Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

чийз кейк

  • 26 окт. 2005, 14:03 ч.
  • Преглеждания  8 266  Мнения  27  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 637
понеже много обичам сирене,от известно време ми е влязла в главата идеята за чийз кейк.някакви изпитани рецепти да имате?

Реклама
# 1
Ми това е моята вариация

Чийз кейк

Блат:
500 гр бисквити (digestive biscuits - това за живеещите извън Б-я)
200 гр орехи
125 гр кр.масло,ванилия и ромова есенция. Бисквитите и орехите се смилат (ползвах кухненският робот) и се смесват с маслото, ванилията и ромовата есенция. Разстилам го във форма за торта и я пъхам в хладилника, докато правя крема.

Крем:
500 гр сирене "Маскарпоне"
200 гр сирене "Филаделфия"
200 гр захар (около, опитвах докато ми хареса на вкус)
250 гр сметана

Разбива се първо сметаната и към нея добавям маскарпонето и филаделфията.Добавя се захарта.Може и ванилия да се сложи. Сложих и някъде шепа малини.Намазвах крема върху блата, а върху него смесих (предварително размразени) малини и желе от малини. Намазах отгоре и това е.

Снимка  Grinning

Последна редакция: ср, 26 окт 2005, 15:40 от Honda

# 2
  • София
  • Мнения: 637
това маскарпоне ме изненада,също и маслованилията!извара не се ли слага?

# 3
  • на ОколовръсТното в ПАЛАТка
  • Мнения: 4 176
това маскарпоне ме изненада,също и маслованилията!извара не се ли слага?
Какво те изненадва маскапонето?
Извара слагае ние в БГ, понеже по-евтино. Така рецептите за чийзкейк, дори за тирамису се побългаряват.
Маскапоне има в Била и Метро. Незнам колко гр.е 1 кутия, но струва около 15-20 лв. Та затова така с изварата. Всички тия оригинални рецепти се правят с Маскапоне Simple Smile

# 4
  • ново
  • Мнения: 1 235
Ето и моята рецепта:

блат: 1 оп. бисквити "Житен дар" с масло се смилат и към тях се прибавя 2-3 с.л маргарин.Притъпква се във форма и се оставя в хладилника
крем: 1 коф. заквасена сметана /ползвам на Данон/ , 300 г извара и 1 каф.ч пудра захар се разбиват на гладък крем. Маже се блата
Отгоре гарнирам с конфитюр от ягоди, малини, боровинки или какъвто има  bouquet

# 5
  • Мнения: 3 452
това маскарпоне ме изненада,също и маслованилията!извара не се ли слага?

Да, ама е побългарена работа Simple Smile
Ето една рецепта със извара:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=17328.msg327660#msg327660

Във форума могат да се намерят още поне 10-15 изпитани рецепти Wink

# 6
  • София
  • Мнения: 637
момичета,благодаря!

# 7
....,също и маслованилията!извара не се ли слага?
Упс - грешка. Ми не е маслованилия, ами масло и ванилия Embarassed Laughing Laughing
И не, аз не слагам извара (то такав тук и няма)

# 8
  • Seattle, USA
  • Мнения: 1 111
Ето рецептата по която аз правя успешно чийзкейк, копирала съм я от дир-ския форум, на една голяма майсторка кулинарка е:

Чизкейк:

За основата:

2 ч. раздробени сухи ибсквити (graham crackers)
1/2 ч.л. мляна канела
1/2 ч (113 гр.) разтопено масло

Крем:

2 oпаковки (450 гр.) cream cheese стайна температура
1 ч. захар
3 яйца
1 ч.л. ванилен екстракт
кората на 1 лимон настъргана на дребно
450 гр сметана,желателно по-гъста

Също ще ни трябва разглобяваща се форма за торта 23 см.,алум. фолио и голяма форма за водна баня.

За основата:
В комбайна раздробяваме бисквитите и разбъркваме с маслото и канелата.На дъното на формата постиламе кръгче от пергаментна хартия и разстиламе сместа както по дъното,така и от страни.Утрамбоваме добре и слагаме в хладилника.

Приготвяне на крема:

Разбиваме с миксер на ниска скорост крим чиз-а,добавяме захарта и продължаваме да разбиваме докато сместа не стане гладка.Добавяме яйцата едно по едно,ванилията и лимона.Най-накрая добавяме сметаната.Масата трябва да е добре смесена,но не прекалено разбита.
Изваждаме основата от хладилника,изливаме крема.Слагаме формата върху парче фолио (аз правя двойно),слагаме я заедно с фолиото в друга по-голяма форма или дълбока тава,която наливаме с гореща вода и слагаме във фурната да се пече. Фолиото е нужно за да не затича вода във формата. Пече се във предварително загрята до 165 гр.С (325 F) фурна 50 минути. Чизкейка трябва леко да се поклаща,но след изстудяване той става по-плътен.След като изключите фурната оставете чизкейка вътре още за 1 час.След изстиване,сложете в хладилника минимум за 4 часа (най-удобно е за цяла нощ). След изваждане от хладилника се освобождава от формата и се украсява по желание.


Аз отгоре го намазвам с домашно сладко от боровинки

# 9
  • СОФИЯ
  • Мнения: 876
Аз го правя с извара и с бисквити с овесени ядки, слагам и малко бадеми в блата. Става по-здравословен и е мнооого вкусен. Слагам парченца от плодове или кора от цитрус. И джинджифила да не се забравя.
И без сметана, не  Naughty, може плодово кисело мляко или цедено.
 Хубавото на този сладкиш е че винаги можеш да правиш различни вариации според настроението  Heart Eyes

# 10
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Ето рецептата по която аз правя успешно чийзкейк, копирала съм я от дир-ския форум, на една голяма майсторка кулинарка е:

Чизкейк:

За основата:

2 ч. раздробени сухи ибсквити (graham crackers)
1/2 ч.л. мляна канела
.........................
И аз го правя по тази рецепта с извара вместо кремчийз. Невероятно вкусно става  Crazy

# 11
  • Amsterdam
  • Мнения: 799
И аз в общи линии така го правя:
Блат: смлени бисквити, канела и разтопено масло - миксът го натъпквам в купа с плоско дъно;
Крем: извара (или крема сирене), пудра захар и сметана (или пясно мляко) се разбиват на гладък крем и се мажат върху блата;
Глазура: някакъв конфитюр и пресни плодове.
Всичко в хладилника колкото издържи (обикновено не повече от 1 час, защото мъжът ми хваща менингит докато седи пред хладилника да гледа дали е станал кейка)  Mr. Green

# 12
  • София
  • Мнения: 1 507
На мен ми се намират разни рецепти от Иван Звездев за чийзкейк, но имам и една от преди доста години, баща ми имаше колега-немец, той черпил с такава торта и дал рецептата. Не знам как е била оригиналната торта на вкус, но аз като съм правила по тази рецепта става много хубава.

Немска торта с извара

Тесто: 250 г брашно, 1/2 пак. бакпулвер, 90 г маргарин, 65 г захар, сол на вкус, настъргана кора от 1/2 лимон (или ванилия, или настъргани 1-2 горчиви бадема), 1 яйце, 1-2 с.л. прясно мляко.

Всички продукти за тестото се разбъркват добре.

Пълнеж: 50 г маргарин, 200 г захар, 1 пак. ванилия, сол на вкус, 3-4 яйца, 1 малка чашка ром (коняк) или есенция, 1 кг извара, готов крем-нишесте Ванилия, направен с 1/2 л прясно мляко.

Маргаринът, смесен със захарта, ванилията и солта се забърква до получаване на пяна и постепенно се добавят яйцата. След това се прибавя ромът, изварата и приготвеното и изстудено нишесте. Ако сместа е много гъста, се добавя малко прясно мляко. Всичко се разбива до хомогенна смес. В пълнежа може да се сложат стафиди, бадеми, кора от лимон и др.

Оформяне на тортата: В метална форма се слага приготвеното тесто с дебелина около 1 см така, че да покрие дъното и стените. В него се изсипва пълнежът. Пече се около 90 мин. при средна температура.
След изпичане и изстиване тортата се поръсва с пудра захар, полива се с течен шоколад и т.н. - въобще, украсява се според въображението.

# 13
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 242
Хайде да дам и моя вариант - само една идея е по-различен от другите изброени дотук Grinning
блата е с бисквитките и маслото като при останалите
750гр извара
1кутийка подсладено кондензирано мляко (375мл)
2с.л. лимонов сок
1 или 2п. желатин

Подсладеното кондензирано мляко се разбива с лимоновия сок с миксер за 3-4 минути,докато стане гъста кремообразна смес.Смесва се с изварата.Добавя се желатина (това е по желание - аз обикновено го правя без желатин,но се разтича),предварително накиснат в студена вода и после разтопен на водна баня.Сместа се изсипва върху бисквитите и се оставя да се стегне.Маже се с боровинково сладко (това е най-почитаното у нас,но естествено, сатава и с всяко друго).

# 14
  • на ОколовръсТното в ПАЛАТка
  • Мнения: 4 176
Аз харесвам "печен" чийзкейк. Някой знае ли как се прави?

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт