Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 8 ноем. 2005, 11:20 ч.
  • Преглеждания  1 640  Мнения  18  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 750
Момичета, решавам се да отворя една тема, в която да споделяме впечатленията си (успехите и неуспехите) от изпробвани рецепти, които сме научили тук, във форума. Смятам, че би била много полезна. Ако намирате идеята за добра, можете да се включите!

Този уикенд, провокирана от темата за телешкото, реших да изпробвам една от рецептите, която ми се стори подходяща за вкуса ни вкъщи. И без това всяка "телешка" рецепта различна от традиционното варено си е живо предизвикателство!  Wink
Та заложих на Телешкото по Пражки на Сладка хапка:

Телешко по пражки
месото се нарязва на тънки резени, начуква се и осолява. можеда се поръси и с черен пипер. Всяка пържолка леко се овалва в брашно. В тиган се разтопява пушен бекон (сланина) и в мазнината се запължват пържолките. След това в йенска тенджерка се редят пържолките, а между редовете се слага заквасена сметана, разбита с малко водичка. Пече се на слаба фурна под капак или покрито с фолио до пълна готовност. Става за около 3 часа, ноако нямате време може фурната на мах. и е готово за 2 часа.

Е, понеже съм си експериментатор по душа, направих и някои леки изменения в рецептата - месото осолих и накапах с балсамов оцет и така го оставих една нощ в хладилника. На следващия ден го начуках с черен пипер. Не разбърках сметаната с вода, а добавих и топено сирене (натурално) и една чаена чаша бяло вино). Ръснах и съвесм мъничко от един микс подправки - мента, риган, розмарин и мащерка. Използвах йена.

РЕЗУЛТАТЪТ - Страхотно крехко и вкусно месо! Всички опитали го (5 човека) одобриха възторжено.
Забележка Смятам, че ако се добавят и пресни гъби, рецептата само ще спечели и ще стане ястие, което не се нуждае от допълнителна гарнитура.

Снощи пък реших, че един десерт не би ни навредил много и изрових от архива рецепти вкъщи една рецепта за Крем Пита. За съжаление не съм записала автора, за което се извинявам. Ако някой си познае рецептата, може да си признае!  Wink

Крем Пита
В плаке разтопявам масло около 120гр., за основа на питата нареждам накъсани точени кори (да са финни), които запичам до порозовяване в умерена фурна. Приготвям крем ванилия с 1л. мляко, 8 лъжици захар, 8 лъжици брашно и 4 жълтъка. Белтъците разбивам отделно с чашка пудра захар и 2л. карамел, който се прибавя по малко при непрекъснато разбиване. Този белтъчен крем е много ефектен. Препечените кори докато са още топли заливам с Ванилов крем, а като се охлади отгоре намазвам с белтъчния. Сладкишът престоява поне 12 часа в хладилник преди консумация.

Моите допълнения бяха: В крема сложих и 2 пакетчета ванилия, лимонови корички и малко ром. Яйцата сложих цели, защото реших да не рискувам със сурови белтъци предвид опасностите в момента.

Използвах 1 цял пакет кори "Фамилия".

РЕЗУЛТАТЪТ - много вкусен, но доста гъст крем, на който добавих още прясно мляко, но въпреки това остана доста гъст. Днес сутринта като разрязах питата, хрупкаше здраво и реално около 50% от корите са останали ненапоени. Определено рецептата е с голям потенциал, но определено трябва да се внимава със следното - пакетът кори "Фамилия" идва в повече на тази доза крем. И според мен е по-добре да се увеличи дозата крем, отколкото да се намаляват корите. Така питата ще стане дебеличка. Също така като пропорция, мисля че лъжиците брашно спокойно могат да са 6, максимум 7.


Това е!   bouquet

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 638
тази крем-пита не е по моя рецепта,но същата прави свекърва ми и то много сполучливо. препичат се 5-6 кори,което е доста по-различно от цял пакет.кремът го правя от 500мл прясно мляко,3 яйца и 7-8 супени лъжици захар,2 ванилии.аз също не разделям белтъци от жълтъци по същите съображения,но пак става много вкусно.по оригинал питата се прави със сняг от белтъците,леко запечен на фурната.след час-два престой в хладилника може вече да се яде.по-дълго не се е случвало да престоява Laughing

# 2
  • София
  • Мнения: 750
тази крем-пита не е по моя рецепта,но същата прави свекърва ми и то много сполучливо. препичат се 5-6 кори,което е доста по-различно от цял пакет.кремът го правя от 500мл прясно мляко,3 яйца и 7-8 супени лъжици захар,2 ванилии.аз също не разделям белтъци от жълтъци по същите съображения,но пак става много вкусно.по оригинал питата се прави със сняг от белтъците,леко запечен на фурната.след час-два престой в хладилника може вече да се яде.по-дълго не се е случвало да престоява Laughing

Твоята рецепта всъщност е по-скоро за млечна баница, защото в крема ти няма яйца и вероятно не се вари предварително, а е като заливка върху корите. Или не съм те разбрала правилно?

