«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

«дравословни проблеми и профилактика
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-8 от 8 отговора


ћнени€: 2
«дравейте всички,
аз имам колит, но не ми е тежка форма. Ќ€маше кръв, нито слуз. ѕросто посто€нно разтройства и ... сещате се. ѕосле почнах диетата. ќт месец и половина не €м нищо освен ориз, кашкавал, хл€б краставици банани пъпеши малко и н€кой други плодове. —ъщо така н€кой път си прав€ пиле с ориз. “р€бва да ви кажа че от три седмици не съм имал проблеми, но изодх една чушка щото майка ми щеше да се нацупи и сега мааалко по-лошо съм. Ќо се оправих. ѕроблема е, че нон стоп съм със запек и това е отвратително.  огато отида на кръчма само вода пи€ и това е. ¬сичко останало е пържено.
Ќо вече н€мам нерви да го спазвам само тази диета. »скам да ви пита н€колко неща. ѕърво мога ли да €м.
- пилешки шишчета без подправки и нищо.
- пилешка супа
- пъпеши
- шоколад знам че е забранено, но нещо което да го земества има ли?

ќсвен това проблема ми е, че като € прав€ та€ диета съм ќ , само дето съм със страшен запек и е гадно, но знам че в момента в който спра всичко отива по д€волите.  азаха ми, че след време малко по малко ще опитвам от "забранените храни", за да се пробвам доколко съм се оправил. —лед колко време ще стане това

ѕоследни€ ми въпрос е, дали след като се оправ€ на 100%, което според тези които са го карали ще стане до година и половина, мога да си €м всичко и да си пийвам по 200гр. за да съм пак душата на компани€та защото откакто о хванат това нещо вече не съм толкова забавен и при€телите ми се оплакват вече.  Laughing
÷итирай


ћнени€: 2
Ќикой ли н€ма идеи?
÷итирай

¬арна

ћнени€: 1 181
јз тепърва тръгвам по този път и приемам също съвети.ћо€т колит също засега не ми създава проблеми,освен подут корем от време на време.
÷итирай


ћнени€: 5
¬сичко изброено можеш да €деш. „ушки (не люти, а от тези големите) също тр€бва да можеш да €деш, особено печени, но не и пържени. —упи и други можеш да €деш, освен пилешка - картофена, гъбена, от месо. »зб€гвай нещата  с кайма, че е пълна  с боклуци. «а шоколада - много малко парченце може да хапнеш. ќт десертите препоръчвам обикновени бисквити. »ли н€какви домашни кексове (не мазни хиперсладки торти с кремове а сиропи, а просто кексове). ¬ъпросът е да са домашни, защото н€мат консерванти, а именно консервантите дразн€т.
¬ кръчмите - можеш да €деш салати, шишчета и пържоли (без чер пипер).

ј 200 грама алкохол ми се струват много, за човек с колит. “ака че отсега тренирай да имаш добро настроение и без алкохол Smile
÷итирай


ћнени€: 2
«дравей NoWay,
«начи пилешки шишчета може да си €м. ќлекна ми много. «нам, че гъби не бива да €м. ƒано да н€мам роблем с бисквитите, защото много обичам Smile. јааа и за шишчетата. ћоже ли да си ги €м свободно примерно двечки или тр€бва съзвем мъничко?  олко време тр€бва да съм на строгата диета преди да почна да опитвам от забранените неща. јз вече паз€ диета месец и половина и от 124 кила станах 114 Smile. —трах ме е вече накра€ да не стана 60, защото не искам да падам под 90.
¬ъпроса ми е след като се оправ€ дали може да си прасна по 200 грама примерно. »наче сега нищо друго освен вода. ќбщо взето какво е положението след като се оправ€. ¬€рно ли е, че може да си €м всичко без да преждам и да прав€ глупости и да не е люто и в подправки?
÷итирай

—офи€

ћнени€: 0
MrNoon, откажи се от бисквитите и вс€какви тестени и сладки храни. » си реши проблема със запека - топла вода на гладно, много плодове като отделно хранене (а не заедно с други неща), лакасфит н€колко месеца, за да започнеш да ходиш редовно до тоалетната или хомеопати€.
÷итирай


ћнени€: 5
@MrNoon

«а тестените издели€ - хл€б - б€л, макарони и обикновени бисквити и домашни кексове не съм чула от гастроентеролога си, че са вредни.

ѕо отношение на справ€нето със запека - многото плодове могат да дразн€т дебелото черво, особено ако са н€какви кайсии, праскови, череши грозде, и прочее с люспи, а също и €годи и малини. ѕрепоръчват се основно белени €бълки и банани. ƒобро средство против запек при улцерозен колит са печените чушки - не люти, а от големите. ќт зеленчуците - марули, зеле и вс€какви листни зеленчуци са забранени. √отвено зеле обаче, и готвен спанак и зелен фасул може да са €дат - така каза гастроентерологът.  раставиците и доматите е добре да са обелени. ≈, от една салата с домати и краставици в заведение нищо н€ма да ви стане, но когато имате възможност, нека са обелени.

«а гъбите за пръв път чувам, че са вредни при колит. Ќа теб гастроентеролог ли ти го каза? јз €м гъби, и не ми се отраз€ват зле.

ѕилешки шишчета разбира се, че можеш да из€деш две. ћожеш да €деш и пържоли - пилешки, свински, телешки - от хубаво чисто месо без разни сосове, кетчупи, майонези и прочее. ≈, в заведение не се лакоми за повече от 2, защото не знаеш на какви скари са правени, колко са загорели тези скари и прочее. –азбира се, нагарът от загорели мазнотии в големи количаства дразни червото. —ъщо така, н€кой път изненадващо слагат тук-там чер пипер. ќт едно-две шишчета с чер пипер е малко веро€тно да ти стане нещо кой знае какво, но от повече... » един съвет от мен - никакви колбаси, кренвирши, шунки, пастети и прочее, защото са пълни с боклуци. ј боклуците са вредни за колита.

ќт млечните продукти със сигурност може кашкавал - примерно принцеса с кашкавал. » сирене. ѕримерно - варени или печени картофи със сирене. “ова последното много го плюсках, особено в началото на болестта си, като ме беше страх да €м каквото и да е. ѕр€сното мл€ко изобщо не се препоръчва, киселото мл€ко - в по-малки количества- н€колко лъжици, или един айр€н например дневно е достатъчно. ѕоне на мен не ми вли€е добре.


ќт тези основни храни - ориз, картофи, сирене, кашкавал, чисто месо, печена риба, и според мен - б€л хл€б, можеш да €деш и по-големи количества, и н€ма да отслабнеш до 60 кг., спокойно!

«а това кога ще се излекуваш - не е €сно. Ѕолестта има пикове и периоди на ремиси€. јз за н€колко месеца вече свикнах с не€. «а 200-те грама - да, сигурно, като влезеш в ремиси€, може да праснеш 200 грама. Ќ€ма да умреш, но съвсем не мога да ти гарантирам, че н€ма да ти отлючи връщане на симптомите. ј за когато си в периоди на ремиси€, по принцип тр€бва да е в€рно, че че можеш да €деш всичко без люто, пикантно, пържено и т.н. ќбаче в това число май е и алкохолът, за съжаление.

P.S. ј на теб как ти сложиха диагнозата - правиха ли ти фиброколоноскопи€?
« ѕоследна редакци€: чт, 15 юли 2010, 20:51 от NoWay »
÷итирай

—офи€

ћнени€: 0
тестените и сладки неща не са добри при запек. ј запекът задълбочава колита.
÷итирай


ћнени€: 5
Ќе съм съгласна. ’л€бът, който спада към тестените храни, не е вреден при запек. ƒори напротив. ¬ключването на хл€б в менюто, наред с другите храни - нормален хл€б, не препечени сухари - подпомага дефекаци€та - знам го от личен опит.  —ладкото също има разхлабителен ефект, но той не е препоръчително да €де много сладко заради колита. ¬€рно е, че ако €де само обикновени бисквити, наистина ще получи запек, но мнението ми беше, че може да €де по н€колко обикновени бисквите дневно като десерт, а не като основна храна.
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-8 от 8 отговора