«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

јлтернативна медицина
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 760 отговора

“ам н€къде

ћнени€: 1 108
«дравейте, мили мами!
—лед като обменихме опит за лекарствата, който даваме при простуди, предлагам да си обменим и малко бабини рецепти, които макар и да са от едно време действат безотказно. Ќали нас са ни лекували така?
«а водниста хрема аз прав€ капки от лук - настъргвам 1 глава лук и € прецеждам през памук и цедка, след това добав€м същото количество преварена вода и кап€ по 1-2 капки в носа. јко хвана навреме хремата, действа много бързо.
≈ хайде, вие сте ...

 апките имат трайност около 6 часа. —лагат се на 2-3 часа и не са подход€щи за деца под 1 година.
« ѕоследна редакци€: чт, 20 апр 2006, 09:57 от Ѕу »
÷итирай

Ћанкър, планините ќвнерог

ћнени€: 5 092
јз имам такава рецепта за кашлица:

–авни части мед/може и боров/,сода и раки€/аз слагам шведска горчивка/. Ќа себе си не съм го прилагала, но на малката й действа.

ƒруга рецепта за кашлица:

Ќа бурканче от бебешко пюре мед, се слага по 1 каф. лъжичка синапено брашно, ленено брашно и исиод/джинджифил/. “ова е за деца, а за възрастни се слага двойно количество от всичко без меда.
÷итирай


ћнени€: 1 366
«дравейте, мили мами!
—лед като обменихме опит за лекарствата, който даваме при простуди, предлагам да си обменим и малко бабини рецепти, които макар и да са от едно време действат безотказно. Ќали нас са ни лекували така?
«а водниста хрема аз прав€ капки от лук - настъргвам 1 глава лук и € прецеждам през памук и цетка, след това добав€м същото количество преварена вода и кап€ по 1-2 капки в носа. јко хвана навреме хремата, действа много бързо.
≈ хайде, вие сте ...


 олко време трае така приготвената смес? »ли се прави всеки път?
÷итирай

Ћанкър, планините ќвнерог

ћнени€: 5 092
 огато б€х настинала през бременността, приложих почти същата рецепта с лука за нос. —амо дето не го разтворих с малко вода и за малко да направ€ н€колко обиколки на блока. »наче наистина има вълшебно действие.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 972
«а хрема много помага сок от алое.
ѕри зачервено гърло също се дават н€колко капки алое - но е много горчиво.
÷итирай

—тара «агора

ћнени€: 479
ѕри възпалено ухо - запържват се 2-3 скелидки чесън в една суп. лъжица олио, прецежда се. охлажда се, но да е топло и се слага на капки в ухото. ”споко€ва болката, не лекува и тр€бва да се внимава - ако е спукано тъпанчето не се слагат никакви капки!
÷итирай


ћнени€: 12 695
јз като дете съм лекувана основно с бабини методи. Ќикога н€ма да ги приложа на детето си† Very Happy
÷итирай

—офи€

ћнени€: 4 317
јз в повечето случаи се придържам към класическата медицина, но имам н€колко изпитани "бабини рецепти", които действат много ефикасно.

1. ѕри висока температура - компрес на челото от настърган суров картоф, увит в мокра тънка кърпа или тензух

2. ѕри коремни болки и повръщане - по рецепта на ƒимков
ѕрави се плоска питка от брашно и вода, запича се така, че вътрешността да остане леко сурова. ѕитката се разр€зва на две, така че да станат два диска. Ќа вътрешната част се постав€ малко джоджен и 1 ч.л. оцет и питката (със суровата част) се налага на коремчето докато е още топла.
ƒействието е много бързо, но тр€бва изключително много да се внимава кога се прилага - опасността идва от това, че при възпалителни забол€вани€ (например остър апендикс) налагането на топло е противопоказно.
ѕитката обаче е много ефикасна при деца с чести стомашни проблеми или √≈– (аз самата съм била с √≈– и питката ми беше спасението от повръщането като б€х малка).

3. ѕри суха, мъчителна кашлица - пара.
»ли овлажнител, или ако н€мате такъв - котлонче с тенджера с вода и 1 лъжичка сода бикарбонат и 1 лъжичка сол. ѕуска се да заври, после се намал€ва котлона и се поддържа ц€ла нощ слаба пара.
јко се използва котлон, тр€бва изключително много да се внимава детето да н€ма достъп до него - да не се изгори на котлона или да се залее с вр€лата вода.
ѕарата вли€е изключително добре при астматичен пристъп и затруднено дишане.

4. ѕри слаба и средна кашлица - по рецепта на ƒимков

ќтвара от борови връхчета, бъзов цв€т и подбел (листа) - от вс€ко по 50 гр. се смесват, от тази смет 2 супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица чист пчелен мед се запарват с 500 гр. вр€ща вода и захлупено ври 10 мин.  ато изстине се прецежда. —утрин, обед и вечер 5-10 мин. преди €дене и 2 часа след €дене се изпива по половин-една кафена чашка.

5. ѕри силна и мъчителна кашлица - пак по ƒимков

—ироп от кромид лук - в 500 гр. вода се разтоп€ва 1 кг. захар, в друг съд се слага 250 гр. кромид лук, нар€зан на колелца и се остав€ да ври до омекване. —ле това се прецежда през тънка кърпа чрез леко изтискване. ¬ получени€ сок изливаме сиропа и отново ври 5 мин.  ато изтине се взема по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден след €дене.

6. «а вс€какъв вид кашлица - изключително лесен и много ефикасен  бабешки метод
¬зима се 1 средно гол€ма глава лук. ќбелва се и се издълбава като чашка като се подр€зва основата, но да си остане дъно - точно на чашка да прилича. Ќапълва се "чашката" със захар и се остав€ в чашка да престои 1 нощ.
Ќа сутринта на дъното има около 1 к.лъжичка сироп. ƒава се веднага след събуждане - на гладно.
÷итирай

“ам н€къде

ћнени€: 1 108
 олко време трае така приготвената смес? »ли се прави всеки път?
“рае 4-5 часа. Ќо действието е толкова бързо, че след второто накапване и сополите обикновенно спират.
÷итирай

Sofia

ћнени€: 342
Ѕлагодара на mamma за хубавите рецепти за сиропите за кашлица Love
ќсвен т€х много ефикасно е сиропчето от черна р€па, което се прави по същи€ начин, както с лука (от рецептите на mamma є6).
«а кашлица вар€ дюли със семките, €бълки и счукани орехи с черупките. ћоже да се направи и отвара от подбел.
«а кашлица (само за възрастни) - кипват се равни части от мед, раки€ и зехтин и получената течност се пие с лъжичка.
«а хрема (пак само при възрастни) - в носа се капе сок от лимон - много е непри€тно, но помага Party
«а хрема при деца освен всичките други капки помага и по-силна отвара от лайка със захар.
÷итирай


ћнени€: 5 877
ѕри висока температура - увиване в мокър чаршаф. Ќапоследък четох, че същи€ ефект се постигал, като сложиш детето във ваничка с хладка вода, но не съм пробвала. — чаршафа съм, действително смъква температура от трийсет идевет и кусур.

ѕри настинка - киснене на краката в гореща вода със сол, след това бързо обуване на чорапи. “ова преди сън.

ѕри раничка в устата - жабурене с отвара от смрадлика. –аботи, аз се б€х изгорила адски това л€то и супергадно ме болеше, но баба ми ме излекува с това - факт.

ќбаче за нищо на света не давайте да ви лекуват ангина със стипца  #2gunfire #2gunfire #2gunfire
÷итирай
       —коро ми казаха една бабина рецепта за сополи, пробвах € преди десетина дни, когато малки€ се разбол€, едвам дишаше горки€ - почти ц€ла глава чесън се настъргва, прецежда се през марл€ и се добав€ малко мед. / да стане като кашичка/.— тампонче за уши намазвам ноздричките на детето и той спи ц€ла нощ спокойно.
÷итирай

—тара «агора

ћнени€: 423
¬ момента се сещам за н€колко такива рецепти:

ѕри хрема - хардал (синап) на петите. ѕрави се кашичка от равни количества, напр. 1 супена лъжица, смл€н хардал, брашно, оцет и вода. —лага се през малр€ (тензух или др.) на петите, които се увиват в бинт и се обуват вълнени чорапи. ƒържи се 1-2 часа, може и ц€ла нощ ако е търпимо.

ѕри кашлица - мед и лук. »зцежда се сока от 1 глава лук и се смесва с равно по количество мед.
ѕие се по 1 суп. лъжица на 15 мин. ¬ажно е да не се остав€ да изветрее!

ѕри дълбока кашлица - инхалации. ¬ чайник се завар€т: около 1 шепа липов цв€т; 2 с. л. мед; 1-2 с. л. сода бикарбонат. —вал€ се от котлона и се вдишва парата. ¬ажно! след инхалаци€та Ќ≈ —≈ √ќ¬ќ–» 1/2 час (30 мин).

ѕри ангина - гаргара с лукови люспи. 3 чаени лъжички сухи стрити люспи от кромид лук се свар€ват в 1 чаша вода; престо€ват 4 часа и се прициждат. √аргари се гърлото.


ѕ.—. ѕо тези рацепти се лекувам аз, защото още ме е страх да ги приложа на малката.
÷итирай

все тук

ћнени€: 1 495
при хрема - вамазвате ноздрите отвътре със захаросан мед - действа добре
÷итирай


ћнени€: 984
аз знам, че за разстройство се свар€ва джоджен и се дава вместо вода(без захар). Ћично съм пила и на малки€ съм давала.
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 760 отговора