«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

“уризъм
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-44 от 44 отговора

—офи€

ћнени€: 77
—рам, не срам, живе€ в —офи€ повече от 25 години, но не познавам ¬итоша. ќтгледах си децата и сега искам малко да обърна внимание на себе си. »скам да опозна€ ¬итоша пътечка по пътечка.
ћол€ да ми предложите маршрути за пешеходен туризъм. «а сега мога да разчитам само на градски транспорт, но в определени случаи, може да отида до ¬итоша и с кола. «начи, м€там се на н€какъв автобус (от ƒървеница или от ’ладилника) и след като се кача на ¬итоша искам да ход€ по пътеките и после с лифт или с автобус пак да се върна в града. ќпишете ми не много дълги и трудни маршрути, защото съм начинаещ планинар и леко обездвижен от хапване и гледане на телевизи€  Laughing.
÷итирай

Sofiq

ћнени€: 113
ћелина, и аз съм като теб! Peace
ƒано се включат с инфо мами-планинарки! Smile
ўе след€ с интерес! Hug
÷итирай

—офи€

ћнени€: 727
 упете си карта на планината.  Wink
–азгледайте маршрутите из интернет. Ќапример тук http://www.park-vitosha.org/?act=content&rec=15&img=n
Ќай-лесни€т вариант като за начало е - да се качите на драгалевски€ лифт до √оли връх, откъдето можете да отидете до јлеко /10 мин./, или до „ерни връх /1,5-2ч/ или просто да направите н€колко тегела в околността.
–азбира се, класиката в жанра са «латните мостове, откъдето при добро желание може да се продължи по пътеките нагоре, или да се плажува в навалицата по морените... 
÷итирай

Cофи€

ћнени€: 1 169
ѕеди години ходехме до јлеко с лифт или автобус, и от там до «латни мостове. ћаршрута не е труден, но не помн€ колко отнемаше като време Peace
÷итирай

—офи€

ћнени€: 77
Ѕлагодар€ за сайта с маршрутите. ўе си ги принтна и ще си ги приготв€ за покор€ване.
¬ече си избрах първи€ маршрут: с ƒрагалевски€ лифт се качвам до √оли връх (това последната станци€ ли е?) и оттам отивам до «латните мостове пеша. Ќ€кой има ли актуална информаци€ с кой автобус да отида до ƒрагалевски€ лифт и с кой автобус мога да се върна от «латните мостове в —офи€? Ќещо с автобусите е гол€ма каша - разбрах, че от ’ладилника вече н€ма автобус за ¬итоша, а от ƒървеница има ли, не знам?!
Ѕлагодар€ на отзовалите се със съвети мами - планинарки.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 375
ћелина,виж тук .Ќе знам още кой от автобусите ходи.»ма закрити линии.
http://www.skivitosha.com/index?id=1679&lang=bg
÷итирай

между фурната и дивана

ћнени€: 153
ние много често ходим по пътеката Ѕистрица- ∆елезница, до Ѕистрица има градски транспорт мисл€ че и той се взема от ƒървеница, слизаш на площада в Ѕистрица и от там ще питаш н€кой, лесно се стига до пътеката пеша.. много е при€тно има си и столчета за пос€дане като се умориш, не е стръмно ние сме ходили и с бебшката количка, може да похапнеш, близо до ∆елезница имало и м€сто за плаж май река н€каква не сме стигали до там че прехода си е дълаг.Ќо важното е че си над —офийски€ смок пелената над града €сно се вижда, гледката е хубава...
јко си с кола е още по лесно защото се стига почти до гората с колата.. Peace
÷итирай

—офи€

ћнени€: 4 198
ћного маршрути има от «латните мостове нагоре. ћоже с децата да отидете до ћомина скала - в хижата ще хапнете, има гол€ма пол€на за игра. Ќаскоро ние пробвахме маршрут до хижа "≈делвайс" - също много ми хареса.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 77
≈й, златни сте! bouquet “ези два сайта ми вършат добра работа, в комбинаци€ с разписанието на градски€ транспорт.  јз опитах чрез √угъл, но нещо не ми извади добри резултати. ѕон€кога си мисл€, че √угълът не е много съвършен, но друго си е човек да попита тук, във форума.
јйде, ще се видим горе в планината, като спре да вали. Hug
÷итирай

—офи€

ћнени€: 727
јз лично, ползвам автобус є64 - начална спирка ÷ентър по хигиена /крайна - ’ладилника/. —лизам на площада в ƒрагалевци и оттам до долна лифтова са 15-20 мин. пеша. ѕрез площада минава и нещо като 93  newsm78, който отива до станци€та на лифта.
ј иначе - маршрути много. —лизането от јлеко през Ѕистришкото бранище също е много любимо. »ли към ∆елезница.
ёжната страна на ¬итоша е адски интересна, но е по-лошо маркирана и по-дива /което не е зле по принцип  Laughing, стига да не те шашкат следите от мечки и глигани/.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 3 898
Точно автобус № 93 отива до Драгалевският лифт. Оттам вместо да се качваш на лифта, може да се спуснеш пеша надолу по пътечката и да стигнеш до т.нар. плаж на Драгалевци. Това е едно каменно басейнче, преди имаше дървени шезлонги, но вече ги няма. Та оттам тръгва една много приятна, полегата пътечка към Бояна. Аз не съм стигала до края й, но сме правили доста разходки там. Стигайки в Бояна оттам може да си хванеш някой автобус до Сф.

Южната страна на Витоша е адски интересна, но е по-лошо маркирана и по-дива /което не е зле по принцип  Laughing, стига да не те шашкат следите от мечки и глигани/.

Аа, аз и от Северната страна съм виждала и то не следи, ами истински глиган  Shocked и то много близо до цивилизацията- под Драгалевския манастир. Беше полумрак и добре, че бяхме с колата   #Crazy  Но не се пУашете, това беше преди 10-12г., сега вече го няма, може да са го изяли  Laughing
÷итирай

—офи€

ћнени€: 611
„удна тема! ƒано се задържи! јз напоследък съм много запалена, но ходим всички заедно.

»ска ми се да се включат и по-опитни туристи. ≈то едно предложение и от мен. Ќай-лесни€ (според мен) начин да се стигне до Ѕо€нски€ водопад е от  опитото. Ќе сме се катерили от Ѕо€на, нито сме се спускали от ћомина скала. —лучайно отидохме до хотела на  опитото по-миналата дъждовна Ќедел€. ќттам има широка але€ през гората около колометър. »злиза се на дървен мост над Ѕо€нската река. ќттам се спуснахме надолу по маркираната пътека от ћомина скала за водопада. ќбщо разсто€нието от  опитото до водопада е 2км. Ќие посла се върнахме при колата, но може да се спуснете и към Ѕо€на, така н€ма никакво изкачване.

—етих се още нещо. «нам, че але€та —имеоново - ƒрагалевци е класика, но точно сега реката, ко€то минава през средата и (не знам как се казва) е пълноводна и могат да се вид€т красивите јлекови водопади. Ќе са като Ѕо€нски€, но са чудна гледка точно по това време. ѕътеката е хоризонтална, ако е само между —имеоново и ƒрагалевци е около 3км.

¬ключвайте се с идеи, ¬итоша е толкова красива и ни е под носа.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 443
«нам, че але€та —имеоново - ƒрагалевци е класика, но точно сега реката, ко€то минава през средата и (не знам как се казва) е пълноводна и могат да се вид€т красивите јлекови водопади. Ќе са като Ѕо€нски€, но са чудна гледка точно по това време. ѕътеката е хоризонтална, ако е само между —имеоново и ƒрагалевци е около 3км.

 ласика, класика, ама... има и невежи по темата  Embarassed
ћожеш ли да об€сниш по-подробно за тази але€ - къде може да се спре с кола и как да се ориентираме откъде да тръгнем? “ози преход —имеоново-ƒрагалевци и обратно става ли за малки деца?
÷итирай

—офи€

ћнени€: 727
Ѕо€нски водопад - още една класика. ќт Ѕо€на може по полегати€ /и пр€сно маркиран/, по-дълъг маршрут, може и по реката, който е по-екстремен /на мен повече ми допада за изкачване/.
»ма също един при€тен и лек маршрут, който се кан€ да направ€ с детето - от Ѕо€на до  н€жево. ѕочти изц€ло хоризонтален. ћинусът е, че е почти изц€ло през гората и н€ма много варианти за пол€нки за игра. –азсто€нието се минаваше за около 2 часа.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 3 898
Знам, че алеята Симеоново - Драгалевци е класика, но точно сега реката, която минава през средата и (не знам как се казва) е пълноводна и могат да се видят красивите Алекови водопади. Не са като Боянския, но са чудна гледка точно по това време. Пътеката е хоризонтална, ако е само между Симеоново и Драгалевци е около 3км.

Класика, класика, ама... има и невежи по темата  Embarassed
Можеш ли да обясниш по-подробно за тази алея - къде може да се спре с кола и как да се ориентираме откъде да тръгнем? Този преход Симеоново-Драгалевци и обратно става ли за малки деца?

Аз мога да ти обясня  Peace  Автобус №93 има крайна спирка- болница-санаториум по белодробни болести. Там има голям паркинг, спокойно може да си спрете и с колата. Срещу входа на болницата започва пътечката и отначало е по-стръмна/но не много/, а после става по-полегата. Имаше някакво разклонение по едно време, но вие ще тръгнете на ляво. Зависи колко са големи децата и дали са свикнали на такива разходки, според мен 5-6 годишни ще издържат. По-малките може би ще искат някой да ги носи по някое време  Laughing
÷итирай

—офи€

ћнени€: 443
јз мога да ти об€сн€  Peace  јвтобус є93 има крайна спирка- болница-санаториум по белодробни болести. “ам има гол€м паркинг, спокойно може да си спрете и с колата. —рещу входа на болницата започва пътечката и отначало е по-стръмна/но не много/, а после става по-полегата. »маше н€какво разклонение по едно време, но вие ще тръгнете на л€во. «ависи колко са големи децата и дали са свикнали на такива разходки, според мен 5-6 годишни ще издържат. ѕо-малките може би ще искат н€кой да ги носи по н€кое време  Laughing

Ѕлагодар€!  bouquet

ўе търсим по-лек маршрут като за начало Blush
÷итирай

—офи€

ћнени€: 611
»звинение за късни€ отговор. ћо€та “еа н€ма 3г. и издържа прехода —имеоново-ƒрагалевци. ѕътеката е хоризонтална и е доста лесно. ќт ƒрагалевци предлагам следни€ вариант: автобус 93 или автомобил до колелото на лифтената станци€. ќттам пеша покрай реката до табели за кв. —имеоново или —имеоновски езера, или си питате къде да се отклоните нал€во. “очно при отклонението има две дървени маси с пейки и малка чешма (но не чак гол€мата чешма със заслона и масите, т€ се води ѕаша бунар). Ќие паркирахме колата чак на паркинга на ƒрагалевски€ манастир, защото покрай реката сме играли много пъти. ќттам си има табели за —имеоново.


ќт тази седмица предлагам маршрут :с кола до х.Ѕоерица (ѕланинарска песен), оттам до х.  умата, по широка каменна але€ до река преди  он€рника, след  он€рника към «вездица и х.≈делвайс и от ≈делвайс по хоризонтална пътека обратно на  умата. Ќе усп€хме да го минем, защото на реката ни завал€ и затрещ€, и на бегом обратно на  умата, но пак ще опитваме. ¬инаги може да се мине и само част от маршрута, ако децата не искат или не мигат цели€.

’убава и хоризонтална е и пътеката от х. ѕланинарска песен до х. Ѕор, но сега е много влажно има мочурливи участъци и доста комари. Ќо пък има и хубави морени, а и една чудна гледка надолу към Ћюлин планина и околните села.


÷итирай

—офи€

ћнени€: 799
И на Бай Кръстьо е приятно, по-добре лифта до там, Кикиш и Златните, оттам маршрутка може да се хване. Или обрано Златните - Момина скала-Кикиш-Бай Кръстьо, там да се хапне  35 И с лифта, после автобуса.
Много ми харесва този преход, но ми е мъничко далеко.

Май описах по-дълъг маршрут, не е за много малко дете
÷итирай

—офи€

ћнени€: 611
ƒълъг, но е супер, сравнително хоризонтален. ќтдавна не съм го минавала.  ачвала съм се от ƒрагалевци до х.  амен д€л, но сега май само по хоризонталата. ўе ми се да ги заведа от Ѕай  ръстьо до  икиш и на лифт ще се воз€т, и гледка ще вид€т.
÷итирай


ћнени€: 435
ќт днес
http://prikachi.com/images/941/2315941V.jpg
http://prikachi.com/images/948/2315948I.jpg
http://prikachi.com/images/954/2315954p.jpg
http://prikachi.com/images/955/2315955Z.jpg
http://prikachi.com/images/959/2315959i.jpg
÷итирай

—офи€

ћнени€: 727
“ова последното €стребче ли е, или соколче?
÷итирай

—офи€

ћнени€: 3 898

ћного хубави снимки  Smile ƒо √оли връх с лифта ли се качихте и оттам до „ерни връх?
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 404
¬одих хора, които не живе€т в Ѕ√ на ¬итоша и според всичките ми проучвани€ нито един лифт Ќ≈ –јЅќ“».

¬€рно ли е?

÷итирай

—офи€

ћнени€: 799
¬ недел€ кабинкови€т работеше, поне н€колко кабини ми минаха над главата  Wink
÷итирай


ћнени€: 435
 Laughing Laughing LaughingЌ€кои го б€ха помислили че е л€стовица Shocked Shocked Shocked....
ѕо моему е соколче,но не претендирам за достоверност.
Ѕачкаха си лифтовете вчера,не усп€хме да стигнем обаче до „ерни връх поради комплексни прични.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 77
ћного хубави снимки Hug. »скам и аз да съм там. Ќо през седмицата съм на работа, а за събота и недел€ са ми приготвили да прав€ ремонти. “а ходенето на ¬итоша малко ще ми се поотложи. Ќищо, вие разказвайте за маршрутите си, а аз ще им се "точа". Laughing
÷итирай

—офи€

ћнени€: 799
”тре дали ще работи лифт "–омански"  newsm78 по разписание би тр€бвало
ћисл€ от Ѕистрица да се качим пеш до първата му станци€, после с него до „ерни връх  newsm78

ћелина, май ще тр€бва да б€гаш от работа  35 Hug
÷итирай

Faraway,so close

ћнени€: 125


јз ход€,но мога само по равно.ѕоследни€ път от ƒрагалевци до Ѕай  ръстьо ми беше трудно и не се чувствувах хич добре.»наче «латни мостове- икиш-Ѕай  ръстьо е добър маршрут,който съм минавала многократно с децата-не е натоварващо, а  и е  много красиво.
ѕри€тели ме поканиха за събота на следни€ маршрут-златни мостове-х.ќстрец-х.селимица.колеба€ се обаче да н€ма гол€мо изкачване,че сърцето ми не го издържа.јз ход€  иначе,но мога само по равно.ѕоследни€ път от ƒрагалевци до Ѕай  ръстьо изкачването  ми беше трудно и не се чувствувах хич добре.
Ќ€кой минавал ли е по този маршрут -златни мостове-х.ќстрец-х.селимица-да даде отзиви?
÷итирай


ћнени€: 1 940
–адвам се, че намерих темата Very Happy ...»мам желание за покор€ване на „ерни връх. ƒосега намерих само един маршрут - «латни мостове - х. умата - „ерни връх - јлеко...»ма ли и други пътища до върха? » какво времетраене са общо? Ѕлагодар€ предварително Very Happy и се извин€вам за евентуално неправилните въпроси, но не познавам ¬итоша.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 727
ћамиЅлю, първо бих те посъветвала да не се опитваш да "покор€ваш" върховете  Wink.
Ќа въпроса ти - до „ерни връх се стига буквално от вс€къде. Ќай-лесно е през јлеко - там можеш да ползваш лифтове, можеш да минеш през —тената, или по нормални€ път - зависи доколко ти се ходи и какви терени предпочиташ.
÷итирай


ћнени€: 1 940
ћамиЅлю, първо бих те посъветвала да не се опитваш да "покор€ваш" върховете  Wink.
Ќа въпроса ти - до „ерни връх се стига буквално от вс€къде. Ќай-лесно е през јлеко - там можеш да ползваш лифтове, можеш да минеш през —тената, или по нормални€ път - зависи доколко ти се ходи и какви терени предпочиташ.
Ќай-веро€тно ще имаме ден време, за това и така поставих въпроса. Ќай-лесно добре, а откъде е най-красиво и да могат да се вид€т повечето красоти на планината Very Happy. Ќо може да помислим и върху възможността да се съчета€т преходи така, щото да се обхване по-гол€м терен с едно преспиване в планината напр., на н€ко€ хижа.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 727
ћаршрутът, който си намерила, се прави за 1 ден. ќбщо взето е добър вариант, макар че аз лично предпочитам да го прав€ в обратен ред - јлеко - „. връх - «л. мостове. јко оставате с преспиване, можеш да помислиш за слизане през ∆елезница.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 90
ѕак е л€то и пак  планината ни примамва със сво€та свежест.Ќай-близката за нас софи€нци си е ¬итоша.ѕризнавам че не € познавам добре, но  имам желание.ћъжът ми  не си пада по не€, защото  си € гледаме от балкона и  това текучество като в парка не му допада.ѕоднов€вам темата в търсене на  маршрути, подход€щи за полудневно б€гство на семейство с деца.ќ√леждам по-кратки маршрути с живописни гледки, които да н€мат гол€ма денивелаци€.
Ќ€кой може ли да помогне с упътване за маршрута  опитото- момина скала например? —ъщо така продължавам да не уцелвам  точната пътека за нископланинската обиколна между драгалевци и симеоново през јлековите водопади ooooh! ’айде мами-планинарки- вие сте на ход Hug
÷итирай ѕубликувано от: компютър

—офи€

ћнени€: 930
ƒрагалевски€т лифт само в събота и недел€ ли работи?
÷итирай ѕубликувано от: компютър


ћнени€: 24
«дравейте!  bouquet “ърс€ как се стига до  опитото.  Embarassed  Rolling Eyes „етох, че събота и недел€ имало безплатни автобуси, организирани от Ћидл, до «латните мостове. » прехода от там до  опитото е около 1 час и 30 мин. Ќ€кой ходил ли е с тези автобуси? «наете ли други маршрути до там с градски транспорт? Ќ€мам кола, а с такси четох в най-добри€ вариант излизало 30 лв.?  newsm78
÷итирай ѕубликувано от: компютър

—офи€

ћнени€: 930
ѕо принцип до «л. мостове има маршрутка от –уски паметник, не знам кой номер.
¬ събота и недел€ от ’ладилника има рейс 66 до хотел ћорени (станци€ √оли връх на ƒрагалевски€ лифт) ќт там също се стига до  опитото. –азписанието на рейса е на сайта на —офийски градски транспорт. ћного е нар€дко.
¬зех си карта на ¬итоша от Ѕ“— в подлеза при —портната палата. ћного помага като ориентир.
÷итирай ѕубликувано от: компютър

софи€

ћнени€: 182
Mаршрутките са спрени.“ранспорт е автобус 63 до последната спирка.ќт там пеша до “ихи€ кът по пътеката към «латни мостове.ќт “. Џ“ се отдел€ пътека в л€во покрай пол€ната с беседката.ѕо не€ бързо се излиза към ѕланинец и  опитото,но е добре да питате н€кой турист,защото не е обозначена с табели.
÷итирай ѕубликувано от: компютър


ћнени€: 24
Ѕлагодар€ много за отговорите!  Hug bouquet
÷итирай ѕубликувано от: компютър

—офи€

ћнени€: 611
 ъсно вид€х запитването, може би информаци€та ти е тр€бвала за днес, но все пак.

ћисл€, че с градски транспорт, ако има автобус до «латните мостове, е по-добре да се слезе на ƒендрариума. ќттам тръгва пътека за хижа ѕланинец. –азбира се, оттам тръгва и асфалтови€ път за  опитото, както си избереш. ѕо пътеката точно след 1км изкачване се стига до ѕланинец. “ам е чудесно за почивка, после се тръгва отново нагоре към ћомина скала. ѕо пътеката за ћомина скала (отново е изкачване) се стига до отбивка за  опитото и се тръгва вл€во. “ази част от прехода вече е хоризонтална, дори леко се слиза надолу, върви се през пол€ни, южен слон е, т.е. много е при€тно и за есен, че и за зима. ќбщо дължината на маршрута е около 3 км. Ќе съм минавала лично точно този маршрут, но околността на ѕланинец е чудно м€сто. ƒруг е въпроса какво точно му е хубаво на  опитото, но все пак е разходката си е хубава.

«а километрите съм сигурна, мер€ ги на карта в момента.

”спех!
÷итирай ѕубликувано от: компютър

—офи€

ћнени€: 718
Ѕлагодар€ за страхотните идеи в темата. ¬ече имаме програма за другата седмица  bouquet
÷итирай ѕубликувано от: моб. устройство

—офи€

ћнени€: 3 898
ƒругата недел€-31.08 е празникът на „ерни връх, нещо като събор... јко е хубаво времето ще го изкачим откъм √оли връх  Cool
« ѕоследна редакци€: нд, 24 авг 2014, 23:02 от elix »
÷итирай ѕубликувано от: компютър

—офи€

ћнени€: 799
»ма маршрутка за «латните мостове. “ръгва от –уски паметник. —амо че вече не е 10 номер. 12 е и билетчето вече е 2,50. ѕървата е в 8.00. ѕразнични дни се движи.
÷итирай ѕубликувано от: компютър

—офи€

ћнени€: 930
» аз се чудех как така ще е спр€на, като преди 2 седмици срещнах при «латните мостове един човек, който ми каза че използва тази маршрутка, понеже живее на –уски паметник.
÷итирай ѕубликувано от: компютър


ћнени€: 2 321
’убава тема! ѕреди години почти всеки уикенд ходих, нещо занемарих, но се след€ темата с оглед промените в транспортните връзки до подстъпите на планината.
÷итирай ѕубликувано от: компютър

софи€

ћнени€: 182
—упер!ќколо месец липсваше маршрутка.ј дали спира пак на ѕавлово и пак ли е толкова претъпкана?
÷итирай ѕубликувано от: компютър
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-44 от 44 отговора