Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 юли 2010, 10:59 ч.

Консервиране

 • 46 647
 • 83
 •   1
Отговори
 • Моя родина там, где мой ребенок!
 • Мнения: 2 214
Търсих такава тема но не намерих, ако не съм била достатъчно усърдна модераторите могат да я изтрият.
Ето за какво става въпрос.
Зимнина
Бабите го правиха ние не чак толкова, но все пак ако някой това го вълнува, можем да се срещаме тук и да споделяме рецепти.
Малко инфо какво е то консервиране.
(краднах го от един друг форум)

Съществуват няколко вида за запазване на продуктите за по-порължително време:

- консервиране на плодове и зеленчуци чрез варене в закрити съдове -стерилизация;

- консервиране чрез варене в открити съдове (сладка, конфитюри, мармалади, желета сиропи и др.);

- сушене на плодове и зеленчуци;

- туршии;

- запазване на плодове и зеленчуци чрез замразяване.
Консервиране чрез стерилизация
Консервирането чрез стерилизация позволява продуктът да се съхрани сълго време, без да се развали, защото високата темпаратура, на която се подлага, убива микробите, причиняващи развалянето им. Стерилизацията представлява преваряване на продукти в закрити съдове при температура най-малко от 100.

Стерилизирането се извършва в специален съд ( най-често казан или тенджера с равно дъно) с капак и отверстие за термометър. На дъното на съда се слага надупчена дървена подложка, а между бурканите - летви, за да не се допират един до друг. Бурканите, напълнени с продуктите за консервиране, се затварят херметичски и се заливат с вода, чиято температура трябва да бъде такава, каквато е и на продукта, който ще се стерилизира. Водата трябва да покрива бурканите. Продължителността на стерилизацията се отчита от момента, в който водата заври, която е различна за почти всички продукти. Водата не трябва в никакъв случай да кипи, тъй като плодовете и зеленчуците се покачват в буркана, преваряват се, при което залепват ръбовете на стъклата. В резултат на това бурканите се отварят.

Най-важното условие при консервиране, особено чрез стерилизация, е продуктите и съдовете да са абсолютно чисти.

При домашното консервиране плодовете и зеленчуците се сортират по големина, цвят, зрялост, отделят сразвалените, измиват се обило със студена вода, след което се обелват и изчистват от дръжките и семената. Бурканите трябва да са здрави и чисти. За тази цел те се измиват с много гореща вода и миещ препарат, изплакват се с гореща вода и се поставят за изцеждане върху чисти кърпи. Гумените пръстени се изваряват и преди поставяне се потапят отново във вряща вода. След напълване ръбът на буркана се избърсва с чиста кърпа. Скобата върху капака трябва да е поставена здраво. Понякога се препоръчва да се използуват две скоби на кръст.. След стерилизирането бурканите се изваждат, обръщат се, за да излезе въздухът, и се оставят да се охладят. Не трябва да се оставят във водата, защото престояват излишно време при висока температура. Продукти загубват хранителната си стойност, стават меки и нямат хубав вид.

Компоти

Компоти се приготвят от почти всички видове плодове, които трябва да са пресни, добре узрели и здрави. За 1 кг плод се прависироп от ½ кг захар и ¼ л вода.

Сладка

Сладката се приготвят от различни плодове, пресни, здрави и добрре узрели. Те се варят в плитки, широки и достатъчно големи съдове. Ако съдът е малък, има опасност да изкипи сладкото, а ако е много голям, сиропът се сгъстява бързои плодът е възможно да осъане недоварен.

При приготвянето на сладкото, трябва да се знае, че за колкото по-кратко време уври, толкова неговият цвят ще бъде по-светъл и ароматът позапазен.

Пяната, която се получава при варенето на сладкото, се обира с решетеста лъжица.

Захарта, кристализирала по стените на тавата, трябва да се обере слъжица или с влажна кърпа.

Няколко минути преди свалянето от огъня на сладкото се прибавя по 1 лъжичка лимонена киселина на 1 кг захар, за да се избегне захаросването ум.

Сладкото е готово, когато капка от него, капната върху порцеланова чиния или бучка захар, запазва формата си и не се разлива.

Съдовете, в които ще се сипва трябва да бъдат чисти и напълно сухи. Стъклените буркани леко се затоплят и се слагат върху дебело сгъната кърпа, за да се избегне спукването им.

Сладката се съхраняват най-добре в буркани с вместимост от ½ до 1 кг, държейки се на сухо и хладно място.

Желета

За приготвяне на желета се използва суров или добит в парната сокоизстисквачка плодов сок без захар. Най-подходящи за тази цел са плодовете, които съдържат много пектин (напр. зрели ябълки, дюли, особено кори и семена, червени боровинки,цариградско грозде, френско грозде.) На - литър сок се добавя по 250 — 375 г захар, при бедни на пектин плодове 450 — 500 г захар. Сокът и захарта се варят заедно около 7 10 мин. Максиму, като се отделя образуваната пяна. Желето е готово, когато капката не се разлива върху чинийка. Колкото по-кратко е варенето, толкова по-добър е вкусът на желето, киакто при сладката. За да се получи добро желиране, не трябва да се вари повече от 1 л плодов сок, като захарта се прибавя на 2 до 3 пъти. Желе може да се приготви по всяко време на годината, като се използува неподсладен плодов сок от бутилки или дори дълбоко замразен сок

Мармалад

Мармаладът е е гъсто сварената месеста част ъсъ сока от плодовете, с или без добавка на захар. Мармаладите се приготвят то един вид плод или смесени. Избират се меки, узрели, дори презрели плодове. Преди да се варят, плодовете се измиват добре и се почистват от наранените и загнили части.

Плодовата каша за мармаладите се получава по два начина:

- когато когато плодовете се смилат сурови с помощта на мелчка;

- когато плодовете се варят до омекване цели или нарязани, след което се претриват през гевгир.

Мармаладите се варят в широки тави, за да се постигне по-бързо изпаряване, което гарантира хубавият им цвят и добрият им вкус. При варенето им се бърка непрестанно с дървена лопатка, за да се избегне загарянето. Поради тази причина захрта се прибавя след като сместа се с сгъстила, тъй като захарта причинява лесно загаряне. Ако мармеладът се постави във фурната при умерена температура, достатъчно е от време на време да се остъргва страничната стена, за да не загори.

За да се получи траен мармалад, до голяма степен е определяща гъстотата. Тя се определя най-добре, като се прекара лопатката по дъното на тавата – ако се образува пътека, която се залива бавно, значи мармаладът е готов. Той се изсипва в горещи, измити и добре подсушени предварително съдове.

Фини мармелади, при които плодовете са цели или на парчета, се наричат конфитюри. Подходящи за това са предимно ароматните плодове. И при конфитюрите се изчислява на 600 г плодове 500 до 550 г захар, както при приготвянето на мармелада. С половината захар се сваряват за късо време приготвените плодове, след което при внимателно бъркане се изсипва останалата захар и се вари, докато капката върху студена чиния не се разлива. Конфитюрът от ягоди става много хубав, когато малка част от плода се прибави с втората част от захарта.При по- чувствителни плодове като ягодинапример, захарта може да се свари с вода и в този разтвор да се кипнат плодовете. След това се изваждат с решетеста лъжица и се подреждат в стъкла. Сокът се сгъстява и се излива върху плодовете.

Туршии

Един от най-разпространените начини у нас за запазване на зеленчуците през зимата са туршиите. Според начина на приготвянето им те биват няколко вида: Сурови, парени, печени и пържени.

За приготвянето на туршии са подходящи всички зеленчуци, стига да са узрели, неосланени и напълно здрави. Туршии се приготвят от един вид зеленчук или от различни зеленчуци, като за подправки се използват магданоз, копър, целина, чесън, дафинов лист, черен пипер и др. Обикновено туршиите се приготвят, като се зелее зеленчука или само със солена вода или с разтвор от оцет и сол. За по-голяма трайност между зеленчуците се слагат лозови, вишневи, дюлеви или дъбови листа.

Туршиите са вкусни и трайни, когато се спазва точно съотношението на продуктите и солта по тегло. Количеството сол се определа в зависимост от вида на зеленчука и начина на приготвяне на туршията.

Когато зеленчукът се залива само със солена вода, на литър вода се прибавя по 1 кафена чшка сол, а когато се залива с вода, оцет и сол, количеството на солта се намалява. Пресоляването забавя ферментацията.

За да бъде туршията трйна и с добро качесто, саламурата трябва да бъде със 7-8 см над зеленчука.

Ако ферментацията се забави поради силно осолена саламура, е необходимо да се излее част от нея и да се долее преварена вода, след корето туршията да се преточи няколко пъти. Ако саламурата започне да се провлачва от това, че не е дотатъчно ослена, е необходимо дасе превари като една чст от нея се замества с чист оцет или се прибавя още сол. Ако има омекнали зеленчуци, те трябва да се премахнат.

Съдовете, в които ще се прави туршията, трябва да бъдат много добре изчистени и предварително попарени със содов разтвор. За по-малки количества са най-подходящи стъклените буркани.

Съхраняването на туршията в хладно помещение е също гаранция за тяхната трайност.

След изваждането на туршията останалият зеленчук трябва добре да се притисне, за да се покрие със саламура.

При консервирането трябва да се внимава за:
БУРКАНИТЕ - трябва да са напълно чисти, без пукнатини и със здрав нарез на отвора.

Пълненето - бурканите трябва да се пълнят най-много до 1,5 см от горния ръб. Ако бурканът е напълнен до капачката, въздухът, който остава в зеленчука и заливката при стерилизацията се нагрява, разширява се и излиза вън от буркана. Тогава той изтласква и част от заливката.

Капачките - те трябва да са със стандартна дебелина. Ако са от по-дебело тенеке, въздухът при стерилизацията не може да излезе и от налягането дъната на бурканите могат да се отделят. Това често се случва при плодове и зеленчуци, в тъканите на които има повече въздух - сливи с костилки, праскови, домати, патладжани и др.

Последна редакция: ср, 14 юли 2010, 11:40 от г-жа Стихийно бедствие

# 1
 • Моя родина там, где мой ребенок!
 • Мнения: 2 214
Ето и една рецепта от мен.
Корнишони

Предварително накиснете корнишоните във вода и да постоят 6-7 часа, може и цяла нощ.
С това накисване целите корнишоните да станат хрупкави и да запазят цвета.
Измийте ги добре и ги наредете в чисти изварени буркани.
Като предварително на дъното на буркана сте сложили подправки, ето го и моя вариант.
2-3 листа от вишна.
Половин лист хрян. Ако листа е много голям сложете хрян толкова колкото вишни.
Не пропускайте хряна, точно той дава необикновен аромат и запазва краставиците хрупкави и твърди.  2-3 стръка копър, по желание може да сложите 1-2 зърна карамфил.

Подготвените краставици залейте със гореща саламура и стерилизирайте (слагайте бурканите за стерилизиране във гореща вода) 10-12 мин еднолитровите буркани.

Рецептата за саламурата
1 л вода
60гр сол
1с.л оцет 9%

# 2
 • Мнения: 379
Аз ще следя. Peace
 Вече си сложих компоти от малинки и от ягодки и черешки. Да сеготвят прасковите, кайсиите , туршиите и т.н. По-хубаво от домашното няма!

# 3
 • Моя родина там, где мой ребенок!
 • Мнения: 2 214
Днес краднах рецептата от руския гудкук и направих 4 буркана.
Соте

1част равна на 500гр
1 част патладжани
2 части червени чушки
3 части домати

Сол – 2 ч.л.
Захар – 2 с.л.
Олио  и черен пипер на око:)
Зеленчуците ги почиствате и ги режете на по дебелки  кръгчета.
Ако имате тендера под налягане ще стане идеално, ако не пригответе по дебела тенджерка. На дъното налейте 5-6 с.л олио
Наредете зеленчуците на редове
Например:
домати
чушки
патладжани, и така до като имате зеленчуци, нека последния ред ви е домати.
До като редите зеленчуците поръсвайте със сол пипер, отгоре налейте около 100 мл олио.
Ако ще го правите в тенджерата под налягане, да ври 15мин, след това отваряте капака опитвате дали всичко е готово и дали е добре на сол, Оставете да поври с отворен капак.
В предварително стерилизирани буркани изсипвайте врящата салата и затваряте добре с капак.
Обръщайте бурканите надолу с капачките и ги завийте с одеяло, да постоят 1 нощ.
Зимата като отворете салатата добавете на вкус чесън.
Последна редакция: вт, 20 юли 2010, 11:20 от г-жа Стихийно бедствие

# 4
 • USA
 • Мнения: 1 777
г-жа Стихийно бедствие благодаря че споделяш такива вкусни рецепти.Искам да направя тази патладжанена салата,но не искам да слагам сол.Според теб дали ще стане?

# 5
 • Моя родина там, где мой ребенок!
 • Мнения: 2 214
Вообще нямаш никакъв проблем, 1996 в Украина беше криза. нямаше нищо за сол и захар да не говорим, господ се погрижи за нас и на полето при баба и дядо роди много и от всичко, казвам ти го защото същата година ако не се лъжа и следващата всичко затваряхме без сол и захар.

# 6
 • USA
 • Мнения: 1 777
Благодаря ти много!!!  bouquet

# 7
 • Мнения: 460
аз пък търся изпитана рецепта за лютеница!!!!иначе също си консервираме в къщи,мисля че по голяма част го правят също,ама нали не е модерно никой не си признава!!! Joy

# 8
 • Стара Загора
 • Мнения: 2 087
Лютеница майка ми прави на основата на чушки. Ако искаш такава довечера ще напиша подробна рецепта . Смлени печени чушки, доматено пюре, печени патладжани и варени моркови.

# 9
 • Моя родина там, где мой ребенок!
 • Мнения: 2 214
Лютеница майка ми прави на основата на чушки. Ако искаш такава довечера ще напиша подробна рецепта . Смлени печени чушки, доматено пюре, печени патладжани и варени моркови.
Пиши пиши, аз таз година лютеница няма да правя ама до година да съм жива и здрава.
Катя може и да не е модерно, ама  не ща да ям консерванти, още повече да ги давам на детето
Не се вманиачавам, но това което мога да направя защо да не го направя, още повече че не правя за да изкараме зимата(както го правихме в истинската криза) а го правя по 3-4 буркана ей така за кеф.

# 10
 • Стара Загора
 • Мнения: 2 087
Лютеница

700 мл олио
15 кг чушки
2 кг моркови
3 кг патладжан
1 буркан доматено пюре ( компотен)
сол, чесън, черен пипер, захар, кимион на вкус
Чушките  и патладжаните се изпичат, морковите се сваряват. Смилат се  в машинка за кайма.  Всичко се смесва с олиото, доматеното пюре и подправките ( без чесъна). Вари се до готовност, като се бърка постоянно. Преди сваляне от огъня се слага пресования чесън. Пълни се в буркани, затварят се и се варят 15 мин.


Майка ми я прави   на око и на вкус, горе долу това са продуктите, които слага.  Без патладжан също се е случвало да прави. Става много хубава, децата ми я ядат с  лъжицата от буркана. Правим я на село в една огромна дълбока тава  и бъркаме с дървена голяма лъжица. В апартамент не знам освен малка доза да се пробва.

# 11
 • Мнения: 11 104
Лютеница
....................
Правим я на село в една огромна дълбока тава  и бъркаме с дървена голяма лъжица. В апартамент не знам освен малка доза да се пробва.


Ето тая лютеница от Ивелина Станчева става и за апартамент! Grinning

ЛЮТЕНИЦА ПО СТУДЕН НАЧИН

Продукти:
5 кг червени капии – печени, обелени
2, 5 кг патладжан – печен-обелен (трябва да престои една нощ)
2, 5 кг моркови – сварени
1 пакетче смлян черен пипер
1 – 1, 5 компотен буркан готово доматено пюре
1/2 ч. ч счукан чесън (може и по-малко)
1/2 л сгорещено олио
сол около 50 г

Приготвяне:
Така подготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се, посоляват се . Прибавя се чер. пипер, пюрето, чесънът и олиото. Напълват се бурканчетата и се стерилизират 30 мин.

Вече няколко години я правя, вкусна е. Heart Eyes

# 12
 • космополитно
 • Мнения: 940

Ето тая лютеница от Ивелина Станчева става и за апартамент! Grinning

ЛЮТЕНИЦА ПО СТУДЕН НАЧИН

Продукти:
5 кг червени капии – печени, обелени
2, 5 кг патладжан – печен-обелен (трябва да престои една нощ)
2, 5 кг моркови – сварени
1 пакетче смлян черен пипер
1 – 1, 5 компотен буркан готово доматено пюре
1/2 ч. ч счукан чесън (може и по-малко)
1/2 л сгорещено олио
сол около 50 г

Приготвяне:
Така подготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се, посоляват се . Прибавя се чер. пипер, пюрето, чесънът и олиото. Напълват се бурканчетата и се стерилизират 30 мин.

Вече няколко години я правя, вкусна е. Heart Eyes

Labrex, а от тази доза колко бурканчета и  (с каква вместимост) излизат?

# 13
 • Мнения: 11 104

Ето тая лютеница от Ивелина Станчева става и за апартамент! Grinning


Labrex, а от тази доза колко бурканчета и  (с каква вместимост) излизат?

От миналото лято, вече съм слагала снимката, добре че съм я запазила. Grinning

# 14
 • In a surreal moment!
 • Мнения: 2 038
Г-жа Бедствие - кефите ме не за първи път!   bouquet

Писала съм го и др. път, но ще споделя и тук един лесен начин за правене на компоти в бутилки.
Моята свекърва употребява всякакви плодове, с които се е сдобила. Комбинациите и са със страхотен вкус и аромат - аз обожавам джанки с индрише. Тя живее в апартамент и разполага с котлоните на печката си, за това и начинът и на приготвяне е доста изобретателен и не съдържа никакви консерванти.

Компот в шишета - без стерилизация

Плодове по избор и в количество каквото ви се намира
Захар - на вкус
листа от индрише - ако харесвате
голяма тенджера
вода
бутилки от бира или от натур. сокове - измити, изцедени и наредени около котлона да се стоплят
капачки
фуния
дървено шишче
чиния
черпак

В тенджерата почиствате и наситнявате плодовете, заливате с вода - колкото повече, толкова повече компот. Засипвате със захар, колкото ви се харесва. Оставяте сместта да заври. Добре е плодовете да поврят няколко минути, за да се сготвят. Преценявате по това дали са омекнали най-твърдите от тях. Пускате листата индрише да се попарят и да отдадат аромат и ги изваждате. Поставяте чинията блътно до тенджерата, в нея слагате бутилка и с помоща на фунията и черпака бързо сипвате от врящия компот. Чинията пази да не си олеете печката. Ако някое парченце плод се заинати и заседне във фунията бутайте го с помоща на шишчето. Запечатайте бутилката и обърнете.
Ние ги подреждаме в касетки с дъната нагоре и завиваме с одеало за да вакумират по-сигурно.

Винаги когато имате изостанали плодове можете да приготвите няколко шишенца ароматен компот. Свекърва ми го пие вместо вода. Преди да го отвори силно го разтръсква, за да може да се поразбият плодовете и да стане на нектар. Не пропускайте по пазара омекналите и преоценени плодове - те са чудесни за целта. Една колежка казваше - "Лятно лайнце, зимно захарце" - запомнила го е от баба си... т.е. това, което си склонен да изхвърлиш през лятото, през зимата най ти се услажда!

Приятно консервиране!

# 15
 • на втория етаж
 • Мнения: 248
Лютеница
....................
Правим я на село в една огромна дълбока тава  и бъркаме с дървена голяма лъжица. В апартамент не знам освен малка доза да се пробва.


Ето тая лютеница от Ивелина Станчева става и за апартамент! Grinning

ЛЮТЕНИЦА ПО СТУДЕН НАЧИН

Продукти:
5 кг червени капии – печени, обелени
2, 5 кг патладжан – печен-обелен (трябва да престои една нощ)
2, 5 кг моркови – сварени
1 пакетче смлян черен пипер
1 – 1, 5 компотен буркан готово доматено пюре
1/2 ч. ч счукан чесън (може и по-малко)
1/2 л сгорещено олио
сол около 50 г

Приготвяне:
Така подготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се, посоляват се . Прибавя се чер. пипер, пюрето, чесънът и олиото. Напълват се бурканчетата и се стерилизират 30 мин.

Вече няколко години я правя, вкусна е. Heart Eyes

labrex-че,моята рецепта е подобна,но накрая опечения смлян зеленчук се залива с врящо олио да цвърне,внимателно,с ръкавица и дълга лъжица  Twisted Evil Peace.После се стерилизира.

# 16
 • In a surreal moment!
 • Мнения: 2 038
И аз я знам с цвърнато олио. Каква му е ролята обаче не ми е ясно, но всички цвъркат и после хвалят. Simple Smile

Аз ще ви подсетя за патладжанения хайвер.

Хайвер от патладжан

патладжан -  около 5-6 кг
олио - около 1л
сол - на вкус
чесън - на вкус
подсушени буркани и капачки

Изпичате патладжана и го обелвате. Добре е да е изпечен на котлон, жарава, чушкопек и да има онзи опушен вкус. Да не е във фурна, че не е същото. В голяма тенджера или тава (зависи на огън или на котлон ще го пържите) го намачквате с ръка или смилате през машинка за месо, или с помоща на миксер го пасирате - както можете. Посолявате получения хайвер на вкус. Слагате го на огъня и наливате част от олиото-бъркате. Когато се сгорещи сместта наливате още малко от олиото и продължавате да бъркате, защото залепва и пльока. Внимавайте с пльокането, да не ви изгори очите (сложете предпазни очила и пуснете дълги ръкави). Така бъркайки и слагайки от мазнината, която се усвоява от хайвера, ще видите , че той става все по -пухкав и по-тежък. Кога ще спрете да го пържите и да слагате от мазнината може и сами да прецените. Ако ви се вижда мазно не слагайте целия литър олио. Количеството му е ориентировъчно, както и на патладжана.
Махате тенджерата от котлона и прибавяте смлян чесън колкото ви е вкусно. Разпределяте в бурканчета, запечатвате ги и стерилизирате 5 мин. за капачката. В никакъв случай не ги пълнете догоре, нека има около пръст и нещо въздух между капачката и сместта, че иначе бомбират.

Чудесен хайвер както за пряка консумация, така и за зимата. Научих я от моя баба комшийка, която правеше по 50-тина големи буркана за сина си в Русия, докато му бяха малки децата.

Пробвайте рецептата с 1-2 патладжана и малко олио, намажете на филийка - ще си оближете пръстчетата, гарантирам  Grinning

Последна редакция: нд, 25 юли 2010, 14:53 от Токачка

# 17
 • Sofia
 • Мнения: 5 837
Чудесна тема, тази година съм твърдо решена да направя поне домашно сладко и сироп, писна ми да се чудя откъде да купувам за детето и какво има вътре Peace

Може ли някой да сподели ако е правил сладко от малини/ягоди или нещо подобно в не-съвсем-подходящи за целта условия (апартамент) Praynig
Също да попитам дали мога да направя сладко с кафява захар?
Рецепта за сироп от череши? От тези дето се разреждат после?

# 18
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 277
Лютеница
....................
Правим я на село в една огромна дълбока тава  и бъркаме с дървена голяма лъжица. В апартамент не знам освен малка доза да се пробва.


Ето тая лютеница от Ивелина Станчева става и за апартамент! Grinning

ЛЮТЕНИЦА ПО СТУДЕН НАЧИН

Продукти:
5 кг червени капии – печени, обелени
2, 5 кг патладжан – печен-обелен (трябва да престои една нощ)
2, 5 кг моркови – сварени
1 пакетче смлян черен пипер
1 – 1, 5 компотен буркан готово доматено пюре
1/2 ч. ч счукан чесън (може и по-малко)
1/2 л сгорещено олио
сол около 50 г

Приготвяне:
Така подготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се, посоляват се . Прибавя се чер. пипер, пюрето, чесънът и олиото. Напълват се бурканчетата и се стерилизират 30 мин.

Вече няколко години я правя, вкусна е. Heart Eyes

labrex-че,моята рецепта е подобна,но накрая опечения смлян зеленчук се залива с врящо олио да цвърне,внимателно,с ръкавица и дълга лъжица  Twisted Evil Peace.После се стерилизира.
Добре де, на това количество зеленчуци, с какво количество  врящо  олио се залива?

# 19
 • на втория етаж
 • Мнения: 248
Лютеница
....................
Правим я на село в една огромна дълбока тава  и бъркаме с дървена голяма лъжица. В апартамент не знам освен малка доза да се пробва.


Ето тая лютеница от Ивелина Станчева става и за апартамент! Grinning

ЛЮТЕНИЦА ПО СТУДЕН НАЧИН

Продукти:
5 кг червени капии – печени, обелени
2, 5 кг патладжан – печен-обелен (трябва да престои една нощ)
2, 5 кг моркови – сварени
1 пакетче смлян черен пипер
1 – 1, 5 компотен буркан готово доматено пюре
1/2 ч. ч счукан чесън (може и по-малко)
1/2 л сгорещено олио
сол около 50 г

Приготвяне:
Така подготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се, посоляват се . Прибавя се чер. пипер, пюрето, чесънът и олиото. Напълват се бурканчетата и се стерилизират 30 мин.

Вече няколко години я правя, вкусна е. Heart Eyes

labrex-че,моята рецепта е подобна,но накрая опечения смлян зеленчук се залива с врящо олио да цвърне,внимателно,с ръкавица и дълга лъжица  Twisted Evil Peace.После се стерилизира.
Добре де, на това количество зеленчуци, с какво количество  врящо  олио се залива?

  Половин литър добре сгорещено,да започне почти да дими, олио.

# 20
 • In a surreal moment!
 • Мнения: 2 038

Моля ви , не цитирайте тия чаршафи отново и отново...темата става брутално не отваряема за хора с по-бавен нет - имайте милост, не е нужно това....NBM - За кафявата захар незнам, не съм ползвала никога. За детето ти препоръчвам тези компоти, дето съм описала по-горе, като количеството на захарта нека е колкото може по-малко....Тези сиропи с разреждането ...въздържай се....много захар, много нещо, - не е полезно.

Сладката, конфитюрите и мармаладите аз лично винаги съм си ги правила на котлона. Има една зависимост, която е добре да знаеш -

 1:1 захар и плод - това е сладко. То няма нужда да бъде стерилизирано в бурканчетата, просто слагаш някаква капачка и прибираш на студено. Когато отвориш буркана може да има образувала се плесен, леко я обираш и изхвърляш отдолу сладкото е перфектно, така се съхранява с години, не е отровно.

При съотношение 1:2 т.е. захар 1кг, плод 2кг - това е конфитюр. Също може да не се стерилизира в бурканчетата, но не е мн. траен и трябва да се изяде в рамките на 1 зима.

При съотношения 1:3,4, че и 5 , захар : плод говорим за мармалад. Задължително трябва да се стерилизират бурканчетата поне 5мин за капачката, защото наличието на захар е малко и бързо се развалят.

Последна редакция: пн, 26 юли 2010, 09:31 от Токачка

# 21
 • Моя родина там, где мой ребенок!
 • Мнения: 2 214
Всички знаем че в България има поне стотина рецепти за лютиница, така че всяка ще си намери домакиня.
Благодаря Токачка за оценката, приятно да правиш нещо когато на другите им харесва.

Ето една рецепта от мен.

Патладжан по Украински
4 кг. Патладжан
2 кг моркови
2-3 глави чесан
300-400 г стръка целина
2-3 люти чушки (зависи колко са люти)
Марината:
На 1 литър вода
70 г  сол (аз ползвам морска дребна)

Изберете патладжаните малко по дребни за да нямат толкова много семки.
Разрежете ги вдълбнатата страна, но помнете че не трябва да ги разрязвате до край.


Щом с рязането сте готови слагайте ги във врящата вода да ги бланширате за 3-5 мин. Времето е условно защото зависи от самия зеленчук, варете патладжаните до като не омекнат, естествено че внимавате да не се разкашкат.

След като бланширате патладжаните, сложете ги под преса за около 1 час  да се изцедят.
През това време пригответе плънката.
На по едро ренде настъргвате морковите, чесана го нарязвате на тънки пластини, добавете и нарязана целина(количеството и зависи от това колко и харесвате вкуса).
В разрязания процеп напълнете патладжаните накрая прикрийте(като тапа) с един стрък целина и завържете патладжана с по дебел конец, добре да е по светъл да ви е по лесно в последствие да го махнете.
На дъното на 3 литров буркан слагате 2-3 стръка целина,  няколко стръка нарязани люти чушки, върху чушките редите готовите патладжани, не ги натъпквайте а ги редеете равничко да не се мачкат много.
Маринатата я направете със студена вода и направо залейте патладжаните, затворете със  ето такава капачка
След като патладжаните ферментират, можете да ги опитвате, ако искате да ги запазите до пролетта, излейте разсола във тенджера, оставете го да заври и върнете го в буркана, затворете със гореща стерилизирана капачка.

Последна редакция: пн, 26 юли 2010, 09:14 от г-жа Стихийно бедствие

# 22
 • Мнения: 8
А някой пробвал ли е сушени домати да си прави в зехтин/ олио. Обожавам ги, обаче са ужасно скъпи така че моля споделете ако сте пробвали да приготвяте в домашни условия

# 23
 • на втория етаж
 • Мнения: 248
  Миналото лято суших,и сега търсих снимка дали съм запазила,но не я намерих.После ще потърся рецептата ,по-точно описанието за начин,температура,време и ще я сложа,ако никой друг не е споделил.

# 24
 • Sofia
 • Мнения: 5 837
Токачка, благодаря ти за информацията  bouquet
Обаче все повече се отчайвам, има ли изобщо такова чудо като "полезна зимнина", каквато ми се искаше да направя?
Искам сладко без захар, или поне с кафява, иначе по-добре да продължа да си поръчвам от Англия вкусното сладко от боровинки подсладено само с гроздов сок (малко е скъпичко за съжаление).
Вкъщи не пием газирано, избягваме всякакви други нездравословни варианти, но сме фенове на био-сиропите за разреждане с кафява захар. Това ни е разнообразието, затова ми се искаше да направя подобен (пък и 11лв е за 750гр).
Такива ми са терзанията, ще го пробвам аз поне сиропа с кафява захар пък да видим.

# 25
 • In a surreal moment!
 • Мнения: 2 038
чакай...кой ти каза, че кафявата захар е мн. полезна..ъъъ...това го разисквахме в леката тема...сега стевията е хит и се води здравословна, но нея само на картинка съм я виждала...сладко без захар - няма...поне не направено в домашни условия...Само с гроздов сок...съмнявам се...какъв е консерванта, какво го държи...

# 26
 • София
 • Мнения: 7 394
Тази вечер започнах да правя сладко от сливи.Имам предвид,че нарязах сливите и ги залях със захар.Така ще престоят през нощта.На 3кг сливи сложих 1,5кг захар.Купих си от консерванта на д-р Йоткер и ще го използвам.За първи път правя сладко и ако имате забележки към написаното-моля не се притеснявайте да ги споделите Laughing.
Значи ще престои така със захарта през нощта.Утре смятам да го правя във фурната или на котлона...още не знам къде.Майка ми казва ,че е по-добре във фурната-нямало да ми залепва.Ама на колко градуса...не знам,а и тя не можа да ми отговори.Ще го варя малко,после ще го оставя да престои,после пак ще го варя и така няколко пъти.После слагам консерванта и наливам в бурканите.Няма да варя самите буркани.

# 27
 • София
 • Мнения: 1 617
Един единствен път съм правила зимнина, именно сладко от сини сливи и ги пекох във фурната, стана страхотно. Даже захарта отгоре позагоря се карамелизира и после се усещаше леко карамелче. Но понеже много импровизирх и затова си стелиризирах буркани за пен минути. Супер вкусно е!

Ще ви следя, пък дано тази година ми остане, време и нерви да се боря с майка ми, която е против да консервираме в апартамента  ooooh!

# 28
 • In a surreal moment!
 • Мнения: 2 038
Валенцето - Ако ще правиш с консерванта на Йоткер, на пакета пише каква е технологията и те съветвам да я спазиш до секундите, защото само така става както трябва. В нея има желатин и ако превариш не става хубаво, а чорбясва.
Технологията със засипване и варене с прекъсване е само за сладка, при които искаш плода да ти се запази на големи парчета, без да се разварява. В случая със сините сливи...хм, те са предпочитани като мармалад и това, което искаш да направиш с тях в тавата е мармалад...

Ще трябва да се захвана да обясня разликата в приготвяне на сладко, конфитюр и мармалад, защото технологията, както колочеството захар не е едно и също. Ще се постарая да го направя тази вечер.

Валенцето
- как искаш да го използваш - за мазане ли? Ако е за мазане е мармалад ( 1:3 - захар : плод) , него няма нужда да засипваш и да престоява, става да се изпече във фурната, но внимавай, ползвай тава с висок борд, че малко кипи в началото и да не ти олее фурната. Като се поразварят може да пуснеш пасатор или да ги намачкаш, става чудесно за размазване - не остават големи парчета . Не забравяй накрая 1ч.л. лимонтузу да ръснеш, за да не се озахари в последствие, може и пресен лимонов сок.

пп. И да цункаш Буби!  Heart Eyes

# 29
 • София
 • Мнения: 7 394
Токачка,благодаря,тъкмо сега ставах да го слагам вече в бурканите. GrinningВсе пак по съвет на мама и на свеки снощи наръсих сливите със захар и го пекох във фурната.Стана на вкус и вид чудесно,поне засега.За мазане ще е,да.И стана точно като за мазане,аз бях нарязала сливите на 4,не на две.
 ПП  Отивам сега да цункам Буби Wink....познаваме ли се отнякъде или греша? Blush

Да се допълня.Готова съм,вече е в бурканчетата.Резултата много ми хареса на вкус и вид,дано като престои в бурканите не се промени.Сега съм ги обърнала с капачките надолу.Станаха три голуми буркана от 600гр и едно по-малко.Това от 3кг сливи и 1,5кг захар.Обаче ми идва леко по-сладко,отколкото исках.Понеже ще правя още,да попитам-ако на 3кг плод сложа 1кг захар добре ли ще е,в смисъл да не вземе да се развали до зимата?
Искам да направя и от круши,но като че ли е рано.

Токачка,много ще ми е полезно да напишеш технологиите за сладка,конфитюри и прочие.Аз чета тука от две дебели стари готварски книги и съвсем се обърках вече. Crazy

Последна редакция: вт, 27 юли 2010, 14:55 от Валенцето

# 30
 • Моя родина там, где мой ребенок!
 • Мнения: 2 214
Момичета надявам се да подържате темата и до като съм на гости при мама в Украина, дано тук да се натрупат доста рецепти, които да мога да приготвя щом се върна
 Heart Eyes Heart Eyes  bouquet  bouquet  bouquet

Последна редакция: вт, 27 юли 2010, 16:19 от г-жа Стихийно бедствие

# 31
 • Sofia
 • Мнения: 5 837
чакай...кой ти каза, че кафявата захар е мн. полезна..ъъъ...това го разисквахме в леката тема...сега стевията е хит и се води здравословна, но нея само на картинка съм я виждала...сладко без захар - няма...поне не направено в домашни условия...Само с гроздов сок...съмнявам се...какъв е консерванта, какво го държи...

Кафявата не е ли за предпочитане пред бялата newsm78
Аз ползвам ето такава:

The finest light brown soft sugar. PERFECT FOR BAKING.

Billington's Light Muscovado will help you to make the best cakes and brownies you've ever tasted.

The difference is - it's unrefined. We take care to lock in, rather the refine out, the natural molasses of sugar cane in our Light Muscovado, so it tastes great.

Къде се обсъжда захарта, моля те пусни ми темата Praynig

За сладкото, ето това е:
St Dalfour Blackcurrant High Fruit Spread, No Added Sugar
Blackcurrants, Unsweetened Grape Juice Concentrate, Lemon Juice, Gelling Agent (Pectin).

# 32
 • In a surreal moment!
 • Мнения: 2 038
NBM - тук   http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=503287.msg15486978#msg15486978    можеш да прочетеш какво са споделяли другите за видовете захар и начини за здравословно подслаждане.
Продуктите, които показваш за жалост аз не съм ги вкусвала и незнам за какво иде реч, съжалявам, но не мога да съм ти полезна.

Валенцето -  Диди ни свърза тук, щяхме да се виждаме, но вие заминахте на София  Heart Eyes
Извинявам се, че тази вечер не успях с обясненията, но писах служ. неща, лафих с приятели и сега вече ми се доспа...Утре ще се постарая!

# 33
 • София
 • Мнения: 7 394
Токачка,сетих се! Hug
Такааа,днес пак ще правя сладко от сливи.Този път обаче няма да слагам от консерванта на Йоткер.Оставих едно малко бурканче от вчера за проба.Много се хареса на всички вкъщи-стои гъсто,като за намазване.Обаче от консерванта според мен,то просто няма течна част.В смисъл сосчето,което имаше непосредственно преди да сложа консерванта,след това вече се бе превърнало в гъста желеобразна смес.По някое време ще снимам и ще покажа.Пък аз искам да ми е и леко текливо. CrazyДнес ще ползвам лимонена киселина само.обаче някоя от вас би ли ми казала какво количество да сложа на 3кг сливи?Освен това вчера на 3кг сливи сложих кило и половина захар....много сладко стана.Днес смятам да намаля на килограм.Дали ще е добре?

# 34
 • Мнения: 34
Валенце, да споделя и моя опит със сладко от сливи, което в къщи е на почит. На 3кг сливи слагам 1кг захар, само че аз го правя печено в фурната. Та 3кг сливи изчистени от костилките и разрязани на половинки поръсвам с килограм захар добавям 1чч /240мл/ вода и 1/2чч оцет. Всичко това оставям около 2-3 часа да се разтопи захарта, слагам го в гореща фурна и пека /периодично го разбърквам/. Още горещо изсипвам в затоплени буркани.

# 35
 • In a surreal moment!
 • Мнения: 2 038
gani-albi - Добро предложение.

Валенцето - 1 към 3 , плод към захар е ОК , особено ако плода е сладък.  А ако сливите ти са месести, а ти харесваш по- редичък мармалад - слагай водичка, не бой се. Аз с оцет не съм пробвала, но щом gani-albi е правила и става добре - действай.

Няма нужда да стерилизираш. Наливай горещо в сухи и затоплени буркани, врътвай капачките, обърни и завий с одеало да вакумират.

пп.  Heart Eyes - пак за Буби и обещавам, че ще се обадя есента. Някъде към края на септимври или през октомври ще започна стимулация за ИКСИ в клиника"Малинов". Надявам се през този около10 дневен(може и повече) престой в София да мога да се видя с всички приятели.  Grinning Peace
Започвам да пиша обещаното.

# 36
 • там някъде
 • Мнения: 320
Момичета, купих си малко бамя и искам да я замразя, но как  newsm78 измивам и направо замразявам или трябва да я бланширам и ако да колко време? И още в началото на дръжката има едни като реснички тях махам ли ги при измиването? Rolling Eyes

# 37
 • In a surreal moment!
 • Мнения: 2 038
alex_og97 - аз имам голям фризер и замразявам много неща.


ЗАМРАЗЯВАНЕ

Грах и бамя замразявам както са си, дори не ги мия , за да не се слепват. Когато ми потрябват си гребвам с паничка колкото ми е нужно от торбичката, измивам и прибавям в яденето в замръзнало състояние - сготвят се мн. бързо.

Чушки за пълнене
избърсвам с влажен парцал, търбуша, слагам в голяма торба и бухвам във фризера.

Чушки за готвене - Ако има наранени чушки ги отделям, избърсвам, обрязвам, слагам в торба и пак във фризера. Вадя по 1-2 чушки, изплаквам, накълцвам в полузамръзнало състояние и ...в манджата. Simple Smile

Патладжан и тиквички за готвене
- измити, обелени или не , нарязани на кубчета, поставени в малки торбички, колкото за 1 ядене и във фризера. Като ми трябва за готвене - вадя , късам торбичката и в замръзнало състояние слагам в яденето.

Пържени патладжан, тиквички, чушки - избърсвам ги, патладжана и тиквичките ги режа на колелета, чушките са върхари, по-мънички - надупчвам ги с върха на ножа. Пържа във фритюрника(големи количества за по-бързо, без брашно). Вадя ги в тава да се охладят. Пълня в торбички за 1 порция(това се преценява индивидуално) и във фризера. После - може да се размрази на стайна температура или в микровълнова направо с пликчето.

Зелен боб съм слагала бланширан и суров - не намирам разлика, затова го измивам, почиствам, нарязвам на парчета, поставям в торбички за 1 готвене и замразявам.

Последна редакция: ср, 28 юли 2010, 12:26 от Токачка

# 38
 • на втория етаж
 • Мнения: 248
alex_og97 - аз имам голям фризер и замръзявам много неща.


ЗАМРЪЗЯВАНЕ

Грах и бамя замръзявам .......  Справка

   Извинявай,нищо лично. HugДа пазим българския език!

# 39
 • In a surreal moment!
 • Мнения: 2 038
да ..мраз...права си, нищо лично ,но можеше и на лични...както и да е ...пиша 3 неща наведнъж и правя справки в няколко тефтера и записки....няма да се оправдавам... благодаря ти , много си мила .
.. Да пазим темите от спам и цитати като чаршафи Hug

# 40
 • там някъде
 • Мнения: 320
Токачка, мерси значи направо мятам във фризера   bouquet

# 41
 • In a surreal moment!
 • Мнения: 2 038
Мои изводи за сладка, конфитюри и мрамалади - разлики в приготвянето и други дребни детайли от практиката на домашното консервиране.

Що е то сладко ?

Сладкото е онзи продукт от плодове и захар, с който можеш да се изфукаш и да почерпиш също толкова изискано, колкото и с шоколадов бонбон. Малка чинийка със сладко и чаша вода е било  шик в посрещането на гости от нашите баби и прабаби. Разговорите около приготвянето са заемали челно място  в дамския салон в началото на ХХ век.
В годините ми на млада булка (90-те на ХХв) се научих да приготвям сладко от всевъзможни плодове и да печеля одобрението на махленските клюкарки и на всякакви други гости...дори и мъже  Grinning

Целта при сладкото е да запазиш плодовете или парчетат им цели, да са станали прозрачни и пропити със сладост, желирани от меденоподобна ароматна субстанция. За целта подбираш твърди, стегнати плодове. Ако са костилкови - внимателно измъкваш костилката, ако са едри - нарязваш ги на големи парчета. При обработката ги киснеш в подкиселена с оцет вода, за да не почерняват при досега с кислорода.  Меките плодове - череши, джанки, сливи - е добре да минат през варова вода. Размива се гасена вар 200г в  4 - 5л вода, изчаква се да се утаи и се заливат плодовете с избистрената течност. След 1 - 2часа се вадят, изплакват и пускат във врящ сироп. Той се приготвя от 1кг захар и 300-400мл вода, за всеки килограм плод. Парчета от ябълки, круши, дюли няма нужда да се киснат във вар,  принципно и останалите може да не се киснат, ако не ви се занимава не го правете, не е фаталност.
Аз лично съм правила сладко като слагам плод, прибавям водичка да го пакрие леко, сипвам захар щедро, да има 1кг захар на 1кг  плод, че и отгоре и слагам да заври.

Сладко се прави с много захар, много повече от колкото при конфитюр или мармалад. Съотношението е 1:1 - 1кг плод - 1 кг. захар, дори и килограм и половина, ако плодът е киселичък.

Основното във варенето на сладко е прекъсването и изчакването!
 - слагаш да заври, отместваш да престои 7-8 до 10часа. Пак слагаш да заври, пак отместваш да престои . Така 4-5 пъти. При последното изваряване се следи капка от сладкото капната върху студена чиния да не се разлива. Щом това се постигне прибавя се 1чл. лимонтозу и сладкото се отмества от огъня. По този мързелив за готвене начин плодовете се напояват със захарен сироп, без да се разкашкат и се получава нещо чудесно!


Сладкото се съхранява без стерилизация, дори не е необходимо да го затваряте горещо в буркани и да обръщате. Може да се насипе в декоративни делвички или др. красиви съдове, да се покрие и завърже с оризова хартия или чист плат и да се съхранява на хладно с години.
Сладкото само се пази, като захваща коричка от нещо като мухъл (не е отровно) просто го оберете и отдолу сладкото е отлично за ядене!

Да ви е сладко!  Grinning

Последна редакция: ср, 28 юли 2010, 13:14 от Токачка

# 42
 • In a surreal moment!
 • Мнения: 2 038
КОНФИТЮР

Конфитюр приготвям от зрели плодове, които :

- се засипват със захар в съотношение 1кг захар на 2 до 3 кг плод
- престояват 7-8 часа да си пуснат сока
- варя/пека до готовност(като се сгъсти, прави пътечка в тавата/тенджерата, капката си стои, започне да прави мехури, да пльока и т.н.)
- насипва се горещ в сухи и топли буркани
- запечатвам и обръщам да вакумира(завивам с одеало)

Ползвам за мазане и за плънка на рула. Има парченца плод в него, но са в разварена форма. Не се разтича.МАРМАЛАД

Мармалад приготвям от презрели, меки плодове, които :

- намачквам/пасирам/смилам в тенджера
- засипвам със захар в съотношение 1кг. захар на 3, 4, 5кг плод, зависи колко е сладък той
- ако масата е гъста наливам и вода, толкова, че да има в какво да ври
- готовността определяте на око - да е сгъстено, да прави пътечка в тавата, да пльока...нещо такова
- насипвате в сухи, топли буркани, обръщате да вакумират. Аз мармалада го стерилизирам 5 мин., защото има най-малко захар, варила съм го по-кротко от слодкото и конфитюра и ме е страх, че ще се вкисне.

Ползвам го в сладкиши, за слепване на сладки и в кремове на торти. не го ползвам за мазане, защото ми се разтича. В него няма парченца плод, всичко е на каша.

Дано съм ви била полезна!  Grinning

За жалост от години нищо не правя, защото съм все на някакви диети и режими...все съм си дебела ,но това е др. въпрос Grinning Приготвям само по няколко бурканчета от нещо любимо на мъжо - стъргани дюли, той го обожава. Правя го по рецепта за конфитюр + вода, защото те не пускат. Ще пиша за желетата и за д-р Йоткер, но не сега.  Peace

Последна редакция: ср, 28 юли 2010, 13:41 от Токачка

# 43
 • София
 • Мнения: 7 394
Валенце, да споделя и моя опит със сладко от сливи, което в къщи е на почит. На 3кг сливи слагам 1кг захар, само че аз го правя печено в фурната. Та 3кг сливи изчистени от костилките и разрязани на половинки поръсвам с килограм захар добавям 1чч /240мл/ вода и 1/2чч оцет. Всичко това оставям около 2-3 часа да се разтопи захарта, слагам го в гореща фурна и пека /периодично го разбърквам/. Още горещо изсипвам в затоплени буркани.
Много,много благодаря!
Току що залях с водата и оцета.Същата рецепта ми каза и свеки,ама нали е свеки,не и се вързах много Mr. Green.После не слагаш лимонтузу и не заваряваш бурканите,нали?

Токачка,полезна информация,благодаря за положения труд!
Аз конфитюри също не ям,обаче обожавам да правя.Вкъщи се котират много иначе.


ПП С нетърпение чакам да се видим! Hug

# 44
 • Шумен
 • Мнения: 466
Не мога да си намеря рецептата за сладко от тиквички.Някой ,ако има изпитана рецепта да сподели. Simple Smile,

# 45
 • Шумен
 • Мнения: 466
Валенце, да споделя и моя опит със сладко от сливи, което в къщи е на почит. На 3кг сливи слагам 1кг захар, само че аз го правя печено в фурната. Та 3кг сливи изчистени от костилките и разрязани на половинки поръсвам с килограм захар добавям 1чч /240мл/ вода и 1/2чч оцет. Всичко това оставям около 2-3 часа да се разтопи захарта, слагам го в гореща фурна и пека /периодично го разбърквам/. Още горещо изсипвам в затоплени буркани.
Много,много благодаря!
Току що залях с водата и оцета.Същата рецепта ми каза и свеки,ама нали е свеки,не и се вързах много Mr. Green.После не слагаш лимонтузу и не заваряваш бурканите,нали?

Токачка,полезна информация,благодаря за положения труд!
Аз конфитюри също не ям,обаче обожавам да правя.Вкъщи се котират много иначе.


ПП С нетърпение чакам да се видим! Hug

Свекърва ми слагаше и орехови ядки. Peace

# 46
 • In a surreal moment!
 • Мнения: 2 038
В селата до Чирпан слагат и фъстъци, черпили са ме и с бадеми....абе...много вкусно спор няма...аз не съм слагала.

# 47
 • Мнения: 497
Давам изпробвана от мен лично рецепта за домашен кетчуп-от нета е, но нямам следи от кой форум или място е....за което се извинявам на авторката му, но ако се познае-да е жива и здрава. Синът ми -един доста придричив тийн, който ако може и на вафлите да сложи кетчуп, ще го направи, каза-мамо, този е по-добър от купувания, което си е признание.... Направих миналата година 4 дози от това и стигна само до март месец и то само защото крих Joy бурканчета за пиците...(много е добро за основа на пица) Поствам я така рецептата, както съм я свалила от нета-само че аз си слагам и червените чушки и джинжифила)...

Домашен кетчуп

2 кг домати
250г лук
250г ябълки
2 червени чушки( не слагам) иначе става по-гъсто
2 лютиви чушки или лъжичка лютив пипер(по желание)
1 глава чесън
2 карамфилчета
5 зрънца черен пипер
5 зрънца бахар
2 дафинови листа
2 ч. л сол
1 ч. л джинджифил(по желание, аз не слагам)
1/8 л оцет(тук ползват за консервиране 8%, но става и с обикновен)
180г захар

Всичко без захарта се смесва( аз слагам подправките в торбичка от тензух) и вари 2 часа, като от време на време бъркаме. След това махаме пoдправките и пасираме сместа до гладкост.
Накрая прибавяме захарта и още малко варим - около15 мин.
Aз пълня средни бурканчета(стига за едно готвене за 3-4 души) и стерилизираме 20 мин. на около 80°C.  От това количество продукти стават около 4-5 бурканчета.

После ползвам като готов сос за спагети, само прибавям кайма, шунка или късчета месо и зеленчуци. Става и за сос за по-тлъсти меса. Голяма вкусотия! Дотук си е на авторката Joy Joy

Аз не ги стерилизирах чак 20 минути, а около 6-7 минути-колкото да се затворят капачките, както и не съм варила чак по 2 часа продуктите, а доста по-малко-на око като се намали наполовина сместа.

# 48
 • в чужда къща
 • Мнения: 767
Миналата седмица правих на мама "краставичките по руски" за бърза консумация. Не се сетих да ги снимам, но вчера строих нови буркани и искам да споделя с вас това вълшебство. Донякъде се припокрива с рецептата на Г-жа стихийно бедствие, но аз ще я напиша цялата.
на всеки буркан с винт от 800гр се слагат:
 2-3 листа от вишна
част от листо от хрян
1 листо от смокиня - това е от друга рецепта, но прави ароматни и хрупкави краставичките
1 скилидка чесън
нареждат се корнишоните
отгоре се завиват по 1-2 стръка магданоз и копър
заливат  с топличъка саламура от вода и сол -на 1л вода - 3 равни с.л сол
на терасата станаха за 3 дни и прибрах в хладилника.
Ако се правят за зимата се нареждат в голям съд със същите подправки и се заливат с охладена саламура. След 7 дни се нареждат в буркани, саламурата се прецежда, възварява и гореща се налива върху краставичките, запечатват се бурканите и се завиват с одеало.
 След няколко дена ще покажа снимки.

# 49
 • Плевен
 • Мнения: 2
Здравейте!
Някой може ли да ми помогне с рецепта за зелен боб в буркани?
Благодаря предварително!

# 50
 • Мнения: 288
Днес правих сладко от боровинки-1кг.плод +1 кг.захар. Пълен провал..  Като го наливах в бурканчетата беше с нормална гъстота ,но като изстина е толкова гъсто ,като лепило ,с лъжичка не може да се гребне . newsm78  Варих го на умерен огън ,пробвах с капчица ,както си му е реда ..и сега не знам какво да го правя . Какво ще ме посъветвате  Praynig  На вас случвало ли ви се е  Mr. Green

# 51
 • In a surreal moment!
 • Мнения: 2 038
Да, случвало ми се  е....то като се учи човек всичко му се случва. Боровинките не са сочен плод, трябвало е да прибавиш вода.
Сега, мож да натопиш до половината бурканчетата във вода и да ги възвъриш на бавен огън, за да се повтечнят, да ги изсипеш в тенджера, да прибавиш водичка, да кипнеш за кратко  и да върнеш в бурканчетата. Друго не се сещам. Може и по 1 да ги загрееш в микровълновата , аз там си разтапям захаросания мед, за да се втечни - пробвай, ама без капачка...

# 52
 • In a surreal moment!
 • Мнения: 2 038
Здравейте!
Някой може ли да ми помогне с рецепта за зелен боб в буркани?
Благодаря предварително!

Попарваш почистените и нарязани шушулки, като ги заливаш с вряла вода, затваряш съда с капак, за да омекнат , охлаждаш, редиш плътно в буркани, слагаш по 1с.л. сол, заливаш с вода, запечатваш и вариш 2ч. Боба се вари като месо, много време. Майка ми поставя и зелени подправки + половин домат отгоре. Направи си както ти харесва!

# 53
 • Плевен
 • Мнения: 2
Токачка, много благодаря за рецептичката.
Още в понеделник се захващам! cook

# 54
 • Мнения: 288
Токачка ,много ти благодаря . Hug
И аз  мислех да прибавя вода ,за да разредя сладкото ,но не бях се сетила предварително да възваря бурканчетата на бавен огън...човек винаги се учи ...

# 55
 • Пловдив
 • Мнения: 1 906
Момичета, моля дайте ми стандартна рецепта за кисели краставички. Приготвила съм тук 3 кг. и няколко буркана и се чудя какда ги направя. Ползвам ги основно за руска салата.
Още един въпрос - знаете ли как мога да замразя малко боровинки за декорация на торти и сладкиши? Измих ги добре, сега ги отцеждам, смятам да ги сложа в пластмасови чашки за еднократна употреба, които да затвория с фолио за студено съхранение отгоре. Много се надявам да не се кашнат.

# 56
 • Хасково
 • Мнения: 7
Здравейте момичета,от време на време ви следя ,давате много интересни рецепти ,но за пръв път се включвам ,по повод въпрос от предишните страници - Има ли сладко без захар
Тъй като имам син диабетик ,който беше на 5годинки  като се разболя и като всяко дете му се похапваше сладко, та от години правя мармалад от сливи без захар ,който е перфектен
Рецептата няма точни мерки но винаги става - в по дълбока тава поставям нарязаните на две сливи,добавям 1 кафяна чашка вода  и слагам във фурната да се пече на температура 180градуса.От време на време разбърквам и като преценя че е готово - мармалада се е сгъстил -подслаждам с течен подсладител на вкус .Докато е топло пълня в бурканчета,затварям и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО стерилизирам бурканчетата - 15 минути,защото няма никакъв друг консервант
Да ви е сладко!

# 57
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 277
Момичета, моля дайте ми стандартна рецепта за кисели краставички. Приготвила съм тук 3 кг. и няколко буркана и се чудя какда ги направя. Ползвам ги основно за руска салата.
В стандартен компотен буркан наливаш винен оцет /6%/ до резката на буркана, слагаш равна супена лъжица сол, също равна с.л. захар, цвят от копър, нареждаш вътре корнишоните и наливаш студена вода до горе. За хрупкавост на краставичките допълнително можеш да добавиш 5-6 зрънца бял синап /от пазара, при подправките го има. Черния синап не върши работа, затова вземи бял/. Затваряш и стерилизираш максимум 5 мин, т.е. щом започнат да излизат мехурчета от водата, изключваш. Идеята е само да излезе въздуха и да хлътнат капачките, да се запечата, защото консервант няма. Аз слагам бурканите в един дълбок пластмасов леген в банята  Mr. Green и ги стерилизирам с бързовар.

# 58
 • Мнения: 1 252
Не мога да си намеря рецептата за сладко от тиквички.Някой ,ако има изпитана рецепта да сподели. Simple Smile,

И аз се подреждам. Не съм чувала за такова Shocked

# 59
 • Мнения: 11 104
Не мога да си намеря рецептата за сладко от тиквички.Някой ,ако има изпитана рецепта да сподели. Simple Smile,

И аз се подреждам. Не съм чувала за такова Shocked

Пействам рецептата на Вела   bouquet, по нея става хубаво. Иначе са ме черпили със сладко с лимонов аромат и друго, с индрише, но не съм питала за рецепти.

Сладко от тиквички

5 кг. тиквички - големи и бели
3 кг. захар
3 ч.л. лимонена киселина
3 пакетчета ванилия

Тиквичките се обелват, издълбават се с лъжица и се изхвърля вътрешната част със семките. Нарязват се на кубчета. Аз ги режа с къдравото ножче за кашкавал, но става по бавно. Разбъркват се със захарта и се оставят да пуснат сок, за да не загорят после. Пека ги във фурната. Става бавно докато изври течността и започне да се сгъстява. Сладкото има карамелов цвят и е чудесно на вкус - прилича на ръчел от тиква.

Добаваям руска рецепта - тиквички с лимони

# 60
 • Мнения: 1 252
Labrex , благодаря  Hug Ще пробвам руския вариант. повече ми допадна

# 61
 • Мнения: 11 104
Labrex , благодаря  Hug Ще пробвам руския вариант. повече ми допадна

Тогава виж и тая рецепта. Не,че има кой знае какви съществени разлики, но......да имаш избор!  bouquet

# 62
 • Варна/Лондон
 • Мнения: 890
Здравейте!
Интересувам се, дали мога да направя салата ,,Ропотамо'' с риба таранка? Ще помоля , ако е възможно, за подробна рецепта, защото до сега не съм консревирала риба.  Blush
Предварително благодаря!  bouquet

# 63
 • София
 • Мнения: 769
От моя опит това:
500гр.боб
500гр.червени чушки
500гр.моркови
1 буркан грах
1буркан кисели краставички
1 буркан доматено пюре
Подправки-целина,джоджен,магданоз,копър-за който обича.
Боба се сварява,чушките и морковите се нарязват средно.Правя марината от:1/2л.олио,1ч.ч оцет,сол и захар на вкус/при мен по 3с.л/.
В маринатата завряла слагам морковите и чушките,варя 10 минутки,свалям от огъня прибавям останалото и топли затварям в буркани и стерилизирам 15мин.
Правила съм и с риба/пастърва/ но не ми харесва.Явно си има чалъм рибата.На мен ми казаха да поври с маринатата за да поеме от миризмите.После се изхитрих и си купувах пушена риба и си отварях консерва и я омешвах.Пък сега моя мъж ми предложи да купим оригинални консерви и да ги смесим с нашата hahahaСмешно ама пък ще пробвам.

# 64
 • Мнения: 497
За тези, които обичат лютичко, ето една рецепта взета от нета. Правя я вече 2 години и ни стана любима, особено на мъжа ми, който яде само чушки-румънки  Joy Joy... Става доста лютичка-зависи от самите чушки, та който яде леко лютиво може да намали лютите чушки на 1/2 кг (примерно)

ТУРШИЯ С ЛЮТИ ЧУШЛЕТА
1кг. Люти чушки-бели топчести (тези които са като бонбонки)
1 кг. Краставички
1 кг. Карфиол
1 кг. Моркови
Чесън, целина, копър, магданоз (по една връзка)

Чушлетата- само леко се пърлят на силен котлон (това трябва да се спазва-не ги печете напр. на плоча-аз така миналата година за по-бързо направих, че тя е с по-голямо пространство, но беше грешка, защото омекват чушките, а иначе си стоят хрупкави), краставичките и морковите се режат на кръгчета, карфиола-на розички.Зелениите нарязвам по на едричко и всичко се обърква в голяма тепсия.
Кипва се саламура от:
700 мл. Оцет
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. сол
1 ч.ч. олио
Като изстине се добавят 10 аспирина. Заливат се зеленчуците, престояват 1 нощ-като от време на време се объркват. Подрежда се в буркани с горемина по желание и се допълва със саламурата.
Не се стерилизира!!!
Става бързо и лесно. Аз ги правя в трилитрови буркани.

# 65
 • Варна/Лондон
 • Мнения: 890
Сън в лятна нощ, Благодаря!  bouquet
Така я направих, като сложих и рибата вътре. Laughing
Зимата ще долкладвам. Mr. Green

# 66
 • Моя родина там, где мой ребенок!
 • Мнения: 2 214
Момичета върнах се, от понеделник вторник ще наваксвам и ще пиша.

# 67
 • Анкара
 • Мнения: 383
здравейте момичета,

знае ли някой как се стерилизира/Консервира във фурна, по точно аз намерих малко информация, но не мога да разбера това: "След като се появят „перли” в буркана, т.е. мехурчета, започва процесът на стерилизация на бурканите. "  

къде се появяват перлите вътре в буркана или извън него, щото пробвах дунавска салата но перли имаше само извън буркана, но нещо ми подсказва че тез перли требе да са вътре в буркана newsm78

помагайте   Praynig

edit1:

оопс, видях ги "перлите"  Mr. Green едната част ги стерилизирахме във съд със вода, накрая наистина се получават перли най отгоре на течноста, а пък аз не съм ги видял щото съм напълнил  вповече бурканите, начи нивото на саламурата трябва да е около пръст и половина под най горната повърхност на буркана  newsm78

пускам процедурата в моята фурна(на руски)

забележки взети от горната информация :

- Нареждат se бурканите в тавата, най много 6 броя
-напълнете я с около 1cm гореща вода(500мл / около 80°C),
-поставете я в долната част на фурната за печене(2ри етаж).
-при стерилизиране във фурна бурканите трябва задължително да са с еднакви размери и съдържание.
-Бурканите не трябва да се опират един в друг.
-Пуснете фурната на температура 180°C само на долен нагревател без вентилатор
- След като почнат да се появяват „перли” върху повърхноста на саламурата , т.е. мехурчета, започва процесът на стерилизация.
- При шест еднолитрови буркани „перли” се появяват след около от 50 до 70 мин.
- След като се появят „перлите”, намалете температура до посочената в рецептата
- Оставете бурканите да се стерилизират/варят при тази температура за времето, указано в рецептата.
- Веднага след като изтече времето за варене, извадете бурканите от загрятата фурна.

- констатирах че през цялото време фурната много бавно се загрява и се затопля едвам  до 130°C  newsm78

Последна редакция: ср, 20 окт 2010, 02:38 от Ердинч

# 68
 • Смолян
 • Мнения: 42
Публикувана от: Джеронимо 
Здравейте!
Интересувам се, дали мога да направя салата ,,Ропотамо'' с риба таранка? Ще помоля , ако е възможно, за подробна рецепта, защото до сега не съм консревирала риба. 
 
Ето едно място от където можеш да прочетеш нещо полезно за консервиране на таранка интересно е:http: //forum.nariba.com/viewtopic.php?f=20&t=15709

# 69
 • София
 • Мнения: 5 001
Здравейте!
Интересувам се, дали мога да направя салата ,,Ропотамо'' с риба таранка? Ще помоля , ако е възможно, за подробна рецепта, защото до сега не съм консревирала риба.  Blush
Предварително благодаря!  bouquet
OХ! ooooh! ...Може и да може,ама в таранката има мнооооогооооо кости и няма да е приятно за ядене....

# 70
 • Моя родина там, где мой ребенок!
 • Мнения: 2 214
Ама аз с тая бременност всички теми занемарих #Cussing out

# 71
 • Мнения: 450
А знае ли някой рецепта за стерилизиране на  сок от плодове.
Купихме си  сокоизстисквачка, сока е перфектен, но  в сегашният момент имаме многооо плодове които едва ли ще можем да съхраним и да правим постоянно пресен сок.
Така че ако  някой има идея как да го запазя, нека да сподели.

# 72
 • Моя родина там, где мой ребенок!
 • Мнения: 2 214
А знае ли някой рецепта за стерилизиране на  сок от плодове.
Купихме си  сокоизстисквачка, сока е перфектен, но  в сегашният момент имаме многооо плодове които едва ли ще можем да съхраним и да правим постоянно пресен сок.
Така че ако  някой има идея как да го запазя, нека да сподели.
В Украйна (поне там където живеех) не стерилизират плодове и зеленчуци.
Технологията е друга.
Сок затваряме така.
Заливаш буркани с вряла вода (преди това си ги измила добре)
Заливаш капачките с вряла вода.
Оставяш за 3-4 мин изливаш водата.
Сока в тенджера и на котлона, ако има нужда добавяш захар (правя и за детето затова захар не слагам) след като заври да поври на бавен огън 10 мин. Усилваш огъня да заври силно, разливаш в буркани или шишета, затваряш обръщаш с капачките надолу, покриваш с дебело одеяло и ги оставяш за 24 часа.
Готово.

# 73
 • Мнения: 178
През изминалата седмица най-после направих една доза универсална подправка. Ето я

и в бурканчета

Чушките, които пекохме миналата неделя и вече са във фризера

# 74
 • Варна/Лондон
 • Мнения: 890
г-жа Стихийно бедствие, това само с капачки на винтове става, нали?

Цитат
Усилваш огъня да заври силно, разливаш в буркани или шишета, затваряш обръщаш с капачките надолу, покриваш с дебело одеяло и ги оставяш за 24 часа.
Готово.

# 75
 • Мнения: 450
А знае ли някой рецепта за стерилизиране на  сок от плодове.
Купихме си  сокоизстисквачка, сока е перфектен, но  в сегашният момент имаме многооо плодове които едва ли ще можем да съхраним и да правим постоянно пресен сок.
Така че ако  някой има идея как да го запазя, нека да сподели.
В Украйна (поне там където живеех) не стерилизират плодове и зеленчуци.
Технологията е друга.
Сок затваряме така.
Заливаш буркани с вряла вода (преди това си ги измила добре)
Заливаш капачките с вряла вода.
Оставяш за 3-4 мин изливаш водата.
Сока в тенджера и на котлона, ако има нужда добавяш захар (правя и за детето затова захар не слагам) след като заври да поври на бавен огън 10 мин. Усилваш огъня да заври силно, разливаш в буркани или шишета, затваряш обръщаш с капачките надолу, покриваш с дебело одеяло и ги оставяш за 24 часа.
Готово.
Страхотно!
Благодаря, утре ще опитаме. Peace

# 76
 • София
 • Мнения: 1 374
Ето я и моята рецепта за лютеница
6 кг. червени чушки;
1 буркан доматено пюре;
180гр препържено олио
няколко люти чушлета - на вкус
сол - 2 с.л. /и тя е на вкус - опитва се/
захар - 1с.л.
1 пакетче черен пипер - аз слагам на зърна, но може и смлян
Чушките се изтърбушват, пекат, обелват се и се мелят. Към тях се добавят доматеното пюре, препъженото оли /като се изсипе да "цвърчи" / в първият момент олиото изглежда много, но като се разбърка добре, се поема/, лютите чушлета и подправките. Всичсо се разбърква и се пълни в сухи бурканчета. Стерилизира се 15 минути от завирането на водата. Бурканите топли се вадят и се оставят с капачките надолу до пълното им изстиване.
Много лесна и вкусна /според нашето семейство рецепта/.

# 77
 • София
 • Мнения: 80
Виждам, че в темата не е писано дълго време, но не искам да отварям нова.

Опитвам се да стерилизирам домати и за първа година се занимавам с такава дейност. Използвам буркани с винт и нови капачки, покривам ги с 2 пръста вода и въпреки това като изстинат капачките "пукат", мърдат при натиск. Някой да знае хитрина за яко затваряне на капачки с винт.

# 78
 • До морето
 • Мнения: 858
Ето ме и мен в темата на г-жа Стихийно бедствие.
Някои ме познават , някои не. Показвал съм ги и в други теми , има ги и в "Любими",
но да ви ги предложа и на вас, няколко мои изпитани рецепти. Може пък някой да ги хареса... newsm78:

Мариновани камби
 (една доза няма да ви стигне,гарантирам)

 5кг червени камби почистени, 1кг карфиол,1средна зелка,1кг моркови,1глава кервиз (целина) с листата, всичкия зарзават да е 9-10кг нарязан за консумация.Приготвя се марината: 1л.оцет,7чаени чаши вода,1суп.лъж. натриев бензоат,1ч.ч.едра сол,1кг.захар.В голям съд се залива зарзавата с марината,пестоява 12ч.,пълнят се бурканите,във всеки се слага по 1скил.чесън ,5-6зърна чер пипер,3-4 зърна бахар. Залива се с марината и се стерилизира малко (за капачката)                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
Бърза,вкусна, туршия-(не трайна)
   (ще ви стане любима!)

5кг.зеленчуци,предимно зелени домати се нарязват за консумация.

МАРИНАТА:1каф.чаша мед,1каф.чаша захар,1каф.чаша сол,1каф.чаша
олио,0.500гр.оцет,0.600гр.вода,бахар,даф.лист- след като заври сместа,се заливат зеленчуците и след 2-3 дни е готова за консумация. Прибавя се и 1 глава чесън –белени скилидки.

(по желание след седмия-осмия ден, може да се пресече със натриев бензоат)

Мариновани пукани рибки-(ужасяващо вкусни)

5-6кг.чушки-рибки(по възможност да не лютят много) се опукват леко на скара,след като изстинат, нареждат се плътно в буркани, като най-от долу се слага 8-10 зърна ч.пипер,5-6 зърна бахар,1-2 скил.чесън нарязан,2-3 резенчета морков,щипка магданоз.

Приготвя се марината от:
1ч.ч олио ; 2ч.ч захар; 1ч.ч сол; 2бут. Оцет(по 0.700гр.) и 2литра вода.Слага се да заври и с врялата марина се пълнят бурканите, затварят се добре и се обръщат с капачките надолу до като изстинат.

Извинявам се ,ако съм прекалил. Praynig

Последна редакция: нд, 08 сеп 2013, 13:55 от midkoo

# 79
 • Моя родина там, где мой ребенок!
 • Мнения: 2 214
midkoo  хич не си прекалил, аз съм ти фееееееееееен Simple Smile
ако метнеш и рецепта на вкусно кьопоолу, цена няма да имаш   bouquet

# 80
 • До морето
 • Мнения: 858
Маринован патладжан

Продукти:
3кг. патладжан
0.6 - 0.8 кг.моркови
3 глави чесън избелен и нарязан
2 вр. Магданоз – нарязан
150 мл. вода ; 180мл. оцет ; 180мл захар
1 равна с.л. сол ; 1 с.л. олио

Приготвяне:
Патладжана се бели,нарязва се на кръгчета 1 – 1.5см.дебели, посолява се, и се оставя  1час да се оцеди. Приготвя се в тенджера сироп (марината) ,Затопля се водата, захарта, солта, оцета и олиото до като се разтопи всичко ,охлажда се. Във фритюрника или в друг съд в повече олио се изпържва(аз не пържа! пека го на скарата!) подсушения патладжан малко, да си смени цвета само, и се пуска в сиропа (марината) и така ,до като се изпържи всичкия. После се нарежда в буркани на пластове, патладжан, моркови, магданоз, чесън плътно ,залива се със сиропа и се стерилизира 20-25 мин.

Рецептата я чопнах от Пеп4о
Изпробвах я - страхотна!

# 81
 • Мнения: 6 005
Виждам, че в темата не е писано дълго време, но не искам да отварям нова.

Опитвам се да стерилизирам домати и за първа година се занимавам с такава дейност. Използвам буркани с винт и нови капачки, покривам ги с 2 пръста вода и въпреки това като изстинат капачките "пукат", мърдат при натиск. Някой да знае хитрина за яко затваряне на капачки с винт.

виж и в по-актуалната тема за зимнината и консервирането .

За тези капачки здрави ръце трябват. Като са готови, изваждаш ли ги да обърнеш на капачка?
Не съм доволна от тях и гледам освен за мед, за друго да не ползвам тия буркани  Whistling

г-жа Стихийно бедствие, мога да предложа това http://pep-4o.blogspot.com/2010/01/4.html
предпочитам го нарязано, вместо пасирано. Ако искаш кисела нотка - може домат да си сложиш.

# 82
 • Моя родина там, где мой ребенок!
 • Мнения: 2 214
дай линк към по актуалната тема моля Praynig

# 83
 • Мнения: 6 005
дай линк към по актуалната тема моля Praynig

 Joy много често ми се случва вече, копирам го и забравя да пусна.  Добре, че темата е тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=731608.0

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт