Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!запомни ме Забравена парола Активация на акаунт

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-13 от 13 отговора
Здравейте,
поствам тук въпроса за медицински при започване на работа. Моля да ми кажете медицинското свидетелство "безплатно" ли е? т.е при личен лекар заплащаш само потребителската такса или си плащаш за тази услуга.

И друго да попитам ако знаете според "НАРЕДБА № 3 от 28.02.1987 г. за задължителните предварителни и периодични медицински прегледи на работниците" : "Чл. 2. (1) На задължителен предварителен медицински преглед подлежат:
1. лицата, които постъпват на работа за първи път;
2. лицата, които преминават на друга работа в същото или в друго предприятие, която е свързана с вредни фактори и с риск от професионални увреждания;3. лицата, прекратили трудовите си правоотношения за повече от три месеца.(2) Постъпващите на работа в производствата и професиите, посочени в Списъка на производствата и професиите, при които са задължителни предварителни и периодични профилактични медицински прегледи на работещите с вредности и срокове за провеждането им (приложение № 2), подлежат на предварителен медицински преглед от лекари-специалисти съгласно Списъка на лекарите-специалисти, участвуващи при провеждането на предварителните и периодичните прегледи на работещите с вредности и на необходимите изследвания (приложение № 3).

подчертах тези пасажи които смятам за приложими - кои лица си вадят такива медицинкски свидетелства, аз не влизам в нито една от категориите. В такъв случай задължена ли съм да извадя такова?

Предварително Ви благодаря.
Цитирай


Не си задължена. Някои работодатели се презастраховат, защото при една проверка инспекторите от ИТ имат навика да се правят на непрочели наредбата и искат медицински на всички работници.
Цитирай


Благодаря ти Месечинка виторога
Цитирай


Защо да не е задължена, нали възоснова на това медицинско се издава заключение от Службата по трудова медицина, че работника може да започне работа. И да, винаги при проверка от ИТ се изисква в досието на работника да има медицинско, поне във Враца е така.
Цитирай


maria_1980 нали работодателите имат договори със СТМ, защо тогава медицинското да не се издаде от СТМ с която работотдателя има договор, и съответно е за сметка на същият? пък и в наредбата не пише, че е задължително ваденето на такова при всяка смяна на местоработата освен ако не се изисква от естеството на полагания труд.
Питам се не е ли незаконна цялата тази работа. Звънях в две ДКЦ-та от там ми обявиха цена от 30 лв., общо практикуващите лекари иска по 15 лв. за медицинско. Къде всъщност отиват тези пари?
« Последна редакция: Вт., 19 Окт. 2010, 12:51 от *Поли »
Цитирай


Медицинско се издава само от лекар, а след това СТМ заключение, както съм написала. Във Враца най-високата цена, която съм чувала е 10лв. за медицинско. Незнам вече кое е законно и незаконно.
Цитирай


Ами в наредбата ясно пише в кои случаи се издава медицинско и в кои не. Ако нямаш прекъсване на стажа - не се изисква медицинско.
Цитирай


Ако личния лекар ти издаде медицинско, не плащаш нищо освен потребителска такса
Медицинско може да ти издаде всеки лекар, цената обаче е между 10 и 30 лв
Цитирай


аз си правих наскоро медицинско- само при личен лекар се  ходи, а таксата беше 5 лв /потребителска такса не плащах/....
Цитирай


обадих се на личния лекар, каза ми да заповядам за издаване на медицинско срещу 15 лева.
дайте съвет какво да правя, мога ли да цитирам правилник или закон от МНЗ с който да му кажа че няма право да ми таксува медицинското срещу такава сума? благодаря предварително.
Цитирай


10 лв. ми струваше медицинското.
Издаване - веднага. Wink
Цитирай


е то и моето веднага ще ми го издаде, нито ще ме прати на очен нито на друг лекар, но защо такава такса. Заради факта че няма да ходя по лекари ли? Ако ли пък тръгна по лекари няма ли направления да ми даде вместо да ходя и да плащам прегледите?
много въпроси станаха, не сменям работата за пръв път, вадила съм медицинско мнооого отдавна. Сега смених работното място и в набора от документи фигурира медицинско свидетелство.
Цитирай


Не знам на какво да се позовеш, защо не звъннеш в НЗОК? Аз последния бях приготвила пари, ЛЛ ми каза че няма нужда  Rolling Eyes
Цитирай


Издаването на медицинско при започване на работа не се заплаща от НЗОК, така че ЛЛ е в правото си да остойности тази услуга.

       "НАРЕДБА за документите, които са необходими за сключване на трудов договор
            Приета от Министерството на труда и социалните грижи
            (обн., ДВ, бр. 44 от 25 май 1993 г)
.....4. документ за медицински преглед при първоначално постъпване на работа и след преустановяване на трудовата дейност по трудово правоотношение за срок над 3 месеца;", което оставя поле на работодателите да го тълкуват "при първоначално постъпване на работа при нов работодател".
Цитирай


1-13 от 13 отговора