Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 2 141
Много ми се приядоха като тези от топлата витрина на Била, но искам да си ги приготвя вкъщи.
Дайте идея как и с какви зеленчуци. И панировката не знам как да направя  Embarassed
Ще съм ви много благодарна!
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Аз правих само веднъж , но мъжа ми не остана очарован /изобщо не си пада по веге - храните!/ и не съм повторила .
Сварих ориз , малко грах , моркови на ситно , също при по - горе изброените и сложих малко настърган кашкавал + 1 белтък и подправки на вкус . Омесвам добре , оформям шницелите , овалвам в брашно , потапям в разбито яйце и в галета след това и пържа в маслена баня - лично аз във фритюрника .
Цитирай

София

Мнения: 3 250
може би ако се сложат картофи, вместо ориз ще станат по-вкусни. Както картофените  кюфтета?
Цитирай


Мнения: 1 238
Зеленчукови кюфтета
Продукти:

3 големички жълти картофа
2 моркова
2 чушки - предварително опечени, обелени и нарязани ситно
магданоз, черен пипер
1 чаена чашка брашно
3 яйца
Картофите и морковите се нарязват ситно на кубчета и се пържат в олио, докато омекнат. Запържва се брашното и се снема, докато поизстине. Прибавя се 1 яйце цяло, черният пипер, меродията, чушките и се омесва добре. Взима се в ръка топка от тази смес, овалва се в брашно, топи се в 2 добре разбити яйца и се пържи на умерен огън.

Картофени кюфтета

1 кг картофи
1/4 ч.ч. (50 мл) прясно мляко
5 бр. яйца
магданоз
брашно
олио
сол

Картофите се сваряват обелени в подсолена вода. Пресоват се и към тях се прибавят млякото, яйцата, нарязаният на дребно магданоз и се посоляват на вкус. Оформят се кюфтенца, които се овалват в брашно и се пържат в олиото.


Кюфтета от тиквички
1 кг. тиквички - измити и почистени се настъргват на ситно. Към тях се прибавят 1 ч.ч. предварително накиснати овесени ядки или пълнозърнесто брашно. Прибавят се 2-3 накълцани лука и подправки за кюфтета: 1 връзка нарязан на ситно магданоз, малко черен пипер, 1 ч.л. червен пипер (по желание 1 пъдпъдъче яйце). Замесват се, оформят се кюфтета. Пекат се в средно силна фурна. Сервират се върху салатни листа, поръсени с 3-4 скилидки чесън с 2-3 с.л. зехтин и 1 връзка нарязан на ситно копър


Кюфтета от коприва

коприва - 1 кг.
яйце - 1 бр.
черен пипер - на вкус
магданоз (накълцан) - няколко стръка
ориз (сварен) - 1 к.ч.
брашно - 2 с.л.

--------------------------------------------------------------------------------

Копривата се попарва, прецежда се през гевгир и се поставя в дълбок съд. Добавят се яйцето, черния пипер, магданоза, ориза и брашното след което всичко се омесва добре. От получената смес се оформят кюфтетата, овалват се в галета или брашно и се пържат в тефлонов тиган с малко мазнина като се обръщат по-често за да се задушат отвътре.


Кюфтета от патладжани и тиквички
 
Порции: 6
Приготвяне: 15мин.
Готвене: 30-40 мин.
Калории: 
Продукти:
2 малки патладжана ( или един голям)
2 тиквички
1 глава лук
100гр. сирене
малко брашно
2 яйца
сол на вкус
ч.пипер
Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват и сваряват. Отцеждат се и се накълцват на ситно. Тиквичките се настъргват на ситно, омесват се с патладжаните, лука, нарязан на ситно, сиренето, натрошено на дребно, 1 с.л.лъжица брашно, яйцата , пипер и сол на вкус. По желание може да се прибави кайма. Сместа се омесва добре и с мокри ръце се оформят топчета, колкото орех. Овалват се в брашно и се пържат в дълбок съд с много олио. 

Царевични кюфтета
ПРОДУКТИ
150 гр. Царевица от консерва (хубаво е да е от консерва, защото е по - мека),
1/2 стрък праз (или 1 глава лук),
4-5 скилидки чесън,
1 яйце,
поне 5-6 супени лъжици брашно,
малко бакпулвер,
1 лъжичка къри,
малко кориандър (ако няма се слага повече къри, защото в него се съдържа кориандър),
евентуално други подправки (примерно чубрица),
олио за пържене

ПРИГОТВЯНЕ
Царевицата се раздробява леко с пасатор (всъщност може да се сложи и на цели зърна – така май стават по-хубави кюфтетата).
Празът (или лукът) се реже на ситно. Прибавя се към царевицата. Слагат се и подправките – къри, кориандър, малко сол. Добавят се яйцето, бакпулвера, брашното, за да стане достатъчно плътна смес.
Сместта се оставя за около 10-15 минути да постои и тогава се пържи.
Ръцете се намокрят с малко вода за да не лепнат. С ръце се оформят малки плоски кюфтета и се пържат в загрята мазнина. Оформянето може да стане и със супена лъжица, топена в чаша вода.
Олиото не трябва да е много. Добре са изпържени, когато като ги обръщаме и вадим не се чупят.
Може да се направи и някакъв сос.

Кюфтета от извара
Време за приготвяне: 30 минути

Продукти за 1 порция


200 гр. обезмаслена извара

30 гр. брашно

1 яйце

20 гр. краве, кокосово масло или зехтин

Приготовление
Част от маслото се разбива с жълтъка. Прибавя се последователно разбитата извара, част от брашното, солта и накрая при леко разбъркване - разбитите на "сняг" белтъци.
От сместа се оформят кюфтета (5 - 6 в порция), които се овалват в останалото брашно, поставят се в намазана с масло тава и се пекат до златисто в предварително загрята (до 150 - 180 градуса) фурна.

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.