , много вкусно изглежда - какво е това?Прилича ми на нещо като баклава, ама искам подробности Wink.

И аз съм на опашката за рецетата! Party
Цитирай


Мнения: 6 918
nevinn , много вкусно изглежда - какво е това?Прилича ми на нещо като баклава, ама искам подробности Wink.

И аз съм на опашката за рецетата! Party

Струва ми се, че става въпрос за такава баклава, не точно шоколадова, а по този начин направена, но най-добре nevinn да даде рецептата. Peace
Цитирай

Лудогорието

Мнения: 13
nevinn , много вкусно изглежда - какво е това?Прилича ми на нещо като баклава, ама искам подробности Wink.

И аз съм на опашката за рецетата! Party

Струва ми се, че става въпрос за такава баклава, не точно шоколадова, а по този начин направена, но най-добре nevinn да даде рецептата. Peace

Рецептата ще я взема от мама, защото е с домашни точени кори и се навива около точилка/има едни дълги и не много тънки, но не и дебели, около 3 см./ , но стегнато и там още се прави на хармоника като от двете страни с ръце се бута към средата, вътре плънка от орехи не се слага, а когато е сиропирана отгоре се поръсва с орехи. Но рецептата ще я напиша в неделя. Това е типична турска баклава, но май се прави само при нас и то предимно по празници.
Цитирай

Шумен

Мнения: 426
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1812.msg32726.html#msg32726 -стъпка по стъпка ,баклава с дом. ръчно точени кори.
Цитирай


Мнения: 692
Сиропиран сладкиш с компот "Баба Пепи"
По името става ясно от къде имам рецептата.  Laughing
Продукти:
6 яйца
1 компот от кайсии
1 компот от череши
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 и 1/2 ч.ч. захар
бакпулвер
около 5 с.л захар за карамел

На дъното на тава се карамелизира захарта, от горе се редят плодовете от компотите (черешите изчистени) и се заливат с тестото. Още горещ се сиропира със сока. По рецепта е само със сока на компота от кайсии, но аз слагам и двата, защото обичаме да е по-сиропиран и сладък. От черешовият сок бблатът придобива малко необичаен цвят, но нас не ни пречи ни най малко.
Тази седмица го правих с праскови, защото нямаме кайсии, пак се получи. Hug
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 112
    Сиропиран сладкиш "Карамелко".

Цитирай

1st floor

Мнения: 2 434
Ох, Илрай ще пробвам тази баница задължително   :bouquet: !
Ох, и аз!!! Направо ми потекоха лигите , а и изглежда много лесна!
Селма, Карамелкото изглежда невероятно,  къде да видя рецепта?
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 112
    Заповядай!  Hug
   Сиропиран сладкиш "Карамелко".

    
Цитирай

1st floor

Мнения: 2 434
   Заповядай!  Hug
   Сиропиран сладкиш "Карамелко".

    
Мерси !!! Hug
Ще го пробвам и него! Само ми обясни какво означава варено кондензирано мляко - трябва аз да го варя или си има такова готово? Единственото кондензирано мляко, което съм виждала е някаква си лейди...и от колко мл. трябва да е опаковката?
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 112
  Кондензираното мляко задължително трябва да е подсладено.Не съм сигурна,дали се продава в сварен вид.  newsm78 Вкъщи го варя заедно с кутията около 2 часа, в тенджера с вода,която покрива кутията.
   Грамажът на буркана е 400 г (или близо около това).  Smile
Цитирай


Мнения: 1 249
Правих този сиропиран сладкиш - Гаридакя. Страхотен е и много лесен. Немога да си намеря снимката. Thinking
Ето ГАРИДАКЯ  на Теорr

PP.Намерих я  yes
« Последна редакция: нд, 10 окт 2010, 23:05 от Пепика »
Цитирай


Мнения: 93
Готово сварено кондензирано мляко съм купувала от Фантастико на Bonne Maman - Confiture de lait (на български е преведено като Млечен карамел). Намира се на щанда с конфитюрите, но е доста скъпо - около 7 лв доколкото си спомням. За сравнение  суровото кондензирано мляко, което трябва да се свари е около 3 лв, но все пак спестява дългото варене, както и не винаги успешната крайна консистенция (поне при мен).
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 112
както и не винаги успешната крайна консистенция (поне при мен).
Това последното ме озадачи..... newsm78
 Какво може да й е неуспешното?При мен винаги се получава една и съща. Rolling Eyes

За сладкиша,дето постнах по-горе.....Ще измисля друга рецепта.Тази нещо не ме устройва напълно.  Stop Peace
Цитирай

София

Мнения: 1 722
Нашият любим сиропиран сладкиш е Негърчето (или Фъч, не съм сигурна).
Приготвям го по следната рецепта:

125 гр масло
2 ч. ч. захар
4 с. л. какао
1 ч. ч. прясно мляко (аз слагам малко повече, или добавям вода)
3 яйца
1 1/3 ч. ч. брашно
бакпулвер и ванилия

Маслото, какаото, прясното мляко (и малко вода, или малко повече от чаша прясно мляко, за който обича по-сиропирани неща), ванилията и 1 ч.ч. от захарта се слагат в съдинка на котлона. Когато сместа заври, отделям една чаена чаша. Разбивам яйцата с останалата 1 ч.ч. захар, добавям отделената какаово-маслено-млечна смес, брашното и бакпулвера. В намаслена и набрашнена тавичка изсипвам получената смес и пека около 20-25 мин. във вентилаторна фурна. Проверявам с клечка кога е готово. Готовия блат оставям малко да изстине, нарязвам го на ромбчета и заливам с останалата заливка. Отгоре поръсвам с кокосови стърготини.
Става много шоколадов и вкусен десерт!

Ще сложа две снимки, но моля да ме извините - снимала съм го направо от тавата и съм далеч от всякаква естетика  Blush!
Цък и цък.
Цитирай

София

Мнения: 91
 Вареното кондензирано мляко,т.нар.сгущенка/ако греша Селма да ме поправи/може да се намери в руския магазин на бул.Хр.Ботев-става въпрос за софиянки само.Кутия от 397 гр.е към 3 лв. и стотинки Peace
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 112
  Не грешиш.  Smile Peace
Цитирай


Мнения: 93
Селма, за руския магазин - не знаех. Иначе при мен понякога като варя кондензираното мляко се получава много рядко и течливо, друг път много гъсто -  не може да се размаже равномерно. Но може би аз не правя нещо както трябва.
Цитирай


Мнения: 6 918
........Иначе при мен понякога като варя кондензираното мляко се получава много рядко и течливо, друг път много гъсто -  не може да се размаже равномерно. Но може би аз не правя нещо както трябва.

Margherita09, мисля, че не ти бъркаш, по-скоро е от качеството на млякото, вече не е това, което беше! Peace bouquet
Цитирай


Мнения: 108
http://forum.say7.info/topic5216.html
Цитирай


Мнения: 921
Любим  ми е карамеленият сладкиш на Лео/с всевъзможни плодове/. Crazy
Последно го правих с череши:
« Последна редакция: чт, 14 окт 2010, 22:20 от pure elixir »
Цитирай

Лудогорието

Мнения: 13
nevinn , много вкусно изглежда - какво е това?Прилича ми на нещо като баклава, ама искам подробности Wink.

И аз съм на опашката за рецетата! Party

Струва ми се, че става въпрос за такава баклава, не точно шоколадова, а по този начин направена, но най-добре nevinn да даде рецептата. Peace

Рецептата ще я взема от мама, защото е с домашни точени кори и се навива около точилка/има едни дълги и не много тънки, но не и дебели, около 3 см./ , но стегнато и там още се прави на хармоника като от двете страни с ръце се бута към средата, вътре плънка от орехи не се слага, а когато е сиропирана отгоре се поръсва с орехи. Но рецептата ще я напиша в неделя. Това е типична турска баклава, но май се прави само при нас и то предимно по празници.

РЕЦЕПТАТА ЗА БАКЛАВА

Рецептата: 0,5л.пр. мляко,3 яйца,3щ.сол,1к.ч. олио-това е едната рецепта. Другата е: 300мл.пр. мляко,1 к.лъж.сода, 2с.лъж. олио и по желание 1с.лъж сметана.Омесва се тесто, което се точи, като всяка кора се разстила,  за да изсъхне малко, после всяка се реже по средата и всяка половина се навива около точилката/ дългите и широки около 3 см./и с двете ръце се натиска към средата на точилката. Леко се изваждат и се режат.  Подреждат се в намазнената тава, както искате. Пече се в слаба фурна, около час. След това може да издържи и месец без да се сиропира. Сиропира се със сироп, който се прави на око.Но по принцип сироп за баклава правим 3 към 2. 3ч.захар и 2ч. вода. Преди да поднесем отгоре ръсим баклавата със смлени орехи.ПРИЯТЕН АПЕТИТ

Цитирай

под течащия покрив

Мнения: 92
Вареното кондензирано мляко,т.нар.сгущенка/ако греша Селма да ме поправи/може да се намери в руския магазин на бул.Хр.Ботев-става въпрос за софиянки само.Кутия от 397 гр.е към 3 лв. и стотинки Peace
    Къде на Ботев се намира този руски магазин?
Цитирай


Мнения: 58
от руския магазин и аз си купувам кондензирано мляко, най-хубаво е тяхното, ето го и сайта им:
http://berezka.bg/bg/stores
Цитирай


Мнения: 12
Гръцко реване:
6 яйца, 1ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. грис, 1 бакпулвер се разбиват/може и на ръка/ и се изсипват в тавичка /с диаметър около 40 см е моята/ и се пече 20 мин в загрята на 180` С фурна. Горещо се залива с 1 ч.ч. прясно  мляко и  със студен сироп приготвен от :
2 1/2 ч.ч. захар, 3 ч.ч вода 1-2 с.л. масло
Най-вкусно е като престои няколко часа на хладно  Peace
Цитирай

Козлодуй

Мнения: 1 062
Здравейте,днес правих тези сладки и реших да ги споделя и с вас.Казват се Дупка баклава/сигурно защото са сиропирани/.

5 с.л.царевично брашно
1 яйце
1ч.ч.олио
1ч.ч.кисело мляко
1ч.л. сода
брашно за меко тесто

Продуктите се разбъркват добре и се прибавя брашно докато се получи много меко тесто.Оформят се топчета колкото орех и се подреждат в намаслена тава.Всяко топче се натиска леко с гълото на стъклена бутилка ,потопена в смляно кафе.Пекат се в предварително загрята на 180 гр.фурна около 15-20 мин.Докато изстиват се приготвя захарен сироп +1 ванилия.Заливат се с горещия сироп и се оставят поне един час да поемат.
Много са бързи и лесни и стават много вкусни.От царевичното брашно се получава много интересна зърнеста структура.
Ще се опитам да поставя и снимка,но ми е за прув път и незнам дали ще стане


днес и аз правих същото,но го знам под името "Бъзък татлъсъ" и вместо кръгче с шише правя дупка с пръст в средата на топчето...а и в моята рецепта няма царевично брашно,но следващия път ще го добавя,за да пробвам по твоя начин...и в рецептата ми млякото  е прясно
сега предстои да ги залея,дано се получат,че са ми за почерпка и не искам да се изложа
Цитирай

Бургас

Мнения: 100
Здравейте! Съвсем нов съм за форума, ще си позволя да ви предложа нещо,дано да не е публикувано до сега newsm78  Млечен десерт


Неопределено количество цедено кисело мляко,подсладено със захар на вкус,добре разтворена в млякото, добавя се малко ванилия и два жълтъка добре разбити. Всичко това ,добре разбъркано,трябва да добие леко кремав цвят.Поставя се в безцветни прозрачни чаши в следния ред: На дъното 1 или 2 суп.лъж. мляко-според чашата, така ,че да заеме 1/3 от съдържанието- , отгоре около 0,5- 1 см.някакъв конфитюр-ягоди,малини ,нещо смляно, поръсва се с натрошени орехи  .Пак мляко, отгоре конфитюр,после натрошени орехи и най отгоре ако имате едно плодче от конфитюра-черешка или малинка, каквото и да е,ако има. И така пълната чаша се залива отгоре с малко-1суп.лъж. или 2-колкото прецените ,според чашата,сироп от вишни,ягоди или нещо подобно,15-20гр ром ,добър коняк или някакъв ликьор.Оставя се задължително в хладилника да престои поне десетина часа, да може рома и сиропа да проникнат колкото може по-надолу. Като го консумирате силно ви напомня за нещо познато , но трудно ще се досетите.
« Последна редакция: вт, 08 яну 2013, 14:08 от midkoo »
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
Интересен десерт,дали ще стане без тези сурови жълтъци?
Цитирай

Бургас

Мнения: 100
Интересен десерт,дали ще стане без тези сурови жълтъци?
  Жълтъците се разбиват и се губят в млякото, но приятно пречупват вкуса му. Не си мислете ,че ядете направо само сурови жълтъци... а то е според количеството - можеш да сложиш само един жълтък. Благодаря за доверието "Pety"
Цитирай


Мнения: 965



Интересна рецепта, може би скоро ще се опита  bouquet
Цитирай

Бургас

Мнения: 100
За "авторско право" мога ли да претендирам ?... newsm78
Цитирай


Мнения: 965
 Laughing
Избора е твой  35
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-69 от 69 отговора