Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Den Haag

Мнения: 1 313
Моля за помощ, искам да се науча да меся тесто, да правя тутманици, питки, мекички и т.н. Ако може по някакъв начин да ми помогните много ще съм ви благодарна, а също така да ме насочите към някои по - лесни рецепти като за начало  bouquet. Благодаря Ви предварително.
Цитирай

sofia

Мнения: 5 140
Ето ти моята рецепта(по точно на мама):
-0'5мл прясно мляко+1кубче мая(или суха)обаче сухата се слага в брашното не в млякото)
-1 коф кисело мляко+1ч.л сода бикарбонат
-2-3 яйца в зависимост от големината на тестото
-1 с.л сол
-брашно колкото поеме

Изсипваш брашно в голяма купа и ако маята ти е суха я изсипваш и разбъркваш с нея брашното и правиш кладенче.Чукваш яйцата и в кладенчето,след това млякото и солта.Започваш да бъркаш с ръка(в началото е гадно),но постепенно започва да се заформя самото тесто.Ако ти е малко брашното и не се е стегнало му добавяш още брашно.
Когато се замеси тестото се вади от купата.Там където ще го домесваш се поръсва с брашно.След като е омесено се размесва с ръце,ако ли не може там на същото място да се "БИЕ" - това значи,като хванеш тестото от високо го пускаш на маса,плот или каквото си си избрала за домесване.
За да се разбере дали бобре е омесено по тестото започват да излизат мехурчета.
Може да се държи тестото в хладилник ако е направено по голямо количество в плик намазан с олио и пъхаш в хладилника.
Ако нещо не си разбрала питай.
Цитирай

ново

Мнения: 1 058
Тесто за мекици и тутманик меся по следния начин:
Размивам около 20 г мая с 400 мл хладка вода, слагам 1 ч.л сол, 2-3 с.л кисело мляко, щипка сода за хляб. Това го разбърквам и започвам да слагам брашно. Бъркам докато е възможно и след това го изсипвам в тава и започвам да го меся, докато стане средно меко тесто. По принцип меся вечер, когато ще ми трябва за закуска на другия ден. Слагам го в дълбока купа или тенджера, намазана с олио, похлупвам и в хладилника. Сутринта го изваждам поне половин час преди да започна да правя мекиците. Режа парче тесто и го разтеглям хубаво с ръце. Олиото трябва да е добре загрято. Peace
А тутманик също правя от това тесто, само че режа по-голямо парче тесто и пак разтеглям хубаво, намазвам с разбито яйце и сирене и навивам на руло. Отгоре го мажа с разбито яйце и пека.


Хич не ме бива в обясненията, дано си ме разбрала, ако има нещо питай Hug
Цитирай

Den Haag

Мнения: 1 313
Благодаря ви момичета, ще пробвам и двете рецепти. Утре ще купя брашно и почвам да тренирам с месенето тадано успея Very Happy.
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Като начало мойеш да омесиш нещо по лесно като содени мекички.
2 яйца
1ч.чаша кисело мляко
2 щипки сол
1ч.лъж сода за хляб
Млякото трябва да е стайна температура или го топлиш в микровълнова.Разтваряш в него содата и прибавяш към яйцата.Брашното е около 400-500 грама.Месиш докато стане меко тесто което обаче не лепне.Пържиш в много горещо олио.Ако искаш да бухнат повече остави тестото да престои малко или го омеси от вечерта и го остави в хладилника.
Кокато месиш тесто с мая и технологията на месене не се справяш удряй тестото от масата.Става даже по вкусно.
УСПЕХЙ newsm10 newsm10
Цитирай

Според сезона

Мнения: 293
Ето ти моята рецепта(по точно на мама):
-0'5мл прясно мляко+1кубче мая(или суха)обаче сухата се слага в брашното не в млякото)
-1 коф кисело мляко+1ч.л сода бикарбонат
-2-3 яйца в зависимост от големината на тестото
-1 с.л сол
-брашно колкото поеме

И моята рецепта е подобна , но слагам и лъжица захар и само едно яйце. Оставям тестото по-меко и за да не лепне го доомесвам с олио - сипвам олио на плота и меся. Оставям го да почине 5 мин и го доомесвам. После в намазнен плик и в хладилника.Стои няколко дни и си дърпам за мекици, питка,тутманик и пица.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.