Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 авг. 2004, 16:55 ч.

Регистрация на новороденото дете в България

 • 35 260
 • 90
 •   1
Отговори
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Тъй като това е доста обсъждана тема, ще се опитам да събера информацията по този въпрос за различните страни с ваша помощ. Ако има нещо за допълване или коректура, моля ми пишете.  Също така ще бъда благодарна за информация и за другите страни Simple Smile

Като начало малко обща информация. Процедурата в отделните страни може да се прочете в страниците по-долу.

 Arrow   Новороденото дете трябва да бъде регистрирано в рамките на 1 година след раждането си в общината по местоживеене на майката, ако тя е българска гражданка. При случаи, когато само бащата е български гражданин, детето се регистрира на адреса по местоживеене в България на бащата.

 Arrow Необходим е превод и легализация на акта за раждане. Акта се легализира/заверява в чужбина, а превода може да се направи в България.

 Arrow  Детето може да се регистрира на постоянния адрес, на който живее в дадената страна, а не на бълг. адрес, където са живели родителите в България.

 Arrow  Ако регистрацията на детето се прави от упълномощено лице в България е необходимо пълномощно. Друг вариант е родителите да отидат до БГ или да се прави чрез посолството, но това трае дълго, защото дипломатическата поща е бавна (мин. 6 месеца).

 Arrow  Ако детето още няма паспорт, то може да влезе в България с пасаван. С него може само да се влезе в България, на излизане трябва да има вече паспорт. За издаването на пасавана е необходим акта за раждане, преведен и легализиран.
Информация zа иzваждане на пасавана, обсъждана във форума

# 1
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
В Англия акта за раждане се заверява във Форин офис, The Legalisation Office, Foreign and Commonwealth Office, Old Admiralty Building, Whitehall, London, SW1A 2LG. Tel: 020 7008 1111. Fax: 020 7008 1010. Internet site: http://www.fco.gov.uk/legalisation

След легализацията е необходим превод, който може да бъде направен в България от лицензирана за това фирма или от някой от заклетите преводачи регистрирани към Посолството на България в Лондон. Ако превода е направен от заклет преводач в Лондон, е необходимо той и оригиналният документ да се заверят в Консулска служба.

След оформянето на документите в посолството, те се изпращат в общината по местоживеене на един от родителите в България, където детето се регистрира и получава българко удостоверение за раждане с ЕГН. Английският документ за раждане се задържа от общинските власти.

Регистрацията на детето в България може да бъде направена и чрез упълномощено от родителите лице, като пълномощното се заверява от Консулска служба на Посолството. Желателно е родителите да изискват и да притежават по два екземпляра от английския документ за раждане на детето.

-------
@ Honda: Английският акт за раждане се дава за легализация първо от хоум офис - поставя се т.нар апостил. Превода може да се направи в посолството (може и по пощата, но се чака). Акта за раждане може да се даде и на родителите/роднини и те го дават в Б-я на оторизирана фирма за превод. С ЕГН-то за паспорт се подава в полицията (това ако се прави в Б-я). Може да се направи и от Англия като се подадат редовните документи в Бг посолство и се чака минимум 6 месеца.
Ако издаването се прави от роднини в България е необходимо задължително се направи пълномощно, което може да се завери по пощата и не е необходимо да се ходи до посолството.
Паспорта на бебето за поставяне на визата ходи с този паспорт, към който е визата. Праща се само неговият паспорт и този на детето (децата). Това отнема според Хоум Офис от 2 до 6 седмици, но може и по дълго до 6 месеца. По-бърз вариянт е да се вземе час при Хоум Офис и да се отиде дотам.

За повече информация http://www.bulgarianembassy.org.uk/ Tелефон: 0044 207 589 4875

# 2
 • някъде под слънцето...
 • Мнения: 2 623
Процедурата в Испания е горе долу съЩата, Испанският акт за раждане се издава от Registro civil на базата на Libro de familia, което се издава от съЩото място където в едномесе4ен срок трябва да се представи удостоверението за раждането от болницата.
След това се заверява в Tribunal Мадрид, т е поставя се Apostilla,
После взема 4ас за прием в БГ посолството , записванията стават всеки последен петък от месеца
В деня на  приема, трябва да се носят 4 снимки за паспорт и данните на 4овека, упълномоЩен да движи документите в БГ.Подписват се 4 пълномоЩни( 2 от маиката и 2 от баЩата, присъствието и на двамата родители е задължително, ) и документите се връЩата на родителите,  те поемат грижата за изпраЩането , превеЖдането и подаването им в бг

# 3
 • Мнения: 318
Искам само да направя едно уточнение спрямо легализирането на оригиналния акт за раждане на детето за Канада.

По принцип, в България искат на акта за раждане от съответната страна да е поставен печат наречен АПОСТИЛ, защото Бг е подписала Хагската конвенция (не си спомням годината) . Обаче Канада не е подписала тази конвенция, т.е., в Канада апостила не съществува. Акта за раждане (и свидетелството за брак, на мен ми поискаха такова) се заверяват във Външно министерство на Канада. Не е необходимо да се минава през българското посолтво в Отава ( и слава богу). Оказа се обаче, че доста фирми за превод и легализация в Бг не са чували, че Канада не заверява с апостил, та изгубих доста време, докато се разберем с тях.
Документите за заверка се пращат на следния адрес (отнема около 10 дни за получаването им):

Authentication and Service of Documents Section (JLAC)
Departments of Foreign Affairs and International Trade
125 Sussex Drive, Ottawa, Ontario, Canada
K1A 0G2

За повече инфо: http://www.dfait-maeci.gc.ca/common/authentication_documents-en.asp

Поискаха и акта за раждане на мъжа ми (той е български гражданин).


Ами това е ... и въоръжете се с търпение, докато детето ви си получи българския акт за раждане.

# 4
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
В Германия е необходимо акта за раждане (оригинален документ) да бъде презаверен (т.е. да му се сложи апостил) от Bezirksregierung (Областната управа). След което той трябва да бъде преведен от заклет преводач и заверен от посолството. Документът се изпраща по пощата или се отива лично до бълг. посолство за заверката. (Ако документът се превежда в Германия трябва да се завери от посолството. А ако той се превежда в България - в Управление Консулско на МВнР в София.)

След тази процедура лично или от упълномощено лице извършва промяната в общината по последно местожителство в България. Пълномощното може да се направи в посолството, а при невъзможност да се отиде до там лично, подписът трябва да бъде положен пред немски нотариус и презаверен от Landgericht,след което се изпраща до посолството.

При регистрация на дете е необходимо да се представи нотариално заверена декларация от другия родител (ако не е бълг. гражданин), че е съгласен детето да бъде регистрирано в България. Декларацията може да бъде подписана лично в посолството или ако няма възможност за лично явяване да бъде подписана пред нотариус, презаверена от Landgericht и легализирана в консулската служба. Ако тестът е на немски, тя трябва да бъде преведена от заклет преводач и преводът да бъде заверен от посолството (ако се превежда в Германия) или в Управления Консулско на МВнР в София (ако се превежда в България).

Информацията е от 2001 г. Таксите, които имам са в DM, сигурно има промени в евро.

# 5
Това мисля също е ценно инфо и важи за всички държави. Тоест това е българското законодателств

ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО (Обн., ДВ, бр.136 от 18.11.1998 г.; изм. и доп., бр. 41 от 24.04.2001 г.)

Глава първа ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. Този закон определя условията и реда за придобиване, загубване и възстановяване на българското гражданство.

Чл. 2. Българското гражданство се урежда от Конституцията на Република България, от закона и от международните договори, които са в сила при настъпването на фактите или събитията, свързани с гражданството.

Чл. 3. Български гражданин, който е и гражданин на друга държава, се смята само за български гражданин при прилагането на българското законодателство, освен ако в закон е предвидено друго.

Чл. 4. Гражданство не може да се установява по съдебен ред.

Чл. 5. Сключването или разтрогването на брака между български гражданин и чужд гражданин или промяната на гражданството на единия от съпрузите по време на брака не променя по право гражданството на другия съпруг.

Чл. 6. Осиновяването не променя гражданството на осиновения.

Чл. 7. (1) Никой не може да бъде лишен от българско гражданство освен в случаите, изрично предвидени в този закон.

(2) Всеки има право на избор на гражданство.

Глава втора ПРИДОБИВАНЕ НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО

Раздел I Придобиване на българско гражданство по произход

Чл. 8. Български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин.

Чл. 9. Български гражданин по произход е и всяко лице, което е припознато от български гражданин или чийто произход от български гражданин е установен със съдебно решение.

Раздел II Придобиване на българско гражданство по месторождение

Чл. 10. Български гражданин по месторождение е всяко лице, родено на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход.

Чл. 11. Смята се, че е родено на територията на Република България дете, намерено на тази територия, чиито родители са неизвестни.

Раздел III Придобиване на българско гражданство по натурализация

Чл. 12. Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство, ако към датата на подаване на молбата за натурализация:

1. е пълнолетно;

2. преди не по-малко от 5 години е получило разрешение за постоянно пребиваване в Република България;

3. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер от български съд и срещу него няма образувано наказателно производство за такова престъпление, освен ако е реабилитирано;

4. (изм., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) има доход или занятие, което му дава възможност да се издържа в Република България,

5. (изм., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) владее български език, което се установява по ред, определен с наредба на министъра на образованието и науката, и

6. (нова, ДВ, бр. 41 от 2001 г.) е освободено от досегашното си гражданство или ще бъде освободено от него към момента на придобиване на българско гражданство.

Чл. 13. (Изм. и доп., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Лице, което не е български гражданин, отговаря на условията по чл. 12, т. 1, 3, 4, 5 и 6 и преди не по-малко от 3 години към датата на подаване на молбата за натурализация е получило разрешение за постоянно пребиваване в Република България, може да придобие българско гражданство, ако отговаря и на едно от следните изисквания:

1. не по-малко от 3 години има и продължава да е в законно сключен брак с български гражданин;

2. (отм., ДВ, бр. 41 от 2001 г.);

3. родено е в Република България;

4. разрешението за постоянно пребиваване е получено преди да навърши пълнолетие;

5. (отм., ДВ, бр. 41 от 2001 г.).

Чл. 13а. (Нов, ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Лице, получило статут на бежанец преди не по-малко от три години към датата на подаване на молбата за натурализация, може да придобие българско гражданство, ако отговаря на условията по чл. 12, т. 1, 3, 4 и 5.

Чл. 14. (Нов, ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Лице без гражданство може да придобие българско гражданство, ако отговаря на условията по чл. 12, т. 1, 3, 4 и 5 и преди не по-малко от 3 години към датата на подаване на молбата за натурализация има разрешение за постоянно пребиваване в Република България.

Чл. 15. (Изм. и доп., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство по натурализация, без да са налице условията по чл. 12, т. 2, 4, 5 и 6, ако отговаря на едно от следните изисквания:

1. е от български произход;

2. (изм. и доп., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) осиновен е от български гражданин при условията на пълно осиновяване;

3. (нова, ДВ, бр. 41 от 2001 г.) единият му родител е български гражданин или е починал като български гражданин.

Чл. 16. Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство, без да са налице условията по чл. 12, ако Република България има интерес от натурализацията му или ако лицето има особени заслуги към Република България в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта.

Чл. 17. Децата до 14-годишна възраст придобиват българско гражданство, ако родителите им или преживелият от тях приемат българско гражданство или ако само един от родителите им стори това, в случай че другият е български гражданин. При същите условия децата от 14- до 18-годишна възраст придобиват българско гражданство, ако поискат това.

Чл. 18. (1) Деца до 14-годишна възраст, на които само единият от родителите е български гражданин, в случай че нямат българско гражданство, могат да станат български граждани, без да са налице условията по чл. 12, ако двамата родители или преживелият от тях дадат писмено съгласие за това. Не се изисква съгласието на родител, който е лишен от родителски права. При същите условия могат да придобият българско гражданство и децата от 14 до 18 години, ако поискат това.

(2) (Доп., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) При условията на ал. 1 могат да придобият българско гражданство и лица, осиновени от български гражданин при условията на пълно осиновяване.

Чл. 19. Молбата на лице, което отговаря на условията за придобиване на българско гражданство по натурализация, се отхвърля, ако с оглед на поведението му съществуват сериозни причини да се смята, че молителят представлява заплаха за обществения ред, обществения морал, общественото здраве или за националната сигурност.

Глава трета ЗАГУБВАНЕ НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО

Раздел I Освобождаване от българско гражданство

Чл. 20. Български гражданин, който постоянно живее в чужбина, може да поиска освобождаване от българско гражданство, ако е придобил чуждо гражданство или ако има данни за открита процедура за придобиване на чуждо гражданство.

Чл. 21. (1) Освобождаването на родителите от българско гражданство освобождава от българско гражданство и ненавършилите 14-годишна възраст техни деца само ако е направено искане и за тях. За освобождаване на децата от 14- до 18-годишна възраст се изисква и тяхното съгласие.

(2) Когато само единият от родителите е подал молба за освобождаване от българско гражданство, децата могат да бъдат освободени при условията на ал. 1 само ако и другият родител е дал съгласието си. Съгласието на родителя не се изисква, когато той е лишен от родителски права.

Раздел II Отмяна на натурализацията

Чл. 22. (1) Натурализация, въз основа на която е придобито българско гражданство, може да бъде отменена, ако лицето:

1. си е послужило с данни или факти, станали основание за придобиване на българско гражданство, за които е установено по съдебен ред, че са неверни, и/или

2. е укрило данни или факти, които, ако са били известни, биха били основание за отказ за придобиване на българско гражданство.

(2) Отмяната на натурализацията е допустима само до изтичане на 10 години от придобиването на българското гражданство.

Чл. 23. Отмяната на натурализацията на единия съпруг не отменя натурализацията на другия съпруг и на децата, освен ако те са получили българското гражданство въз основа на същите неверни или укрити данни или факти.

Раздел III Лишаване от българско гражданство

Чл. 24. Лице, което е придобило българско гражданство по натурализация, може да бъде лишено от него, ако е осъдено с влязла в сила присъда за тежко престъпление против републиката, при условие че се намира в чужбина и не остава без гражданство.

Чл. 25. Лишаването от гражданство на единия съпруг не променя гражданството на другия съпруг и на децата.

Глава четвърта ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО

Чл. 26. (1) Гражданството на лице, освободено от българско гражданство, може да бъде възстановено по негова молба, ако:

1. не е осъждано с влязла в сила присъда за умишлено престъпление в държавата, в която живее, или в Република България, и

2. не представлява заплаха за обществения ред, обществения морал, общественото здраве или за националната сигурност;

3. (нова, ДВ, бр. 41 от 2001 г.) преди не по-малко от 3 години към датата на подаване на молбата за възстановяване има разрешение за постоянно пребиваване в Република България.

(2) (Изм., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Гражданството на лицата от български произход мойе да бъде възстановено при условията на ал. 1, т. 1 и 2.

Чл. 27. Гражданството на лице, лишено от българско гражданство, може да бъде възстановено, ако се установи, че не е имало основание за лишаване или ако основанието е загубило своето значение.

Чл. 28. (1) При възстановяване на българското гражданство на родителите български граждани стават и децата им, ненавършили 14-годишна възраст. Децата от 14- до 18-годишна възраст стават български граждани, ако и те са поискали това.

(2) Когато възстановяването се иска само от единия родител, децата могат да придобият българско гражданство при условията на ал. 1 само ако и другият родител е дал съгласието си. Съгласието на родителя не се изисква, когато той е лишен от родителски права.

Глава пета ПРОИЗВОДСТВО ВЪВ ВРЪЗКА С БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО

Чл. 29. (1) Придобиване на българско гражданство по натурализация, освобождаване от българско гражданство и възстановяване на българско гражданство се извършват по молба на заинтересуваното лице, подадена лично, по пощата или чрез изрично упълномощено по нотариален ред лице. Молбите, подадени по пощата или чрез пълномощник, трябва да бъдат с нотариално заверен подпис.

(2) За малолетните молбата се подава от техните родители или настойници, а за непълнолетните тя се приподписва от родителите или от попечителите им. Не се изисква съгласието на родител, който е лишен от родителски права.

Чл. 30. Предложение за придобиване на българско гражданство по чл. 16 се прави от министъра, отговарящ за съответната област, в която Република България има интерес от натурализацията на лицето или в която то има особени заслуги. Лицето, което ще придобива българско гражданство, трябва да е дало предварително писмено съгласие за това.

Чл. 31. (1) Предложение за отмяна на натурализация или за лишаване от българско гражданство се прави от главния прокурор.

(2) (Изм., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Ако са налице условията по чл. 22 или 24, министърът на правосъдието може и сам да направи предложение за отмяна на натурализация или за лишаване от българско гражданство.

Чл. 32. (1) (Изм., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Молбата и предложенията по чл. 29, 30 и чл. 31, ал. 1 се отправят до министъра на правосъдието.

(2) Когато молителят живее в чужбина, молбата може да се подаде чрез дипломатическото или консулското представителство на Република България, което задължително дава мотивирано становище.

(3) Молбата и документите, които се прилагат към нея, трябва да бъдат написани на български език.

# 6
 • Мнения: 2 052
Цитат на: Krasoni
Мерси Мелиса, надявам се някой от Америка да се включи скоро!!! Wink


Не съм от Америка, но се занимавам с преводи на подобни документи тук.
Превеждала съм акт за раждане от Щатите в два варианта:
1. Препис от акт за раждане, издаден от служба Vital records или друга подобна (зависи от щата), който е нотариално заверен. След това съда е заверил подписа на нотариуса. След това са му прикачили Апостил (конвенция от Хага октомври 1961).
2. Оригинален акт за раждане (или поне така изглеждаше) само с Апостил.
Изглежда издаването зависи много от това в кой щат си.

При всички случаи за да го легализират у нас в Консулския отдел ти е нужен Апостил. Имаш ли го, тук превеждаш акта, носиш го в Консулския отдел (или го прави фирма) и след това -
в общината.

# 7
 • Мнения: 182
И аз имам проблем с тези документи. Ние решихме да действаме чрез българското консулство в Торонто.  Проблемът е, че са написали че искат "Statement of live birth", а в нашия такъв има само моето име и то в един замазан печат. Като им казахме, как изглежда документа, те викат, а не този- регистрацията, ама и там ни няма имената. Те тотално се объркаха и казахе, че искат документ дето са написани и нашите имена. Може ли някой да помогне и да каже какъв документ да вадя? Семейния лекар ми каза, че имало някаква разширена регистрация, ама от  къде да я търся?

# 8
 • Мнения: 689
Vedrra не разбрах ти в Америка ли се намираш или в БГ???

# 9
 • Мнения: 2 052
Цитат на: Krasoni
Vedrra не разбрах ти в Америка ли се намираш или в БГ???


В Бг съм. Занимавам се с преводи и легализации на такива документи от години. Ама ми остава още една седмица до майчинството Wink
Питай, ако мога да ти помогна с нещо оттук.

# 10
 • Мнения: 689
Искам да знам дали трябва да се изкарва задължително паспорт в бг и трябва ли да бъдат и родителите тук за да стане това и от Америка какви документи точно трябва за да пътува само с баба си и дали трябва да са преведени на бг още оттам?
Мерси предварително!

# 11
 • Мнения: 318
Цитат на: zo
И аз имам проблем с тези документи. Ние решихме да действаме чрез българското консулство в Торонто.  Проблемът е, че са написали че искат "Statement of live birth", а в нашия такъв има само моето име и то в един замазан печат. Като им казахме, как изглежда документа, те викат, а не този- регистрацията, ама и там ни няма имената. Те тотално се объркаха и казахе, че искат документ дето са написани и нашите имена. Може ли някой да помогне и да каже какъв документ да вадя? Семейния лекар ми каза, че имало някаква разширена регистрация, ама от  къде да я търся?


Zo, това което те искат е вероятно Birth Certificate, обаче дългия вариант, т.е, където са написани освен името на детето, и имената на двамата родители. В Канада, по-точно във всяка провинция съществуват 2 вида сертификата за раждане: кратка форма само с името на детето и дълга, където са написани и имената на родителите. На вас ви трябва дългата форма. Издават ги във Vital statistics на Онтарио.
Освен това не е нужно да минавате през бг консулството или пък посолството. Само се усложнява работата. Заверете сертификата в канадското външно министерство и продължете процедурата в българия. По-горе съм описала за заверката. Ако имаш въпроси, ще споделя моя опит, ние току-що получихме акта за раждане в България.

# 12
Цитат на: Тути Фрути

Zo, това което те искат е вероятно Birth Certificate, обаче дългия вариант, т.е, където са написани освен името на детето, и имената на двамата родители. В Канада, по-точно във всяка провинция съществуват 2 вида сертификата за раждане: кратка форма само с името на детето и дълга, където са написани и имената на родителите. На вас ви трябва дългата форма.....

Същото е и в UK. Иска се подробната форма. И тук е кеф, че можеш да си извадиш и 100 такива дубликата ако искаш.

# 13
 • Мнения: 318
Да, и тук можеш да си изкараш колкото си искаш броя, е, срещу скромната сума от 15$ за екземпляр  Laughing  Laughing  Laughing , а ако много бързаш срещу 35$ за един брой.

# 14
И тук се плащат за съжаление. Но поне ако се загуби не е трагично и може да се възстанови. То даже ние му викаме Акт за раждане и оригинал, но всъщност баш оригиналите никога не ги виждаме. Те си стоят в общината да го наречем и не ги дават на никого. Благодарение на това разбира се може човек да си извади колкото си бройки иска. То тук въобще копия не се признават иначе. Винаги за всичко искат оригиналите.

# 15
 • Мнения: 2 052
Цитат на: Krasoni
Искам да знам дали трябва да се изкарва задължително паспорт в бг и трябва ли да бъдат и родителите тук за да стане това и от Америка какви документи точно трябва за да пътува само с баба си и дали трябва да са преведени на бг още оттам?
Мерси предварително!


Започвам отзад-напред.
За да пътува с баба си( или друг човек) на детето му трябва декларация за съгласие от родителите. Ако те са заедно - правят една декларация, ако са разделени - две отделни декларации. Посочва се човекът, който ще е с детето, паспортните данни на двамата, евентуално държави, които ще се посетят, до коя д-ва ще се връщат и срок на декларацията (по-дълъг - по-добре). Ако бебо тръгва от щатите - декларацията е оттам, нотариално заверена с прикачен Апостил. Не е нужно да се превежда още в щатите. Като пристигне тук се прави преводът и евентуално легализация  в Консулския отдел на Външно министерство тук. Напоследък при паспортните проверки на границите не гледат много подробно тези декларации, може и изобщо да не я поискат на бабата, но не се знае на кого може да налети...Поискат ли я - трябва да я има и на отиване и на връщане.

За паспорта на бебо в Бг - ако и давамата родители са в чужбина, изпращат Пълномощно, на този, който ще вади паспорта. Пълномощното се издава по същия начин като декларацията за пътуване. Изобщо всеки документ, който идва от щатите и трябва да се легализира в Бг, трябва да носи апостил. Бабата след това превежда пълномощното в оторизирана агенция, заверява го в Консулския отдел, отива  в общината (паспортния отдел на МВР), подава от името на родителите молба за паспорт и ...чака (в зависимост от срока). Ако единия родител е в Бг, трябва да се яви лично, а другия ще си прати пълномощното до него.
Друг е въпросът защо искате бебо да има български паспорт? Той(тя) няма ли да пътува с американски до тук? Ако има вече Юесей паспорт защо му е български?

# 16
някой знае ли как се слага Апостил в Щатите?
аз намерих в интернет фирма която върши цялата работа, но струва 500 долара...не,мерси!

# 17
 • Мнения: 2 052
Цитат на: Hrisipisi
някой знае ли как се слага Апостил в Щатите?
аз намерих в интернет фирма която върши цялата работа, но струва 500 долара...не,мерси!


90% от тези, които виждам в Бг са издадени от Department of State и подписани от Secretary of State. Може и лично да се отиде, казвали са ми го клиенти. Но трябва да знаеш точно къде им е офиса, отговарящ за мястото в което живееш.

# 18
Цитат на: vedrra
Цитат на: Hrisipisi
някой знае ли как се слага Апостил в Щатите?
аз намерих в интернет фирма която върши цялата работа, но струва 500 долара...не,мерси!


90% от тези, които виждам в Бг са издадени от Department of State и подписани от Secretary of State. Може и лично да се отиде, казвали са ми го клиенти. Но трябва да знаеш точно къде им е офиса, отговарящ за мястото в което живееш.


мерси за инфото. ще се пробвам сама да се справя. тук поне бюрокращината не е толкова голяма Laughing

# 19
 • Мнения: 689
Veddra мерси много за изчерпателния отговор!!!

# 20
kakvo stava, ako deteto ne se registrira v ramite na 1 godina ot rajdaneto v BBulgaria? Gubi li si pravoto da stane bulgarski grajdanin?

# 21
Цитат на: Hrisipisi
някой знае ли как се слага Апостил в Щатите?
аз намерих в интернет фирма която върши цялата работа, но струва 500 долара...не,мерси!


pqrvo triabva da proverish ot kogo ti e izdadeno svidetelstvoto za rajdane - shtata ili county-to. apostilla se izdava ot shtata i ako birth certificata ti e ot county-to shte e nai-malko po-skqpo da izvadish apostille. pone tova e moiat opit. bez da otchitam tova, che ot konsulskiat otdel v bulgaria ne mi prie svidetelsttvoto za rajdane ot countito makar i s apostille. apostille mojesh da si izvadish lichno ili po poshtata ot state departmenta. za tova triabva da proverish kak stava tochno v shtata, v koito jiveete. eto ti edin link kqm sita na bulgarskoto posolstvo sqs spisqk na organite v razlichnite shtati, koito izdavat apostili, http://www.bulgaria-embassy.org/Consular%20Information/Hague%20C … tion/USAPOSTI.pdf , mojesh sama da potqrsish v net-a tehni sitove ili telefoni da se informirash kak konkretno stava pri vas. ili prosto napravi edin search v google " apostille, 'imeto na shtata, v koito jiveesh' ", niama nachin da ne izliazat sitove s nujnata informacia. procedurata edva li e po-skqpa ot 20 dolara i edva li otnema poveche ot dve sedmici.
az imam dve deca rodeni v shtatite - ednoto v georgia, drugoto v oregon. za apostilla na svidetelstvoto za rajdaneto na ednoto platih $3 i go poluvchih za okolo destina dni po poshtata, za drugoto otidohme lichno v stolicata na shtata, platihme $15 i go poluchihme sled 15-20 minuti.
nadiavam se pone s malko da sum bila polezna.
izviniavam se za latinicata, na tozi computer za sega niamam vuzmojnost da pisha na kirilica.

# 22
az se biah podgotvila s legalizirano rojdenno svidetelstvo na du6teria mi za da podadem za bulgarski pasport.tia ima ve4e angliiski.no ni vurnaha za6toto ne sme donesli bra4noto svidetelstvo su6to prevedeno i s apostil.nikoi ne mi kaza 4e i tova e neobhodimo,vupreki 4e podrobno pitah v posolstvoto i maika mi se e interesyvala v bg na mesto....taka 4e za sujalenie ne mojahme da svur6im tazi rabota tazi godina...

# 23
 • Мнения: 2 052
Цитат на: Ani&Maia
az se biah podgotvila s legalizirano rojdenno svidetelstvo na du6teria mi za da podadem za bulgarski pasport.tia ima ve4e angliiski.no ni vurnaha za6toto ne sme donesli bra4noto svidetelstvo su6to prevedeno i s apostil.nikoi ne mi kaza 4e i tova e neobhodimo,vupreki 4e podrobno pitah v posolstvoto i maika mi se e interesyvala v bg na mesto....taka 4e za sujalenie ne mojahme da svur6im tazi rabota tazi godina...


Що за бюрокрация! Ами вие може да нямате брак!

# 24
 • Мнения: 2 655
Цитат на: rosa

 Arrow  Ако детето още няма паспорт, то може да влезе в България с пасаван. С него може само да се влезе в България, на излизане трябва да има вече паспорт. За издаването на пасавана е необходим акта за раждане, преведен и легализиран.[/b]


Ние сме в Америка. Трябва да се върнем в България около месеж май 2005 година. АЛИСИА се роди на 5 август 2004 година.
 Confused: Как ще стане влизането й в България?
 Confused: Какво представлява този пасаван?
 Confused: Значи ли, че трябва да имаме АКТА и за раждане преведен и легализиран два пъти? /единият за пълномощника, които ще извади българско УДОСТОВЕРЕНИЕ за раждане и втория за минаване на граница/.
 Confused: А ако имаме вече издадено УДОСТОВЕРЕНИЕ за раждане тя с неголи минава или се вписва в паспорта на единия родител?

# 25
Пела, а Алисия след като се е родила в Америка не е ли американски гражданин. Тоест - мисля, че автоматично става и придобива право на американски паспорт. А с него няма нужда от пасаван.
А за да издадете и български такъв и да я регистрирате в Б-я мисля, че доста изписахме, но ако не си разбрала пак ще пишем Wink  Simple Smile

# 26
 • Мнения: 2 655
Да американка е нашата мома.
Сега разбирам трябва да и се направи тук паспорт, с които да напусне страната. С него ще влезе в България.
Трябва само  да разбера какво е необходимо за този американски паспорт и от къде се вади. Разбира се и за колко време става.
Ние прочетохме темата и подготвохме пълномощно и акта и за раждане с апостил, за да може дядо й в България да изкара УДОСТОВЕРЕНИЕ от Община-Варна.

# 27
 • Мнения: 2 052
Цитат на: Pela
Цитат на: rosa

 Arrow  Ако детето още няма паспорт, то може да влезе в България с пасаван. С него може само да се влезе в България, на излизане трябва да има вече паспорт. За издаването на пасавана е необходим акта за раждане, преведен и легализиран.[/b]


Ние сме в Америка. Трябва да се върнем в България около месеж май 2005 година. АЛИСИА се роди на 5 август 2004 година.
 Confused: Как ще стане влизането й в България?
 Confused: Какво представлява този пасаван?
 Confused: Значи ли, че трябва да имаме АКТА и за раждане преведен и легализиран два пъти? /единият за пълномощника, които ще извади българско УДОСТОВЕРЕНИЕ за раждане и втория за минаване на граница/.
 Confused: А ако имаме вече издадено УДОСТОВЕРЕНИЕ за раждане тя с неголи минава или се вписва в паспорта на единия родител?


До май 2005 имате време да извадите паспорт, с който ще си влезе в Бг, защо ви е пасаван?
Легализираният акт а раждане е само за общината, не за границата. Докато сте тук можете да и извадите ЕГн и Акт и вие, пълномощникът е само ако сте там, а детенце е тук.
За последното нищо не мога да ти кажа. Ако бебка има паспорт, то ти отпада.

# 28
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Искам да допълня адреса на БГ посолството в САЩ, там също има информация. http://www.bulgaria-embassy.org/Consular%20Information/procedur.htm

# 29
Цитат на: Pela
Да американка е нашата мома.
Сега разбирам трябва да и се направи тук паспорт, с които да напусне страната. С него ще влезе в България.
Трябва само  да разбера какво е необходимо за този американски паспорт и от къде се вади. Разбира се и за колко време става.
Ние прочетохме темата и подготвохме пълномощно и акта и за раждане с апостил, за да може дядо й в България да изкара УДОСТОВЕРЕНИЕ от Община-Варна.


американски паспорт можете да извадите в пощата. тук можеш да прочетеш каква е процедурата http://usps.com/passport/. не във всеки пощенски офис обаче има такава услуга, ето ти адресите на двата в тампа където я правят, избери си кой ти е по-близо
Ehrlich Post Office  14910 N Dale Mabry  Tampa  FL  33694-9998  (813) 908-3478  
Tampa Post Office  5201 Spruce Street  Tampa  FL  33630-9841  (813) 877-0397
трябва да отидете и двамата родители лично.

# 30
 • Мнения: 2 452
То много сложно било да станеш българин (даже и да си по националност). За да извадим на дъщеря ми британски паспорт в Канада (тя иначе е с канадски по рождение) платихме 75$,  приложихме 2 снимки, оригиналния акт за раждане (дълга форма); акта за раждане на съпруга ми от Англия, сертификат за женитба (ако аз бях британски гражданин той щеше да е излишен) и попълнихме 2 страници формуляр (заверени от "професионалист"). Всичко това (отне ни около 30 минути) го занесохме в Британското посолство, паспортна служба и след 1 месец имахме британски паспорт.
Ето така искам да и направя и българския паспорт, а не да ангажирам близки и познати (защото за съжаление миналата година загубих майка си Cry) да и вадят акт за раждане от Варна и да и правят там паспорт, който след това да се ангажират да ми изпращат до Канада (а ако се изгуби или го откраднат???). Защо сме такива бюрократи?????

# 31
 • Мнения: 1 194
здравейте,
искам да попитам какви точно документи трябва да се занесат в общината за издаване на акта за раждане на детето? (освен преведения и легализиран тукашен акт разбира се...)
понеже нашите живеят в провинцията и ще се наложи да накарам една приятелка в София да се занимава с това ми се иска да и спестя колкото се може главоболията и ходенето насам натам а и най вече да изпратя всички документи наведнъж...
Та питам се: трябват ли им паспорти или лични карти на майката и бащата, а актове за раждане на родителите....надявам се с фотокопия става... и такива други разни

ако има някой да е правил процедурите скоро ще съм благодарна ако сподели

а и също като няма апостил (понеже франция не прави такива печати за БГ) как де се убедят лелките в общината да не се заяждат, какво трябва да се каже точно?

аз бях дала всичко това в посолството да го правят (нищо че е дълго), но вчера ми върнаха акта на беба (след два месеца мотане в посолството) с думите че В БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В ПАРИЖ НЯМА ПРЕВОДАч и да се занимавам сама...

благодаря

# 32
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Цитат на: mariakara
аз бях дала всичко това в посолството да го правят (нищо че е дълго), но вчера ми върнаха акта на беба (след два месеца мотане в посолството) с думите че В БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В ПАРИЖ НЯМА ПРЕВОДАч и да се занимавам сама...

Тогава потърси някой преводач, който да не е към посолството. Аz дадох да ми преведат един документ на една преводаческа агенция тук, а не в посолството.

# 33
 • Мнения: 1 194
здравей, мъжа ми вече го даде днес на "нашата" преводачка, която ни превежда всички документи...
въпроса беше че в посолството е безплатно ако го дадеш преди детето да е станало на три месеца, ама явно не ни излязоха сметките да спестим тези 40 ?... Grinning

# 34
 • Мнения: 182
Laura, мисля че не е нужно да се ходи до България за издаване на паспорт. Става и от консулството тук, но е по-бавно.

# 35
Цитат на: miravmbd
Ще бъдат ли задължени да отбият военна служба додри и да не живеят в Б-я?Ще я правят ли професионална армията на България?.


вчера министъра каза, че армията ще бъде изцяло професионална от 2010

# 36
 • Мнения: 2 052
Цитат на: miravmbd
Ще бъдат ли задължени да отбият военна служба додри и да не живеят в Б-я?Ще я правят ли професионална армията на България?Ами какво ако със следващото правителство има нови промени?


Ще я правят, спокойно Grinning
Освен това и сега има алтелнативни варианти, не всеки виси на пост с пушка Grinning

# 37
 • Мнения: 169
imam da dopalnia malko info -

-NE E VIARNO, che sled kato e navarshilo deteto 1 godina, ne moje da se registrira kato Bg grajdanin - nie svarshihme tazi rAbota na preklonnata vazrast ot godina i 8 meseca

-NE E VIARNO, che se izizskva saglasie na drugia roditel, kakto pishe na stranicata na BG posolstvo v Berlin. Tezi hora ne znam za kakvo sa tam, sled kato ne sa v sastoianie da dadat kompetentna informacia.
- z ajitleite na obshtina Triadica v Sofia se hodi na bul. Vitosha 15 v ritualnata zala, a ne v obshtinata
dano sam vi bila polezna s moia opit ot 25 septemvri tazi godina

# 38
Искам само да допълня нещо за Канада. Не съм съгласна с Тути Фрути за посолството, вчера получих от там българския акт за раждане на дъщеря ми. Цялата процедура отне 3 седмици - изпращане във Външно мин-во на Канада, те са го препратили в Бг посолството. Там хората веднага са го обработили, издали бг. акта и веднага са ми го върнали обратно. Така че мисля, че това е най-добрият вариант.

# 39
 • Мнения: 676
Здравей Lina1, може би съм малко закъсняла с отговора си, но 4ас сега виждам 4е има клуб на мам4етата в 4ужбина. Аз живея в Канада и акта за раждане който издава БГ консолство в Кнада е временен и със него не ти издават ЕГН номер на детето, което не го прави БГ гражданин без ЕГН.
С този временен документ трябва да се отиде до БГ и да се задеиства цялото ходене по мъките с Бг гражданството на детето. Аз ве4е минах по този път, не беше лестно, но се отървах с малко рани Laughing .

# 40
Zdraveite,
ima li niakoi koito se e zanimaval sus registriranteto na baby vuv Obedineni Arabiski Emirstva ? Dali she prizaniata tukashnia akt za razdane ?

Blagodraia

# 41
 • Мнения: 2 052
Цитат на: Margo
Zdraveite,
ima li niakoi koito se e zanimaval sus registriranteto na baby vuv Obedineni Arabiski Emirstva ? Dali she prizaniata tukashnia akt za razdane ?

Blagodraia


Да, признава се. След като бъде преведен на съответния език (арабски, английски или друг) трябва да се легализира в консулския отдел на нашето Външно министерство. Това отнема от 1 ден до 1 седмица, завиди от поръчката. След това трябва да го завериш допълнително тук (тоест когато си вече там Grinning ):

Обединени Арабски Емирства, Дубай - Генерално консулство ва РБ
U.A.E., Dubai, 0244
Consulate General of the Republic of Bulgaria
Jumaira Road, Villa №18
P.О.Bох 72535
Tel: (0097 14) 349-28-88; 344-23-07; 344-24-19; 344-24-63; 344-19-98;
Fax: (0097 14) 344-23-41
e-mail: bulgcons@emirates.net.al

За цени и срокове там не мога да те ориентирам.
Ти в Дубай ли си?

# 42
ZA MAMITE V AMERIKA : ZA PASPORT SE KANDIDATSTVA V POSHTENSKITE OFISI. ZA TSELTA VI TRIABVA PASPORTNA SNIMKA I APLIKATSIA KOITO MOJE DA SE POPALNI NA MESTO NO I DVAMAT RODITELI TRIABVA DA PRISASTVAT ILI DA IMA PALNOMOSHTNO AKO TOVA E NEVAZMOJNO. ZA TEZI KOITO BARZAT IMA EKSPRESNI PORACHKI. DETETO VLIZA S TOZI PASPORT V STRANATA I AKO STOI POVECHE OT MESETS TRIABVA DA MU SE IZKARA BG PASPORT ZA DA NE PLASHTA VIZA . AZ I DVATA PATI PRESROCHVAH TOZI PERIOD NO NA LETISHTETO BIAH TAKA LIUBEZNI SAMO DA ME PREDUPREDIAT ZA DA ZNAIA ZA SLEDVASHTIA PAT. JELAIA VI KASMET Simple Smile

# 43
Zasto da e hodene po mykite? Ne e li dostatychno che imash akt za rajdane s apostil? AMi kak stoi vyprosyt sys zdravnoto osigurjavane?
Nie ste se vrystame ot USA i tezi vyprosi mnogo me vylnuvat!


Цитат на: Krassy
Здравей Lina1, може би съм малко закъсняла с отговора си, но 4ас сега виждам 4е има клуб на мам4етата в 4ужбина. Аз живея в Канада и акта за раждане който издава БГ консолство в Кнада е временен и със него не ти издават ЕГН номер на детето, което не го прави БГ гражданин без ЕГН.
С този временен документ трябва да се отиде до БГ и да се задеиства цялото ходене по мъките с Бг гражданството на детето. Аз ве4е минах по този път, не беше лестно, но се отървах с малко рани Laughing .

# 44
HEI VESELA,
I AZ KATO TEB MISLIH CHE SAMO PREVOD I APOSTIL SA DOSTATACHNI ILI PONE TOVA RAZBRAH OT  INFOTO NA NASHETO KONSULSTVO... UVI NAISTINA NA NASHITE IM KAZAHA CHE TRIABVA ZAVERKA OT VANSHNO MINISTERSTVO.NE SAM UBEDENA CHE E NEBOHODIMO NO OCHEVIDNO TRIABVA NIAKOI DA SE RAZPRAVIA I OBIASNIAVA I VSE PAK NE SAM SIGURNA. ZA DA NE HODIAT DO VANSHNO MINESTERSTVO NASHITE OSTAVIHA AKTA ZA RAJDANE NA NIAKAKVA FIRMA I TIA SE RAZPRAVIA SAS VSICHKO NO MAI E SKAPICHKO.E ZA HORA OT PROVINTSIATA MOJE I DA E PO DOBRE TAKA.... JELAIA KASMET. NIAMAM INFO ZA MEDITSINSKITE OSIGUROVKI NO RAZBIRAM CHE MAI SHTE TRIABVA DA SI GI PLATIM SAS ZADNA DATA NEZAVISIMO CHE NE SME BILI V BG PREZ TOVA VREME. STAVA VAPROS OT NACHALOTO NA 2000GOG. I E OKOLO 800LV. Grinning

# 45
 • Мнения: 2 052
Цитат на: Vesela2
Zasto da e hodene po mykite? Ne e li dostatychno che imash akt za rajdane s apostil? AMi kak stoi vyprosyt sys zdravnoto osigurjavane?

Достатъчно е. Апостилът е вид печат, който отменя по-нататъшни заверки за държавите, които го признават (БГ и САЩ също). Трябва ти и Written consent от таткото, ако няма да идва при подаването на молбата в Бг.
Здравното осигуряване за всички непълнолетни бг граждани е безплатно.

# 46
Blagodaria ti za otgovara.
ne az ziveia vuv abu dhabi.

# 47
Written consent za izdavane na pasport ili i za izkarvane na Bg akt za rajdane? Ako napravim pylnomostno v USA na bylgarski (tuk BG firmi predlagat tazi usluga) ste ni go priznajat li v Bylgaria?

# 48
 • Мнения: 676
Цитат на: Vesela2
Written consent za izdavane na pasport ili i za izkarvane na Bg akt za rajdane? Ako napravim pylnomostno v USA na bylgarski (tuk BG firmi predlagat tazi usluga) ste ni go priznajat li v Bylgaria?


Здрасти Весела, ето какво направих аз:

Преди да тръгна за БГ си подготвих вси4ки документи, направих нотариално заверени копия на:
АКТА ЗА РАЖДАНЕ НА ДЕТЕТО - Разширената форма с имената на родителите.
УДОСТОВЕРЕНИЕТО ЗА БРАК - Понеже нямахме брак в БГ
След това ги изпратих до външно министерство на Канада за пе4ат и след като ми ги върнаха отидох в БГ консулството за пе4ат. На база на тези документи в консулството ми издадоха временен акт за раждане /така и не ми обясниха то4но за какво служи, а ми казаха много грубо "ТОВА НЕ Е АКТ ЗА РАЖДАНЕ, ЗАщОТО НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ 4Е НЯМА "ЕГН" А ЕГН-то СЕ ДАВА САМО В БГ." Зна4и отивам аз в БГ първо си регистрирам брака защото не ми признават този в Канада след това отивам за АКТА НА ДЕТЕТО и там като им показах Нотариално завереното копие на акта с пе4ат от Външно министерство на Канада и БГ консулство в Торонто, казаха 4е това е достатъ4но и изобщо не им трябваше временния акт който ми издадоха от тук. Аз оба4е си имах и други проблеми с името защото неможело да се регистрира БГ гражданин без "ов" накрая на бащиното име Imp

# 49
 • Мнения: 2 052
Цитат на: Vesela2
Written consent za izdavane na pasport ili i za izkarvane na Bg akt za rajdane? Ako napravim pylnomostno v USA na bylgarski (tuk BG firmi predlagat tazi usluga) ste ni go priznajat li v Bylgaria?

Абе не рискувай, знаеш ли ги тези фирми имат ли договори с Външно министерство...По принцип в повечето страни само преводачът на Бг посолството или на консулството е оправомощен за официални преводи на български и неговия подпис после се признава от консулската служба тук(в Бг). А да състави валиден документ директно на български в чужбина има право само консулът. Кой американски нотариус ще подпише нещо написано на български без да го разбира!?!?!?Така че си направи всичко (акт за раждане, писмената декларация и друго ако имаш) на английски, апостилирай го и е готово за легализация тук. След легализацията е ред на общината - за бг акт за раждане и чак след това за паспорт (без ЕГН и акт за раждане не могат да ти издадат бг паспорт) .
Има един тънък момент - акта за раждане се прави в общината и там могат да ти приберат декларацията от бащата. Чувала съм за такива случаи. Трябва да се попита предварително дали ще я вземат или ще я погледнат и върнат. Иначе ако направиш двете съгласия от бащата  - едното за акта, другото за паспорта в една и съща декларация и ти я приберат общинарите !?!!?! Провери как е в твоята община....

# 50
 • Мнения: 2 052
Цитат на: Krassy
Аз оба4е си имах и други проблеми с името защото неможело да се регистрира БГ гражданин без "ов" накрая на бащиното име Imp

Може, може, ама не четат законите Twisted Evil

# 51
 • Мнения: 2 052
Все забравям да кажа на всички, които ще ползват услуги на фирми за превода и легализацията в София.
НЕ ХОДЕТЕ ВЪВ ФИРМИ В НЕПОСРЕДСТВЕНА БЛИЗОСТ ДО КОНСУЛСКИЯ ОТДЕЛ!!!! Това е на бул. Евлоги Георгиев. Страшни кожодери са, нямат никакъв срам, цените им са двойни и тройни. Ползвайте всякакви други фирми в центъра - около Славейков, Съдебната палата и около Университета има предостатъчно.

# 52
Цитат на: vedrra
Все забравям да кажа на всички, които ще ползват услуги на фирми за превода и легализацията в София.
НЕ ХОДЕТЕ ВЪВ ФИРМИ В НЕПОСРЕДСТВЕНА БЛИЗОСТ ДО КОНСУЛСКИЯ ОТДЕЛ!!!! Това е на бул. Евлоги Георгиев. Страшни кожодери са, нямат никакъв срам, цените им са двойни и тройни. Ползвайте всякакви други фирми в центъра - около Славейков, Съдебната палата и около Университета има предостатъчно.


Здравей vedrra,
Както разбрах си запозната доста добре с процедурите необходими за регистриране на бебчетата ни като БГ граждани.И аз имам питане,ако позволиш.
Живея в Истанбул и от консолството тук ми казаха ,че за да плучи бебчо ЕГН( в БГ( е нужен акт за раждане заверен тук.И с него от съвета в Габрово ще ми издадат ЕГН.Дали обаче този акт трябва да е заверен в конс.отдел в София или е достатъчна заверката от тук?
благодаря предварително!

# 53
 • Мнения: 676
Цитат на: vedrra
Цитат на: Krassy
Аз оба4е си имах и други проблеми с името защото неможело да се регистрира БГ гражданин без "ов" накрая на бащиното име Imp

Може, може, ама не четат законите Twisted Evil


И аз така разбрах, 4е може, но наистина не 4етат законите и ходят да се подпитват една-друга и накрая от незнание само запо4ват да се заяждат за да не се изложат...направо ми идваше да ги  #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire

# 54
Цитат на: benmary
...
Дали обаче този акт трябва да е заверен в конс.отдел в София или е достатъчна заверката от тук?
..
Бенмари, не е необходимо да се заверява в консулството в София. Но освен апостила ти трябва оторизиран превод. В Габрово има една фирма в блок Дунав (забравих й името)-тя прави тези преводи. И с преведеният и оригиналният акт за раждане се отива за регистрация в Есгрона.

# 55
Цитат на: Honda
Цитат на: benmary
...
Дали обаче този акт трябва да е заверен в конс.отдел в София или е достатъчна заверката от тук?
..
Бенмари, не е необходимо да се заверява в консулството в София. Но освен апостила ти трябва оторизиран превод. В Габрово има една фирма в блок Дунав (забравих й името)-тя прави тези преводи. И с преведеният и оригиналният акт за раждане се отива за регистрация в Есгрона.


Благодаря за инфото!Става въпрос за заверка на акта за раждане в Бг консулство тук в Истанбул .А се чудя от есграон в Габрово да не искат и заверка от Външно министерство в София,искаха такава при превода на брачното свидетелство.но ще помоля роднини за всеки случай да попитат.
А ти случайно да не си габровка?

# 56
Цитат на: benmary
....Става въпрос за заверка на акта за раждане в Бг консулство тук в Истанбул ...

БГ Консулство няма връзка с Акта за Раждане. ПРосто оригинала се изпраща до "Турският" оторизиран орган за легализация, които поставят и апостила. И в Габрово не искат заверка от Външно министерство в София. Две деца съм регистрирала вече Wink .
И за последният ти въпрос - да, габровка съм Grinning

# 57
 • Мнения: 2 052
Да, Хонда е права. В консулството ни няма да заверят турски документ, отде ще знаят какъв е що е, че да гарантират за верността му.
Браво на габровци, че спестяват на хората търчане до София, заради заверката на един превод!
Значи въпросът ти лесно се реши - направо с акта (с апостил, да не го забравиш!!!!) в бюрото за превод и после в общината!

# 58
 • Мнения: 130
Здравейте!
Слу4айно да има мами сблъскали се с подобен проблем в Гърция?Единственото което знам със сигурност е 4е детето Не полу4ава гръцко гражданство независимо 4е е родено на територията на страната от двама родители българи.Тук законодателната система е ужасна, така 4е отсега искам да се подготвя за това което ми предстои #2gunfire

# 59
Ами то и във Франция детето НЕ получава френско поданство,дори и да е родено на ФР територия,ако и двамата родители са българи!Логично е.Има право да поиска поданство при навършването на пълнолетие.

# 60
 • Мнения: 1 366
Shte spodelq i moq sxvsem skoroshen opit. Izpratihme akta za rajdane na malkata tuk vxv vxnshno ministrestvo za Apostil. Sled kato go poluchihme obratno otidohme v posolstvoto, kxdeto konsulkata ni izdade txi narecheniq pxrvichen akt za rajdane. S nego i pxlnomoshtno, sestrata na sxpruga mi izvadi akt za rajdane na malkata vxv kvxrtala, v koito az sxm registrirana bez nikakxv problem i bez nikakvo plashtane. Trqbva samo da dobavq, che i dvamata sxs spruga mi sme Bg-grajdani, makar i dxlgo zad granica.

# 61
ПРИВЕТ  ние имаме същия проблем,ходихме до БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО В МАДРИД  те немогат да направят паспорт намалкия та ние попълнихме екземплярите и сега ще ги изпращам на майка ми да се оправя с тях абеее просто е бягане по мъките трябва да се ходи и за АПОСТИЛ  от обласния ни град който е Аликанте

# 62
Здравейте! Аз в момента съм в България с моето бебе. По принцип живеем в Wyoming, USA. Преди да дойдем аз се обадих в бг посолството там за да питам точно какво трябва да направя за да регистрирам бебето в бг. Значи трябва ми дубликат, най-лесно се вади, после трябва да се преведе и легализира, и да има апостил. Накрая се носи в общината. Дубликатът се вади в градския Vital records office. Издават го веднага срещу малка такса и е на оригинална бланка с релефен печат, което е важно. Дано това да помогне

# 63
Мами,кажете ми,дали няма промени за регистрацията в Испания

# 64
 • Мнения: 2 052
Леоо, дай малко по-конкретно, какво и къде искаш да регистрираш?

# 65
Akosym napravila na akt za rajdane ot USA apostil v USA trjabva li i da go legaliziram v Bylgaria, ili samo prevod?

# 66
Цитат на: Vesela2
... ili samo prevod?
Оторизиран превод се прави. Друг вариянт е да ползваш преводачите към българското посолството (ако имате въобще такива Embarassed  Grinning )

# 67
Kakvo imash predvid pod "otoriziran" prevod?quote="Honda"]
Цитат на: Vesela2
... ili samo prevod?
Оторизиран превод се прави. Друг вариянт е да ползваш преводачите към българското посолството (ако имате въобще такива Embarassed  Grinning )[/quote]

# 68
Цитат на: Vesela2
Kakvo imash predvid pod "otoriziran" prevod?....
Това са "специални" фирми, които се занимават с преводаческа дейност и за да бъдат документите легални се дават за заверка (те извършват цялата работа). Тоест - все едно се подписват, че това дето са превели е същото с оригинала - боже как го обясних Embarassed  Simple Smile

# 69
С една дума - не можеш ти да хванеш "лист и химикал", да направиш превода и ей така да го дадеш. Документа така не е валиден (дали успя да ме разбереш ooooh!  Embarassed )

# 70
 • Мнения: 2 052
Цитат на: Vesela2
Kakvo imash predvid pod "otoriziran" prevod?

Превод от заклет преводач, който работи в преводаческа къща. Не преводач на свободна практика, а работещ в такава къща, защото само преводаческите фирми имат договори с Консулския отдел, който заверява всички преводи с печат, един вид гаранция за пред света, че преводачън си е свършил качествено работата.

# 71
niakoi ima li si predstava kakva e globata vav Bg ako deteto stoi pove4e ot 1 mes, i niama Bg pasport

# 72
 • Мнения: 211
Има ли срок от раждането на детето, през който да се кандидатства за БГ гражданство?

# 73
 • usa
 • Мнения: 2 113
Цитат на: Sisi
Има ли срок от раждането на детето, през който да се кандидатства за БГ гражданство?


не. поне що се отнася за деца, не знам как е положението над 18 години. малката ми дъщеря на 7 години я записахме в българските регистри и и извадихме българско свидетелство за раждане. мисля, че ако детето има право на българско гражданство(поне един родител български гражданин), до осемнадесетгодишна възраст може да мисли и решава дали иска да вземе български паспорт.

# 74
 • Мнения: 384
Цитат на: kaia
niakoi ima li si predstava kakva e globata vav Bg ako deteto stoi pove4e ot 1 mes, i niama Bg pasport


За повече от месец се изисква виза за престой, не глоба.Плащаш си, издават ти и това е. ЗАщо не питаш в амриканското посолтво в БГ, пусни им е-маил, отговарят бързо.

www.usembassy.bg

# 75
Цитат на: Sisi
Има ли срок от раждането на детето, през който да се кандидатства за БГ гражданство?

И аз като миз ще кажа  - НЕ (поне не видях такова в закона)
Цитат
Чл. 15. (Изм. и доп., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство по натурализация, без да са налице условията по чл. 12, т. 2, 4, 5 и 6, ако отговаря на едно от следните изисквания:

1. е от български произход;

2. (изм. и доп., ДВ, бр. 41 от 2001 г.) осиновен е от български гражданин при условията на пълно осиновяване;

3. (нова, ДВ, бр. 41 от 2001 г.) единият му родител е български гражданин или е починал като български гражданин.

Чл. 16. Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство, без да са налице условията по чл. 12, ако Република България има интерес от натурализацията му или ако лицето има особени заслуги към Република България в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта.

Чл. 17. Децата до 14-годишна възраст придобиват българско гражданство, ако родителите им или преживелият от тях приемат българско гражданство или ако само един от родителите им стори това, в случай че другият е български гражданин. При същите условия децата от 14- до 18-годишна възраст придобиват българско гражданство, ако поискат това.

Чл. 18. (1) Деца до 14-годишна възраст, на които само единият от родителите е български гражданин, в случай че нямат българско гражданство, могат да станат български граждани, без да са налице условията по чл. 12, ако двамата родители или преживелият от тях дадат писмено съгласие за това. Не се изисква съгласието на родител, който е лишен от родителски права. При същите условия могат да придобият българско гражданство и децата от 14 до 18 години, ако поискат това.Ето пълният текст, а това е описание на документацията, която се подава  Grinning

# 76
 • Мнения: 6 395
Zdravejte!
Ne moga da nemerja informacia za novorodenoto v CHEHIA. Imate li informacia
Blagodarja

# 77
Ето и малко прясна информация от geminarius
Цитат на: geminarius


За да се издаде ЕГН в БГ се чака от 7-10 дни. Казвам го, защото ние бяхме резервирали билети с престой в БГ 2 седмици и ако не бяхме бутнали бакшиши, щяхме да си останем без паспорт и наново трябваше да купуваме билети.
Та ЕГН като се регистрира, общината ти го дава, но това не означава, че детето е вече в системата. За да бъде въведена тази информация, на базата на която може да се издаде паспорт, минават споменатите 7-10 дни. Едва след това може да се издаде паспорт.

Второ много важно нещо, понеже заради ЕГНто се връщахме до общината (а беше Разпети Петък и бързахме, понеже мислехме, че работят само до обяд)

ЕГН на родени след 2000г. :

Сара напр. е родена на 12.03.2005.
ЕГНто й е 05 43 12.

43 е за месец март, но няма 40 месеца в годината и решихме, че е станала грешка. А номерът бил, че за да не се събират прекалено много нули за системата, решили да сложат именно четворката.  Rolling EyesСамо мога да допълня, че това май зависи от мястото, където се живее, защото в моят град такова чакане не е имало, и не са изисквали, но и последно преди почти 2 години съм правила последната Embarassed Grinning

# 78
Zdravejte!
Ne moga da nemerja informacia za novorodenoto v CHEHIA. Imate li informacia
Blagodarja
Ели, има няколко мами от Чехия, но все пак мисля, че няма да е кой знае колко по-различна от останалите държави newsm78 Simple Smile

# 79
 • Мнения: 676
Цитат на: geminarius
За да се издаде ЕГН в БГ се чака от 7-10 дни

И аз не съм 4увала за такова 4акане. Аз имах малко спънки докато запо4нат да ми издават БГ акта и ЕГН-то на Раян, но за сметка на това го издадоха веднага. Но сега като се замисля...аз не съм му правила задграни4ен БГ паспорт /за какво ли му е/...може би там е 4акането newsm78

# 80
 • Мнения: 6 395
Mami,
mnogo ste mi polezni, obache za vseki slucai iskam da utochnia niakoi podrobnosti:
Prevedohme i legalizirahme akta za razdane na bebcho (bebo e s CZ grazdanstvo) i brachnoto ni svidetelstvo -zeneni sme v CZ ot 7godini, no v BG ne sam se zanimavala i tam sam vse oste moma za zenene  newsm44 newsm44.
 Saprugat mi mezduvremenno vze czesko grazdanstvo, i se otkaza ot bg - no imame bg akt za razdane s EGN na bastata, ta vaprosa mi e kakvo oste ste mi trjabva za vseki slucaj , za da ne se motaia izlishno po raznite uchrezdenia po vreme na kratkata otpuska v bg    sohappy pletka fiuuuuuu
 - Legalizirani prevodi - akt za razdane na bebo i brachno svitelstvo
 - Aktove za razdane na 2mata roditeli
 - Bracno svitelstvo

i njakolko pati prochetoh za palnomostno ot chuzdia roditel che e saglasen bebche da bade registrirano v bg - tova trjabva li mi ili moze i bez nego   33uu  ne nemozah da razbera , ako da kakvo da pishe tam gore-dolu i vaobshte kakvi sa procedurite po natataka s tova palnomostno.... smile3529 i nego li da zaverjavam v posolstvoto  newsm78
A za brachnoto nali niama problem che tolkova kasno shte go opraviam v bg  dancing nali po-dobre kasno otkolkoto nikoga  fiuuuuuu fiuuuuuu
Vedrra ti si mai naj-jasno zapoznata s vsichkite tezi olelii v BG  smile3547 wflag
Mami kazete . blagodaria prdvaritelno  family family

Последна редакция: пт, 17 юни 2005, 09:52 от Eli

# 81
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Мила Ели,
ПиШа ти със съвсем пресни впе4атления. Моята история: аз съм бг гражданка,съпруга ми е италианец и дъЩеря ми италианска гражданка заЩото е родена тук. От София съм. Опитах на няколко пъти да регистрирам дъЩеря ми в Бг 4рез пълномоЩник ( сестра ми) до сега без резултат. ЗаЩо. направих на сестра ми пълномоЩно специално за целта ( трябва да пиШе в него ,4е е за регистриране на дете в БГ) и със преведения на бг и апостилиран италиански акт за раждане сестра ми отива в Централна служба ЕСГРАОН _ София,където я насо4ват от наШата обЩина по местоживеене.
Там оба4е я връЩат,като и казват,4е:
1) пълномоЩното,което има не е достатъ4но,понеже е подписано само от мен:трябвало да е и от двамата родители  Twisted Evil #Cussing out
2) трябвал акт за граждански брак:ако е от 4ужбина преведен,легализиран,апостилиран и регистриран в Бг  Twisted Evil #Cussing out
Такааа... За мое голямо "неЩастие" досега след ен броя ходене по мъките до ЕСГРАОНА никой не се беШе сетил да упомене,4е пълномоЩното трябва да е и от двамата родители. Аз съвсем скоро ходих специално до Рим (живея в Милано и тук няма консулски отдел) ,където е посолството за да си заверя молба за нов паспорт и да направя заветното пълномоЩно. Оказва се,4е съм платила за пълномоЩно,което не ми трябва за ниЩо ( подписано е само от мен а трябвало да е и от двамата родители #2gunfire) Тази малка подробност я нау4их в4ера,след като сестра ми се е обаждала и до Мин. на правосъдието, заЩото те се явяват компетентен орган във връзка с гражданската регистрация. Та така...Аз ве4е се отказах:няма да правя детето си българ4е насила #Cussing out Дотук ми коства доста средства ,време и нерви и то без никакъв резултат.  #Cussing out #Cussing out #Cussing out

# 82
 • Мнения: 6 395
mcdirock,
много благодаря за изчерпателният отговор  Grinning
Направо все е дно ти е писано да нямаш БГ деца  Rolling Eyes много тъпо  newsm78
Най лошото е че всеки ти казва нещо различно, в половината свят ставаш едва ли не автоматично гражданин на страната от кадето са ти родителите, само в България не и не да ти дадат, все едно нещо от джоба си ги караш да извадят да ти дадат, а не някакво си нищо и никакво ЕГН , егати и бюрукрацията егати и чудото  #2gunfire #2gunfire нашето безценно БГ гражданство.

Аз и по този случай даже и брака не си регистрирах едно време, защото постоянно някой се сещаше за още нещо, и не и не да ме напишат женена, накрая ги зарязах защото точно ми писна да се занимавам с глупости  Banghead Rage
Но сега нали от доста време не съм имала честа да си губя времето по учрежденията в БГ,а и това сладко бебче ми се иска да напише някой че е МОЕ  Joy та като си тровя нервите за едното си мислех направо и за двете .... Но като гледам твоя случай .... направо ужас  bash
Май няма да вадя пълномощно, нали имаме БГ акт за раждане на бащата... ще видиме какво щсе стане...

Иначе съвсем наскоро казаха по САТ БГ че в Милано е открито консулство към БГ посолство, така че може да питаш в посолството каде и тн
Поздрави за сега

# 83
 • Italia
 • Мнения: 4 492
АбсолЮтно си права,Ели. И аз оЩе не съм си регистрирала брака в Бг и не знам дали изобЩо Ще го направя:гледам допирните ми то4ки с бг бЮрокрация да са възможно най_малко Twisted Evil
Ти ако искаШ опитай все пак да регистрираШ бебка:все пак факта,4е татко ви има бг.акт за раждане може да улесни неЩата  Peace
За съжаление тук в Милано консулския отдел е все оЩе в процес на отваряне:дано стане по_скоро,4е е ужас всеки път да трябва да летя до Рим #Cussing out
Благодаря ти и Ще стискам палци вие да успеете да преборите родните институции Hug Grinning

# 84
 • Мнения: 4 244
АбсолЮтно си права,Ели. И аз оЩе не съм си регистрирала брака в Бг и не знам дали изобЩо Ще го направя:гледам допирните ми то4ки с бг бЮрокрация да са възможно най_малко Twisted Evil

Миленче - като си сменяш паспорта гледай да е в Италия, щото ако го правиш в БГ ще ти искат да си регистрираш брака

# 85
 • Мнения: 6 395
MAMI,
ama njama da povjarvate  Laughing Laughing Laughing imam i grazdanski brak v bg i bebe balgarce   married smile3541 bg

V vtornik otivam v obstinata da pitam za registracia na brak i na novorodeno v cuzbina, zenata napravo me izprati v ritualnata zala na HIPODRUMA, ce i bez tova prez tjah stavala rabotata, a i naj-tocna informacia steli da mi dadat.
Otivam tam, kazvam zasto sam dosla, edna ne mnogo ljubezna g-za mi gleda prevodite, az kazvam ce sam gi legalizirala v bg posolstvo
 [ bez apostil, prevodackata kam posolstvoto a i v posolstvoto kazaha ce za tezi raboti apostil ne trjabva-no tova bilo sporozomenie mezdu razlicnite darzavi, no ce ot 2005 dori i na diplomite vece ne se iziskvalo apostil, taka ce maj ima promeni na teja zakoni kam 1.1.2005]
 ta g-zata gleda, gleda i mi poiska licnata karta, a az s moja karaski kasmet tozi pat ne sam si ja vzela  hahaha hahaha

 Objasnih ji ce v momenta njamam, no drugata sedmica ste imam  Rolling Eyes - koeto si bese izmama  Rolling Eyes i tja nabarzo mi se nakara ce taka nemoze, ce da sam si vzela potvarzdenie ot obstinata ce imam adresna registracia tuk v nasata obstina - tova mi trjabvalo za bebeto, a za braka poneze bilo minalo mnogo vreme, naj-dobre da sam si napravila spravka v obstinata dali slucajno ne mi bilo doslo bracnoto po diplomaticeski pat. afwitch

Dokato se objasnime ce saprugat mi kato sme se zenili e bil bg grazdanin, ce sastijat saprug e basta na bebeto no vece bez bg grazdanstvo, mina malko vreme  Thinking i dosta prikazki, no za kasmet drugi hora njamase, bjah edinsvenata  Grinning ta nakraja me izpratiha v obstina OBORISTE, spored mestoziveene na maza se bilo izprastalo akta za brak ot cuzbina newsm78 newsm78

Sletobjad otidoh parvo v nasata obstina za spravka i potvarzdenie ce sam registrirana tam, otnovo mi se nakaraha ce bez licna karta nemoze  Rolling Eyes newsm78 no imah svoeto krastelno, mez.pass i milite mi oci  Rolling Eyes ce na vseki se slucva da zabravji nesto  Rolling Eyes i nakraja mi dadoha vaprosnoto potvarzdenie, i tam v spravkata izleze ce sam omazena i ce akta za brak me caka v ob.Oboriste  #Crazy - i hop okaza se ce imame bracno svidetelsvo - po diplomaticeski pat doslo s pocti 6.godini zakasnenie   newsm39
 no vse pak po dobre kasno ot kolkoto nikoga  Joy ta si otdahnah ce edin problem po-malko  Laughing Laughing Laughing

Na sledvastia den s bodra kracka nosja az bracnoto, potvarzdenieto za adresnata registracia  i legalizirania prevod ot posolstvoto otnovo v obrjadnata zala - mislja ce vece me poznaha  bowuu bowuu
Otnovo mi poiskaha licnata mi karta, i otnovo mi se nakaraha  Joy hahaha Rolling Eyes

No kato se pravis malko na ludicak i tapicak i lelkite tam se pouspokojavat ce vse pak te sa pravite  Laughing i mi vzeha dokumentite, ce sledvastia pat bez licna karta hic da ne im hodja  Laughing
Na sledvastia den [ tocno dnes dance dance] bese gotov akta za razdane na bebeto  coolcool coolcool coolcool
otnovo mi poiskaha licna karta  Stuck Out Tongue Winking Eye [ ama i te ne se otkazvat] i otnovo se objasnjavah starata pesen na nov glas  newsm77 newsm77
Kakto ji da e.... Nakraja razbira se ce mi go dadoha   Hands Clap  Hands Clap newsm19 newsm19 dance
Kazaha proverete si dannite, imenata i tn, ceta az i gledam bebeto - grazdanstvo  bg

Vednaga se obazdam - ima greska   clock clock clock
Te mi kazvat aaaaaaaa njama greska stom edinia roditel e bg grazdanin i bebeto e bg grazdanin  Drunk Drunk
Eeeeeeeeee kamak mi padna ot sarceto eeeeeiiiiiii   bigdance2

Naj-nakraja da sam i zenena i da sam majka v Balgaria  Tada Tada
Mnogo mi dojde za dva dena vi kazvam  smile3541 smile3541 married married

Ot taja bjurukracia v Balgaria, zaradi takiva elementarni nesta - imam cuvstvoto ce nevazmoznoto sam napravila  smile3501  newsm44

Predstavjam si ako ti potrjabva nesto povece...... smile3514 smile3514 smile3511

Последна редакция: чт, 30 юни 2005, 22:32 от Eli

# 86
АбсолЮтно си права,Ели. И аз оЩе не съм си регистрирала брака в Бг и не знам дали изобЩо Ще го направя:гледам допирните ми то4ки с бг бЮрокрация да са възможно най_малко Twisted Evil
Ти ако искаШ опитай все пак да регистрираШ бебка:все пак факта,4е татко ви има бг.акт за раждане може да улесни неЩата  Peace
За съжаление тук в Милано консулския отдел е все оЩе в процес на отваряне:дано стане по_скоро,4е е ужас всеки път да трябва да летя до Рим #Cussing out
Благодаря ти и Ще стискам палци вие да успеете да преборите родните институции Hug Grinning

Samo da vi kaja, che az niamah nikakav problem s registratziata na braka mi. Omajena sam vav France za frantzuzin, niakolko mesetza sled braka izpratih edno kopie na brachnoto svidetelstvo na bashta mi, koito go prevede i legalizira v BG, sled koeto otishal v neznam si koia obshtina i registriral braka bez problem, bez da ima palnomoshtno ili kakavto i da e drug problem. Shto se otnasia do BG grajdanstvo za sina mi ne sam se zamisliala oshte po vaprosa, no predpolagam, che veche e kasno tai kato toi e na 19 mesetza, a niakade vav foruma prochetoh, che postapleniata se praviat do 1-godishna vazrast.

# 87
 • Мнения: 6 395
snoopy83  Dobre dosla  bye
Na mene v posolstvoto mi kazaha ce do 3.godisna vazrast decata ot smeseni brakove mogat da se registrirat za dvojno grazdanstvo, no moze za vsjaka strana da ima razlicni sporozomenia po vaprosa, moze da si go proveris v obstinata ili v posolstvoto predpolagam bg

A inace njakade imase i komentar

АбсолЮтно си права,Ели. И аз оЩе не съм си регистрирала брака в Бг и не знам дали изобЩо Ще го направя:гледам допирните ми то4ки с бг бЮрокрация да са възможно най_малко

Миленче - като си сменяш паспорта гледай да е в Италия, щото ако го правиш в БГ ще ти искат да си регистрираш брака

Az specialno prez godinite svoboda v semejnoto polozenie v Bg v formuljarite za licna karta i za pass vse sam si pisala ce sam svobodna moma  reverance reverance
Nali kato ne mi e registriran braka-te ot kade da znajat verno li e ili ne.
Njamas registracia = ne si zenena
Do dokazvane na protivnoto - po diplomaticeski pat sled 100 godini  Hands Clap Hands Clap
Tova bese mojat slucaj razbira se, njakoj moze da ne moze da podava netocna informacia v formuljarite  fiuuuuuu fiuuuuuu
Pozdravi za sega ot zegava Sofia  yesyes

# 88
 • Мнения: 4 244
Момичета използвайте горе бутона за кирилица.
Много изморява четенето на латиница
Използвайте опцията ВР - български фонетичен и отговаря на латинските букви

# 89
 • Italia
 • Мнения: 4 492
АбсолЮтно си права,Ели. И аз оЩе не съм си регистрирала брака в Бг и не знам дали изобЩо Ще го направя:гледам допирните ми то4ки с бг бЮрокрация да са възможно най_малко Twisted Evil

Миленче - като си сменяш паспорта гледай да е в Италия, щото ако го правиш в БГ ще ти искат да си регистрираш брака
Де, ми аз си го смених в БГ ( сестра ми ми движеШе неЩата) ама не са и сикали регистриран брак:за бг. властите аз съм си оЩе мома  Wink

MAMI,
ama njama da povjarvate  Laughing Laughing Laughing imam i grazdanski brak v bg i bebe balgarce   married smile3541 bg


Ели4ка,4естито  Hug Зна4и все пак си късметлийка ( за разлика от мен )  Wink
Аз през август Ще пробвам да си регистрирам детето ЛИ4НО и ако ми кажат неЩо просто Ще ги взривя (служба ЕСГРАОН на Леге 6 ). Ето,4е и ти си направила вси4ко в обЩината по местоживеене а не в централната служба откъдето направиха наШите на луди  #2gunfire
Така,4е мами,ако Ще регистрирате де4ицата си в София побързайте ! Направете го до средата на август заЩото за после не е сигурно дали Ще са оЩе живи  #2gunfire #2gunfire #2gunfire Wink

Последна редакция: пн, 11 юли 2005, 15:33 от rosa

# 90
Az tochno se vurnah ot Bulgaria i se opravih sas zdravnite osigurovki taka che eto kakvo nauchih.
Znachi ima 2 neshta koito triabva da se opraviat
1) budesht period-tova e lesnata chast
podava se zajavlenie v NOI v Sofia s koeto kazvash che vuznemeriavash da budesh izvun stranata poveche ot 183 dni v godinata/godinite. Prosto na gotovata forma kojato imat se vpisva ot koja data i za koi budeshti godini stava duma. Formata se podpisva v 2 ekzempliara i se podava na gisheto kato se pokazva lichna karta. Moje da stane i po poshtata i daje po elektronen put sas niakakav specialen zaveren digitalen podpis. Az go napravih lichno i beshe mnogo lesno. Otne naj-mnogo 15 minuti. Te podpechatvat i davat ednoto kopie obratno a drugoto go zapazvat.Samo da znaete che rabotnoto vreme na tova gishe e ponedelnik-chetvurtuk ot 12:30-4 i sutrin vuobshte ne rabotiat. Vednaga kato vlezete ot stranichnia vhod(ot liavata strana na sgradata) e gisheto na koeto se podava tova zajavlenie.

2) minal period
Tova e po-trudnata chast zashtoto zavisi ot konkretnata situacia. Za tazi chast se vaorujete s dosta tarpenie, zashtoto sa dosta bavni. Na men mi otne blizo 2 chasa sas cialoto pitane i chakane da si opraviat kompiutrite.
Za studenti v chujbina osvobojdavaneto s minal period stava s dokument che si uchil v saotvetnoto zavedenie. Za drugi imashe paragraf za osvobojdavane ako ne e posochen lichen lekar.Az moga da opisha podrobno za studenti na I-20 viza v shtatite.
Edinstvenoto koeto triabva da se napravi e da se kopira purvata stranitza na I-20 formata i da se prevede. S tozi prevod se podava v NOI

Stranitzata na kojato mojete da prochetete zakonite e
http://www.noi.bg/index_first.html

A na tozi sait po EGNto si mojete da vidite kolko daljite i kakvo
http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm_15_out.asp

Eto po-oficialnata izvadka
ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ  ЗДРАВНИ  ВНОСКИ


І. ЗА МИНАЛ ПЕРИОД /от 01.01.2000г. до 31.12.2004г./
   
   А. За студенти до 26 години и докторанти – (може да се подаде от родител)
              1.Документ от чужд университет, в който да е указан периода на обучение от ... до ... на студента / докторанта/. Може І-20.
              2.Горният документ да е преведен на български език от лицензирана преводаческа агенция.
              3.Преведеният документ се подава в НОИ на партера в дясно от главния вход, третата врата в дясно от 12,30 до 16,30 часа. На вратата пише “Здравно осигуряване”

   Б. На общо основание /при отсъствие от страната повече от 183 дни за всяка календарна година и ако няма избран личен лекар/

             1.Взема се молба – декларация по образец от деловодството на НОИ.
             2.Попълва се и се подава в два екземпляра в деловодството на НОИ, придружена с ксерокопие от задграничния паспорт и печатите за “влязъл” и “излязъл” от страната.
             3.Подава се лично или с нотариално заверено пълномощно, което се прилага към молбата.;
           

ІІ. ЗА БЪДЕЩ ПЕРИОД

            1.Взема се молба – декларация по образец от деловодството на НОИ.
            2.Попълва се в два екземпляра и се подава в деловодството на НОИ.
            3.Подаването е лично или с препоръчано писмо с обратна разписка.

Zasto da e hodene po mykite? Ne e li dostatychno che imash akt za rajdane s apostil? AMi kak stoi vyprosyt sys zdravnoto osigurjavane?
Nie ste se vrystame ot USA i tezi vyprosi mnogo me vylnuvat!

Nadiavam se tova da vi e ot polza. Uspehi!
strela

Цитат на: Krassy
Здравей Lina1, може би съм малко закъсняла с отговора си, но 4ас сега виждам 4е има клуб на мам4етата в 4ужбина. Аз живея в Канада и акта за раждане който издава БГ консолство в Кнада е временен и със него не ти издават ЕГН номер на детето, което не го прави БГ гражданин без ЕГН.
С този временен документ трябва да се отиде до БГ и да се задеиства цялото ходене по мъките с Бг гражданството на детето. Аз ве4е минах по този път, не беше лестно, но се отървах с малко рани Laughing .

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт