Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 окт. 2005, 08:46 ч.

За желаещите епидурална

 • 1 881
 • 42
 •   1
Отговори
 • uk
 • Мнения: 532
Много време мина и все се възпирах да го кажа, но мисля че бъдещите майки, които мислят, че искат и ще получат т.нар. епидурална упойка трябва да знаят за моя случай.
Нямам много време да описвам как протече цялото раждане, не искам и да си спомням колко бях огорчена и колко излъгана се почувствах, затова само ще спомена.
Ако наистина искате епидурална упойка, то направете уговорка с лекар. Аз родих в Майчин дом Варна, където платих 526 лева, но попаднах на екип, който за съжаление беше или прекалено млад и без опит или просто практиката на болницата е такава.
С приемането обясних, че искам упойка и че това раждане ми е четвърто. Сложиха ме в една стая, където ми препоръчаха да гледам телевизия и да си поспя, т.к. беше 22.30. Какво ти спане!!?? Аз бях отишла да раждам! Виках акушерката 3 пъти като й обяснявах, че болките ми са толкова на често и толкова силни като че ще родя всеки момент. Тя обаче въобще не ми вярваше и вместо да извика лекарката само седеше до мен да мери на колко минути са контракциите ми. Накрая се смили и я извика. Започна същата процедура по засичане на минутките. Най-после решиха, че трябва да се направят предварителните процедури като тоалет и т.н., но за тяхна изненада вече беше късно... На моите молби за епидуралната, ми отговаряха, че тъкмо сега отиват да се "ОБАДЯТ НА АНЕСТЕЗИОЛОГА ВКЪЩИ"!!!, който живеел срещу болницата. Е! Аз го дочаках, но в момент, в който вече бяха започнали напъните ми, т.е. последната фаза на раждането. Инжекцията ми беше поставена, но незнайно защо аз така и не почувствах никакво облекчение. А след 5 минути вече бях родила.
На щастието от появата на бебче нищо не може да попречи.
Зная, че много майки са доволни от Майчин дом Варна, но ако имам време ще пусна друга тема специално за тази клиника, т.к. не само пропуска на екипа, израждал ме е това, което бих могла да кажа за престоя си там.
Леко раждане на всички бъдещи майки!

# 1
 • Варна
 • Мнения: 424
Wright,

Впечатлена съм от откровеността ти. За сега все още съм решила да раждам на друго място във Варна, но съм чулвала възможно най-добрите отзиви за анестезиолозите в майчин дом  и това ме караше да съм силно раздвоена.
Ще ми бъде много полезно ако споделиш повече мнение за Майчин дом всичко което ти е направило впечатление - защото ако видиш и в други теми за раждане във Варна - всички казват ако искаш епидурална във Варна, то само в Майчин дом. И много мами биха го предпочели именно заради тази услуга.
Темата ще бъде полезна и други момичета от Варна!

# 2
 • незнам вече на кой свят съм
 • Мнения: 207
Аз също раждах в Майчин дом .Доволна съм от екипа и от условията там.При второ раждане мисля да ползвам услугите на същите .
Отрицателни мнения има , но като че ли не толкова колкото за  др . болници  Rolling Eyes.
Имена не споменаваш ,но на  мен би ми било интересно кой са били в екипа ? Ако искаш пиши на лични , сигурна съм че тази тема ще разбуди не малко духове ... Thinking
Дано сега  всичко при теб е наред   bouquet

# 3
 • NL
 • Мнения: 1 559
Моля те сподели наистина,кой беше анестезиолога,и лекар и т.н.Аз съм твърдо решена там да раждам,защото сам чувала само добри отзиви. newsm78

# 4
 • Варна
 • Мнения: 424
Райт,
И аз много ще се радвам ако споделиш мнение с мен, както ти е по-удобно на лични или във форума. Остават ми по-малко от 2 месеца и бях твърдо решена да раждам с епидурална.

