Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 ноем. 2005, 07:29 ч.

Релактация

 • 9 316
 • 4
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
РЕЛАКТАЦИЯ
съставено по материали от The Womanly Art of Breastfeeding, LLLI


По време на бременността тялото на майката се подготвя за кърмене след раждането. Поставянето на бебето на гърдата веднага след раждането сигнализира, че трябва да започне производството на мляко. При често и денонощно кърмене през месеците след раждането се поддържа производтвото на кърма. Ако бебето не бъде поставено на гърдата скоро след раждането, или ако кърменето се прекрати скоро след това, кърмата спира.

Релакацията е процесът на възстановяване на кърмата няколко седмици или няколко месеца след прекратяване на кърменето. Тя е продължителен процес и отнема много от времето на майката, но е напълно възможна. Лактацията може да се възстанови, тий като тя се стимулира от сукането на детето или дори от изцеждането на гърдите. Практиката познава дори случаи на жени, които никога не са били бременни и никога не са кърмили, но са успели да стимулират лактацията си и са кърмили отчасти или дори, в редки случаи, изключително, своите осиновени деца.

Възстановяване на лактацията
Най-честата причина за релактация е, когато отбитото вече бебе не може да толерира каквото и да било адаптирано мляко и се нуждае от кърмата. Има случаи на бебета, които проявяват алергии към адаптираните млека, дори към хипоалергенните и соевите. Единственият изход в тези случаи е възстановяване на кърменето. Може да се наложи, в началото майката да спазва диета – да избягва определени храни по време на кърмене, тъй като някои алергени преминават през кърмата. Но когато бебето е с алергии, с постоянно разстройство от адаптираните млека, или с обриви, най-добрият вариант за него е кърменето. С времето майката може постепенно да започне да включва някои от алергизиращите храни в менюто си и да следи бебето за реакции.

Кърмене на осиновено бебе
След като се установява, че майка, която е отбила бебето си или дори не е кърмила изобщо след раждането, може успешно да възстанови лактацията си и да кърми отново, майки, планирали осиновяване, решават да опитат, дали и те ще могат да кърмят осиновените си деца. Първите майки, направили това, все още са кърмели своите 1-2-годишни деца, когато осиновяват бебета. Чрез често поставяне на бебето на гърдата, те успяват да увеличат производството си на кърма и да кърмят бебетата си.

Окуражени от техните успехи, дори жени, които никога не са били бременни и не са раждали, и които планират осиновяване, започнали да се интересуват от кърменето. Установло се, че дори те могат да предизвикат лактация и да кърмят отчасти бебетата си. В редки случаи, някои майки са успели дори да кърмят изключително осиновените си деца.

Практиката на кърмене на осиновени деца станала толкова популярна, че дори някои агенции за осиновяване организират срещи за осиновителки, които смятат да кърмят. Майките казват, че са необходими повече усилия за предизвикване на лактация, но те определено си заслужават.

Важно е майката да се опита да намери колкото може повече информация за кърменето на осиновеното си бебе, да си поставя реалистични цели, да има предвид, че може да се наложи да дохранва бебето с донорска кърма или адпатирано мляко.

Как се предизвиква релактацията?
Ако се интересувате от релактацията, добре е да научите колкото можете повече за нея – от книги или от приятелки, които вече са го направили. По-долу можете да прочетете и кратко описание на процеса.

Основната техника за релактация е да слагате бебето често на гърдата. Така стимулирате гърдите д произвеждат кърма. Първите дни или дори 1-2 седмици може да вис е струва, че бебето е непрекъснато на гърдата и суче денонощно. Това обаче е добре, и с времето, с увеличаване на количеството кърма, бебето ще рареди интервалите между кърменията.
Майките, които осиновяват, могат да започнат предизвикването на лактацията още преди да вземат бебето при себе си. Изцеждайте гърдите за 3-5 мин. По няколко пъти на ден. Постепенно увеличавайте броя изцеждания за 1 ден. Ако правите това редовно, гърдите ще започнат постепенно да произведжат кърма – обикновено след 2 до 6 седмици вече ще изцеждате по няколко капки кърма. Нека количеството, което изцеждате, да не ви отчайва – щом изцеждате кърма, с времето количеството й ще се увеличи.

Един от най-трудните аспекти на релактацията е научаването на бебето отново да суче от гърдата. То вече свикнало с храненето от шише в продължение на няколко седмици или месеца, а то е напълно различно от кърменето и е много по-лесно. Ще ви трябва много търпение и решителност, за да не се откажете. Нужна ви е също така подкрепа от страна на вашето семейство и близки. Добре е да поддържате връзка с консултант по кърмене, лекар, запознат с релактацията, или кърмеща майка.

В началото ще трябва да давате на бебето си и адаптирано мляко или донорска кърма. Особено ако бебето ви е с алергии и се нуждае от кърма веднага, отначало ще трябва да разчитате на донорска кърма – от ваша приятелка или от Банката за кърма. Това е е необходимо, за да можете да спрете веднага адаптираните млека и бебето да започне да се оправя, докато вие възстановите лактацията си.

Първо сложете бебето на гърдата и го оставете да суче толкова дълго, колкото иска, и едва след това предложете добавката от изцедена кърма или адаптирано мляко. Много майки премахват напълно храненето от шише и дават добавката с лъжичка, чаша или пипетка. Можете да опитате да пъхнете пипетката в устата на бебето, докато то суче на гърдата, за да може то да получава добавката, докато суче и стимулира гърдите ви. Така то ще суче по-дълго и няма да се откаже веднага, след като види, че получава малко от гърдата.

Ако предпочитате да давате добваката от шише, избягвайте стандартните биберони. Намерете биберон, който имитира кърменето и го подпомага, а не обърква бебето. Нека бибероните да не са с големи дупки и да не позволяват лесно хранене без усилия за сукане от страна на бебето.

Освен честото кърмене, добре е да изцеждате гърдите между кърменията. Разбира се, трябва да внимавате да поставяте бебето правилно на гърдата и да не разраните зърната си, защото това ще затрудни кърменето и ще го направи непирятно за вас.

С увеличаването на количеството кърма, постепенно намалявайте добавката от донорска кърма или адаптирано мляко. Целта ви е, бебето да е достатъчно гладно, за да суче на гърдата, но така, че да не губи тело. Много е важен балансът между двете крайности – детето да е прекалено гладно, да не получава достатъчно добавка, или бебето да получава прекалено много добавка, да не е гладно, да не иска да суче и да чака добваката.

Докато възстановявате лактацията си, е много важно да следите теглото на бебето всяка седмица (но не по-често). Важното е бебето да продължи да наддава, дори по малко.


Състави и преведе mama_p от The Womanly Art of Breastfeeding, LLLI

# 1
 • София
 • Мнения: 4 381
Благодаря за статията. Дори мисля да я разпечатам и занеса на педито. Сигурно ще се зарадва на инфото.

# 2
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Полезна информация, макар че в нашите условия звучи малко фантастично Confused.
Мерси, mama_p  bouquet

# 3
 • Мнения: 1 734
Много е интересна  тази работа с релактацията.
Чела съм, че в Англия(14-18 век) са се търсили най-вече дойки, които поддържат лактация.
Някои от тях не са били раждали никога.
Колко удобно за всяка майка!!! Гледат ти бебето ,и го и хранят с най-добрата храна дори.
Но аз лично бих ревнувала. Grinning
То това дете ще се влюби в дойката вместо в мен. И като се замисля така е и било. Децата са били безкрайно привързани към дойките си.
Няма нищо случайно.  Thinking

Благодаря за интересната статия!   bouquet

# 4
даааааааааа,наистина много интересно .моята бебка е наддала само 300гр през 4-тия месец и понеже съм доста притеснена изчетох всички подобни статии за увеличаване на количеството кърма и релактация. намерих доста полезни съвети и смятам да ги приложа Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт