«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

’ранене с млека за кърмачета, захранване
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-12 от 12 отговора

—офи€

ћнени€: 1 303
ѕо молба на н€колко мами пускам рецепти за домашни зеленчукови пюрета (превеждани от чужди сайтове). «ахраних дъщер€ си при навършени 4 месеца с готови зеленчукови пюрета по съвет на педиатъра и по мое лично убеждение, свързано с готовността на бебешки€ организъм да преработва нитратите, но това е друга тема. —лед навършване на 6 месеца 1-2 пъти седмично за разнообразие на купешките (’ип и —емпер) приготв€м домашни.
—ледват рецептите и да ви е сладко!

—ладък картоф
ќсновна хранителна стойност: бета-каротин и калий
1 гол€м сладък картоф
«агрейте предварително фурната. ѕечете сладки€ картоф в продължение на 1 час в тавичка, покрита с фолио. ќбелете го и пюрирайте, като добавите 1 супена лъжица вода или формула/кърма, ако е необходимо.

ѕюре с ориз и моркови
ќсновна хранителна стойност: бета-каротин, витамин от групата ¬ и фибри
2 супени лъжици каф€в ориз; 6 малки моркова; 1 1/3 чаша вода; опци€: 1/2 чаена лъжичка масло
¬арете нар€заните моркови и ориза във водата докато т€ се попие (около 30 минути). ѕюрирайте с маслото и сервирайте топло.

«еленчуково пюре
1 картоф; 1 корен пащърнак; 1 морков; 4-5 лъжици формула/кърма/вода
ќбелете зеленчуците, нарежете на кубчета и варете на пара докато омекнат (около 10 минути). ѕрекарайте през сито (или пюрирайте с пасатор) и смесете с течността.

 артофи и броколи
ќсновна хранителна стойност: калий, витамин C и бета-каротин
1 малка главичка броколи, начупена на чепки без стеблената част; 2 печени картофа
¬арете броколите на пара в продължение на 8-11 минути. ѕюрирайте с двата картофа.

 артофи и тиквички
ќсновна хранителна стойност: калий
2 средни тиквички, обелени и нар€зани на колелца; 2 картофа
¬арете тиквичките на пара в продължение на 7-11 минути до пълна готовност.  артофите печете на фурна (във фолио) и пюрирайте заедно с тиквичките.

—ладки картофи и €бълки
ќсновна хранителна стойност: бета-каротин, витамин — и фибри
2 €бълки; 3/4 чаша обелени сладки картофи, нар€зани на парчета; масло колкото лешник; 1/4 чаша вода
«агрейте предварително фурната. ѕоставете €бълките и сладките картофи в съд за печене, намазан с масло. «алейте с течността, покрийте с капак и печете 30 минути. ѕюрирайте и поднесете топло.

ќриз, броколи и моркови
50 гр. броколи; 100 гр. моркови; 60 гр. сварен ориз; масло колкото лешник; формула/кърма
»змитите и изчистени зеленчуци се свар€ват на пара. ћиксирайте ги с предварително сварени€ ориз и добавете маслото и формулата/кърмата.

«еленчукова крем-супа
ќсновна хранителна стойност: калций, бета-каротин
1 чаша моркови на кубчета; 1 чаша зелен фасул; 1/2 чаша картофи; 1 1/2 пилешки бульон; 3/4 чаша кърма или формула
ѕригответе зеленчуците на пара за 8-12 минути, докато омекнат. ѕюрирайте с пилешки€ бульон и кърмата/формулата. —ервирайте топло.
 
”доволствие с градински зеленчуци
ќсновна хранителна стойност: витамин —, бета-каротин и калций
1 чаша изчистен зелен фасул; 1 чаша изчистени моркови; 1/2 чаша печени/варени картофи
ѕригответе морковите и зелени€ фасул на пара за около 8-12 минути (до пълна готовност). ѕюрирайте заедно с картофите.

ѕюре с мента
ќсновна хранителна стойност: ¬итамини A и C
2/3 чаша грах; 1/2 чаша зелен фасул; щипка мента
ѕригответе зеленчуците на пара в продължение на 8-12 минути, до пълна готовност. «а последните 2-3 минути сложете и ментата. ѕюрирайте и сервирайте топло.

 артофи, праз лук и грах
ќсновна хранителна стойност: витамин C и калий
220 гр. млад грах (замразен); 2 картофа; 1 малък стрък праз
—варете зеленчуците на пара (картофа може и печен) и пюрирайте.

ѕюре ориз с грах
ќсновна хранителна стойност: витамин C и въглехидрати
220 гр. замразен млад грах; 1/4 чаша сварен каф€в ориз
—варете граха (за предпочитане на пара). ѕюрирайте заедно с ориза.

÷ветно пюре
300 гр. картофи; 100 гр. зелен фасул; 100  гр. моркови; масло колкото лешник; формула/кърма
ѕригответе зеленчуците на пара за около 30 минути. Ќаправте картофите на пюре и прибавете маслото и формула/кърма. –азделете на 3 равни части. ќставете една част само картофено пюре. ¬тората част смесете със зелени€ фасул и пюрирайте. “ретата част смесете с морковите и пюрирайте. ¬ чинийка подредете трите вида пюре според фантази€та си.

ѕюре от паста със зеленчуци Ц I (след въвеждане на глутен)
ќсновна хранителна стойност: витамини ј и C, въглехидрати
1/2 чаша зелен фасул; 1/2 чаша моркови; 1/2 чаша млад грах; 1/2 чаша тиквички; 1 чаша сварена паста по избор
ѕоставете зелени€ фасул и морковите в уред за готвене на пара, след 4 минути добавете граха и тиквичките и гответе още 4-8 минути. ѕюрирайте заедно с предварително сварената паста и сервирайте топло.

ѕюре от паста със зеленчуци Ц II (след въвеждане на глутен)
120 гр. моркови; 60 гр. брюкселско зеле; 60  гр. паста по избор; 60 гр.сирене; 30 гр. зелен фасул; 2 супени лъжици царевица; 350 мл вода
»зчистете зеленчуците и ги нарежете.  ипнете водата и сложете зеленчуците и пастата. ¬арете 12-15 минути. ƒобавете настърганото сирене и разбъркайте. ѕюрирайте, отделете за едно хранене, а остатъка приберете веднага в хладилник, където може да съхран€ва до 24 часа.

 арфиол със сирене (след 7-ми месец)
175гр. карфиол; за сос сирене: 15гр. масло; 1 супена лъжица царевично брашно; 175 мл формула/кърма(краве мл€ко за деца над 1 година); 50гр. изкиснато сирене
—варете карфиола на пара за около 10 минути. ¬ тиган на котлона разтопете маслото и сипете царевичното брашно, като бъркате непрекъснато за получаване на гладка консистенци€. ƒобавете формулата/кърмата/мл€кото и настърганото сирене.  ъм соса добавете карфиола и пюрирайте с пасатор за по-малките бебета или намачкайте с вилица за по-големите.
“ози сос може да се използва за заливка и на други зеленчуци.

ѕудинг картофи със сирене (след 7-ми месец)
1 гол€м изчистен картоф; 1 €йчен жълтък (ако детето е захранено с жълтък); 2 супени лъжици изкиснато сирене; 2 супени лъжици вода (ѕълномаслено краве мл€ко за деца над 12 месеца); ќпци€: 1/2 чаена лъжичка масло
»зпечете картофа на фурна за около час (по-малко за по-дребни картофи). »зстудете го за около 15 минути, намачкайте го с вилица и го смесете със сиренето, жълтъка, водата (мл€кото) и евентуално маслото. ѕасирайте, ако е необходима по-гладка консистенци€. «апечето го в йенски съд за 15 минути. ќхладете леко преди да поднесете.

ќгретен от тиквички (след 7-ми месец)
“ази рецепта може да бъде изпълнена и със зелен фасул или броколи
1 среден картоф около 100 гр., обелен; 25 гр. настъргано сирене; 175 гр. тиквички; стръкче магданоз; формула/кърма/краве мл€ко за деца над 1 година; малко масло
ѕригответе на пара картофа (около 20 минути) и тиквичките (около 8 минути). ѕюрирайте с останалите продукти.

ќгретен от зеленчуци (след 7-ми месец)
3 моркова; 3 картофа; 2,5 супени лъжици настъргано сирене; опци€: 1 чаена лъжичка сметана
»зчистете зеленчуците и ги пригответе на пара. Ќамачкайте ги и ги смесете със сметаната. ѕоставете ги в малка тавичка и наръсете със сиренето. «апечете за малко.

ѕюре от картофи и праз лук със сирене (след 7-ми месец)
25 гр. масло или 2 супени лъжици зехтин; 225 гр. обелени и нар€зани на кубчета картофи; 175 гр. измит и нар€зан праз лук; 450 мл. вода (или пилешки бульон); 2 супени лъжици изкиснато сирене
–азтопете маслото и с малка част от водата (бульона) задушавайте лука до омекване, около 10 минути, като разбърквате. ƒобавете картофите и останалото количество вода (бульон), покрийте с капак и варете на слаб огън 25-30 минути. ѕюрирайте и смесете със сиренето.

»рландско пюре (след 7-ми месец)
1 гол€м картоф; 1 малък стрък праз лук; 3-4 главички брюкселско зеле; 1/2 глава кромид лук; масло колкото лешник; опци€: 1 1/2 супена лъжица сметана »змитите и изчистени зеленчуци се постав€т в тенджера с вода, колкото да ги покрие и се вар€т до омекване. ѕасирайте/пюрирайте и накра€ добавете маслото и сметаната. ћоже да се сервира с пиле или риба.


÷итирай

Sofia

ћнени€: 3 115
Ѕлагодар€ ти много!  Hug
÷итирай

—офи€

ћнени€: 344
— големи благодарности от мен ибебока!
÷итирай
—трахотни идеи! Smile   
Ѕлагодар€, nati_nat!
÷итирай

—офи€

ћнени€: 10 397
Ѕлагодарности и от мен, nati_nat!
ƒадох линк към тази тема и в Ѕиблиотеката. 
 
 
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 303
Ѕлагодарности и от мен, nati_nat!
ƒадох линк към тази тема и в Ѕиблиотеката.†
 
ќ , ще пусна и за плодови пюрета и десерти след н€колко дни като завърша превода. »де€та ми е да добав€м в бъдеще нови интересни рецепти когато попадам на такива.
÷итирай

¬арна

ћнени€: 136
Ѕлагодар€ за идеите.ћалки€ вече ще хапва доста по разнообразни пюренца! bouquet
÷итирай

—офи€ - —вета “роица

ћнени€: 239
» ние двете с √аби благодарим сърдечно за интересните предложени€! Hug “ъкмо навреме, че фантази€та на мама беше започнала да страда от липса на свежи идеи Very Happy
÷итирай

Ѕургас

ћнени€: 948
—трахотни идеи!ќгромни благодарности и от мен! bouquet
÷итирай

¬арна

ћнени€: 269
» аз благодар€ за идеите. bouquet
¬ече съм сварила карфиол и броколи и утре бебо ще папка.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 6 729
—трахотно!ћного ти благодар€ и аз  bouquet
јко намериш и преведеш още нещо интересно - давай насам Smile
÷итирай

¬арна

ћнени€: 4 971
много благодар€ bouquet
Ќие сме вече големи,но судоволствие си хапва зеленчукови бъркочи bouquet
÷итирай

UK

ћнени€: 3 394
огретена ще го пробвам 100% Hug
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-12 от 12 отговора