# 5
 • uk
 • Мнения: 532
Моля, тези които ме познават от друг форум да ме извинят, че се повтарям.
Не желая да споменавам имена. Анестезиологът беше много внимателен и не беше негова вината, въпреки че ми е чудно как такава реномирана клиника няма на разположение анестезиолог 24 часа.
Аз мога да кажа само как беше при мен и пак повтарям, че има много майки, които са изключително доволни от тази клиника. Аз явно съм си "Марко Тотев" или с други думи куцузлия. Някой може да каже, че съм прекалено взискателна и придирчива. А защо не?
1. За раждането, искам да подчертая,че бях единствената родилка по това време. Приеха ме в 22.30 и родих в 00.55 часа. Нямаха оправдание, че са били заети с други родилки.
2. За престой от 3-4 дни бях преместена в 3 различни стаи, като втората беше за майки със секцио. Те горките бяха подложени на изкушението да ме гледат как закусвам, обядвам и вечерям без самите те да имат това удоволствие, т.к. не им беше все още разрешено. Представете си какво е да не си ял 2 дни, да си на гола водичка, с болки и някой да си хапва сладко пред теб. А този някой бях аз и никак не ми беше сладко, а едва преглъщах от неудобство. Иначе мъкненето на багажа и адаптирането ми към различни обстановки точно в този, все пак труден момент може да не се споменава.
3. Клиниката има практика да оставя бебчетата от 06.00 до 24.00 часа при майките, а през нощта ги взимат в общо помещение, за да си почиват родилките. Това би било много добре, ако обаче го правеха само за тези, които желаят и през това време не ги хранеха с адаптирано мляко. За съжаление аз разбрах, че имам право да задържа детето при мен едва последната нощ. Благодаря на Бога, т.к. точно тогава имах проблем с препълване на гърдите и бях вдигнала температура. Присъствието на бебо в тази нощ и неговото усърдно сукане ме спасиха от проблеми, които имах при предишните ми раждания.
4. Точно тази вечер бях подложена на урок по изцеждане на кърма от същата тази акушерка, която не ми вярваше, че раждам. Дали поради младостта си, дали поради липса на опит, защото няма дете или поради пропуснати лекции по време на обучението си, но аз не можах да я убедя, че няма нужда да ми прилага силово, изключително БОЛЕЗНЕНО стискане на гърдите, а трябва да изчакам просто рефлекса на "слизане" на млякото, който самата аз зная как да предизвикам. Тя обаче беше много упорита и извика дежурната лекарка /Стажантка/, за да ме наковлади, че не я слушам и не й позволявам да ме пипа и изцежда. На лекарката й беше необходимо само да спомена, че ми е четвърто дете и съм напълно наясно от последствията, ако не се изцедя и че точно това се опитвам да направя, но ми трябва малко уединение, а не крещене на главата.
5. Акушерките са много слънчеви и лъчезарни и ако бебчето плаче по някакви причини, те бързичко донасят бутилката с мляко, грабват детенце и го наблъскват с хуманизирано мляко, дори и на нещастното създание да му се повдига. С две думи казват ти: "Защо ли ще се мъчиш, майче, да кърмиш и не виждаш ли, че нямаш и капчица мляко. Милите първескини, какъв кураж им дават само!
6. Същите акушерки имат за задача да предложат меню на майките, т.к. е частна клиника и всяка родилка си плаща за това, но защо ли, случайно или не, те пропускат да споменат, че имаш право не само на основно ястие, а и на всички екстри покрай него, като салата, сок, супа и десерт. Точно в този момент те много бързат и нямат време да го споменат, а в някои случаи дори си натрапват мнението и избират вместо родилките. За закуската мога да кажа, че е изключително оскъдна. Дори в обикновена болница се сервират по-големи количества.
7. Клиниката е климатизирана, но под "общ знаменател". Ако обаче на теб ти е топло или студено това няма значение, трябва да се съобразяваш с графика на включване и изключване на климатизатора, т.к. е един за цялата сграда или целия етаж.
8. Това, че има телевизор във всяка стая е вярно, само да не се окажеш с гръб към него, както се случи на мен в една от стаите.
9. Телефони също има, но тях не можеш да използваш дори за градски разговор, а ако някой се опита да се свърже с теб, няма никакъв шанс, т.к. му се затваря под носа без никакво обяснение. Така че всеки гордо си използва мобилния телефон.
10. Бих препоръчала на майките да си вземат някой друг памперс. Молбите за извънредно почистване на акано бебче и смяна на памперс, обикновено остават да висят във въздуха. Вземете си и ръкавички за бебе, т.к. те са дефицит там. Ако имате място в багажа си сложете и дамски превръзки, защото почти всеки път трябваше да настояваме за тях по няколко пъти.
11. И в заключение - Родилното е изключително компактно, бих казала твърде ограничено пространство. Всичко чуваш, всичко виждаш. Кой ражда, на кой му правят секцио, как бебетата плачат в общата стая /само че ще си герой, ако разпознаеш дали е твоето, пък и да можеш каква ли полза/. Уж трябва да си почиват, но за съжаление родилките са подложени на цялата тази, не пресилено казано, дандания.
Пиша това с ясната мисъл, че много майки ще кажат, тези неща не са толкова важни. Самата аз правя сравнение с другите места, където съм раждала, други три такива.
Надявам се само информацията, която давам да бъде полезна на тези, които са се запътили за там. Дано те бъдат приятно изненадани и да получат по-добро обслужване! Късмет! Дори и с уговорка той ще Ви е нужен!

