Коледни пости

  • 48 411
  • 525
  •   1
Отговори
# 105
  • сред люляците
  • Мнения: 767
И аз се нареждам за пърленките - от три месеца елиминирах маята за хляб и ям само типов соден хляб, но той се прави с к.мляко и за сега не е подходящ. В момента се мъча да си приготвя собствен кисел квас, но нещо не ми се получава. Та, събирам идеи за постни и без мая хлябове и тестени изделия.


Ето по тази рецепта питката става много вкусна, поне за мен Simple Smile Но дозата е малка.

•2 и 1/2 ч.ч. брашно
•1 ч.л. сол
•1 ч.л. сода за хляб
•1 с.л. оцет
•3 с.л. олио

Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замества меко тесто. Овалва се в брашно и почива 10 минути.  В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне.  Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

И аз си постя сама, но мъжът ми тази вечер яде с мен лучник Simple Smile)
А за килограмите - не съм мръднала нито грам...

# 106
  • Мнения: 310
Как приготвяте елда? След един неуспешен опит преди години се чудя дали да не опитам.

Аз вчера и днеска си правишх елда.Слагаш я във подсолена вода и я вариш десетина минути.После я запържваш с малко маргарин и става чудна  Grinning Само че ти предпоръчвам да купиш от тази кафявата http://biozona.eu/images/sierra/IMG_2103.jpg Има една по-светла, преди седмица си правих от нея и беше много безвкусна, въпреки че беше с двойна цена.

# 107
  • София
  • Мнения: 7 869
За всякакви видове закваски моля намерете тука в готварския има специална тема с много рецепти и техологии (даже и от ябълки и ако не се лъжа и от грозде).

За пърленките - ми значи нищо специално няма, самото тесто го разплесквате хубаво на тънко около 3-4 мм и после в тигана (намазвам с олио от двете страни самата пърленка, а не тигана, на с много малко олио). Печете го от едната страта. В зависимост от това какво е тестото то понякога се надува и става на мехури. Като изсъхне от горе я обръщате да се изпече и от другата страна.

Може и във фурна разбира се първо отдолу после отгоре ама на мен не ми се играе.

Има вариант да я надупчите предварително с вилица и тогава да я печете.

# 108
  • Мнения: 1 840
Здравейте!
Вчера пробвах рецептата на Лабрекс на сладкиша "Да си глътнеш езика", но за да е постен, замених маслото с олио - става невероятно вкусно.

# 109
  • Мнения: 310
Маги ДС  би ли споделила рецептата?

# 110
  • Мнения: 87
Здравейте.Днес не съм правила нищо особенно-печени картофи и тиквички и картофина супа(за мен без застройка  Peace)
Маги ДС и аз бих се зарадвала на рецептата  Hug

# 111
  • Universe
  • Мнения: 1 556
Мойто песто е домашно - като на Бразилка / но без чесън/. Подобен средиземноморски вкус се получава, ако сложите в тестото риган, така че рецептата си е перфектна за този случай Peace Вече я редактирах на хляб с риган, чери домати и маслини.


Пърленките стават и на грил тиган
- от тестото се правят топки  , които след това с намаслени ръце се изтъняват на тънки питки . Изглеждат така /давам линка за визия - не е постно Wink - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,613.msg5051.html/


Маслинова паста

Продукти:
150 гр.черни маслини без костилки
2 скилидки чесън /може да си ги спестите - ще миришете, ако закусите с нея Joy/
лимонова кора
розмарин
риган
салвия
суха червена люта чушка / това не съм слагала/
4 с.л.зехтин

Приготвяне:
В блендер се поставят всички съставки за маслиновата паста.Продуктите се смилат до получаването на пюре.


Днес правих постна писюр сарма с пипер.
newsm78 newsm78 newsm78 Това какво ще рече?


 Hug Маги ДС, това ли са - БУТЕРКИ "ДА СИ ГЛЪТНЕШ ЕЗИКА" - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg16737736#msg16737736 Не забравяяйте да замените маслото с олио Simple Smile


Спокойни сънища от мен Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

П.П. Ако правите някоя конкретна рецепта, моля пускайте линкове, за да няма повтарящи се молби за нея Hug

Последна редакция: пт, 19 ное 2010, 00:17 от lenny_pld

# 112
  • Мнения: 310


 Hug Маги ДС, това ли са - БУТЕРКИ "ДА СИ ГЛЪТНЕШ ЕЗИКА" - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg16737736#msg16737736 Не забравяяйте да замените маслото с олио Simple Smile



Аз не мисля, че тази рецепта е постна дори и да се замени маслото с маргарин, нали в бутер тестото също има масло.

# 113
  • Мнения: 215
Здравейте  Hug От началото на седмицата постя с вас и ви чета всеки ден, но до сега не съм писала, а само черпя идейки. Днес като прочетох рецептата за бутерките не се сдържах. На 100% ще ги опитаме.
В къщи само аз постя, така че до сега карах основно на салати и плодове. Ще сготвим и някоя друга постна манджичка скоро, ми то не може постоянно месо и за останалите  Naughty Нямам търпение да дойде другата седмица, че да можем да включим и рибка. Продължавам да ви чета и да се включвам от време на време.
П.С. В бутер тестото няма нищо животинско, всичко е растителни мазнини  Peace

# 114
  • Мнения: 2 818
Леле, да залееш бутер тесто с масло  Crazy Инак вкусно изглежда де Simple Smile
Аз засега съм на обикновени постни манджи + хляб с лютеница и маслинен пастет. Тези дни съм замислила да правя сладкиш с ябълки и грис, ще постна после снимки и рецепта, макар че сигурно я има някъде из форума.

# 115
  • Мнения: 1 267
Два важни линка, може на първа страница да се сложат по преценка

http://www.self-help.bg/wellness/detox/263-s-koi-hrani-da-protiv … steoporozata.html

http://www.figurata.com/2010/04/11.html

# 116
  • Мнения: 293
Добро утро постещи момичета и момчета   bouquet

Снощи направих  бисквитена торта и искам да я споделя с вас. Само едно уточнение, аз ползвах бисквити Закуска/ има в тях сладка сурватка на прах/, но изцяло постните бисквити са Ревю. Нишистето разтворих с вода по указанието на опаковката. Много се чудих какво ще се получи, но с малко фантазия стана разкошно и вкусно.

В тавичка наредих бисквити. Залях ги с бананово нишесте, върху него наредих банани, стафиди , орехи. Следващия ред залях с какаово нишесте и отново наредих банани, стафиди, орехи. Така няколко различни реда до изчерпването на продуктите. Отгоре поръсих с цветни захарни пръчици и остатъците от орехи и стафиди. Бисквитите не съм топвала отделно във вода за да станат по-меки. Някъде обаче бях чела, че стават много вкусни потопени в кафе. Не съм ползвала захар , а подсладител за разтваряне на нишистето.

Ето малко снимки:
http://amsi.snimka.bg/daily/kulinarni.550231.21487932.big
http://amsi.snimka.bg/daily/kulinarni.550231.21487562.big
http://amsi.snimka.bg/daily/kulinarni.550231.21487590.big

Последна редакция: пт, 19 ное 2010, 11:17 от amsimom

# 117
  • Мнения: 1 840


 Hug Маги ДС, това ли са - БУТЕРКИ "ДА СИ ГЛЪТНЕШ ЕЗИКА" - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg16737736#msg16737736 Не забравяяйте да замените маслото с олио Simple Smile



Аз не мисля, че тази рецепта е постна дори и да се замени маслото с маргарин, нали в бутер тестото също има масло.

Точно това е рецептата. Станаха страшно вкусни. Използвах бутер тесто на "Белла" и на опаковката пише, че е с маргарин.

# 118
  • Мнения: 572
Привет на момчета и момичета Simple Smile
Аз продължавам с постенето.. но при мен го няма резултата с отслабването - на същите кг съм си Simple Smile
Вчера хапвах леща.. днес мисля да е гъбена супичка Simple Smile

# 119
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Само че ти предпоръчвам да купиш от тази кафявата http://biozona.eu/images/sierra/IMG_2103.jpg Има една по-светла, преди седмица си правих от нея и беше много безвкусна, въпреки че беше с двойна цена.

кафявата елда е запечена, зеленикавата е сурова.
много хора не харесват натрапчивия вкус на елдата и предпочитат зеленикавата, защото има по-слаб аромат.
аз я сварявам и добавям настърган морков, задушени гъби и наситнена чушка - може всичките зеленчуци да се задушат заедно.

като минан постите смятам и сладкиш с брашно от елда да правя, че е с доста масло и доста яйца.


Общи условия

Активация на акаунт