Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 452 отговора
Ще се радвам на богат снимков и текстов коментар по темата.....Благодаря!!!!!!

Питка - възелчета по Стейси - http://steisi.multiply.com/photos/album/6#photo=135

Слънце по Лабрекс - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16195987#msg16195987

Питка - цвете - http://gourmandine.ro/retete-aluaturi-sarate/paine-floarea-soarelui/

Кошничка на Илиянка - http://ilrai.blogspot.com/2010/03/blog-post_25.html

Различни идеи от чешки сайт - http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php
http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?od=40

Различни идеи от френски сайт - http://loupiti.free.fr/index.php?Pains-et-viennoiseries

Идеи - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16204255#msg16204255

Канелени сърца - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351414.msg13039006#msg13039006

Питка по Полин а - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16208291#msg16208291

Питка тип футболна топка - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16209741#msg16209741

Козуначен кранч - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6955843#msg6955843

Хляб Уинстън - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=277223.msg6887580#msg6887580

Японски питки - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=256343.msg6286098#msg6286098

Грозд - http://www.koolinar.ru/recipe/view/82510

Кифлички тип раирани - http://ilrai.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

Питка слънце по Мари ета - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16243015#msg16243015

Слънце - възелчета по Лабрекс - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16252631#msg16252631

Кроасанчета - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16300714#msg16300714

Питка по Мари ета - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16330738#msg16330738

Гевречета - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16337305#msg16337305

Розаринови хлебчета - http://sharemykitchen.com/bg/recipes-bg/my-recipes-bg/breads-and … ry-bread-rolls-b/

Питка по 3xi - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg17450699#msg17450699

Сервиз от тесто - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg17655591#msg17655591

Макови пеперуди - http://madeitinhome.com/index.php/component/zoo/item/poppy-butterfly.html

Поача със сирене - http://madeitinhome.com/index.php/recipes/item/pogaca-with-cheese2.html

Розички - http://madeitinhome.com/index.php/recipes/item/pogaca-rose.html

Кроасани Лукс - http://madeitinhome.com/index.php/recipes/item/french-croissants-with-butter.html

Баница Дъга - http://madeitinhome.com/index.php/recipes/item/banica-daga.html

Козуначен Еликсир - http://kulinarenelixir.blogspot.com/2011/03/blog-post_27.html

Плетки по Валентина Цуркан - http://www.liveinternet.ru/users/elenmina/post183616548/

Красота и майсторство - http://www.liveinternet.ru/users/4264639/rubric/2221263/

Козуначена или солена питка за кръщение - http://ditsan123.snimka.bg/cooking/st-pka-po-st-pka.482144.25189097

Рошли с школад - http://sladkoisoleno.blogspot.com/2011/10/blog-post_10.html

Драконче - http://www.youtube.com/watch?v=6WhWQldwrjU

Слънчоглед - http://sweetsalty-nadia.blogspot.com/2011/01/blog-post_17.html

Слънчоглед - http://passionscooking.blogspot.com/2011/01/blog-post_15.html

Питка Лабрекс - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg20209338#msg20209338

Риба - http://kyxarka.ru/news/1258.html

Плитка - http://www.youtube.com/watch?v=5go3-xPx5hA&feature=related
Идеи за плитката - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg20477883#msg20477883

Много добър вариант за солена питка и за козунак - http://www.youtube.com/watch?v=u7D8PSBsy1M&feature=related

Питка слънце с кифлички - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=307.msg39346#msg39346

Изправени кифлички - http://krasart.com/2011/12/21/diy-bulgarian-ceremonial-bread/

Погачице - http://aliahim.snimka.bg/cooking/sr-bski-hlyab-pogachice.645418

Сладък, двуцветен хляб - http://angiesrecipes.blogspot.com/2012/01/chocolate-swirl-loaf.html

Пирог Мими Вичева - http://aliahim.snimka.bg/cooking/pirog-quot-po-krasivo-ne-moga-quot.648246

Възелът на Уинстън - http://aliahim.snimka.bg/cooking/v-zel-t-na-uinst-n.648590.26156912

Вита питка - http://trydiani.blogspot.com/2012/01/blog-post_19.html


Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 11-та тема

ГАЛЕРИЯ - Питки, козунаци, тестени изделия


« Последна редакция: Нед., 22 Ян. 2012, 21:32 от Мама Цоцоланка »
Цитирай


Записвам се в темата с ето този линк :

http://steisi.multiply.com/photos/album/6#photo=127

Последните няколко питки правя по този начин, много красиви стават Wink.
Цитирай


Пуу, първа  Mr. Green




По идея на Лабрекс  Love

Мама Цоцоланка много ти благодаря  bouquet
Цитирай


Маме, златна си както винаги Love!

Аелис, благодаря, чудесно става по този начин, скоро ще опитам и ще покажа.
Цитирай


Имам питане тази огромна "дупка" как ще се изпълни и ще стане така
Цитирай


Имам питане тази огромна "дупка как ще се изпълни и ще стане така
 


Като втаса добре,ще запълни пространството.Още малко да се застуди,ще се включа и аз със снимки.
Цитирай


Моника, ами става след като втаса , като се вижда по снимките  Wink
Цитирай



Да сложа днешната ми млечна питка "Слънце", не, че е много завъртяна, но заради идеята. Отдавна съм си я харесала, но в жегите не ми се разправяше, та днес. Тестото е с прясно мляко, без яйца, не е лошо, но не бих казала, че е нещо страхотно, с около половин кг брашно. Мекичко и пухкаво стана. Замесва се, втасва, леко се намесва, дели се на 9 части, от една се прави фитил около 50 см, навива се на охлюв и се слага в средата на тавата. От другите също се правят фитили, 25-30 см, оформят се "лъчите" и се подреждат в тавата. Ето и питката в снимки:

           



източник
Цитирай


labrex  с какво е поръсена питката, ще издадеш ли тайната? Стува ми се маково семе, но е доста синьо за да е такова  newsm78
Цитирай


labrex  с какво е поръсена питката, ще издадеш ли тайната? Стува ми се маково семе, но е доста синьо за да е такова  newsm78

Женя, с всичко, което имаше вкъщи Very Happy - маково семе (точно, дето синее, то е щото съм добър фотограф Wink), сусам, слънчогледово семе и ленено. Peace
Цитирай


labrex, супер! Може да имам време да реализирам тази идея тия дни  newsm78
Цитирай


Лабрекс,много добре си направила и питката,и снимките стъпка по стъпка. Peace
Цитирай


Здравейте.Да се запиша и аз тук и да споделя тази рецепка с Вас:нещо средно м/у тутманик и дърпана баница.Ще напиша как я направих,защото стана много хубава.
1.ч.ч.топла вода-около 250 гр.
отделно в 100гр.топла вода разтворих 1/2 кубче жива мая.
по 1.ч.л.сол и захар и 1 с.л.олио
замесих меко тесто,разделих на 4 части.Докато тестото си почиваше,разбърках сирине и 4-5 яйца и стопих домашна свинска мас(който не яде мас може и олио).Намазах тавата с разтопена мас.От всяка топка раздърпах кора с намазнени ръце с мас,не много тънка,наръсих с яйца и сирине,навих и усуках кората и после на охлюв в тавата.Оставих да втаса полях отгоре с разтопена мас и изпекох.След изпичане наръсих с вода и покрих с вестник и кърпа.
Сега си мисля тази събота или неделя да направя със лапад,сирине и яйца,като лапада предварително леко ще запърща.
А това е тутманика с лапад:
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=10684462
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=10684464
Цитирай


labrex, супер! Може да имам време да реализирам тази идея тия дни  newsm78

Илияна, много лесна и приятна е за правене, или поне на мен ми беше - може би защото отдавна съм си я харесала. Погледни обаче снимките в източника, на мен тавата ми дойде малко малка и лъчите станаха едни такива пухкави. Very Happy Пак добре изглеждаше, но ще пробвам по-нататък в по-голяма тава да я изпека. bouquet

pure elixir, благодаря, искаше ми се всичко да е ясно, въпреки, че не е сложно!  bouquet
Цитирай


Така......

Аз ще бъда с обяснения......

Ако на някой му е любопитно това(вид слънце) как се прави обяснявам........

Но първо искам да споделя това, което аз харесвам и което спазвам, когато правя питка.

Обичам високи питки. Което ще рече,че ми трябва и по-висока тава - 7-8 см. За по-малката ми тава течността трябва да бъде 400мл., като количеството яйца и мазнина не влияят съществено на крайния резултат. Тестото трябва да е втасало поне 15 мин.(не повече от 30 мин.) и така работя с него. Не трябва да е лигаво, трябва да е приятна топка, еластична, стегната.

Така втасалото тесто го взимам и си отделям една не много голяма топка. Това е за средата на тавата. Другата част я разделям на 3 топки. Изчаквам да втасат леко. След това всяка топка разделям на 3 топки. Първата топка или дърпам на кора, или си помагам с точилката. Намазвам с мазнина леко. Втората топка също правя на кръгла кора. Слагам върху първата. Мажа с мазнина. Третата като първата и втората. Слагам най-отгоре и не мажа с мазнина. Режа на кръст. Получават се 4 триъгълника. Всеки навивам на една страна, като фуния да се получи. Редя в тавата.

Така процедирам и с останалите 2 големи топки.

Хубаво е да има разстояние между отделните лъчи на слънцето - образно казано. Защото да има накъде да втаса.

Това е в общи линии.

Тук също има вариации - топката в средата може да се остави по-голяма, а след това да се оформят по-малки лъчи на слънцето. Въпрос на вкус. Но като е по-голяма напр. вътре може да се сложи украса, надпис и т.н.

Това е моето любимо оформяне за питка. Тази питка на снимката не стана висока, защото е с по-малко тесто, но в голямата ми тава.

Дано скоро я направя и ще се постарая да снимам отделните етапи. Не е сложна въобще! Когато питката е така полегата има къде да расте на височина. За разлика от питките - пънче, които не стават толкова високи, но за сметка на това пък са ефектни. Пак повтарям - въпрос на вкус и виждане.

Успех!
Цитирай


1-14 от 452 отговора