# 6
 • Варна
 • Мнения: 424
Райт,

Благодаря ти, че въпреки с бебче на няколко месеца намери време да ни обясниш всички тези подробности. Това, което научаваме от теб като мама с опит едва ли щеше да бъде забелязано от майка първескиня, особено за кърменето.

Надявам се, че и тази болница като някой други има "наблюдател" във форума и биха си взели поука за да си коригират процедурите. Как така не могат да направят една брошура с това какво се предлага на майката и бебето след раждане, а не само преди това newsm78. За менюто съм го чувала и от други места. Много жалко, че дори и частната мед помощ в БГ не е на необходимото ниво Cry.

# 7
 • Мнения: 3 663
wright, извинявай за въпроса - исках само да попитам другите си деца къде си ги раждала ?
иначе и аз съм изумена как така са ти сложили упойка вече почти родила като се има предвид, че се еподурална се слага между 4-6 см разкритие  Confused

# 8
 • ВАРНА
 • Мнения: 182
Здравейте ,и аз съм от Варна и живо се интересувам за епидуралната.Много ме заинтригува написаното от Райт и искам да я попитам ако трябваше сега да избере как да ражда ,би ли избрала пак епидурална,но поставена когато и както трябва.Имам и още един въпрос-къде във Варна има раждане с епидурална(на друго място)?

# 9
 • Варна
 • Мнения: 445
Искам да Ви попитам, защо избрахте да раждате в Майчин дом, след като не сте от Варна? От къде получихте информация за клиниката?  Защо не предпочетохте да раждате в болница, където сте раждали до сега, все пак не ви е за първи път.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 198
Искам да Ви попитам, защо избрахте да раждате в Майчин дом, след като не сте от Варна? От къде получихте информация за клиниката?  Защо не предпочетохте да раждате в болница, където сте раждали до сега, все пак не ви е за първи път.


  202uu 

И имам още един въпрос - Мислиш ли че обслужването и условията в А.Г. и окръжна болница - Варна са по-добри ? Ако Да - Защо ?
Чувала съм наистина ужасни неща и за двете болници / има достатъчно теми по този въпрос /

# 11
 • Мнения: 3 129
Привет момичета!Аз също ще бъда в Майчин дом и от сега сондирам мнения,но досега само похвали съм чула!!!!А за епидуралната още мисля..
Райт ,ти отиде там без избор на определен екип ли или имаше ..??
Моля дайте още мнения за епидуралната.Аз лично съм чула от две приятелки които рааждаха  с епидурална-едната в Майчин дом Варна,а другата с/у заплащане в Шейново и на двете им е ІІ-ро раждане.Та и двете казаха,че не ги е обезболило,а само е скъсили процеса на същинското раждане и даже едната била чула,че така става при второ раждане, а при първо и обезболява....!!!
На мен също ми е 2-ло раждане така,че ако няма да ме обезболява какъв е смисъла да ме бодат????
Ако има такива с второ раждане с епидурална моля ви споделете!!!!!!!!!

# 12
 • uk
 • Мнения: 532
T o n i
Другите деца са родени в ІІІ АГ София /Княжево/ и Майчин дом София. В момента не живеем там. Като казвам, че сравнявам болниците нямам впредвид, че предишните са били по-добри. Напротив, насочих се към частна клиника точно заради това, за по-добро обслужване.
Не зная и аз как ми я сложиха тази упойка, ако изобщо са ми я сложили. Зная, че ме убодоха, но родих почти веднага след това. Все пак трябваше да почувствам нещо дори и след раждането да ме е хванала, но не. Всичките действия на екипа онази вечер за мен бяха меко казано нелогични. Нелогично беше и това, че накрая епидурала ми беше включен в сметката. Трябваше да си  платя и за обидата, и за грешката им. Но не. Говорих със завеждащата и тя ми я зачеркна от епикризита.

Jaki33
Пак бих избрала да раждам с епидурална, т.к. имам много нисък праг на чувствителност към болката. Третото ми раждане дори бях изпаднала в шок. Почти бях неадекватна. Но при всеки е различно. Сега във Варна бях с майка, която роди с епидурална. И не само тя. Не зная къде на друго място във Варна се прилага тази упойка.

didi77
Наистина не съм от Варна, но съм живяла до преди 2 години там и харесвам града. Най-близкото цивилизовано място за раждане в региона, където сме сега е Горна Оряховица. Там ми беше и консултацията, но за съжаление за тях епидуралната е тема с бъдещо време.
За Майчин дом Варна разбрах случайно от Интернет, търсейки информация за упойката. Сайтът им е направен много добре и дава много надежди. Затова ги избрах, но направих грешката да не направя предварителна уговорка с лекар. Но като се сетя сега, жената с мен в последната стая, родила с епидурална е имала уговорка, но лекарката точно в този момент е била в отпуска. Въпреки това при нея нещата са протекли както трябва, дори и с друг лекар. Аз просто съм с лош късмет. Не отидох да родя в София, както казах, точно заради по-добро отношение, все пак е частна клиника.

Ани-Варна
Нямам информация за болниците, за които питаш.

mimozata
Точно за това пуснах темата. Нямах уговорка с лекар, а трябваше. Поне така си мисля.
Единственото обяснение да не хване епидурална, според мен, е да не е поставена правилно, случайно или не. Не би могло да е заради това, че е второ раждане. Нормално е всяко следващо да е по-кратко. Убождането не е болезнено в сравнение с това, което изпитваш от контракциите. Ако обаче по принцип държиш на болка, не я искай. Познавам много майки, които казват, че не ги е боляло особено. Но и такива като мен, които са много чувствителни.

# 13
 • Мнения: 3 129
ООх Райт,страшно ме боли..Първото ми раждане беше предизвикано ,защото бебето закъсняваше и беше невероятен кошмар,безкрайни болки..Затова сега се замислям даже за секцио...Не знам от кое повече ме е страх от секциото или от епидуралната?пък и първото ми дете беше едричко ..сега не знам.

# 14
 • uk
 • Мнения: 532
mimozata
От това, което зная, винаги нормалното раждане е за предпочитане пред секциото. Прави се само при необходимост и болката не е причина да го искаш. Ако първото бебче е било голямо, не значи, че и другото ще е такова. Laughing

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт