Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-4 от 4 отговора

София

Мнения: 33
Здравейте, търсих друга тема подобна, но намерих една от 2004, затова - новичка  Wink

молбата ми е ако може някоя от вас да ми даде насока.
Днес си взех изследванията от кръвта и от резултатите и се разрових да видя кое какво значи и установявам, че няма нито един показател за черен дроб, а молбата към джипито ми беше за пълни кръвни изследвания. Резултатите са следните
левкоцити 6,94 (3,5-10,5)
хемоглобин 113 (120-160)
хематокрит 0,361 (0,36-0,47)
еритроцити 4,5 (4,2-5,4)
MCV 80.2 (82-92)
MCH 25.1 (26.5-31.5)
MCHC 313 (320-360)
RDW-CV .0178 (0.129-0.187)
тромбоцити 357 (140-440)
MPV 11 (9.4-12.3)
СУЕ 11 (0-25)
желязо 6,18 (5,83-34,5)

това ли съдържат пълните кръвни изследвания??  Rolling Eyes
видях, че някои от резултатите ми са занижени, което било признак на анемия, но е супер малко под нормите...
не знам какво друго да изследвам. От известно време имам болки от дясната страна на корема. Първо си мислех че е апандисит - ходих - пратиха ме на гинеколог и от двете места ми казаха, че ми няма нищо и ме пратиха да си ходя. Последните няколко седмици ме боли малко по горе ама пак там, особено като вървя - остра гадна болка Confused
дайте съвет, моля ви. какво да изследвам, на какъв лекар да ходя... тая личната направо вече не знам,....

благодаря ви, дами  smile3525
Цитирай

BG

Мнения: 806

От първото до СУЕ  е само едно от многото изследвания - пълна кръвна картина, второ - СУЕ ( утайка) и трето - желязо. Няма нищо за черен дроб. Най-елементарните са ASAT и ALAT. Предполагам, че личната е отхвърлила чернодробно заболяване, щом не ти ги е пуснала. Ако болката е в дясно подребрие + тежест ( евентуално) , тогава може да се мисли за това. Само да ти кажа, че черен дроб не боли. Боли жлъчният мехур. Щом левкоцитите са ти в норма, нямаш инфекция. За друго не мога да се ориентирам по описанието ти. Важното е да отидеш на подходящия лекар, а той ще ти изследва каквото трябва. Предлагам  хирург и гастроентеролог. Опиши къде точно е болката, на колко разстояние от ребрата е, например? Ирадира ли към гърба или надолу към пубиса ( венериния хълм) ?




Цитирай


Мнения: 177
Както колежката Белисима ти е казала няма нищо относно черния дроб - едни от най-често изследваните чернодробни ензими са Асат и Алат - но в случая не са ти пуснали изследване за тях.
Можело е личната ти лекарка и тях да ги пусне,но може би е преценила,че няма нужда въпреки,че според мен е хубаво като се правят рутинно изследване да се видят и тези два чернодробни ензима.Утайката ти също е в норма няма възпаление в организма,както каза и Белисима и левкоцитите са в норма - няма инфекция,възпаление.
MCV - среден обем на еритроцитите който е намален при някой видове анемии,а при други е увеличен.При теб е малко под нормата.
MCH - средно съдържание на хемоглобин в еритроцита - дава информация за съдържанието на хемоглобин в еритроцита има значение за оценка на анемични състояния.
MCHC - има значение при анемични състояния и представлява средна концентрация на хемоглобин в еритроцитите.
Само тези показатели са под нормата с малко - в случая може да става въпрос за леко анемично състояние.
Както Белисима ти е казала така и аз ще ти кажа - посети хирург или гастроентеролог - може и специалист по вътрешни болести те имат поглед и върху гастроентерологичните заболявания  - да направят едно ехо на коремни органи,ако преценят - че имаш нужда от допълнителни изследвания - ендоскопии или други ще ти ги направят.Важното е да попаднеш на добрия и точен лекар и да ти се решат проблемите.Има и хирурзи с квалификация по гастроентерология и вътрешни болести с квалификация по гастроентерология.
Успех!А болката дали е постоянна,дали се провокира от храни - дали е след или преди хранене - то доста неща могат да се питат относно проблема ти,но най-добре ги обясни при описаните по-горе специалисти.Ние тук в нета няма как да гадаем какво може да е.
 bouquet
Цитирай


Мнения: 189
Както са ти писали, направи си кръвни изследвания за чернодробна функция /АСАТ, АЛАТ, GGTP/, билирубин. В някои лаборатории имат пакет за това - без направление, но с отстъпка. Може да имаш временно раздразване на жлъчката от по-пикантна храна. Или раздразнено дебело черво. Ехография при гастроентеролог.
Цитирай

София

Мнения: 33
 remybussi remybussi remybussi
ех че сте сладки! много благодаря за отговорите и насоките в тях. и аз така възнамерявам да направя - гастроентеролог или някой по вътрешни болести.  Утре съм на гинеколог да изключа яйчниците и после ако той не даде направление - ще си плащам  - няма как, ама по-добре така и да знам...
че нещо не е наред - не е, ама поне да знам какво е, че да почна да го лекувам.

благодаря ви милички  lovekiss
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-4 от 4 отговора