# 3
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Доста рецепти от форума съм правила и винаги са се получавали, с едно единствено изключение- еклери (не помня на кой беше рецептата Embarassed). Пълен провал, получи се нещо като печени мекици, които отлетяха в кофата за боклук и си ги направих по рецептата, която си правя по принцип Wink.

# 4
  • София
  • Мнения: 638
Цитат

Твоята рецепта всъщност е по-скоро за млечна баница, защото в крема ти няма яйца и вероятно не се вари предварително, а е като заливка върху корите. Или не съм те разбрала правилно?
има 3 яйца и кремът се вари.просто дадох пояснение за количествата от рецептата по горе

# 5
  • Варна
  • Мнения: 1 289
Лазанята по рецепта на Бу или май на съпруга и - НЕВЕРОЯТНА!

# 6
  • Севлиево
  • Мнения: 1 650
Доста често прявя нетрадиционната мусака на мама Светли1. Невероятно вкусна е!

# 7
  • Мнения: 6 142
Радвам се, че "Пражкото телешко" ви е харесало, макар че ти си направила "Ламско телешко".  Естествено, гъбите са само плюс в рецептата, но в оригиналната ги нямаше. Иначе и аз слагам. понякога слагам и магданоз (вместо гъби) - 1 връзка, нарязана на ситно - без дръжките, само листата. Магданозът се връзва чудесно с телешкото.
А, да! И аз използвам йена, ама не знам защо не съм го написала. Сигурно съм си мислела, че е ясно.

П. С. Свеки не яде гъби и не мога да си обясня, защо винаги, когато идва на гости, моите манджи се оказват гъбени. Хем все си повтарям и накрая някаква вътрешна сила ме кара да избухам един пакет пресни печурки. И хем не е нарочно. Embarassed, кълна се!!!

# 8
  • София
  • Мнения: 750
Цитат

Твоята рецепта всъщност е по-скоро за млечна баница, защото в крема ти няма яйца и вероятно не се вари предварително, а е като заливка върху корите. Или не съм те разбрала правилно?
има 3 яйца и кремът се вари.просто дадох пояснение за количествата от рецептата по горе

Голяма съм блейка! Исках да напиша, че няма брашно, но защо съм написала яйца ...  Embarassed

# 9
  • София
  • Мнения: 750
Радвам се, че "Пражкото телешко" ви е харесало, макар че ти си направила "Ламско телешко".  Естествено, гъбите са само плюс в рецептата, но в оригиналната ги нямаше. Иначе и аз слагам. понякога слагам и магданоз (вместо гъби) - 1 връзка, нарязана на ситно - без дръжките, само листата. Магданозът се връзва чудесно с телешкото.
А, да! И аз използвам йена, ама не знам защо не съм го написала. Сигурно съм си мислела, че е ясно.

П. С. Свеки не яде гъби и не мога да си обясня, защо винаги, когато идва на гости, моите манджи се оказват гъбени. Хем все си повтарям и накрая някаква вътрешна сила ме кара да избухам един пакет пресни печурки. И хем не е нарочно. Embarassed, кълна се!!!

Хмммм ... тая вътрешна сила да не те накара някой ден да смениш и вида на гъбите, а?!  Wink Mr. Green



И не към твоя постинг, а по принцип, искам да уточня, че идеята ми за тази тема не е да дублирам "Номинациите", а да споделяме съвсем практически моменти от сполуките и неудачите и причините за тях.

# 10
  • Мнения: 6 142
Хм, с нейните здравословни проблеми и печурките й гарантират доста ядове  Mr. Green. Ама тя не се лъже Confused

А иначе идеята ти е чудесна, аз също рядко правя рецептата 1:1 (с изключение на сладкишите, където пропорциите са важни и гледам да с еудържам от импровизации)

# 11
  • София
  • Мнения: 622
Невероятно вкусна фалшива дроб сърма..........рецептата е от тук!

# 12
Снощи изпробвах рецептата, не си спомням точно кой я беше пуснал за пилето с карамелизирана захар и соев сос с картофки в тенджера под налягане. Стана превъзходно, точно спазих рецептата. Бързо, лесно и много бързо изядено от моите мъже.

# 13
  • в Tara
  • Мнения: 3 291
аз съм правила веднъж пиле в ананас на Хонда-много е вкусно и ефектно Peace

желираната торта на Raya е пробвана веднъж от мен- много вкусна Grinning
скоро правих пак нейна мисля, че беше шоколадова- е, тук гараша ряпа да яде, вкъщи не можах да изгоня народа от масата. само не можах да я докарам на височина....стана една ниска, незнам каква бе причината.

# 14
  • Vienna, AUT
  • Мнения: 533
Ами аз откакто намерих този сайт не отварям готварските си книги. Много повече ми харесва да сготвя нещо изпитано, а и като в повечето случаи всеки е споделил своето "облагородяване" на рецепта и няма начин да не стане. Много неща съм опитала и засега нямам провал с изключение на едни тиквички с картофи ама там малко аз обърках нещата  Embarassed

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт