Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора

в гората

Мнения: 1 464
ето една лесна рецепта за милинки от моята баба Лили - толкова вкусни и ухаещи на галета и масло, че 20 минути след изпичането им, тавата е отново празна.

Продукти
750 гр. брашно
2 водни чаши прясно мляко
1 ч.л сол
1 ч.л захар
суха мая

Тестото се замесва като маята предварително се разтваря в малко мляко. Трябва да се получи меко тесто. Оставя се да втаса.

След това се оформчт топчета малко по-големи от орех, всяко се потапя в разтопено масло и се нареждат в намаслена тава. Пак втасват. Отгоре се заливат с едно разтопено пакетче краве масло+1 ч.л. сол+ 1 с.л галета.

Пекат се в загрята фурна (220 градуса) докато порозовеят. Много е важно да не се препекат, че стават твърдички ако се прекали с печенето.

Бон Апети!
Цитирай

София

Мнения: 368
Маята трябва ли да шупне в млякото преди да се смеси с останалите продукти?
Благодаря предварително за отговора Smile
Цитирай

Там край гората

Мнения: 202
 Поздравления MardiGras ! Рецепти , в които  пише-брашно колкото поеме - направо ги мразя!!?? А тук е точно оразмерено-750 гр.Твоята рецепта ще я направя в най-скоро време. Благодаря ти
Цитирай

в гората

Мнения: 1 464
Маята трябва ли да шупне в млякото преди да се смеси с останалите продукти?
Благодаря предварително за отговора Smile

аз не я чакам да шупне, просто я разтварям добре и прибавям към тестото. Smile
Цитирай

София

Мнения: 6 098
Ауууууу, аз за милинки човек убивам Mr. Green
Ще ги пробвам, макар, че досега все ги препичам повече и стават за замерване по главите Embarassed
Цитирай

в гората

Мнения: 1 464
Да ти кажа и аз така... А сега гледам и дребния само като ги види във фурната и почва да обикаля и да наднича и да се радва.
Но наистина трябва много да се внимава - в момента в който леко порозовеят и аре... вън от фурната.  Laughing
Цитирай

Varna

Мнения: 1 399
Милинки никога не съм правила.
Една до друга ли се редят топките или се оставя място помежду им?
Благодаря за рецептата!
Цитирай

Варна

Мнения: 4 114
Скоро и аз ще съм си в новата кухня и ще се заема отново с готвенето  Mr. Green

Много обичам милинки и със сигурност ще ги направя, ама нестават ли много мазни с толкова масло  newsm78
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
А сиренце не се ли слага  newsm78
Цитирай

в гората

Мнения: 1 464
Отговарям на въпросите:
1. Редят се на разстояние една от друга около сантиметър, може и малко повече, така че да имат място да втасат - т.е сами си се съединяват. тогава заливаме със заливката.
2. не стават мазни, то си е готино да ухаят на масло според мен. между другото първия път се обърках и ги направих с 250 гр. масло и пак ги изядохме Wink
3. Сиренце в тази рецепта няма - само масло и галета в заливката, ама ти ако знаеш някоя рецепта със сиренце, дай я насам. Wink

И последно уточнение - пека ги във висока тава, за да могат да бухнат нависоко, ако разбирате малко смешните ми обяснения... Blush
Цитирай

София

Мнения: 1 933
Милинки със сирене няма. Smile сиренцето се хапва допълнително като станат готови.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Хммм, пък аз все на такива със сирене попадам  newsm78 То иначе си е хляб на топчета  Laughing За съжаление рецептите ми са вкъщи, но не съм ги пробвала Embarassed
Цитирай

gatorland

Мнения: 3 478
Ау, супер си още утре ще ги правя. Много ги обичам милинките ама само с готово тесто знам как се правят, пък тук нали няма. Сега обаче ще правя, само един въпрос, трябва ли пак да втасат преди да ги опечем?
Цитирай
Аз съм правила тия милинки - със сирене са. Very Happy

КАЛОФЕРСКИ МИЛИНКИ

1 кг брашно се пресява и се прави в средата на кладенче. Изсипва се 20 гр мая размита с 1 чаша хладко мляко и прибавете още 1 чаша мляко, 5 лъж. мазнина и половин лъжичка сол.
Замесва се меко тесто и се оставя да втаса.
тава с диаметър 35-40 см се намазва обилно с масло. С намазани с масло ръце се оформят от тестото топчици колкото яйце. нареждат се едно до друго (не съвсем близко, че ще втасват все пак) в тавата и се оставят да втасат.
направете с пръст дупка във всяка милинка. разбийте 1 чаша натрошено сирене или извара, 3 лъж. масло и 2 лъж- захар с 2 кафени чашки прясно мляко. Залейте милинките и ги опечете.

Изглеждаха така , но определено ще пробвам и тоя чешит без сирене


Цитирай

Варна

Мнения: 159
Аз пък правя ето тези милинки.
Взема се мая с големината на бучка захар и се разтваря в малко хладка вода. Не да шупне а само да се разтвори. Замесва се тесто от 200 грама вода, по 1 щипка захар и сол, маята и брашно, колкото да се получи меко тесто. Получената топка я намазвам с някаква мазнина и оставям да втаса. През това време се приготвя крем от 100грама разтопено краве масло, 100 грама вода, 50 грама брашно и по 1 щипка захар и сол. Брашното, маслото, захарта и солта се разбъркват добре. После капка по капка се прибавя водата, за да не се пресече брашното. Бърка се докато се получи гладка маса. От втасалото тесто се късат малки парченца с големината на орех и с намазнени ръце се правят на топчета. Редят се в тава отвън навътре, като между тях се оставя по едим пръст разстояние. Отново се оставят да втасат. Като се надуят се намазват с крема и отново се оставят да бухнат. Разбива се едно яйце и с него се намазват милинките. Пекат се в предварително загрята до 200 градуса фурна около 30-35 минути.
Признавам си че ги правя рядко, защото е доста трудоемко и цялото това многократно втасване изяжда целият ми ден. По често си купувам готово тесто. С намазнени ръце правя топчета в които по средата слагам сиренце. После ги редя в тава и заливам или с написания по горе крем или с яйце, кисело мляко, сол, брашно.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора