Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!запомни ме Забравена парола Активация на акаунт

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-31 от 31 отговора
Срам, не срам, живея в София повече от 25 години, но не познавам Витоша. Отгледах си децата и сега искам малко да обърна внимание на себе си. Искам да опозная Витоша пътечка по пътечка.
Моля да ми предложите маршрути за пешеходен туризъм. За сега мога да разчитам само на градски транспорт, но в определени случаи, може да отида до Витоша и с кола. Значи, мятам се на някакъв автобус (от Дървеница или от Хладилника) и след като се кача на Витоша искам да ходя по пътеките и после с лифт или с автобус пак да се върна в града. Опишете ми не много дълги и трудни маршрути, защото съм начинаещ планинар и леко обездвижен от хапване и гледане на телевизия  Laughing.
Цитирай


Мелина, и аз съм като теб! Peace
Дано се включат с инфо мами-планинарки! Smile
Ще следя с интерес! Hug
Цитирай


Купете си карта на планината.  Wink
Разгледайте маршрутите из интернет. Например тук http://www.park-vitosha.org/?act=content&rec=15&img=n
Най-лесният вариант като за начало е - да се качите на драгалевския лифт до Голи връх, откъдето можете да отидете до Алеко /10 мин./, или до Черни връх /1,5-2ч/ или просто да направите няколко тегела в околността.
Разбира се, класиката в жанра са Златните мостове, откъдето при добро желание може да се продължи по пътеките нагоре, или да се плажува в навалицата по морените... 
Цитирай


Педи години ходехме до Алеко с лифт или автобус, и от там до Златни мостове. Маршрута не е труден, но не помня колко отнемаше като време Peace
Цитирай


Благодаря за сайта с маршрутите. Ще си ги принтна и ще си ги приготвя за покоряване.
Вече си избрах първия маршрут: с Драгалевския лифт се качвам до Голи връх (това последната станция ли е?) и оттам отивам до Златните мостове пеша. Някой има ли актуална информация с кой автобус да отида до Драгалевския лифт и с кой автобус мога да се върна от Златните мостове в София? Нещо с автобусите е голяма каша - разбрах, че от Хладилника вече няма автобус за Витоша, а от Дървеница има ли, не знам?!
Благодаря на отзовалите се със съвети мами - планинарки.
Цитирай


Мелина,виж тук .Не знам още кой от автобусите ходи.Има закрити линии.
http://www.skivitosha.com/index?id=1679&lang=bg
Цитирай


ние много често ходим по пътеката Бистрица- Железница, до Бистрица има градски транспорт мисля че и той се взема от Дървеница, слизаш на площада в Бистрица и от там ще питаш някой, лесно се стига до пътеката пеша.. много е приятно има си и столчета за посядане като се умориш, не е стръмно ние сме ходили и с бебшката количка, може да похапнеш, близо до Железница имало и място за плаж май река някаква не сме стигали до там че прехода си е дълаг.Но важното е че си над Софийския смок пелената над града ясно се вижда, гледката е хубава...
Ако си с кола е още по лесно защото се стига почти до гората с колата.. Peace
Цитирай


Много маршрути има от Златните мостове нагоре. Може с децата да отидете до Момина скала - в хижата ще хапнете, има голяма поляна за игра. Наскоро ние пробвахме маршрут до хижа "Еделвайс" - също много ми хареса.
Цитирай


Ей, златни сте! bouquet Тези два сайта ми вършат добра работа, в комбинация с разписанието на градския транспорт.  Аз опитах чрез Гугъл, но нещо не ми извади добри резултати. Понякога си мисля, че Гугълът не е много съвършен, но друго си е човек да попита тук, във форума.
Айде, ще се видим горе в планината, като спре да вали. Hug
Цитирай


Аз лично, ползвам автобус №64 - начална спирка Център по хигиена /крайна - Хладилника/. Слизам на площада в Драгалевци и оттам до долна лифтова са 15-20 мин. пеша. През площада минава и нещо като 93  newsm78, който отива до станцията на лифта.
А иначе - маршрути много. Слизането от Алеко през Бистришкото бранище също е много любимо. Или към Железница.
Южната страна на Витоша е адски интересна, но е по-лошо маркирана и по-дива /което не е зле по принцип  Laughing, стига да не те шашкат следите от мечки и глигани/.
Цитирай


Точно автобус № 93 отива до Драгалевският лифт. Оттам вместо да се качваш на лифта, може да се спуснеш пеша надолу по пътечката и да стигнеш до т.нар. плаж на Драгалевци. Това е едно каменно басейнче, преди имаше дървени шезлонги, но вече ги няма. Та оттам тръгва една много приятна, полегата пътечка към Бояна. Аз не съм стигала до края й, но сме правили доста разходки там. Стигайки в Бояна оттам може да си хванеш някой автобус до Сф.

Южната страна на Витоша е адски интересна, но е по-лошо маркирана и по-дива /което не е зле по принцип  Laughing, стига да не те шашкат следите от мечки и глигани/.

Аа, аз и от Северната страна съм виждала и то не следи, ами истински глиган  Shocked и то много близо до цивилизацията- под Драгалевския манастир. Беше полумрак и добре, че бяхме с колата   #Crazy  Но не се пУашете, това беше преди 10-12г., сега вече го няма, може да са го изяли  Laughing
Цитирай


Чудна тема! Дано се задържи! Аз напоследък съм много запалена, но ходим всички заедно.

Иска ми се да се включат и по-опитни туристи. Ето едно предложение и от мен. Най-лесния (според мен) начин да се стигне до Боянския водопад е от Копитото. Не сме се катерили от Бояна, нито сме се спускали от Момина скала. Случайно отидохме до хотела на Копитото по-миналата дъждовна Неделя. Оттам има широка алея през гората около колометър. Излиза се на дървен мост над Боянската река. Оттам се спуснахме надолу по маркираната пътека от Момина скала за водопада. Общо разстоянието от Копитото до водопада е 2км. Ние посла се върнахме при колата, но може да се спуснете и към Бояна, така няма никакво изкачване.

Сетих се още нещо. Знам, че алеята Симеоново - Драгалевци е класика, но точно сега реката, която минава през средата и (не знам как се казва) е пълноводна и могат да се видят красивите Алекови водопади. Не са като Боянския, но са чудна гледка точно по това време. Пътеката е хоризонтална, ако е само между Симеоново и Драгалевци е около 3км.

Включвайте се с идеи, Витоша е толкова красива и ни е под носа.
Цитирай


Знам, че алеята Симеоново - Драгалевци е класика, но точно сега реката, която минава през средата и (не знам как се казва) е пълноводна и могат да се видят красивите Алекови водопади. Не са като Боянския, но са чудна гледка точно по това време. Пътеката е хоризонтална, ако е само между Симеоново и Драгалевци е около 3км.

Класика, класика, ама... има и невежи по темата  Embarassed
Можеш ли да обясниш по-подробно за тази алея - къде може да се спре с кола и как да се ориентираме откъде да тръгнем? Този преход Симеоново-Драгалевци и обратно става ли за малки деца?
Цитирай


Боянски водопад - още една класика. От Бояна може по полегатия /и прясно маркиран/, по-дълъг маршрут, може и по реката, който е по-екстремен /на мен повече ми допада за изкачване/.
Има също един приятен и лек маршрут, който се каня да направя с детето - от Бояна до Княжево. Почти изцяло хоризонтален. Минусът е, че е почти изцяло през гората и няма много варианти за полянки за игра. Разстоянието се минаваше за около 2 часа.
Цитирай


Знам, че алеята Симеоново - Драгалевци е класика, но точно сега реката, която минава през средата и (не знам как се казва) е пълноводна и могат да се видят красивите Алекови водопади. Не са като Боянския, но са чудна гледка точно по това време. Пътеката е хоризонтална, ако е само между Симеоново и Драгалевци е около 3км.

Класика, класика, ама... има и невежи по темата  Embarassed
Можеш ли да обясниш по-подробно за тази алея - къде може да се спре с кола и как да се ориентираме откъде да тръгнем? Този преход Симеоново-Драгалевци и обратно става ли за малки деца?

Аз мога да ти обясня  Peace  Автобус №93 има крайна спирка- болница-санаториум по белодробни болести. Там има голям паркинг, спокойно може да си спрете и с колата. Срещу входа на болницата започва пътечката и отначало е по-стръмна/но не много/, а после става по-полегата. Имаше някакво разклонение по едно време, но вие ще тръгнете на ляво. Зависи колко са големи децата и дали са свикнали на такива разходки, според мен 5-6 годишни ще издържат. По-малките може би ще искат някой да ги носи по някое време  Laughing
Цитирай


Аз мога да ти обясня  Peace  Автобус №93 има крайна спирка- болница-санаториум по белодробни болести. Там има голям паркинг, спокойно може да си спрете и с колата. Срещу входа на болницата започва пътечката и отначало е по-стръмна/но не много/, а после става по-полегата. Имаше някакво разклонение по едно време, но вие ще тръгнете на ляво. Зависи колко са големи децата и дали са свикнали на такива разходки, според мен 5-6 годишни ще издържат. По-малките може би ще искат някой да ги носи по някое време  Laughing

Благодаря!  bouquet

Ще търсим по-лек маршрут като за начало Blush
Цитирай


Извинение за късния отговор. Моята Теа няма 3г. и издържа прехода Симеоново-Драгалевци. Пътеката е хоризонтална и е доста лесно. От Драгалевци предлагам следния вариант: автобус 93 или автомобил до колелото на лифтената станция. Оттам пеша покрай реката до табели за кв. Симеоново или Симеоновски езера, или си питате къде да се отклоните наляво. Точно при отклонението има две дървени маси с пейки и малка чешма (но не чак голямата чешма със заслона и масите, тя се води Паша бунар). Ние паркирахме колата чак на паркинга на Драгалевския манастир, защото покрай реката сме играли много пъти. Оттам си има табели за Симеоново.


От тази седмица предлагам маршрут :с кола до х.Боерица (Планинарска песен), оттам до х. Кумата, по широка каменна алея до река преди Конярника, след Конярника към Звездица и х.Еделвайс и от Еделвайс по хоризонтална пътека обратно на Кумата. Не успяхме да го минем, защото на реката ни заваля и затрещя, и на бегом обратно на Кумата, но пак ще опитваме. Винаги може да се мине и само част от маршрута, ако децата не искат или не мигат целия.

Хубава и хоризонтална е и пътеката от х. Планинарска песен до х. Бор, но сега е много влажно има мочурливи участъци и доста комари. Но пък има и хубави морени, а и една чудна гледка надолу към Люлин планина и околните села.


Цитирай


И на Бай Кръстьо е приятно, по-добре лифта до там, Кикиш и Златните, оттам маршрутка може да се хване. Или обрано Златните - Момина скала-Кикиш-Бай Кръстьо, там да се хапне  35 И с лифта, после автобуса.
Много ми харесва този преход, но ми е мъничко далеко.

Май описах по-дълъг маршрут, не е за много малко дете
Цитирай


Дълъг, но е супер, сравнително хоризонтален. Отдавна не съм го минавала. Качвала съм се от Драгалевци до х. Камен дял, но сега май само по хоризонталата. Ще ми се да ги заведа от Бай Кръстьо до Кикиш и на лифт ще се возят, и гледка ще видят.
Цитирай


От днес
http://prikachi.com/images/941/2315941V.jpg
http://prikachi.com/images/948/2315948I.jpg
http://prikachi.com/images/954/2315954p.jpg
http://prikachi.com/images/955/2315955Z.jpg
http://prikachi.com/images/959/2315959i.jpg
Цитирай


Това последното ястребче ли е, или соколче?
ЦитирайМного хубави снимки  Smile До Голи връх с лифта ли се качихте и оттам до Черни връх?
Цитирай


Водих хора, които не живеят в БГ на Витоша и според всичките ми проучвания нито един лифт НЕ РАБОТИ.

Вярно ли е?

Цитирай


В неделя кабинковият работеше, поне няколко кабини ми минаха над главата  Wink
Цитирай


 Laughing Laughing LaughingНякои го бяха помислили че е лястовица Shocked Shocked Shocked....
По моему е соколче,но не претендирам за достоверност.
Бачкаха си лифтовете вчера,не успяхме да стигнем обаче до Черни връх поради комплексни прични.
Цитирай


Много хубави снимки Hug. Искам и аз да съм там. Но през седмицата съм на работа, а за събота и неделя са ми приготвили да правя ремонти. Та ходенето на Витоша малко ще ми се поотложи. Нищо, вие разказвайте за маршрутите си, а аз ще им се "точа". Laughing
Цитирай


Утре дали ще работи лифт "Романски"  newsm78 по разписание би трябвало
Мисля от Бистрица да се качим пеш до първата му станция, после с него до Черни връх  newsm78

Мелина, май ще трябва да бягаш от работа  35 Hug
Цитирай
Аз ходя,но мога само по равно.Последния път от Драгалевци до Бай Кръстьо ми беше трудно и не се чувствувах хич добре.Иначе Златни мостове-Кикиш-Бай Кръстьо е добър маршрут,който съм минавала многократно с децата-не е натоварващо, а  и е  много красиво.
Приятели ме поканиха за събота на следния маршрут-златни мостове-х.Острец-х.селимица.колебая се обаче да няма голямо изкачване,че сърцето ми не го издържа.Аз ходя  иначе,но мога само по равно.Последния път от Драгалевци до Бай Кръстьо изкачването  ми беше трудно и не се чувствувах хич добре.
Някой минавал ли е по този маршрут -златни мостове-х.Острец-х.селимица-да даде отзиви?
Цитирай


Радвам се, че намерих темата Very Happy ...Имам желание за покоряване на Черни връх. Досега намерих само един маршрут - Златни мостове - х.Кумата - Черни връх - Алеко...Има ли и други пътища до върха? И какво времетраене са общо? Благодаря предварително Very Happy и се извинявам за евентуално неправилните въпроси, но не познавам Витоша.
Цитирай


МамиБлю, първо бих те посъветвала да не се опитваш да "покоряваш" върховете  Wink.
На въпроса ти - до Черни връх се стига буквално от всякъде. Най-лесно е през Алеко - там можеш да ползваш лифтове, можеш да минеш през Стената, или по нормалния път - зависи доколко ти се ходи и какви терени предпочиташ.
Цитирай


МамиБлю, първо бих те посъветвала да не се опитваш да "покоряваш" върховете  Wink.
На въпроса ти - до Черни връх се стига буквално от всякъде. Най-лесно е през Алеко - там можеш да ползваш лифтове, можеш да минеш през Стената, или по нормалния път - зависи доколко ти се ходи и какви терени предпочиташ.
Най-вероятно ще имаме ден време, за това и така поставих въпроса. Най-лесно добре, а откъде е най-красиво и да могат да се видят повечето красоти на планината Very Happy. Но може да помислим и върху възможността да се съчетаят преходи така, щото да се обхване по-голям терен с едно преспиване в планината напр., на някоя хижа.
Цитирай


Маршрутът, който си намерила, се прави за 1 ден. Общо взето е добър вариант, макар че аз лично предпочитам да го правя в обратен ред - Алеко - Ч. връх - Зл. мостове. Ако оставате с преспиване, можеш да помислиш за слизане през Железница.
Цитирай


1-31 от 31 отговора