Сготвено с любов , от близо и далече

  • 120 807
  • 96
  •   2
Отговори
# 60
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Галета

Продукти:

4 филии бял или пълнозърнест хляб за тост;
по желание могат да се овкусят със сол, черен пипер, сухи подправки - мента, риган, магданоз или лют червен пипeр

Приготовление:

I вариант:
Филийките се слагат на скарата във фурната да се запекат, докато станат златисти. След това се охлаждат. Коричките им се изрязват.

Парчетата се настъргват на ситното ренде. По-големите трохи, които остават, се донатрошават с пръсти или се махат от галетата, ако не може.

II вариант:
Коричките на филийте се изрязват и те се нарязват на кубчета като за крем супа. Слагат се в подходяща тава на 1 ред и се запичат във фурната, докато станат златисти.

Охлаждат се. Слагат се в найлонова торбичка, която трябва да се затвори. След това се натискат с дебела точилка, докато станат на трохи.

Може да се подправят по желание. Съхраняват се в херметически затворена кутия.

Последна редакция: пт, 16 ное 2012, 10:06 от InaDot

# 61
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Коледните звезди на Мишел

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=346860.msg9343089#msg9343089

Последна редакция: вт, 25 дек 2012, 20:46 от InaDot

# 62
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Селски хляб

Продукти:

1/2 ч.ч. топла вода;
1 ч.ч. грис от бяло брашно;
2 ч.ч. бяло брашно;
1 ч.л. сол;
1 ч.л. захар;
1 ч.л. мед;
1 с.л. зехтин;
1/3 ч.ч. топло прясно мляко;
20 гр. свежа /жива  newsm78/ или количество, колкото е отбелязано на пакетчето ú.
Суха мая в пакетче не върши работа.

Приготовление:

Ако се използва машина за хляб:
Първо се сипва топлата вода, после сухите съставки, накрая се добавя маята, ратворена в топло мляко.
Използва се програма за приготвяне на бял хляб, режим със силно запечена коричка.

Ако се приготвя ра ръка:
Сухите съставки се смесват, след това се добавя малко топла вода, зехтинът и накрая - маята, ратворена в топло мляко. Меси се 3-4 мин. Слага се в тава, покрива се с мокра кърпа и се слага да втасва във фурна, загрята до 50° С за 1 час. След това се премесва и се оставя да втасва отново във фурната за още 30 мин.
Пече се на 220 °С за 25 мин. Последните 10 мин. се пуска вентилаторът на фурната.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 13:10 от InaDot

# 63
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Арепас със сирене

Арепа има много разновидности в зависимост от географската зона, където се приготвят. Поради широката си употреба може да се каже, че това ястие се е превърнало в гастрономична тенденция и готвачите, които го приготвят го правят по различен начин и го гарнират различно.

В Колумбия арепа е част от културното наследство и е един от символите на националната им кухня. В провинцията всяко ястие е придружено от арепа. През 2006 г. арепа е била номинирана за културен символ на Колумбия в конкурс, организиран от едно седмично списание. В най-големите градове на страната се организират годишни фестивали на колумбийската арепа.

Корените на арепа се крият в предколумбова Америка на територията на днешни Колумбия, Венецуела и Панама.

Вариантът, който предлагам е от Богота, Колумбия. За по-мек вкус слагам и бяло брашно.

Продукти:

•   900 гр. брашно – на половина бяло и царевично
•   2 ½ ч.ч. топла вода;
•   3 ½ ч.ч. топло мляко;
•   2 с.л. захар;
•   2 с.л. масло;
•   Сол на вкус;
•   700-800 гр. натрошено на едро сирене.

 
Приготовление:

•   В купа поставете брашното, захарта и солта, добавете млякото наведнъж и малко по малко започнете да доливате вода, като месите тестото с другата ръка.
•   Когато тестото се замеси добре и има вече еднородна консистенция, добавете маслото и продължете да месите, докато тестото стане меко, хомогенно и без бучки.
•   Оставете да почине 4-5 мин.
•   Разделете тестото на малки топки – колкото топка за билярд.
•   Вземете една топка и я оформете между дланите си като диск с дебелина около 7-8 мм, оставете я в чиния. Вземете друга топка и я оформете като диск. Сложете парчета сирене по средата  на единия диск и сложете върху него другия, така че сиренето да остане по средата. Притиснете отстрани ръба с леко навлажнени пръсти, за да се затвори арепата и да се оформи. Процедурата се повтаря с останалото тесто.
•   Идва моментът да се изпекат – това може да стане в тиган с подходящо покритие със съвсем малко мазнина, на плоча или във фурната. Изпичат се от двете страни, докато станат златисти.
•   Поднасят се с топъл шоколад или с мед.






Последна редакция: чт, 27 дек 2012, 14:29 от InaDot

# 64
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Ябълков пай

Продукти:

2 с.л. бяла захар;
75 гр. кафява захар;
700 гр. ябълки;
130 гр. маргарин/масло;
300 гр. брашно;
10-тина пръчици карамфил;
непълна ч.л. канела;
сокът от половин лимон;
щипка сол.

Приготовление:

Брашното се пресява в купа и се добавя малко сол. Маргаринът /маслото/ се нарязва на парченца и се добавя към брашното. Тези съставки се замесват на ръка, докато станат на трохи.
Добавят се 4-5 с.л. студена вода. Замесването продължава, докато тестото стане меко, но не и лепкаво.

Тестото се увива във фолио и се оставя в хладилника за 20-30 мин. След това се изважда и се разрязва на половина.

Подходяща тава за печене на ябълковия пай е кръгла с d 23 см и височина 4 см.

Едната половина от тестото се разточва и се слага на дъното на тавичката за печене, като то предварително е намаслено леко. Ръбът на тавата също трябва да се покрие от тестото. Ако има части, които излизат над тавата, те се изрязват. Другата част от тестото също се разточва с d на тавичката – с нея ще се покрие отгоре паят.  

Ябълките се обелват, изчистват и нарязват на по 4 части. После се нарязват на тънки филийки. Слагат се в купа с вода като се добавя сока на половин лимон – това ще ги предпази от покафеняване.

Крайщата на тостото в тавата се навлажнява със студена вода, отгоре се поставят отцедените ябълки и към тях се прибавя пръчиците карамфил и кафявата захар; поръсва се с канела. Ръбът на тестото се оставя свободен. Отгоре се поставя другата половина от тестото и се натиска отстрани с пръсти, за да се запечата. Отгоре се продупчва на 6-7 мест с вилица. Отгоре тестото се навлажнява с вода. В средата на тестото се оформя дупка, откъдето да излиза парата.
Огоре може да се добяват орнаменти, изрязани от тестото за украса - например листа или кръгла ивица тесто в някаква форма  Grinning.

Поръсва се с бялата захар.

Пече се в загрята до 200°С фурна за 20 мин. След това температурата се намалява на 180°С и се пече още 15-20 мин. или докато тестото придобие златист цвят.

Паят се поднася, нарязан на триъгълни парчета, топъл, гарниран с ванилов сладолед.


Последна редакция: ср, 02 яну 2013, 16:04 от InaDot

# 65
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
HONEY JOYS

Продукти:

90 гр. масло;
1-2 с.л. мед;
½ ч.ч.захар / може и до 1 ч.ч. – въпрос на вкус/;
4 ч.ч. корн флейкс.

Трябват и 20-тина хартиени формички за магдаленки.

Приготовление:

Разтопете маслото, меда и захарта. Когато се получи хомогенна смес, изсипете корн флейкса в голяма купа и добавете разтопените продукти към него. Размесете ги добре.

Предварително наредете в широка тава 20-тина хартиени формички за магдаленки и загрейте фурната на 160°С.

Бързо напълнете формичките с помощта на лъжица. Печете за около 10 мин.

Сервират се изстинали.




Последна редакция: сб, 05 яну 2013, 23:53 от InaDot

# 66
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Домати огретен

Продукти:

2 ч.ч. зрели домати – обелени и нарязани на ситно, само месестата част.  
1 глава лук – нарязана на дребно;
2-3 скилидки чесън;
зехтин;
2 ч.ч. настъргани препечени филийки хляб;
сол и черен пипер на вкус;
½ ч.л. кафява захар;
½ връзка магданоз – ситно нарязан;
½ ч.ч. пармезан;
1 зелена чушка /може и без нея/.

Приготовление:

Запържете лука и чесъна за малко. След това ги сложете в купа, добавете доматите и магданоза. Добавете захар, сол и черен пипер и разбъркайте добре.

Сложете на дъното на тавата за печене малко зехтин, отгоре сложете един тънък пласт от доматите. Поръсете с трохи. Сложете още няколко пласта домати и трохи. Завършете с трохи и на дребно нарязаната чушка. Най-отгоре поръсете с пармезан.

Печете в предварително загрята фурна на 200°С за 40 мин.

Сервира се студено.


Последна редакция: сб, 05 яну 2013, 23:37 от InaDot

# 67
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Предлагам идея за зимна салата. Намирам я за сполучливо допълнение към зимната кухня, по-богата на протеини. Приготвям различни комбинации често и всички в къщи я хапват с удоволствие. Sunglasses

Зимна салата

Продукти:

основни-
1 малка кутия царевица;
2-3 с.л. смес от семена;
1/2 стрък праз;
сол, риган и черен пипер на вкус;
зехтин;
1/2 лимон;

такива, които комбинирам-
пресни копър или магданоз;
1/2 кутия соеви кълнове;
4-5 кисели краставички;
2 печени червени чушки или 1 прясна чушка;
1/4 малка глава зеле - зелено или червено, или малко китайско зеле;
7-8 маслини.

Приготовление:

Продуктите, за които е необходимо, се измиват и нарязват на дребно, на еднакви го големина парченца. Всички съставки се слагат в голяма купа.
Салата се овкусава първо със сол, риган и черен пипер, а после се полива обилно със зехтин и със сока от 1/2 лимон. Разбърква се добре и се оставя да престои в хладилника 10-ина минути, за да се смесят ароматите добре.


Последна редакция: вт, 08 яну 2013, 18:11 от InaDot

# 68
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Моята любима тема - сандвичите. Спомням си, че още в 5-ти клас спечелих 2-ро място в училищно състезание по приготвяне на сандвичи  Laughing

Представям 2 известни сандвича: Croque Monsieur и  Croque Madame. Croque Monsieur е печен сандвич с шунка и сирене. Започнал е да се сервира във френските кафета и барове като бърза закуска в началото на 20 век. Името му идва от глагола croquer /хрускам/ и monsieur /господин/. Croque Madame е Croque Monsieur с пържено яйце отгоре!

Croque Monsieur

Продукти:

•   8 Филийки бял хляб;
•   Меко масло;
•   4 резена шунка;
•   4 резена сирене грюер или ементал;
•   2 яйца;
•   Вода;
•   Сол и черен пипер.

Приготовление:

Филийките се намазват с масло и се оформят 4 сандвича – по 2 филийки и между дях шунка и сирене. Сандвичите се натискат с ръка.
Яйцата се разбиват, добавя се 1 с.л. вода , сол и черен пипер на вкус. Сандвичите се натопяват в тази смес, добре от всички страни.
Малко масло се разтопява в тиган и сандвичите се запържват от двете страни.
Сервират се топли.




Croque Madame

Продукти:

•   8 филийки бял или пълнозърнест хляб;
•   Масло;
•   2 с.л. брашно;
•   1 ч.ч. мляко;
•   1 дафинов лист;
•   Сол и черен пипер на вкус;
•   1/4 ч.ч. пармезан;
•   8 или 12 резена шунка;
•   12 резена сирене грюер;
•   4 яйца.  

Приготовление:

Прави се сос бешамел като в малък тиган се разтопява малко масло на средна температура, добавя се брашното и се запържва, като се бърка непракъснато за 2-3 мин., добавя се дафинов лист, а после се добавя постепенно и млякото. От време на време се разбърква, докато сосът се сгъсти. Дафиновият лист се изважда.
Приготвят се 4 сандвича – по 2 филийки и между тях се слага шунка и сирене грюер- по няколко тънки резена. Половината от пармезана се добавя към половината от соса и се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Между резените шунка и сирене и върху филийките хляб се намазва тънък пласт от соса.
Загрява се голям тиган и се разтапя малко масло. Сандвичите се запържват от двете страни.
Яйцата се запържват от двете страни, без да се бъркат, като се посоляват на вкус.
Сандвичите се сервират топли, поляти с останалата част от соса. Отгоре се слага останалия пармезан, а най-отгоре - по едно изпържено яйце.

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 10:31 от InaDot

# 69
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Хляб със сушени домати

Продукти:

600 гр. брашно;
100 гр. прясно мляко;
100 кг. кисело мляко;
1 яйце;
1/2 пакетче жива мая или както е отбелязано на пакетчето;
1 с.л. зехтин;
1 ч.л. сол;
1 ч.л. захар;
1 ч.л. суха мащерка или босилек;
1/2 ч.ч. нарязани на едро сушени домати;
2 с.л. сусам.

Приготовление:

Приготвям този хляб в машината за хляб. Използвам бяло брашно.

Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята. Слага се в купата на машината. Добавят се останалите течни съставки, а след това и сухите.

Доматите слагам в самия край на 2-рото /и последно/ месене, защото иначе се смилат от бъркалките, а ми харесват да се усещат добре.

Преди да започване печенето, хлябът се поръсва със семена сусам.

Ако се приготвя ра ръка:
Сухите съставки се смесват, след това се добавя зехтин, кисело мляко и яйце, и накрая - маята, ратворена в топло мляко. Меси се 3-4 мин. След това се добавят и нарязаните домати и се омесва, докато тестото ги поеме. Слага се в тава, покрива се с мокра кърпа и се слага да втасва във фурна, загрята до 50° С за 1 час. След това се премесва и се оставя да втасва отново във фурната за още 30 мин. Преди да се сложи да се пече, хлябът се поръсва със семена сусам
Пече се на 220 °С за около половин час. Следи се да се изпече добре отвътре.


Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 10:52 от InaDot

# 70
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
ХЛЯБ С КИСЕЛО МЛЯКО НА ЕРДИНЧ с пропорциите на lidi51

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg24440067#msg24440067

Продукти:

500 гр. брашно;
1 яйце;
240 мл айран /1/2 вода-1/2 мляко/;
1 с.л. масло;
1 ч.л. сол;
1 ч.л. захар;
1 ч.л. мащерка;
1/6 кубче прясна мая.

Приготовление:

Продуктите се поставят в машината за хляб - първо течните, после сухите. Маята се смесва със захарта и 1-2 с.л. вода, за да се разтвори. Добавя се  към другите продукти.
Пече се на програма за бял хляб.




 

Последна редакция: пн, 08 апр 2013, 23:25 от InaDot

# 71
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Скордаля

Продукти:

650 гр. картофи;
5-6 скилидки чесън;
2/3 ч.ч. зехтин;
2 с.л. бял оцет;
30-40 гр. бадеми;
2 с.л. лимонов сок;
Жълтъка на 1 прясно домашно яйце /ако нямате – не слагайте/;
Бял пипер.

Приготовление:

Картофите се обелват и се нарязват на едри кубчета. Сваряват се за около 10-15 минути – докато са готови. Отцеждат се.

Прехвърлят се в дълбока купа. Добавя се смачкания чесън. Смачкват се на пюре.
 
Отделно в купа се поставят зехтина, оцета, малко сол, лимоновия сок и жълтъка. Разбива се добре с вилица. Бавно сместа се добавя към смачканите картофи и се разбърква добре, докато се смесят. Накрая се прибавят едро натрошените бадеми.

Сместа се прехвърля във вакуумирана кутия. Пюрето се покрива с фолио, за да не изсъхне и отгоре се затваря с капака. Оставя се в хладилника за 5-6 часа.

Поднася се оформена на топки. Поръсва се със зехтин и бял пипер.

Чудесна гарнитура към малки пържени рибки – барбуни, хамсия, дребна херинга.


# 72
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
PISCA ANDINA

Pisca andina, превеждам го като супичка от Андите, е супа, популярна във Венецуела, приготвена на основата на бульон от лук и пресен кориандър. Слагат се още картофи и се застойва с яйце и мляко. Обикновено се сервира за закуска с арепас.
Аз я сервирам обаче като лека вечеря.

Продукти:

4 големи картофа;
1 л. пилешки бульон;
1 глава лук;
3 скилидки чесън;
връзка пресен кориандър;
100 гр. пушено сирене;
2 с.л. масло;
прясно мляко за застройване;
по желание по 1 яйце на порция;
сол и черен пипер на вкус.

Приготовление:

Продуктите се подготвят като картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на ситно. Чесънът се смачква. Кориандърът се нарязва на ситно. Пушеното сирене се нарязва на кубчета.

В тенджера се изсипва бульонът и се слагат картофите да врат. Отделно се задушават в масло лук и чесън. Добавят се към картофите. Добавя се сол и пипер на вкус и се оставя да ври, докато картофите са готови.

Застройва се с мляко. По желание може да се добави по едно яйце на порция и да се забулят на този етап от подготовката. Добавя се и пушено сирене. Разбърква се, докато то се разтопи леко. Внимава се да не заври.

Накрая се добавя кориандър.

Супата се поднася гореща, с препечен хляб или арепас, с яйчен крем.


  

Последна редакция: вт, 09 апр 2013, 15:21 от InaDot

# 73
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
И още една рецепта от Венецуела.

Пилешко руло на фурна

Продукти:

¾ ч.ч. майонеза;
⅓ ч.ч. бяло брашно;
½ глава лук, ситно нарязан;
1-2 чушки, ситно нарязани;  
3-4 скилидки чесън, смачкани;
1 ч.ч. заквасена сметана;
170 гр. настърган кашкавал или друго твърдо сирене;
⅓ ч.ч. бяло вино;  
200 гр. фиде, сварено леко и отцедено;
350 гр. пилешки гърди, сварено и нарязано на дребно;
250 гр. броколи , сварени леко и начупени на дребни цветчета;
1 малко бурканче консервирани гъби, нарязани на дребно;
Пармезан за поръсване.

Приготовление:

В тенджера се смесват майонезата, брашното, лукът и чесънът. Разбъркват се добре и се добавя сметаната. Слага се на слаб котлон и се продължава да се разбърква, докато сместа се сгъсти.

Добавят се кашкавалът и виното и се продължава да се разбърква, докато кашкавалът се разтопи. Добавят се фидето, пилето, броколите и чушките.

Сместа се изсипва в голяма форма/тава за печене. Пече се 40-45 мин. на 180°С.

Сервира се поръсено с пармезан.




Последна редакция: вт, 09 апр 2013, 15:13 от InaDot

# 74
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Козунак

Продукти:

40 г жива мая;
190 г прясно мляко;
40 г топло прясно мляко за разтваряне на маята;
2 яйца;
1 жълтък за намазване;
120 г масло със стайна температура, нарязано на парченца;
150 г захар;
600 г + още до 150 г за домесване бяло брашно от твърда пшеница или такова за сладкиши;
1 щипка сол;
8 г махлепи или канела;
8 г кристали мастиха;
130 г филирани бадеми за тестото и 50 г. за поръсване .

Махлепи е зародиш, изваден от костилката на дребен вид череши, които се култивират заради подправката. Зародишите се продават цели, изсушени, за това преди да се използват се смилат на прах. Подправката има силен аромат, за това се използва пестеливо. Чудесно се комбинира с мастиха, ванилия или канела.
Освен в гръцката кухня, махлепи се използва за ароматизиране на десерти и хлябове от турската, египетската, арменската и други кухни от Близкия Изток.

Мастиха представлява уникален земеделски продукт, който се добива в ограничени географски региони на остров Хиос. Събира се и се обработва смолата на дървото. Приложението й включва лекарства, козметика и съставка в храни и напитки.

Приготовление:

Маята се разтваря в леко затоплено мляко. Всички продукти се сипват в голяма купа и се замесва меко тесто. Кристалите мастиха се стриват на прах. Добавя се при необходимост още малко брашно. Оставят се 50 г. бадеми за  поръсване.
Замесването може да стане в миксер или в машината за хляб.

Тестото се оставя в дълбока чиста купа, покрито с кърпа да втаса 2-3 часа на стайна температура.
След това се разделя на 3 равни части. От  тях се омесват дълги саламчета с диаметър 5 см. Те се оплитат 2-3 пъти на плитка.

Така оформеният козунак се поставя в широка тава, която е покрита с хартия за печене и се оставя да втаса още за 1 час на стайна температура. Намазва се с жилтък и се поръсва с филирани бадеми и захар.

Пече се в загрята фурна на 170 С за 40 минути.

Последна редакция: вт, 15 апр 2014, 10:12 от InaDot

Общи условия

Активация на акаунт