Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!

запомни ме Забравена парола Активация на акаунт

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

BG-Mamma :: За бебето и детето >> Хранене с млека за кърмачета, захранване (Модератори: Vivi, Michael@) >> Тема: какви храни за нисък хемоглобин ?
Страници: [1] 2  Всички Надолу Изпрати темата Изпечатай увеличи намали
Автор Тема: какви храни за нисък хемоглобин ?  (Прочетена 2990 пъти)
lisanata
Ентусиаст
*

Публикации: 76

Местожителство:
шумен

« Пет., 19 Ноем. 2010, 20:26 »

здравейте, преди седмица пуснахме профилактичните изследвания и нашият хемоглобин е 102, педи каза че не бил крайно нисък ( спомена май че границата била 105 Confused), ама ни изписа малтофер да сме я "подкрепели", поразтърсих се и прочетох че той не бил ххич полезен, и се чудя дали въобще да го давам, сякаш ми се ще да пробвам да увеличим с храни ....? кажете ми храни богати на желязо освен месо, елда и просо? какво ще кажете за жълтъкът - богат ли е и той на желязо? и 102 нисък хемоглобин ли е в действителност Confused

♥Пандичка♥
Потребител
**

Публикации: 1 365

Местожителство:
София

« #1 Пет., 19 Ноем. 2010, 21:00 »

Мисля, че е както ти е казала док - нисък, но не фатално. Лошото е, че не сте достатъчо големи за даване на разнообразни храни с повече желязо. Захранила ли си? Кога? Какво сте яли вече? Но каквото и да сте яли, за повечето от храните, които ще ти изброя трябва доста да почакаш... Жълтък не бих дала поне до 8 навършени месеца, иначе да, богат е нажелязо. Също така зеленищата - спанак, лапад, киселец, коприва; червено цвекло, ряпа, зеле, кайсии; морските дарове; ядки, киноа, леща (елдата и просото си ги писала); дробчета. Също така не знам дали знаеш, но желязото се усвоява пълноценно при наличието на повече витамин Ц в организма. Как ще го доставиш на тази възраст не знам.

Sweet Love
Ентусиаст
*

Публикации: 190

« #2 Пет., 19 Ноем. 2010, 21:29 »

Наистина тези стойности на хемоглобина не са застрашаващи, но според мен недей на своя глава да решаваш да не даваш малтофер. Прекаленият спад на хемоглобина може да бъде спешно състояние и да изисква мерки като кръвопеливане и вливане на разтвори в организма. Казвам го от собствен опит.
Много ме дразни тази "компетентност' на днешните майки, на своя глава да не дават или да дават определени медикаменти и да поставят под риск здравето на децата си.
Дори и да решиш да не даваш малтофер, пак се консултирай с лекаря.  Peace
lisanata
Ентусиаст
*

Местожителство:
шумен

« #3 Пет., 19 Ноем. 2010, 22:13 »

ами захранила съм - ядем тиква, морков, картоф и тиквичка, от  плодовете круша и ябълка и оризова каша, искам да отбележа че седмица преди да направим излседванията бяхме на антибиотик, понеже беше болничка, и самата педи каза че вероятно и от болестта и е паднал малко хемоглобина, и това е още една причина да не съм убедена че трябва да давам малфотер, има ли други мами със подобен хемоглобин, и как са постъпили те Confused

Deizi-Kreizi
Ентусиаст
*

Публикации: 323

АЗ-сега и завинаги

Местожителство:
Канада

« #4 Пет., 19 Ноем. 2010, 22:46 »

Ако не кърмиш,може да купиш АМ обогатено със желязо или ако кърмиш,яж храни  богати на желязо Peace

Nefertity
мама на ангелче и на малък мъж
Редовен потребител

Публикации: 3 622

живея в прегръдката на най-добрия мъж на света

Местожителство:
Бургас

« #5 Съб., 20 Ноем. 2010, 08:19 »

lisanata при деца до 3 годишна възраст нормите за хемоглобин са от 100-130. Хемоглобина на дъщеря ти е все още в нормите.
Както са ти казали, ако кърмиш яж храни богати на желязо, ако даваш АМ давай такова което има повече желязо.
Детето е все още малко за повечето храни богати на желязо.Сега можеш да даваш елда и киноа. Най-добре е да отложиш въвеждането на жълтъка поне до навършване на 9 месеца.
В магазините за био храни има много хубава каша - киноа с ванилия и киноа с плодове. Аз давах и от двете.

« Последна редакция: Съб., 20 Ноем. 2010, 08:42 от Nefertity »

papilonata
Новак

Публикации: 1

« #6 Съб., 20 Ноем. 2010, 09:30 »

lisanata  като боледувахме - имахме хрипове на дробчетата - също имахме много нисък хемоглобин - 98 ! Казаха,че по принцип от самото заболяване и от АБто  може да падне хемоглобина! И за да са сигурни от какво точно е нисък  след дни като поотмина време след оздравяването и АБто повторихме изследванията и тогава вече хемоглобина си беше ОК!
незнам колоко време след боледуванито ви и АБ сте правили изследвания,но може би ще е добре да ги повторите ! Smile

Smile Nefertity благодаря за инфото за киноата  Peace
lorii
Ентусиаст
*

Публикации: 50

« #7 Съб., 20 Ноем. 2010, 19:28 »

lisanata при деца до 3 годишна възраст нормите за хемоглобин са от 100-130. Хемоглобина на дъщеря ти е все още в нормите.
Както са ти казали, ако кърмиш яж храни богати на желязо, ако даваш АМ давай такова което има повече желязо.
Детето е все още малко за повечето храни богати на желязо.Сега можеш да даваш елда и киноа. Най-добре е да отложиш въвеждането на жълтъка поне до навършване на 9 месеца.
В магазините за био храни има много хубава каша - киноа с ванилия и киноа с плодове. Аз давах и от двете.

Може ли да ми кажеш конкретно някой магазин , от който бих могла да купя тази каша?
lisanata
Ентусиаст
*

Местожителство:
шумен

« #8 Съб., 20 Ноем. 2010, 20:23 »

ами и ние имахме хрипчета и пиехме АБ, и седмица след като го бяхме спрели направихме кръвните, ами ще пробвам с храни, след седмица две ще въведа месото, а към 7 месеца и елдата, жълтъкът ще го оставя за понататък

Nefertity
мама на ангелче и на малък мъж
Редовен потребител

Публикации: 3 622

живея в прегръдката на най-добрия мъж на света

Местожителство:
Бургас

« #9 Съб., 20 Ноем. 2010, 20:38 »

lorii аз съм поръчвала от тук:
http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&a … d=37&Itemid=8
ако си от София има списък с магазини където се предлагат продуктите на Био Свят.

Freya_na
Ентусиаст
*

Публикации: 67

Местожителство:
София

« #10 Нед., 21 Ноем. 2010, 10:24 »

Елда има и на Хип, но моя малчо хич не я одобрява. Направо се потриса от вкуса Sick и затова я слагам като допълнение към млечната каша.

Иначе и нашия хемоглобин е нисък - 96 (при повторно изследване след седмица - 93). Но изследвахме и желязото, за да се види дали точно там е проблема. Лекарите казват, че действително желязото е ниско и за да се вдигне хемоглобина трябва детенце да пие Малтофер. Сега малкия е на 6м. и половина и яде месни пюрета, жълтък, зеленчукови, плодови пюрета. Гледам да са разнообразни - да има и спанак, моркови, броколи. Малкият е жизнен и пълен с енергия.

Честно казано се бях доста уплашила  Shocked- детето спеше доста, лесно се уморяваше, изгуби руменината си. Апетитът му беше доста вариращ. След като давам желязото, виждам очевидна разлика. Лично мое мнение - дайте да не се правим на лекари и разбиращи от всичко. Лекарите не случайно учат по сумати години по специалността си. Моята лекарка го обясни простичко - щом нещата са опрели до капките (а те резултатите си го показват недвусмислено), храната не може да достави нужното желязо за растящия организъм, тъй като все още е много ограничена, не се усвоява изцяло, а и млечната диета на кърмачето препятства още веднъж синтеза на желязо.

Блонди
хохи
Ветеран

Публикации: 26 628

Местожителство:
Белгия/София

« #11 Нед., 21 Ноем. 2010, 16:26 »

Не знам защо в България се вторачват толкова в този хемоглобин  newsm78 В другите страни никой не го следи, не се взима кръв, не правят изследвания без реална нужда и без болест. Синът ми откакто е роден не са му взимали кръв ей така за идеята никога  Smile Няма нисък хемоглобин при здрави бебета, никой не следи за такова нещо.Ако се случва, то това са редки и изключителни здравословни патологии.
В никакъв случай не бих дала жълтък на 6 месечно бебе   Naughty

Sweet Love
Ентусиаст
*

« #12 Нед., 21 Ноем. 2010, 17:14 »

Елда има и на Хип, но моя малчо хич не я одобрява. Направо се потриса от вкуса Sick и затова я слагам като допълнение към млечната каша.

Иначе и нашия хемоглобин е нисък - 96 (при повторно изследване след седмица - 93). Но изследвахме и желязото, за да се види дали точно там е проблема. Лекарите казват, че действително желязото е ниско и за да се вдигне хемоглобина трябва детенце да пие Малтофер. Сега малкия е на 6м. и половина и яде месни пюрета, жълтък, зеленчукови, плодови пюрета. Гледам да са разнообразни - да има и спанак, моркови, броколи. Малкият е жизнен и пълен с енергия.

Честно казано се бях доста уплашила  Shocked- детето спеше доста, лесно се уморяваше, изгуби руменината си. Апетитът му беше доста вариращ. След като давам желязото, виждам очевидна разлика. Лично мое мнение - дайте да не се правим на лекари и разбиращи от всичко. Лекарите не случайно учат по сумати години по специалността си. Моята лекарка го обясни простичко - щом нещата са опрели до капките (а те резултатите си го показват недвусмислено), храната не може да достави нужното желязо за растящия организъм, тъй като все още е много ограничена, не се усвоява изцяло, а и млечната диета на кърмачето препятства още веднъж синтеза на желязо.

Браво! Много добре казано. Нека не се правим на лекари!
lisanata
Ентусиаст
*

Местожителство:
шумен

« #13 Нед., 21 Ноем. 2010, 19:40 »

ами аз несмятам да се правя на лекар, защото една пъпка да и излезе и се вкарвам в такива филми и почвам да си мислсля какви ли не неща, и винаги когато се е налагало съм и давала лекарства, но в случая просто не съм убедена дали наистина има нужда, или просто педи го изписа тоя малтофер за да си върже гащите, а при положение че не е сиг дали това е реалния и хемоглобин  и прочетох че този препарат не е особенно полезен за стомаха и зъбите, и ако в действителност не е наложащо да се пие защо трябва да тровя детето? явно трябва след седмица две да пусна нонови изследвания за да бъда сигурна,и лошото е че нз на кое действително се казва нисък хемоглобин....

Sweet Love
Ентусиаст
*

« #14 Нед., 21 Ноем. 2010, 20:00 »

Мила lisana,
Все пак щом док така е преценил мисля, че той има повече знания от теб за това има или няма нужда. И бъди сигурна, че и той знае за влиянието на малтофер върху лигавицата на стомаха и върху зъбите. Не се безпокой толкова, пък и му пусни още една ПКК на детенцето.
Успех!

Страници: [1] 2  Всички Нагоре Изпрати темата Изпечатай увеличи намали 
BG-Mamma :: За бебето и детето >> Хранене с млека за кърмачета, захранване (Модератори: Vivi, Michael@) >> Тема: какви храни за нисък хемоглобин ?

Отиди на: