Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-2 от 2 отговора


Мнения: 334
Еврейска кухня

Еврейската кухня в кулинарния свят е истинска Вавилонска кула, в която са събрани най-добрите вкусове на света. Когато говорим за нея трябва да не забравяме, че тя е резултат от бурната и богата история на този народ. Тя представлява комбинация от кулинарни влияния от страни, в които е била еврейската диаспора, закони произлизащи от религията, а също така еврейските празнични традиции. Номадският жвот на евреите в продължение на стотици, а понякога и хиляди години в дадена страна довело до това, че местните вкусове постепенно прониквали в кулинарните традиции на евреите и постоянно увеличавали богатството на вкусовете...

„Кашрут” – кашерни храни
Правила, получени от Тората – “Петокнижието на Мойсей”, спазвани от православните евреи. Храната се дели на позволените - kosher и забранените – trefne.

Правила и принципи на кашерната кухня:
- Позволено е консумирането на водни животни, но само такива, които притежават перки и люспи.
- Плодовете могат да бъдат единствено от дървета по-възрастни от 3 години.
- Млечните и местните храни трябва да се приемат с няколко часова почивка.
- Всички продукти трябва да бъдат произвеждани под надзора на равина, проверяващ кашерността и издаващ съответните сертификати.

Изчезващи правила
Бурната история на еврейския народ особено през ХХ век е повлияла на промените при спазването на правилата и принципите на „кашрута”. В миналото почти всички евреи са се придържали към тях, днес се оценява, че напр. в Съединените Щати това се извършва единствено от 25 до 30 процента.
 
Кулинарни традиции на евреите
В рамките на еврейската диаспора са се създали две кулинарни традиции, които са резултат на разделянето на евреи Ешкенази, живеещи от векове в Централна и Източна Европа и Сефарадски евреи, които са живеели в страните, граничещи със Средиземно море. И така, за пример, традиционна храна на Сабатите на евреите ешкенази може да се състои от печени птици или телешко, картофи и „cymesu” с моркови, докато Сефарадските евреи през това време ядат повече салати, пълнени лозови листа и кус-кус.

Примерни ястия на Ешкеназите
Риба gefilte - традиционно приготвена чрез сваляне на кожата, филиране, нарязване на парчета, накълцани, смесени с яйце, лук, сол и пипер, формирани на топчета и варени в рибена супа на слаб огън.
Супи - особено пилешки бульон. Към супата са добавяни или домашни макарони – lokshen, или кнедли – knedlach. По време на приготвяне на супата по принцип не се използва месо и мазнина. Примерни супи – борш, крупник.
Печено месо – накълцано в марината от оцет, това е любимият начин на приготвяне. Последното е приготвяно чрез добавяне към полуопеченото месо - захар, дафинов лист, пипер, стафиди, сол и капка оцет и понататъшно печене.

Kугел с макарон – запеканка по еврейски



Това е традиционно ястие от еврейската кухня. Картофен кекс, печен във фурна по няколко начина. Най-известните са: картофен кугел  и с макарони. Ястието често е сервирано с патешко месо.

Съставки
450 г заквасена сметана
5 яйца
600 г извара
75 г масло
500 г яйчени макарони
200 г захар
3 лъжички ванилова захар
¾ чаша корнфлейкс
2 плоски лъжички канела

Начин на приготвяне
•Сварете макароните, отцедете и залейте със студена вода.
•Разтопете маслото.
•Разбийте яйцата.
•Смесете сварените макарони, извара, захар, 150 г ванилова захар, сметана и извара.
•Излейте сместа в тавичка.
•Отделно смесете корнфлейкса с останалата захар и канела.
•Посипете сместа в тавичката.
•Печете около 50 минути при температура 190 C°.

Сьомга с лешници по еврейски



Съставки
700 г филе на сьомга
2 яйца
чаша галета
0,5 лъжичка сух магданоз
1 лъжичка мащерка
1 лъжичка червен пипер
0,5 лъжичка грубо смлян черен пипер
1 лъжичка босилек
¾ чаша дребно нарязани лешници
1 лимон

Начин на приготвяне
•Разбийте яйцата в дълбока чиния, заедно с лъжица вода.
•В отделна чиния смесете галетата, билките и лешниците.
•Оваляйте сьомгата в разбитото яйце, а след това в сместа от галета, подправки и лешници.
•Така приготвени ги печете във фурна предварително нагрята до 200 С за около 12 минути, докато филетата покафенеят.

Начин на сервиране:
Сервирайте с лимони разрязани на четвъртинки.

Цитирай


Мнения: 334
Blintzes - еврейски пълнени палачинки

Описание на продуктаНаименованието на ястието произлиза от старославянската дума „blin” и означава тънки палачинки сервирани с плънка от картофи или сирене, а също така сладка с плодове.  Сирените палачинки са традиционно ястие от еврейската кухня, приготвяни по време на празника Szawuot, когато се ядат млечни храни.



Съставки

Смес за палачинки:
3 яйца
чаша вода
0,5 чаша мляко
¼ чаша захар ( за палачинки със сладка плънка)
щипка сол
1,5лъжица олио
1,5 чаша брашно

Плънка с извара:
400 г извара
3 жълтъка
2 лъжици захар
½ лъжички ванилова захар
0,5 чаша намокрени стафиди

Гъбена плънка:
500 г пресни гъби (шапките), напр. манатарки
1,5 чаша нарязан лук
чаша вода
4 лъжици брашно
4 лъжици маргарин
сол, пипер

Начин на приготвяне
Тесто:

•В приготвената голяма купа излейте водата и млякотo.
•Разбийте яйцата и хубаво разбъркайте.
•Добавете захарта (при сладка плънка), сол и олио.
•Внимателно разбъркайте.
•Постепенно прибавяйте брашното, така, че докато бъркате да получите тесто без бучки и с консистенция на заквасена сметана.
•Пържете в тиган с добре загрято олио. Върху тигана поставяйте толкова смес, че да покрие с тънък слой цялата повърхност на тигана. Обърнете палачинката на другата страна когато едната страна стане златисто-кафява.
 

Плънка с извара:

•Разбъркайте с миксера всички съставки освен стафидите до получаване на гладка консистенция.
•Добавете стафидите и разбъркайте.
•Сипвайте около 4 лъжички на палачинка.

Плънка с гъби:

•Загрейте маргарина на тигана.
•Запържете малко лука.
•Нарежете гъбите на ленти и добавете към лука и задушете.
•Добавете брашното и разнесете да не се получат бучки.
•Постепенно добавяйте вода.
•Добавете сол и пипер по вкус.
•Задушете до сгъстяване.
•Слагайте по 2 лъжички от плънката върху палачинка.
Цитирай


Мнения: 334
Честита Ханука – празникът на светлините

През 165 г.н.е Юда Макавей предвожда възстание, в което той и неговите сподвижници извоюват победа над трима сирийски генерали и освбождават Ерусалим и Храма. След това знаменателно събитие евреите прочистват храма от поставените в него идоли, освещават го и на 25 Кислев (тази година 8 декември) обявяват Храма отново за церемониално чист. Оттук идва и името Ханука, което на иврит означава "посвещение".

Евреите искат да запалят традиционния свещник (менора) в Храма, но той е откраднат от хората на сирийския владетел Антиох Епифан. Те правят временен и намират само малко осветено масло, което би било достатъчно да соигури светлината за един ден. Тогава става чудото - маслото стига за цели осем дни. Това е и причината за съществуването на този празник и за запалването на светлините на Ханука. За евреите истинския символ на Ханука е победата на шепа хора над най-силната тогавашна армия, завладяла целия древен Изток.

Менората, която се пали на празника, става емблематичен знак, носещ уникалността на юдаизма и на еврейския народ. Заедно с 'Маген Давид' (шестоъгълната звезда на цар Давид), тя се превръща в основен символ не само на държавата Израел, ни и на евреите като цяло. Запалването й е най-важният обичай на празника. Всяка вечер в продължение на осем дни се пали по една свещ, за да напомня за чудото, случило се на празника. Менората има осем гнезда за свещи подредени в редица и едно гнездо, наречено 'Шамаш'. Свещта поставена в него се използва за разпалване на останалите осем. Свещите се палят извън къщата, а свещникът се поставя в дома вляво от входната врата. В днешни дни менората се запалва и се поставя в близост до прозореца, гледащ улицата. Този ритуал се изпълнява на залез слънце и се оставя да гори най-малко 30 минути след полунощ. Обикновено всички членове на семейството присъстват на събитието. След запалването се произнася молитва.

Всяко ястие от празничната трапеза е символ на нещо. Традиционните ястия за празника се готвят в растителна мазнина, която да напомня за ритуалното масло в храма. Най-разпространени са картофените палачинки латкес и суфганиот (понички с пълнеж). Приготвят се и ястия със сирене; Поднасят се също и лукумади, които представляват пържени понички, които се наръсват с мед или захар, и са подобни на сладкишите, които Макавеите обичали и преди битка хапвали, за да имат сили.

* Източник: http://bgkulinar.net

Суфганиот 

Продукти:
15 гр. мая за хляб 2 с. л.  топла вода 2 с.л. пудра захар 2 чаши брашно 0.5 ч.л. сол 2 с.л. маргарин или масло   1  разбито яйце 1/3  чаена чаша топло мляко Олио за пържене Конфитюр Пудра захар за поръсване 

 Смесете маята с  двете супени лъжици топла вода и пудрата захар и я оставете да шупне. Смесете брашното със солта и маслото. Направете кратерче в сместа и изсипете вътре разтворената мая, яйцето и млякото. Месете тестото докато стане меко и гладко. Разделете го на 12 части, всяка от които размесете още малко и направете на топка. Подредете тестените топки в намазнена и набрашнена тава и поставете тавата в чиста полиетиленова торбичка. Преместете тавата с тестото на топло място и я оставете за около час – докато тестото увеличи обема си двойно. Поничките се пържат в дълбок съд с мазнина, като се обръщат, докато не станат златисти от двете страни. След като се изпържат ги оставете на попивателна хартия, за да се отцеди излишната мазнина. С помощта на лъжица направете дупка във всяка поничка и сложете в нея конфитюр. Поръсете поничките с пудра захар.   

Роскитас

Продукти :
1 чаша олио 3 ч.л. ванилов екстракт 2 чаши захар 7 ч.л. бакпулвер 6 яйца 5-6 чаши брашно

Размесете мокрите и сухите съставки. Замесете тесто в купа или на набрашнена маса. Покрийте тестото и го оставете да втаса за 30 минути. То не трябва да залепва за ръцете когато го вземете и не трябва да  е бляскаво, а матово. Добавете още брашно, ако мислите, че е необходимо. Предварително загрейте фурната на 200 C. Вземете големи парчета от тестото и ги разстелете на ролца. След това съединете двата края на готовото ролце и направете пръстен. Намажете готовите пръстенчета с жълтък. Сложете ги в намазана с олио тавичка и печете 7 до 10 минути. Не позволявайте да станат кафяви, а ги извадете когато станат златисти.




Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-2 от 2 отговора