Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 291
Момичета, донесоха ми доста дюли и искам да ги направя на сладко или конфитюр, но не знам как, а и никога не съм правила сладка. Моля, обяснявайте като на 5-годишно дете  chef
Цитирай

Сливен

Мнения: 2 000
А рецепта за желе искаш ли? Тази година правих и ми хареса. Ето и рецептата: Дюлите се измиват и нарязват на парчета. Заливат се с толкова вода, колкото да ги покрие и още 2 пръста отгоре. Варят се докато омекнат. След това сока се прецежда и на 1 литър течност се слага 600 грама захар. Вари се около 2 часа. Сваля се от котлона, добавя се 1 суп.л.лимонтозу и се разбърква. Затваря се вряло в бурканите.
Цитирай

София

Мнения: 291
Кате, мерси!!!
А после бурканите стерилизират ли се?
Цитирай

Сливен

Мнения: 2 000
Не. За това се затваря горещо. По този начин се вакумира и няма нужда от стерилизация. Всички сладка и конфитюри се правят по този начин.
Цитирай

Варна

Мнения: 3 827
Ето ти и моята рецепта за сладко от дюли.
Сварява се сироп от 1 кг захар и 1 л. вода.
Прибавят се настъргани на едро ренде две по-големи или три по-малки дюли. Почистени да са около 750 гр.
Вари се до сгъстяване. Променя си цвета - става оранжево-червено. Ето че измислих нов цвят.
Прибавя се 1/2 ч.л. лимонтузу и се маха от котлона.
Сипвам го топло в напълно сухи буркани и го оставям да изстине добре и чак тогава ги затварям.
Дано да ти хареса.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 473
Само да добавя, че за желе трябва да се сложат да врат и сърцевините на дюлите(това със семките). Там е скрит пектина и се желира супер желето! Ако изобщо разбрахте нещо от обясненията ми... 35
Цитирай

София

Мнения: 606
3 кг. дюли настъргвам с кухненския робот,добавям вода,може би към литър,защото аз слагам на око.вода слагам само на дюлите,защото са сухи,например сливи,ягоди,череши нямат нужда от вода.на 3кг дюли слагам 1 кг. захар.т.е. пропорцията е 3:1.така дюлите престояват 1 нощ.варя на слаб огън,докато сладкото като го капнеш бърху чиния стои на капка,но ако предпочиташ може и по-редичко да бъде.трудно е да се прецени колко да вариш,затова може да вариш 1.5 часа,да го оставиш да изстине за да го видиш как е и на другия ден да го довариш по твоя преценка.при всички случаи се затваря вряло в бурканите,както вече писаха.аз обръщам веднага бурканите с капачките надолу върху дървената дъска за рязане,за да изстиват по-бавно.готовите буркани са с хлътнали капачки.надявам се,че съм била изчерпателна.дано да помогнах,защото аз от 2 години правя сладка и в началото ми беше тъмна индия,но всъщност не е трудно.за мен домашното сладко е 100 нива над купеното!забравих  за лимонтузуто-1 чаена лъжичка на тази доза се слага накрая преди да пълниш сладкото.
Цитирай

София

Мнения: 291
Момичета благодаря ви Hug. Мисля да направя и сладкото и желето, защото имам много дюли. В събота ще е великия ден и после ще се отчета какъв е бил резултатът.  chef
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
А рецепта за желе искаш ли? Тази година правих и ми хареса. Ето и рецептата: Дюлите се измиват и нарязват на парчета. Заливат се с толкова вода, колкото да ги покрие и още 2 пръста отгоре. Варят се докато омекнат. След това сока се прецежда и на 1 литър течност се слага 600 грама захар. Вари се около 2 часа. Сваля се от котлона, добавя се 1 суп.л.лимонтозу и се разбърква. Затваря се вряло в бурканите.

Аз да питам, че нещо не схванах newsm78.
Сока се прецежда и към него се добавя захарта? А после се смесва пак с плодовете и се доварява или как?
 Blush Blush
Цитирай

Сливен

Мнения: 2 000
Като се свари се прецежда само сока. Плодовете се хвърлят. Мериш си сока и на 1 литър сок добавяш 600 гр захар. След това сока и захарта ги слагаш пак на котлона и вариш 2 часа докато се сгъсти.
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Аааа, ясно, мерси! Ще дебютирам с едно дюлево желе тези дни.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.