Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 301
Здравейте на всички!Тъй като съм голям привърженик на италианската кухня,и съм сигурна че повечето от вас не я пренебрегват,реших да ви предложа да си разменяме рецепти за теста,за сосове и за пици.Ако на някой му допада идеята  нека се включи с някоя рецепта или някаква препоръка относно темата,ще ми бъде приятно да обменяме идеи и опит!!!  beer
Цитирай


Мнения: 1 975
opitaj da napravish piza kato zamesish testoto sus brashno, qjce, mlqko, voda i oregano..... + maq
oformqsh edin golqm blat vuv tavata i go namazvash s domateno pjure i maslineno olio i pak porusvash s oregano. ostavqsh go da se ponadue malko.
i posle veche porusvash obilno s kashkaval, i slagash otgore nadqzani gubki, paprika, peperoni, 2 - 3 maslini, sitno narqzan luk, shunka, salam i kakvoto oshte ti e po vkus. pechesh  q okolo 20-tina minuti  Wink
Цитирай

Бургас

Мнения: 249
Идеалната пица

1п.суха мая,250гр.брашно,1ч.л.захар,1ч.л.сол,2с.л.зехтин(олио),15огр.вода
Маята,1/3 от брашното,захарта и водата се смесват добре.Прибавя се зехтина,а след това и останалите продукти.Измесва се меко тесто.Оставя се да втаса 30-60 мин и след това се гарнира по желание .Пече се в предварително загрята фурна на 300 градуса за 15 мин.


   Тесто
(за пица,мекици,бухти,питки и др.)

1 кис мляко,1/2 кубче мая или едно цяло пакетче суха мая,1.л. сол,2ч.л.захар,1с.л.сода,1водна чаша вода или мляко прясно,1с.л.олио,брашно,колкото поеме.
Маята се разтваря в топла вода или прясно мляко.Към нея се прибавят солта , захарта, киселото мляко,в което е разтворена соодата и олиото.Всичко се разбърква добре.Прибавя се пресятото брашно и се омесва меко тесто.Може в тестото да се прибави и едно яйце.
Цитирай

Варна

Мнения: 4 819
Спестявам си време и недоразумения с печенето по следния начин. Каквото и да е тесто (купено или месено от свекърва ми) изваждам от хладилника непосредствено преди употребата за пица. Разстилам в намазнена тава с пръсти. Не разточвам никак. И пъхам в нагорещената фурна този блат да порозовее.. Който както го предпочита,може и да покафенеят краищата. Това нещо горещо после го мажа с лютеница, доматено пюре, доматен сос или кетчуп и т.н и украсявам със съдържанието на бъдещото печиво : обикновено варено или пушено пиле, бекон (или някой шунка), запечени гъбки, кисели краставички, царевичка, маслинки, посипвам риган или босилек , чубрица, някой друга подправка ако имам под ръка, настъргвам обилно кашкавалец и запичам. Потекоха ми лигите. Някои компоненти могат да бъдат пропуснати или заменени с други, примерно прясна пиперка или прясна доматка на колелца... Импровизации.
При сервирането предлагам чеснов сос "А ла Ивет" - миксирам кисело мляко и майонеза - на око преценявам количествата (примерно 3 с.л. кисело и 1 опаковка майонез) , добавям 1 -2 лъжици кетчуп, стискам няколко скилиди чесън, ръся и червен пипер, две идеи горчица,копър, може и черно пиперче и каквото ми падне пред очите...
Доставям и две потни бири на масата и дебелеем вкусно с любимия.  Wink
Цитирай


Мнения: 3 452
предпочитам за забъркам тестото сама, макар че ми отне повече от месец да се науча да меся такова малко количество, каквото е необходимо за една пица Wink .

в купа сипвам 1 ч.ч. брашно, правя дупка и в нея изсипвам 1/4 кубче мая, разтворено в малко хладка вода. добавям щипка захар, щипка сол, стуйка олио или зехтин и бъркам с дървена лъжица. постепенно като се захване тестото го омесвам о още брашно колкото поеме. втасва около 40-60 мин. зависи от сезона....разточвам го на кръг с размери на тавата, която трябва да е намазнена и набрашнена. и понеже нямям място на плота за точилка, точа с едно шише от уиски - много е удобно Smile . дебелината на пицата я правя около 3-4 мм, защото я обичаме тънка и хрупкава...

вече в тавата тестото се намазва със зехтин, отгоре с доматен сос, в който са добавени подправки: риган, черен пипер и др.  (или от готовите миксове). отгоре разпръсквам различни продукти според сезона и правя разлияни по вид пици. например: замразени грах и царевица, зелена чушка, маслини без костилки, задължително 1 малка глава лук на полумесеци, пушено сирене, пушено месо пуешко, кисели краставички, може печена чушка и т.н. отгоре поръсвам с готова подправка за пица, настъргвам обилно с кашкавал и за около 10-12 мин на максимума на фурната е готова.

сос за пицата правя от малко майонеза+кисело мляко+горчица+лимонов сок+подправка за пица.

бон апети!
Цитирай

БГ - София

Мнения: 7 796
Здрасти, ето и моето тесто:
1 пак. Гранулирана мая + 1 ч.л. захар + 3 с.л. прясно мляко на стайна температура след като се надигне го прибавям към:
1 ч.ч. хладка вода
1 с.л. олио
Щипка ч.л. сол
Брашно колкото поеме до меко тесто, но да не лепне много.

След като тестото удвои обема си го разстилам с ръце намазани с олио в тава и слагам каквото съм решила. Слагам зехтина, солта и подправките в настърганите домати.

Наскоро гледах И. Звездев, че прави пица с бутер тесто и мисля да пробвам. Ако някоя от вас е готвила с такова тесто, моля, да сподели резултата.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.