Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Vienna, AUT

Мнения: 533
Някакви идеи да ми дадете за приготвяне на брюкселско зеле!?  newsm78
Досега съм го правила само на пара, а предпочитам ваши изпитани рецепти за нещо по-интересно вместо да пробвам рецепти от кулинарни книги.
Благодаря ви!
Цитирай

София

Мнения: 750
След като го свариш на пара, го залей със сос от заквасена сметана, синьо сирене, натурално топено сирене и прясно мляко. Много му отива, както и на карфиол и броколи.
Цитирай

София

Мнения: 2 636
Моята любима рецепта е следната:
леко бланшираш зелчиците (1/2 кг) в подсолена вода. Отделно запържваш също толкова гъби в малско със сол и черен пипер. Смесваш ги в тавичка, заливаш с бешамелов сос и запичаш. В последните 5 мин. поръсваш с кашкавал и запичаш.
Цитирай


Мнения: 324
Аз имам една много лесна и лека рецепта за брюкселско зеле. Подходяща е за всички, които предпочитат леките ястия, които се борят с калориите, или просто за разнообразие вместо салата.
Измивам и нарязвам брюкселското зеле като правя две перпендикулярни линии от към страната, обратна на дръжката, така че да се получи кръстче, като линиите са дълбоки почти до основата, до толкова че да не се разпадне. По принцип винаги правя така с брюкселското зеле за да може по-голяма част от него да поеме подправките и да се свари равномерно. Изсипвам го във вряща и подсолена вода. След като се свари го подправям със зехтин или олио, малко сол, магданоз и много лимонов сок. Ако на някого му е безвкусно, може след това да го запече със сметана и топено сирене /стига да не е сложил на цялото зеле лимоновия сок/, да го панира или каквото му дойде на ум, така че дори да не му хареса моята рецепта, след това няма да изхвърли зелето, а ще го досготви по друг начин, защото свареното и нарязано по този начин брюкселско зеле е в основата на повечето рецепти с него.
Цитирай


Мнения: 5 632
Също така аз съм готвила телешко и пилешко с брюкселско зеле, като яхния.
Цитирай


Мнения: 6 395
купила съм направо бебешко брюкселско зеле  Very Happy малки топченца, ама понеже незнам как освен варено да го поднасям като гарнитура, разтърсих по нета и намерих тези рецепти  Wink

Брюкселско зеле с майонеза
Продукти:

800г брюкселско зеле
100г кромид лук
250г майонеза
150г червено цвекло
250г пресни домати
1/2 връзка копър
1/4 връзка магданоз
оцет и сол на вкус

Начин на приготвяне:

    * Брюкселското зеле го почиствате от листа и корена, измивате и нарязвате на тънки ивички.
    * Прибавяте нарязания на филийки лук, дребно нарязания копър и майонезата.
    * Сместа се разбърква и подправя с оцет и сол.
    * Поставяте в чиния и украсявате с кръгчета от домати, правоъгълни парченца от предварително свареното цвекло и клонки от магданоз.

Брюкселско зеле с кашкавал
Продукти:

1,500 брюкселско зеле
150г прясно масло
100г кашкавал
магданоз
сол на вкус

Начин на приготвяне:

    * Почистените и измити главички от брюкселското зеле ги сварявате в подсолена вода и отцеждате.
    * Преди да ги поднесете ги заливате с горещо разтопено масло, размесено с дребно нарязания магданоз и сол на вкус.
    * На края поръсвате с кашкавал.

Брюкселско зеле с кашкавал, запечено във фурна
Продукти:

1,500кг брюкселско зеле
100г прясно масло
150г кашкавал
1/2 връзка копър
250г пресни домати
1/2 връзка магданоз
сол на вкус

Начин на приготвяне:

    * Сварявате в гореща подсолена вода изчистените и измити зелчета.
    * В тавичка разтопявате маслото и запържвате нарязаните на едри кубчета домати, поръсени със сол и дребно нарязан магданоз и копър.
    * Прибавяте отцедените зелчета.
    * Поръсвате с настърган кашкавал и запичате до порозовяване.

Брюкселско зеле по градинарски
Продукти:

1,500кг брюкселско зеле
100г моркови
100г пащърнак
100г бяла ряпа
100г прясно масло
2 яйца
1/2 връзка магданоз
сол на вкус

Начин на приготвяне:

    * В подсолена вода сварявате до омекване заедно морковите, пащърнака и ряпата, предварително почистени и нарязани на тънки ивички.
    * Брюкселското зеле почистено от листата и корена се прибавя към отцедените зеленчуци и всички се задушават в маслото.
    * Заливате ги с отцедената отвара застроена с разбитите жълтъци и поръсвате със ситно нарязания магданоз.

Брюкселско зеле с бял сос
Продукти:

1,500кг брюкселско зеле
100г прясно масло
300мл прясно мляко
30г брашно
1 лимон
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол на вкус

Начин на приготвяне:

    * Брюкселското зеле го почиствате и измивате, пускате го в съд с гореща вода и го сварявате.
    * Отцеждате го и го слагате в чиния.
    * Заливате го с част от разтопеното масло и поръсвате с дребно нарязания копър и 1/2 от магданоз.
    * Приготвяте соса, като брашното го запържите в останалото масло и разредите с млякото.
    * Сосът го варите 10-15 минути при непрекъснато разбъркване, подправяте го със сока от лимона и изсипвате върху зелето.
    * Отгоре се поръсва останалия дребно нарязан магданоз.


По своята биологична стойност брюкселското зеле се нарежда на едно от първите места сред храните от растителен произход. То съдържа средно от 152 до 247 мг витамин С, който се намира в много стабилна форма и не се разрушава при съхранението му. Съдържа още витамините В2, РР, каротин, минерални соли (калий, натрий), въглехидрати, белтъчини, багрилни вещества, етерични масла и органични киселини. Поради съдържанието на значителни количества желязо е подходяща храна при малокръвие. Брюкселското зеле е с нежен вкус, особено когато е младо. То се познава по зелените листенца, които са твърди и стегнати, бледо на цвят пънче, което не е изсъхнало.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.