Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 авг. 2010, 02:15 ч.

Повишено кръвно налягане (хипертонична криза)

 • 10 576
 • 8
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 5 418
Моля за съвети за понижаване на повишено кръвно налягане.
Не разполагам с медикаменти за "сваляне" на кръвно.

Кръвното ми не е никак високо спрямо нормално определените граници, но за мен е много високо предвид обичайните за мен стойности (над 30 единици повече), продължава да се покачва, а главата ми ще се пръсне.

Предварително благодаря!Редактирам и допълвам.

Успях да се пооправя (смъкнах с 20 единици кръвното налягане) за около час с мокри студени кърпи на главата и краката в гореща вода.


Публикувам информация, която може да помогне на някой друг при нужда.

Хи­пер­то­нич­на­та кри­за е ряз­ко вне­зап­но по­ви­ша­ва­не на кръв­но­то на­ля­га­не над 160/100, ко­е­то се съп­ро­вож­да със за­си­лен спа­зъм на кръ­во­нос­ни­те съ­до­ве или уве­ли­че­ние обе­ма на цир­ку­ли­ра­ща­та теч­ност в кръ­во­нос­на­та сис­те­ма. При раз­лич­ни­те стра­да­щи, по­ка­за­те­ли­те мо­гат да бъ­дат раз­лич­ни. Ако чо­век по­на­ча­ло е хи­по­то­ник и цял жи­вот е имал кръв­но на­ля­га­не 90/60, той мо­же да по­лу­чи кри­за и при по­ка­за­те­ли 120/90. Ето за­то­ва ви­на­ги тряб­ва да се има пред­вид фун­к­ци­о­нал­но­то кръв­но на­ля­га­не. Ако то се уве­ли­чи с 20-30 еди­ни­ци от нор­мал­но­то, то­ва се смя­та за хи­пер­то­нич­на кри­за.


Хи­пер­то­нич­на­та кри­за ви­на­ги се съп­ро­вож­да с ре­ди­ца ха­рак­тер­ни про­яви.­ Сред тях са сил­но гла­во­бо­лие, сла­бост, ви­е­не на свят, при­ло­ша­ва­не, по­ня­ко­га при мно­го ви­со­ко на­ля­га­не бол­ни­ят пов­ръ­ща. Мо­же да по­лу­чи пе­ле­на пред очи­те, да се из­по­ти и не на пос­лед­но мяс­то - да из­пит­ва не­по­но­сим страх от смърт­та. А не са из­к­лю­че­ни и стя­га­щи бол­ки в об­ласт­та на сър­це­то. Кри­за­та про­дъл­жа­ва 2-3 ча­са, по­ня­ко­га и по­ве­че.


По прин­цип, чо­век се ста­рае да лег­не.

А то­ва не тряб­ва да се пра­ви

По-доб­ре е да се сло­жи в по­ло­же­ние по­лу­лег­нал, с ле­ко при­пов­диг­на­та гла­ва. То­ва да­ва въз­мож­ност на кръв­та да се прид­виж­ва по-лес­но от гла­ва­та към кра­ка­та. Раз­х­ла­бе­те дре­хи­те на пос­т­ра­да­лия. Ако е въз­мож­но и ако бол­ни­ят не стра­да от ва­ри­коз­но раз­ши­ре­ни ве­ни, му нап­ра­ве­те го­ре­ща ба­ня на кра­ка­та. А на кръ­во­нос­ни­те съ­до­ве по ши­я­та и че­ло­то на­ло­же­те сту­де­ни влаж­ни сал­фет­ки или вся­как­ви сту­де­ни пред­ме­ти. От­с­т­ра­не­те всич­ки из­точ­ни­ци на шум - из­к­лю­че­те ра­ди­о­то, те­ле­ви­зо­ра... Не му да­вай­те во­да и как­во­то и да е дру­го пи­тие, за да се пре­диз­ви­ка­те пов­ръ­ща­не, за­що­то в та­къв мо­мент кръв­но­то на­ля­га­не се по­кач­ва още по­ве­че. Раз­би­ра се, изис­к­ват се и пре­па­ра­ти, по­ни­жа­ва­щи кръв­но­то на­ля­га­не. Тряб­ва да има­те пред­вид не­що мно­го важ­но: ряз­ко­то по­ни­жа­ва­не на ви­со­ко­то кръв­но е мно­го опас­но.


Нор­ма­ли­за­ци­я­та тряб­ва да се слу­чи в про­дъл­же­ние на 3-4 ча­са, а не из­вед­нъж

Ако оба­че ня­ма­те под ръ­ка не­об­хо­ди­мо­то ле­кар­с­т­во за по­ни­жа­ва­не на кръв­но­то на­ля­га­не, то­га­ва из­пий­те на­вед­нъж 2 таб­лет­ки обез­бо­ля­ва­що и задължително не­що се­да­тив­но от ро­да на ва­ле­ри­а­на­та. При бол­ки в сър­це­то по­ма­гат спе­ци­ал­ни кап­ки, съ­дър­жа­щи нит­рог­ли­це­рин.Цялата статия http://www.verojaten-spam-dokladwajte-na-moderator/article/6240

Последна редакция: пн, 30 авг 2010, 04:16 от Mamma

# 1
 • София
 • Мнения: 31 570
Мамм как си сега?
Аз след раждането рядко вдигам кръвното. И както си писала "рязко".
Последният път мъж ми тича до аптеката за лекарства. Бяха му дали капки "Мента, глог, валериан". Аз след това си взех и Допегит.

Сещам се за чесън. Но не съм го прилагала често, защото ми дразни жлъчката.
Във форума четох за кисело мляко и чубрица. Не сваля много, и е гадно.

Докато бях бременна смучех и валидол от време на време.

# 2
 • Мнения: 862
Оф и майчето ми има проблеми , даже оня ден пак го е вдигнала. Тя хем пие лекарства и пак го вдига Sad.
Аз съвет за сваляне на кръвното на момента , когато се вдигне не зная , но защо не пробвате с диета подходяща за хипертоници ? Чувала съм , че помага.

# 3
 • София
 • Мнения: 5 418

Благодаря ти, Ан!
По-добре съм, макар да продължава да е повишено спрямо нормалните за мен стойности.

защо не пробвате с диета подходяща за хипертоници ?

Благодаря за съвета, но аз по принцип съм хипотоник. Кръвното ми винаги е било ужасно ниско. Горната ми граница никога не е била над 90-95, снощи бе над 130, а сега - 110.

# 4
 • Мнения: 862
Ясно. Нещо моментно е било значи. От какво го вдигна разбра ли се?

# 5
 • София
 • Мнения: 31 570
Мамм, по принцип студени компреси на челото (главата) и топло на краката, би трябвало да го свали леко.

Най-зле бях преди раждането. Тогава нищо от тези мерки не ми помогна. Тръгнах към родилното с 155/100.

При мен се провокира при бременност. След раждането на Дияна (и преди това) бях с много ниско кръвно. Имала съм стойности с много ниска долна граница, при които се чувствам идеално.

# 6
 • Мнения: 186
Чесън в промишлени количества помага,но хубаво е да се разбере от какво е.
Диета някаква също помага-без пържено,сол,пикантно.Въобще лека и здравословно приготвена храна.
Но то не е лесно да готвиш така-здравословното хранене излиза и скъпо. Rolling Eyes

# 7
 • Мнения: 1
Чай от маточина също сваля кръвното

# 8
 • Ruse/Hatfield
 • Мнения: 629
Напоследък няколко пъти ми се случи да вдигна кръвно.По принцип съм с ниско и веднага усетих по симптомите - гадене, силна болка отзад по главата, алено червени бузи.Бях у нас и си направих 1л канела в 1л кисело мляко.До 30-40 мин беше спаднало.Това за чубрицата не бях чувала.
Сега ако ще пътувам винаги в мен имам пакетче канела или тб хлофазолин.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт