Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sofia

Мнения: 402
някой знае ли рецепта? И още нещо, малко офф, но : благодаря, на момичетата, които ми помогнаха с рецептите за Царска туршия! Вкусотии станаха   bouquet
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
И каква е тая баница? Може някой да я знае под друго име, затова дай подробности  Smile
Цитирай

в кокошарника

Мнения: 1 211
За сладка сиропирана баница ли става въпрос ?
Цитирай

Sofia

Мнения: 402
Е това се чудя и аз, сигурно е нещо дето е специфично за този край, то и аз съм от там, но не мога да се сетя! Нещо със сирене, яйца и захаросана отгоре newsm78
Цитирай

в кокошарника

Мнения: 1 211
МЪРЗЕЛИВА БАНИЦА  Laughing
село Чомаковци Врачанско

Продукти :

за тестото :                                                        за плънката :
                                                               
4 яйца                                                                 сирене                                                         
половин кубче мая                                             грис
брашно
1 ч.чаша хладка вода           

Замесва се меко тесто.Разделя се на 10 питки,който се мажат с олио.Всяка питка са разточва на кора колкото тавата.Рядат се една върху друга.

Слага се първата кора и се ръси с грис.
Върху нея се слага втората и се маже с масло/мас/ и се ръси с грис.
Отгоре се слага третата - маже се с масло ,ръси се с грис и се слага сирене- ситно натрошено.
Така се редуват корите, като последната се ръси само с грис.
Навива се на руло и разтегля и усуква едновременно.Слага се в тава да втаса.
Полива се с една купичка вряла мас и се слага да се пече.След като се опече маста се излива.
Оставя се да истине. След това торната кора се натрошава и батицаат се надупчва. Поръсва се със захар и се залива с вряла вода.Слага се в силна фурна да поемане на водата.
Посипва се със захар и ванилия.

Цитирай

Sofia

Мнения: 402
Много добре и вкусно ми изглежда!   bouquet Ще пробвам рецептата задължително, че ми надуха главата в къщи: Врачанска баница, та Врачанска баница, а сега да видим какво ще сътворя  bouquet Благодаря!
Цитирай

София

Мнения: 2 108
според мен врачанската баница е баница с разточени кори и плънка от яйце и сирене.специфичното за този край е че я заливат със захарен сироп.
Цитирай

София

Мнения: 3 394
МЪРЗЕЛИВА БАНИЦА Laughing
село Чомаковци Врачанско

/quote]

Баба ми е от Койнаре, Врачанско(намира се точно до Чомаковци) и също прави тази "Мързелива баница", само че не ръси с грис , а между корите след намазване слага само натрошено сирене.
  Гарантирам, че това е невероятна вкусотия. Само, че до ден днешен се чудя защо се казва "мързелива" - според мен е голяма разправия.
  Напоследък майка ми я прави на "розички" - като навие рулото и го усуче, го нарязва на парчета и ги слага изправени в тавата. По-удобна е за сервиране така.
Цитирай

sofia

Мнения: 5 140
според мен врачанската баница е баница с разточени кори и плънка от яйце и сирене.специфичното за този край е че я заливат със захарен сироп.

И аз така смятам,мисля че и казваха "Дрипава циганка"(а може и да греша newsm78,ще питам майка тя я прави)
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.