Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longueuil, Canada

Мнения: 3 145
какво ми стана днес , отидох в Китайския квартал и накупих една камара разни китайски храни.Сега обаче идея нямам какво да ги правя и как се готвят.Та реших да питам за най-належащото -  кълновете. Нещо побългарено ми трябва, китайско мъжът ми не може да готви - не е опитвал Very Happy
Цитирай


Мнения: 772
Запържени соеви кълнове
Продукти: 250 г соеви кълнове, 3 стръка зелен лук, 3 с. л. олио, половин ч. л. кафява захар, няколко капки сусамово олио, сол.
Зеленият лук се нарязва на ивици с дължината на соевите кълнове. Олиото се загрява в уок (или голям тиган) и соевите кълнове се запържват заедно с лука за една минута. Добавят се захарта и солта и се пържи още около минута. Поръсва се със сусамово олио и се сервира.

Пилешки бутчета в лимонов сос
Продукти: 1 с. л. фъстъчено олио, 2 скилидки счукан чесън, 500 г обезкостени и нарязани пилешки бутчета, 500 г замразени китайски зеленчуци (или същото количество смес от червени пиперки, броколи и малки царевички). За лимоновия сос: 2 с. л. лимонов сок, половин кубче пилешки бульон, 1 с. л. захар, 2 ч. л. сух херес (или бяло вино), 1 ч. л. светъл соев сос, няколко капки сос "Чили", 1 ч. л. царевично брашно, 50 мл вода.
Фъстъченото олио се загрява в уок или в голям тиган. Чесънът и пилешкото месо се запържват бързо, докато месото леко покафенее, и се изваждат от тигана. Вътре се слагат зеленчуците и се запържват за няколко минути. Пилешкото се връща в тигана, залива се с лимоновия сос и се запържва още няколко минути.
Лимоновият сос се приготвя в тиган от натрошеното кубче бульон, захарта, шерито, лимоновия сок и останалите сосове. Прибавя се размитото във вода царевично брашно и сместа се бърка на огъня, докато сосът кипне и се сгъсти.


Цитирай

все тук

Мнения: 1 599
Соевите кълнове са чудесно допълнение към всяка салата - например такава с бобено фиде и зеленчуци. Може и зеле, морков и краставица с чеснов и соев сос. А може да спретнеш едно бързо пилешко със зеленчуци и соеви кълнове.
А не могат ли да се съхранят в хладилник или фризер newsm78
Цитирай

Longueuil, Canada

Мнения: 3 145
Много място заемат и предпочитам да ги разкарам бързо. Мерси, днес сигурно с пиле ще ги направим
Цитирай


Мнения: 4 912
рецептата с пиле звучи апетитно.пък и кълновете са много полезни.
Цитирай


Мнения: 1 909
Лумпии (пролетни рулца) с бахан-бахан пълнеж.

250 гр. пилешко филе на дребни парченца (нарежи го още полузамръзнало)
100 гр моркови (нарязани на тъъъъънки лентички или настъргани)
100 гр. зеле (много на ситно(тъничко)нарязано
100 грама соеви кълнове
3 скилитки чесън
1 червена чушка (нарязана на дребни парченца)
2-3 с.л. олио
кори за лумпия/пролетни рулца (или фини кори за баница нарязани на 10х10 см- може и по-големи)

Позапържваш пилето. Добавяш морковите, чесъна и запържваш още 3 мин. Слагаш зелето и соевите кълнове и още 3 мин запържваш. Оставяш плънката да поизстине.

В центъра на кората се слага пълнежа. Сгъва се от трите страни, като плик за писмо. Получава се, като отворен плик. От основата започва да се навива внимателно и накрая останолото (4-то) ръбче се намазва с яйце или разбито с вода брашно. Ето и на картинка навиването.
Пържи се в горещо олио.

За салата аз ги бланширам за малко в подсолена вода, в която добавям и оцет. Така накиселяват. Вадя ги още хрупкащи, измивам ги в студена вода. Ядем ги с краставица.

А можеш и да импровизираш. Примерно
Месо с зеленчуци в източен стил (Wink)
Наприемр да за запържиш късчета месо, червена чушка, морков, праз (Може да се добави и малко сварен вече зелен фасул или подобни). Като са готови добавяш някакви готови подправки за източно ядене или си правиш нещо по собствен вкус (напр. смесваш малко къри, червен пипер, чесън на прах, сух магданоз, сол, бял/черен пипер). Разбъркваш, мяташ и соевите килнове, сипваш 50-100мл вода.  Задушаваш, до като се поизпари водата.
Смесваш с китайски спагети или сервираш към предварително сварен бял ориз (вари се в много вода със сол. Отцеждаш, когато е готов. И обратно оставяш под похлипак).

Може да направиш и един омлет, който да нарежеш на лентички и да украсиш порциите.

Или пък да направиш омлет с чушка, лук и соеви кълнове.

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.