Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 юни 2010, 22:29 ч.

Английска гимназия с немски - Пловдив, моля СПЕШНО за информация

 • 6 853
 • 13
 •   2
Отговори
 • Мнения: 3
Привет на всички, които се отзоват на молбата ми за помощ.
МОЛЯ ЗА АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ за немските паралелки в Езиковата  гимназия в Пловдив.
Възнамеряваме да подадем документи за нея, като първо желание.
За съжаление, днес до нас достигнаха ДОСТА ПРОТИВОРЕЧИВИ мнения, паради което търся допълнителна информация.
Колебаем се между Математическа гимназия с английски и Английска гимназия с немски.
Детето има много висок бал и реален шанс да влезе на първо класиране в първото си желание, т.е. да бъде приет и на двете места, затова е труден и избора!?!? Очаквам коментарите ви...

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Много странна дилема. Не сте ли наясно какво искате? Между ЕГ и ОМГ има съществена разлика и на тази възраст едно, че детето вече би следвало да е достатъчно ориентирано какво иска, второ - вие като родители би следвало да сте усетили къде е силен и накъде би могъл да се развива успешно. Двете училища предполагат вече доста сериозно профилирано развитие и едва ли тук ние, които не познаваме детето, бихме могли да дадем разумен съвет.

Аз, лично, ако толкова не съм разбрала за какво става детето ми бих огледала сайта на Министерството, за да видя по резултатите от ДЗИ как се представят двете училища и да преценя кое дава по-сериозна подготовка, за да подготви детето качествено за следващото стъпало. Моята дъщеря е още в 5-ти клас, но за мен е важно накъде ще се насочим. И преди дни влизах в сайта, за да проверя как са се представили училищата в Пловдив. ЕГ Пловдив държи палмата на първенството. Тя неизменно е на първото място, отстъпва само по математика на... Математическата гимназия.  Laughing Резонно. Та чисто теоретично погледнато ЕГ Пловдив е по-добър вариант. Но пак казвам, ако напълно елиминираме фактора "интереси и възможности на детето". Който фактор аз самата бих поставила на първо място.

# 2
 • Мнения: 3
Благодаря за препоръките и изказаното мнение.
Може би наистина бях малко лаконична при описанието на ситуацията.
Детето наистина има много добри математически знания (от 5-7 клас беше в специализирана математическа паралелка в ОМГ, където завърши годината отлично).
Английски учи в училище Европа от години. Единия от родителите е завършил Езикова гимназия и според него само там се учи добре език (може би е така!?!), та идеята е да се овладее още 1 език на много добро ниво. От там дойде и идеята за немската паралелка в Езикова гимназия.
Отново отбелязвам, че бала е много добър за което и да е учебно заведение.
Проблема е в това, че ТОЧНО за тези немски паралелки получихме доста "обезпокоителна" информация. Затова и ПИТАМ КОНКРЕТНО за обучението, методите на преподаване, дисциплина и въобще мнение в тази връзка.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Напълно съм съгласна с родителят, който счита, че качествено език се учи най-добре в ЕГ. Най-малкото, защото аз самата съм завършила ЕГ. Та ако идеята е да научи качествено език, то какво по-добро от ЕГ? И малко встрани - аз винаги съм смятала, че ако искам втори език за децата, то това би бил испански. Половината свят говори английски, другата половина испански. Мисля си, че с тези два езика където и да те пуснат, все ще се оправиш. Но тогава на дневен ред изскача и ЕГ "Иван Вазов" и чуденката ви става още по-голяма.

Иначе, аз съм чувала също обезпокоителни мнения за средата и възможните опасности в ЕГ, но... Не знам дали да им вярвам. Извинете ме, че малко се отплеснах.  Embarassed

# 4
 • Мнения: 3
Здравейте dara и всички останали,
Напълно съм съгласна с изложеното от вас, с изключение на 1 мнение, а именно, че резултатите от ДЗИ дават категорична преднина на ЕГ пред МГ. Считам, че твърде много са субективните фактори за този резултат, респективно за конкретното сравнение, не трябва да се взима като категорично мнение.
Ами, то се знае, че след като задължителен изпит е БЕЛ, преднината ще е на стараната на хуманитарните гимназии. Та нали тези деца (в по-голямата си част), се подготвят точно по-този предмет за кандидатстване. Категорично съм на мнение, че ако задължителния изпит е математика, резултата би бил ... всъщност то се знае, какъв ще бъде!!!
И всъщност, аз все още не съм получила отговор на КОНКРЕТНОТО МИ ПИТАНЕ...

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 1 388
И двамата ми братовчеди в момента са в ЕГ "Пловдив" с немски език - в 10 и 11 клас са. Не съм ги разпитвала подробно, но са казвали, че са доволни от обучението по немски език. Освен това след 9 клас се явяваха на изпит, с който да влязат в нещо като специализирана паралелка и ги приеха. Не съм наясно обаче каква е разликата между тази паралелка и другите три, които изучават немски език. Може би някой, който има преки наблюдения, би дал по-точна информация за този клас.

# 6
 • Мнения: 5 300
Разликата между специализираната паралелка и другите три е, че на завършилите първата дават и немска диплома, освен българската, това спестява явяване на изпит за сертификат по немски, ако планирате следване в Германия. Става въпрос за така наречената шпрахдиплома, която е без давност. Тимка, ако детето наистина е научило английски на ниво, което напълно ви задоволява, изберете немската. Математическата гимназия си струва само за изявени математици с особени постижения по математика или за тези, които искат да учат системно програмиране или компютърна графика. Другото е загуба на 5 важни години.
П.П. за владеенето на английски език ще напиша две-три думи. Много деца ходят по школи, учат езика  и наистина някои от тях го научават добре, но....други много лошо се заблуждават. Когато им потрябва да докажат владене на езика, отиват на изпити за международно признати сертификати - Кеймбридж е най- известния - и се оказва, че не могат да го вземат. Confused А да кажеш, че си учил някъде език нищо не значи.....така че не правете сметка за английски преди да имате някой от признатите сертификати. Тимка, останах с впечатление, че не искате английски, защото детето го знае и ще попитам: кой сертификат по езика е покрило то досега? Поне бегинър има ли?

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 1 388
При моите братовчеди влияние оказа фактът, че им се отдават езиците. Те хванаха периода, когато започнаха да учат АЕ от 1 клас, а в 5 клас избраха немски като втори език. Впоследствие леля решиха да обърнат нещата и немският език да стане първи. В момента и двамата са в специализираната паралелка в ЕГ "Пловдив", като отделно се явяват и на изпитите TOEFL и SAT, ако евентуално им се отвори парашутът за Америка. В тази връзка наистина трябва да се ориентирате с какви предпочитания е детето, за да прецените по-добре

# 8
 • Мнения: 1
Ami da vi pitam togava koq gimnaziq e po dobre Angliiskata s nemski ili Ruskata s nemski? Tai kato 4ux mn lo6i otzivi za Angliiskata i za tova pitam. Molq kajete mi !! Mnogo se kolebaq!!!

# 9
 • Мнения: 5 300
Ami da vi pitam togava koq gimnaziq e po dobre Angliiskata s nemski ili Ruskata s nemski? Tai kato 4ux mn lo6i otzivi za Angliiskata i za tova pitam. Molq kajete mi !! Mnogo se kolebaq!!!

За какво е колебанието, ако мога да попитам? Laughing Може да се колебае само човек, който е изкарал толкова високи оценки на изпитите, че може да влезе навсякъде и се колебае кое да е първото му желание Joy Това го казвам, защото до изпитите остава още много време. А за лошите отзиви за английската гимназия.... Joy Joy Пусни тема: кое е най- доброто училище в Пловдив и ще видиш какво ще ти отговорят  Wink

# 10
 • Мнения: 9
Знам че вече късно се включвам по темата но досега и аз бях в тази дилема.Не зная авторката кой вариянт са избрали, но понеже и синът ми беше с много висок бал и му беше гарантирано влизането на първо класиране при първо желание и аз настоях да запише английската с немски(ЕГ Пловдив).Тъй като английския смея да кажа го знае отлично.И не съжалявам нито аз нито синът ми . За учене ги стягат мнооого здраво и смятам че обучението е на доста високо ниво  Peace .За сравнение - моя приятелка синът и е вече 2-ра год, в ОМГ и ми прави впечатление като че ли само на име го докарват - ОМГ. Нищо лично - просто виждам ангажиментите и отношението и на синът ми и съучениците му - съответно и леко нехайното отношение на синът на приятелката ми в ОМГ. Разбира се че може и той да е еденичен случай но виждам че учителите на сина ми няма как да допуснат нехайство по отношение на ученето. Всеки ученик е изпитан съдържателно на всеки раздел и не се допускат пропуски, заради което съм твърдо за  Peace ЕГ Пловдив. Дори имаше едно момиче което просто се отказа, защото не можеше да се справя с темпото (вземат по около 70-80 думи на ден по немски , отделно другите уроци). Това е моето мнение - макар и късно може да е от полза на други които сега завършват 7-ми клас.Успех!

# 11
 • Plovdiv->Toronto
 • Мнения: 1 361
Авторката все още не е обяснила какво обезпокоително е чула за немските паралелки в ЕГ Пловдив  Thinking ... Аз завърших немска паралелка там преди 15 години и няма едно нещо от което бих се оплакала. Базата е страхотна, и ако не са се променили стандартите драстично, обучението е на супер ниво. Средния успех на нашия клас беше 5.52!
Ако на детето му се учи език - там е мястото  Peace.

# 12
 • Мнения: 1
Привет и от мен! Синът ми е в седми клас и  му предстои кандидатстване. Спрял се е на ЕГ "Пловдив" като учебно заведение, но се двоуми за това какъв език да посочи като първи - английски или немски. До сега не е ходил на курсове или уроци. В училище е изучавал английски език, но не мога да кажа, че има някакво добро ниво. Надяваме се, че оценките от НВО ще бъдат високи / тъй като видяхме отговорите качени от МОМН/ и бала ще е достатъчен за класиране както в паралелка с английски, така и с немски език. Моля дайте съвети, кой от двата езика е по-добре да изберем. Детето е объркано и то не знае кое ще бъде по-добрия вариант. Ще бъда благодарна на всички, които изразят мнението си!

# 13
 • Мнения: 5 300
Едва ли може да се даде категорично мнение кой вариант е по-добрият. Моят син е възпитаник на английските паралелки и е доволен от постигнатите резултати на изхода, CAE(А). Сега изучава като първи език немски в университета, който в гимназията му беше втори. Добър вариант е и обратният-немски да е първи, макар че изпитите за DSD май вече ги прехвърлила в съседната гимназия и най-вероятно тя ще обере желаещите да изучават езика на високо ниво и съответно с висок бал. Мисля, че най-добрата идея е да се ръководите от това къде планирате да следва детето и оттам да изберете първия език. Ако смятате да остане в Бг английски като първи не е лошо, все още продължава да се търси повече, когато е на високо ниво. Каквото и да изберете, едва ли ще сбъркате фатално Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт