Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора

на върха

Мнения: 6 462
Донесоха ми 5 големи касетки с ябълки и нямам идея какво да ги правя вече Confused
Щрудела ми писна до безкрайност, тай че казвайте разни работи, където да итоват мноооооооооооооооооого ябълки Crazy
Цитирай


Мнения: 3 452
Вчера опекох една тава ябълки Smile
Изтърбуших им дръжките и семките, поръсих с канела, сложих по 1 с.л. захар в дупките и ги запекох във фурната. Някъде за около 45 минути бяха готови. С това и вечерях - ометох няколко броя Embarassed

Иначе на втора страница на форума е най-новата от многото теми за ябълки Wink
Цитирай

ново

Мнения: 1 058
Дано не се повтаря рецептата Embarassed

Сладкиш с ябълки

3 ч.ч насъргани ябълки
1 1/2 ч.ч захар
1 ч.л сода за хляб
1 ч.ч олио
1 ч.ч нарязани орехови ядки
1 ч.л бакпулвер
3 ч.ч брашно

Всичко се обърква.Пече се в тава, подмазана с олио и поръсена с брашно.   chef
Цитирай

Варна

Мнения: 2 922
Вчера опекох една тава ябълки Smile
Изтърбуших им дръжките и семките, поръсих с канела, сложих по 1 с.л. захар в дупките и ги запекох във фурната. Някъде за около 45 минути бяха готови. С това и вечерях - ометох няколко броя Embarassed

Иначе на втора страница на форума е най-новата от многото теми за ябълки Wink

Колко вода слагаш в тавата като ги печеш? И на колко градуса?  chef
Цитирай

Варна

Мнения: 997
ще ти дам рецепта за сладкиш-току що го направих много е лесен и всеки път се получава
    4 яйца
   1.5 чаена чаша захар
    1 кафяна чаша олио
    1.5 чаена чаша брашно смесена с 1 бакпулвер
    3-4 ябълки
разбиват се яйцата с захарта добавя се олио на струйка а после и брашното с бакпулвера 1.5 от сместа се сипва в намаслена тава поръсва се с настърганите ябълки и отгоре се залива с останалата смес.Първо се запича отдолу в загрята фурна  а после и отгоре до оранжево-кафяв цвят фурната се изключва но тавата се оставя вътре до пълното изстиване на  фурната когато изстине сладкиша се нарязва на ромбове и се поръсва с пудра захар Добре е да използвате по-малка тава 
Цитирай

София

Мнения: 391
1 чаша захар
1 чаша грис
1 чаша брашно

1 кг ябълки
канела
карамфил

1 чаша олио


1. Ябълките се настъргват на едро ренде и се овкусяват с канела и карамфил.
2. Сухите съставки се смесват и се разбъркват добре.
3. В намазнена достатъчно дълбока тавичка (6-7 см) се изсипва половината суха смес. Отгоре се покрива с ябълките. Остатъкът от сухата смес покрива ябълките.
4. Олиото се разпръсква равномерно най-отгоре и се пече на 180° С около час.

Много бърза и лесна рецепта. А и ужасно вкусна!
Цитирай


Мнения: 1 238
Това го копнах от един сайт:

Ябълков оцет


1 кг ябълки
70-100 г. захар

--------------------------------------------------------------------------------

За тези, които искат да използват ябълков оцет за подправяне на блюда, препоръчваме следната рецпета за неговото приготвяне в домашни условия. Могат да се използват презрели ябълки, опадала маса, както и отпадъци образувани в процеса на добиване на сок.

Плодовете внимателно се измиват в не по-малко от три води, а след това се надробяват или пресоват. Масата се прехвърля в широк емайлиран съд, залива се с гореща вода, добавя се захар в пропорция 70-100 г. захар на 1 кг. ябълки (в зависимост от захарността им). Водата трябва да покрива ябълките на около 4-5 см. Съдът се поставя на топло място, но така че да не попада пряко под слънчевите лъчи. Покрийте с дървен кръг и затиснете. След две седмици течността се прецежда, прелива се в големи бутилки или дамаджани, като не се долива до горе и се държи още 2 седмици. Полученият оцет, без да се разбърква, внимателно се прелива/претака в бутилки.

Рецептата е преписана от книгата “Диетолог отвечает на вопросы”, Медицина, Москва 1988г.

У дома надробяваме ябълките като ги прекараме през месомелачката.
За правилна ферментация температурата на въздуха трябва да е 18-20 градуса по Целзий.
В една стара книжка от началото на XX век пише, че по време на ферментация оцетът трябва да се продухва със свеж въздух поне два пъти на ден.

Кекс с ябълки


1 яйце
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 кофичка кисело мляко
1 с.л. канела
1 с.л. сода за хляб
2 ч.ч. брашно (1:! пълнозърнесто и бяло брашно по желание)
2, 3 настъргани ябълки (може и други плодове, зависи какви имате - круши, дюли)

--------------------------------------------------------------------------------

Разбивате яйцето със захарта и постепенно прибавяте останалите продукти - илиото, киселото мляко с разтворената в него сода за хляб, канелата, настърганите ябълки, брашното. Размесвате добре докато ябълките се разпределят равномеро в сместа.

Изсипвате сместа в намазана с мазнина и поръсена с брашно тава и печете отначало на силна, а след това на умерена фурна.

Сладкиш с ябълки

Продукти:
6бр. средни ябълки
1ч. чаша захар
2бр. яйца
1/2 пакетче канела
1/2 ч. чаша олио
2ч. чаши брашно
1 ч. лъжичка хл.сода
1/2 ч. лъжичка лимонтозу
1 бр. ванилия
1/2 ч. чаша счукани орехи

Приготвяне:
Ябълките си обелват и настъргват на едро ренде.
Разбиваме в купа яйцата със захарта, олиото, брашното, ванилията, хл. сода, лимонтозу, канелата и настърганите ябълки. Разбъркваме всичко много добре и прибавяме орехите.
В намазана с олио и поръсена с брашно тава изсипваме сместа и печем в леко загрята фурна на 250 градуса. След като изстине се нарязва на ромбчета и се поръсва с пудра захар.
Добър апетит.

Лесен сладкиш с ябълки

1 пакет бутер тесто
2-4 ябълки
сока на половин лимон
1/3 чаша смлени бадеми
3 с л масло (разтопено)
1/2 чл ванилова есенция
1/4 чаша захар


.Загрейте гурната до 200 С. Покрийте дъното на тавата от фурната с алуминиево фолио.
.Почистете ябълките от семки и ги нарежете на филийки. Поръсете ги с лимонов сок.
.Върху поръсена с брашно повърхност разточете леко тестото и го разрежете на четири правоъгълника. Сложете ги в хладилника за 10 минути .
.През това време разбъркайте бадемите, 2 с л масло и ваниловата есенция и 3 с л захар.
С тази смес намажете четири блата, но не до ръбовете, и ги сложете в тавата.
. Подредете върху сместа филийките ябълки. Разтопете останалото масло и с него намажете отгоре ябълките, поръсете ги с останалата захар. Печете във фурната около 25 мин.


Сладкиш с ябълки
интернационална кухня, десерти



ПРОДУКТИ:
3 яйца
1 ч.ч захар
2 ч.ч брашно
1 с.л.канела
2 пак. ванилия
1 ч.л. сода бикарбонат
1 кг. ябълки
7 с.л. олио


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Ябълките се обелват, нарязват на малки кубчета и се заливат с 1 ч.ч. брашно и се объркват добре. В друга купа се разбиват яйцата, захарта, канелата, останалото брашно, ванилията и олиото. След като се получи тестото, в него се добавят ябълките, всичко се разбърква добре и се изсипва в тавичка намазана с масло и посипана с брашно. Пече се около 35 минути в умерена фурна. След като изстине, сладкишът се поръсва с пудра захар. 


Цитирай


Мнения: 3 452

Колко вода слагаш в тавата като ги печеш? И на колко градуса?  chef

Налях съвсем малко, колкото да има по дъното, защото ябълките като пуснат малко сок и заради пектина в тях се получава една лепкава сладка вкусотия на дъното на тавата Wink Smile, не мога да опиша........
Пуснах фурната на силно - над 220 градуса, после намалих, когато ябълките започнаха да цвърчат леко. Това с печенето е относително, зависи от фурната, а моята е допотопна Раховец  Embarassed (обаче си я харесвам Wink ). Нямам идея как биха се опекли на фурна с горещ въздух например newsm78.....
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Малко офф: я кажи за тия фурни с горещ въздух  newsm78 Май в Била били такива, ама какво им е предимството и може ли да се постигне ефекта им с конвекционалната домашна фурна  newsm78
И по темата да кажа, че стават невероятни ябълките, пълнени със стафиди и ядки  Crazy Може да се пекат и в МВ.
Цитирай


Мнения: 3 452
Малко офф: я кажи за тия фурни с горещ въздух  newsm78


Оу, нищо не мога да кажа по въпроса. Нека споделят мами с подобна техника в кухнята. Пусни тема, ако искаш Smile

Помня само навремето, когато такива печки навлизаха в Б-я, мои приятели ресторантьори и готвачи от преди 35 години какъв зор видяха да се нагодят към тях, особено печенето на сладкиши се оказа доста различно.....но с времето свикнаха, хванаха му цаката Wink
Цитирай

Варна

Мнения: 2 922

Цитат
Това с печенето е относително, зависи от фурната, а моята е допотопна Раховец  Embarassed (обаче си я харесвам Wink ). Нямам идея как биха се опекли на фурна с горещ въздух например newsm78.....
Цитат

Еее и моята е същата допотопна Раховец! newsm10 
Мерси!
Цитирай

София

Мнения: 2 636
Хич не си играя с фурната! режа ги на прачета и направо в миковълновата за 3 мин., стават чудесни освен ако не са стари и са се обезводнили!
Цитирай


Мнения: 5 876
Ябълкови дъмплинги

Използват се сладки ябълки, не много големи, според броя на ядящите.
Стафиди
Орехи
масло
ром или друг алкохол (по желание) - една чаена лъжичка
кори за баница
захар
канела

В тефлонов тиган се карамелизира захар, прибавя се маслото, канелата, алкохолът, стафидите и орехите. За 2-3 минути се разбърква, после се сваля от огъня.
Ябълките се обелват и се издълбават като чашки. Пълнят се с плънката.
От корите за баница се режат квадрати - достатъчно големи, за да се завие една ябълка. Вземат се по два пласта и с мокри ръце се завиват ябълките така, че корите да се слепнат и да обвият всяка ябълка напълно. Така завитите ябълки се отъркалят в кристална захар и се пекат. После се поднасят с ванилов сос - като ванилов крем, но с повече мляко се прави.
Има вариант да се направи с маслено тесто вместо с кори, но лично на мен ми харесва по-хрупкаво.

Ето една примерна снимка -
Цитирай


Мнения: 5 876
Още нещо, в което отиват много ябълки - сокоизстисквачката  Mr. Green
Цитирай

Варна

Мнения: 1 838
Нещо по-лесно, като за готвещи само в краен случай (като мен): ориз с мляко, отгоре - настъргана ябълка с канела  Smile
Иначе ябълките, ако са трайни, бих ги ликвидирала по 3-4 на ден в прясно състояние.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора