Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 14 ноем. 2005, 14:53 ч.

въпрос към тези, които правят туршии

  • 1 264
  • 11
  •   1
Отговори
  • София/Благоевград
  • Мнения: 247
Направихме туршия от зеле, чушки, моркови, карфиол и целина(в едно бидонче).Марината е от оцет, сол и вода но нещо не сме направили както трябва защото днес я пробвах и всичко е омекнало. Въпроса ми е може ли нещо да се добави сега за да се "спаси" туршията или просто всичко ще стане една каша, която да изхвърля? newsm78 Предварително Ви благодаря за отговорите!!!

# 1
  • Плевен
  • Мнения: 1 364
не знам,нищо не разбирам от туршии и за съжаление не мога да ти дам съвет.Само съм чувала,че се слага аспирин в такива туршии които не се варят,а пък не знам вие дали сте сложили и дали е от това newsm78

# 2
  • Хасково
  • Мнения: 832
Ако не си правила трушията с пропорции е възможно да ти е малко солта, а и като гледам нямаш никакъв консервант/аспирин или вит.С/ и затова да е омекнала. А и тази вода аз за такава морината на трушия не съм чувала.
Обикновенно са в някакво съотношение олио, оцет сол захар и подправките. То трушията като я залееш с маринатата /обикновенно топла/ сама си пуска вода.
По това което казваш май спасение няма.
Дано не си направила много.
Ако не бързаш ще видя рецептата на майка ми за трушия/ за бърза консумация/ държим я в хладилника ще ти я кажа.
А свекито заваря трушиите и така не се развалят.Имаме чиналогодишна и си е чудесна!

# 3
  • Varna
  • Мнения: 1 399
И аз съм от непробвалите, ама иначе "на всяка манджа мерудия" Embarassed Embarassed
Това, което съм забелязала, кагато майка ми прави туршии е - когато я прави с оцет и вода, слага вътре и аспирин, залива зеленчуците с гореща марината и ги затваря с капак на винт. След това ги обръща - незнам какво значение има, може би да направи вакуум newsm78
А когато се прави в бидонче - тогава се прави саламура само от сол и вода /може би пак някакъв консервант newsm78, знам ли Confused/. И предполагам, че в този случай се преточва, както киселото зеле.
Това мисля аз Laughing Laughing

# 4
  • София/Благоевград
  • Мнения: 247
 NadiaNGX ,напиши ми рецептата на майка ти, моля те!

# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 15 546
Отивам да питам свеки как действа с туршията. Тя прави такава в бидонче без да я вари и без олио. Отзиви - след час, първо трябва да я омая за да изплюе инфото.

# 6
  • София-България, Израел - където си поискам
  • Мнения: 2 588
купи от аптеката натриев бензоат и сложи една- две лъжи4ки.

# 7
  • Варна
  • Мнения: 889
Най-вероятно й е малко солта. Изхвърли старата марината и направи нова!
Ето моята рецепта: напълвам буркана с вода, като меря точно колко съм сложила. След това я изливам в съд и на 2 литра вода изхвърлям чаша и половина вода и заменям с чаша и половина оцет. Добавя се на 1 литър течност 10 гр заахр и 60 грама сол. Слага се на котлон да заври. След като се охлади се сипва отново в буркана. След това се преточва всяка вечер или през вечер.
Доколото знам това е единственото спасение за такъв вид туршия. От другите -с аспирини и бензоати не правя, противопоказни са ми на стомаха.
Дано не е прекалено късно за спасяването на туршията ти.

# 8
  • Мнения: 13 911
Ако зеленчуците вече са омекнали, нищо не може да ги спаси! Ако положението не е толкова зле(стават за ядене), можеш да стопираш нещата с нова марината с консервант - натриев бензоат, калиев сорбат, аспирин или др.
На мене така ми се развали една туршия преди 2 години - тъкмо я направих и изкарах бидоните на терасата, времето се стопли нетипично за сезона, напече едно слънце и... Половината туршия изхвърлих, другата я спасих по описания вече начин.
Моята марината е следната:
1 ч.ч. морска сол
4 ч.ч. захар (ако обичате сладка туршия - 6 ч.ч.)
4 ч.ч. оцет
9 ч.ч. вода

Всичко това завира до стопяване на захарта и солта. След истиване се прибавя 1 с.л. натриев бензоат. Тази марината се излива в съда, в който ще правите туршията(аз ползвам бидончета от маслини - вместимост, колкото 1 кофа). После започвате да тъпчете нарязаните  зеленчуци (зеле, моркови, камби, цветно зеле...) Като престоят малко, те се слягат и започвате да тъпчете още. И така, докато се напълни съдът. Оставяте на хладно и след 10-14 дни е готова за консумация.
От всички рецепти за туршии, които съм ползвала, тази се оказа най-успешната и по вкуса на нашето семейство.
Между другото, чувала съм, че ако в зеленчуците има много нитрати, туршията бързо се разваля... newsm78

# 9
  • Мнения: 7 809
аз пък си мисля че и е топло на твоята туршия това от опит  Embarassed колкото и сол да и слагаш няма да се оправи ако я преместиш на по студено няколко градуса ще спрес процеса на разлагане успех аз правя вече с подправката на доктор йоткер супер става   chef

# 10
  • София/Благоевград
  • Мнения: 247
Да ви кажа вчера изхвърли от горе няколко пласта от туршията. На долу зелето и морковите не са така меки, стават за ядене и добавих натриев бензоат. Свалихме бидона в мазето на по-студено. Ще видим след няколко дни какво е положението Wink

# 11
  • Хасково
  • Мнения: 832
Трушия за бърза консумация
За 6 кг. продукти. /разпределяш ги като си желаеш/

Зеле
Цветно зеле
Моркови
Червена капия
1 връзка кервиз

Марината:
400 гр. оцет
250 гр. олио
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч сол
Завира 2-3 мин. и се залива нарязаната трушия.
Маринатата трябва да е топла.
Ние го правим в отрязано 5 л. шише и я държим в хладилника.
така може да стои в хладилника дълго време.Ние за около 3 седмици я хапваме не остава да се развали.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт