Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Варна до морето

Мнения: 2 655
Все чета тук и пробвам разни рецепти. Вчера се зачудих дали някой от Вас нямат собствени /непатентовани Wink/творения в кухнята.
Предлагам да си направин една тема с хвалби.
Нека всеки да постне рецепта/и, които сам е измислил.
Тези който са станали най-добрите му творения в кухнята. Wink
Цитирай


Мнения: 1 679
Най-новото ми творение е от онзи ден.
Сварих един пакет магарони /спираловидни/ с едно кубче пилешки бульон.
В тиганче запържих праз /хубаво е да е повечко/, моркови, чушка, 2 лъжици от домашна подправка /вътре има домати, моркови, чесън, магданоз/ и месо /моето беше сготвено и смляно, от фризера/, може и кайма. Сместа изсипах върху макароните и хубаво разбърках. Изсипва се в тавичка. Отгоре чаша к. мляко с 2 яйца, подправки - червен пипер и чубрица. После бух във фурната за около 20 мин. Става божествено! Нещо като мусака  Hug. Бързо, лесно, вкусно!
Цитирай

София

Мнения: 4 812
тази тема ще провокира много спорове относно авторството на рецептите. като знам аз колко много неща готвя, които не ги пише в никоя готварска книга, ама пък не е трудно всеки да се сети за тях... изобщо не смея да претендирам за авторство.
рецептите с макарони са типичен пример за това какво можеш да сготвиш, когато хем нямаш нищо, с което да си нахраниш семейството, хем пък хладилникът бъка от разни дребни остатъци.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 927
Става ли да напиша рецепта - творение на баба ми?
Цитирай
Моята рецепта си е патентовам, защото е със сърнешко месо  smile3533  Сварявам добре месото в тенджера под налягане. Запържвам 3-4 скилидки чесън, прибавям 3-4 лъжици брашно. Като се запържи брашното доливам вода и червено вино, трябва добре да се разбърква за да не стане брашното на топки. Свареното месо слагам в йенска тенжера, заливам със соса и пека 1 час във фурната. Добре е сосът да е повече, за да може да покрие месото. Готовото месо сервирам с картофено пюре, обилно полято със сосчето от печеното. Освен пюре и ориз с гъби става за гарнитура. Естествено ястието става и със свинско, телешко и пилешко месо.
Цитирай

Варна

Мнения: 2 922
Става ли да напиша рецепта - творение на баба ми?
Защо да не става? Давай!
Цитирай

Варна до морето

Мнения: 2 655
Става ли да напиша рецепта - творение на баба ми?
Разбира се.
Какво е?
Вкусно ли е?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 927
Става ли да напиша рецепта - творение на баба ми?
Разбира се.
Какво е?
Вкусно ли е?
Аз вече съм я писала тук във форума, ама не си спомням къде.
Нещото се нарича в семейството пирог, което не е най-точното наименование за него.

Пирог по климентински (аз съм климентина) Smile
3ч.ч. брашно
1ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
сол
сода бикарбонат
около 300гр. кайма
две средни глави кормид лук
връзка пресен лук (ако няма удвоявам главите кромид)
връзка магданоз
връзка копър
кимион
черен пипер
червен пипер
чубрица
Плънка:
Слагам каймата в сух нягрят тефлонов тиган (баба ми я пържеше, аз съм против пърженето) заедно с нарязания кромид лук, като се посготвят слагам и зеления лук. Бъркам докато се сготвят съвсем и накрая добавям сухите подправки. Свалям от котлона и слагам нарязаните зелени подправки.Оставям да поизстине и забърквам тестото за завиване.
Тесто:
Изсипвам трите чаши брашно в купата за бъркане. В чашата кисело мляко слагам една равна лъжичка сода бикарбонат и разбърквам, после изсипвам при брашното. Слагам и половината чаша олио. Малко сол (може и без нея). Бърка се с бъркалките за тесто на миксера, аз го бъркам в робота. Разбърквам добре до получаване на тесто. Ако ми лепне по ръцете добавям още малко брашно.
Постилам алуминиево фолио или клинг филм (ебаси таз гадост на български се казва фолио за свежо съхранение?!) и разстилам тестото до около сантиметър дебелина (леееко го поразточвам). Изсипвам плънката, разпределям равномерно по цялото тесто. С помощта на фолиото завивам на руло и внимателно поставям в тавата. НЕ! се пече с фолиото. Ако ви се спука рулото (често ми се случва) откъсвате от някой край парченце и закърпвате дупката. Тавата не се маже с олио, тестото си пуска. Пече се до зачервяване в предварително загрята фурна на 200грд.

Като го сервирате много си отива със сос от равни количества майонеза и кисело мляко, заедно с малко чесън и много копър.
Пирога се приготвя много бързо, за 10минути и после докато се пече ръчкам из форума Laughing
Цитирай

Варна

Мнения: 2 922
Супер звучи рецептата на баба ти! Непременно ще пробвам!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.