Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 128
Дъщеря ми е най-безпроблемното дете в градината. Бих казала същото за нея и в къщи, но това послушно същество се превръща в кълбо от енергия, когато си е в нас. . Всичко е добре, но има две неща, за които на този етап много трудно може да се разберем.
Едното е следобедното спане през почивните дни. Тя става обикновено в 7.00 и към 13.30 казва, че и се спи, след това обаче започват дълги уговорки, не заспива, отказва се, и докато заспи съм толкова ядосана, че не мога да ви опиша.
Другото е желанието да си облича едни и същи дрехи, които са и любими, но много неподходящи за сезона. Тогава докато се разберем се изприщвам, защото си знае само тях и тях.

При вас така ли е ?

# 1
 • Алпите
 • Мнения: 10 163
При нас е същото със спането. Вече я оставям и да не спи- ако не е заспала до 1-2 часа става и вечер я слагам по-рано.

# 2
Все едно описваш моята малка съперничка (тя така се възприема - за любовта на тати).
Да ви кажа много напреднах в преговорите и уговорките - друго не помага.

# 3
 • Ottawa, Canada
 • Мнения: 2 452
Дъщеря ми доста отдавна не спи следобяд. Имаме малко "тихо време", но за спане не може да става въпрос! Тя става рано - между 6 и 7, като си ляга между 8 и 9 вечер.
По въпроса за дрехите имаме същия проблем - днес сутринта плака, защото не и разреших сама да си избере обувките за училище (тя обикновено си избира едни сандалки с пепрудки върху тях,  а тук само където не е завалял сняг). Поне съм доволна, че умее да съчетава цветовете и типа дрехи, т.е. няма да облече зимен пуловер с шорти. Освен това не тръпи мръсни дрехи и ако случайно се окапе или изцапа, веднага ги сменя.  Sunglasses
Аз по принцип и разрешавам да си избира дрехите сутрин и се намесвам само ако има явен проблем с избора и. Относно "любимите" дрехи - просто ги пера по-често; понякога тя така и не разбира, че са липсвали. Или и отвличам вниманието с нещо друго (тя има страшно много дрехи).

# 4
 • Варна
 • Мнения: 5 211
За спането и аз не знам какво да кажа, защото Сиси не спи следобяд когато си е у дома от много отдавна.
За обличането...като че ли взех да се примирявам. Контролирам нещата дотолкова доколкото в гардероба и /до който тя има достъп/ съм оставила само дрехи които според мен са подходящи към момента...няма къси ръкави, няма дебели зимни. Simple Smile В момента сме още на пролет-есен... Каквото и да вземе, нямам нищо против а и тя се научи да пита ' това отива ли с това?' та горе-долу няма фрапиращи тоалети.

# 5
 • в блока на борците
 • Мнения: 442
Дъщеря ми е най-безпроблемното дете в градината. Бих казала същото за нея и в къщи, но това послушно същество се превръща в кълбо от енергия, когато си е в нас. . Всичко е добре, но има две неща, за които на този етап много трудно може да се разберем.
Едното е следобедното спане през почивните дни. Тя става обикновено в 7.00 и към 13.30 казва, че и се спи, след това обаче започват дълги уговорки, не заспива, отказва се, и докато заспи съм толкова ядосана, че не мога да ви опиша.
Другото е желанието да си облича едни и същи дрехи, които са и любими, но много неподходящи за сезона. Тогава докато се разберем се изприщвам, защото си знае само тях и тях.

При вас така ли е ?


Същата работа! За дрехите криво-ляво се разбираме, но за спането-трудно, даже невъзможно.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 3 565
Със спането успявам да се преборя, но с дрехите историята е същата и при нас. Само чака да ми види гърба и започва да прави каквото си иска. Примерно тази събота бях на работа и те се гледаха с баща си и като станало време за излизане той и казал да се облича и обува, при което тя си обула кафяв панталон, зелена блузка и сандали. Моят мъж не е много добре с климатизацията, защото все още ходи по тениска твърдейки, че му е топло, но каза че му направило впечатление, че със сандали вече не я обувам та и казал да ги смени, е обула си розови доста леки пролетни обувки. Като се прибрах и като я видях каква комбинация от цветове е направила и колко ефирно се е пуснала, мигах дълго време на парцали.

# 7
 • Лондон
 • Мнения: 1 038
Горе долу и при нас е така,за спането са доста уговорки докато накрая не скръцна със съби.За дрехите е същата работа,почва едно пазарене,тя си избира нещо,ако не е подходящо за случая почвам да я увещавам,че това не утива на еди кое си.Един ден така ме ядоса,че си останахме вкъщи,и от тогава няма претенции,каквото и приготвя,това е.Разбира се гледам да се съобразявам понякога и с нейното мнение. Hug

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
При нас тези проблеми ги няма. Спането е задължително през почивните дни и на никой и през ум не му минава, че може да мине метър. Понякога някой от тях прави уговорки от типа "ама аз само ще почивам, няма да спя", т.е. ще лежи с отворени очи в леглото, които аз приемам охотно, защото обикновено почивайки си така са заспали за няма и 10 минути. И моите стават много рано - някъде към 7-7.30 - и лягат към 22.30 през уикенда. Спят си следобед и няма хън-мън. И аз спя следобед  Laughing. То там е ключът за бараката всъщност.  Grinning Grinning Grinning

Дрехи при мен не се избират. Аз приготвам сутрин дрехите за тях двамата и за мен и баща им. Ако някой изяви желание да смени дори блузка само, това означава аз да започна отначало, което сутрин няма как да стане. Та по чисто практически съображения не давам да се избират дрехи. Не може аз да съм приготвила 4 комплекта дрехи и изведнъж някой да седне и да капризничи. Това означава останалите трима да закъснеем. Понякога тя ме пита вечер мога ли да облека утре еди-какво си /обикновено добре си подбира дрехите/ и аз преценявам дали става. По принцип, по-често се съгласявам де, но тя рядко си позволява. Просто знае, че аз какзвам кое и кога. Ще дойде време сама да си избира дрехите, но то определено още не е настъпило.

# 9
Радвам се че те питат.
При мен е следното - на вратата виждам че тя се е преоблякла сама  Shocked и айде всичко наново, а бати закъснява за училище.
Или - слиза от колата при училището и аз забелязвам, че вместо да си облече дебелото яке е тръгнал с дънковото.
Или вече сме слезнали до колата и госпожицата ми заявява - мамо, блузката ми е мокра, намокрих я докато храних  бебето (куклата) #Crazy

Нямам възможност сутрин да не изпускам никой от поглед... Thinking

# 10
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 6 867
Тантура отдавна приключи със спането, когато е светло/цитат/. На мама вампирчето е тя, защото въпреки, че не спи на обяд, вечер заспива едва към 22-22.30ч. В градината също не спи.
Относно дрехите-и тя понякога има предпочитания, но моята мъка е друга- не иска да й "покувам" нови дрехи, тя си била имала. Аз какво да направя, като ми е мерак да "покувам", а и все пак старите й омаляват по някое време. Последно имаме голям проблем с един дънков сукман-купих го и вечерта с голям рев и зор го пробвахме. Готова е да го подариме на някого, само не и да го облече. Не мога и да мечтая да идеме в магазин и да й пробвам нещо, преди да съм го купила.

# 11
 • София
 • Мнения: 7 140
Лаура - все едно описваш дъщеря ми Grinning.
Със спането реших въпроса така - казах й, че вече е голяма и ако иска може и да не спи, но трябва да пази тишина и да се занимава сама докато ние с татко и спим /щото си дремваме след обяд Embarassed/. Това се оказа най-добрата тактика:D Обикновенно си поиграва половин час сама и после тихичко се намърдва в кревата и заспива. Пък и да не заспи, не виждам къде е проблемът - ще си легне по-рано вечерта. За мен важното е да се пази тишина и този, който иска да може да си подремне Wink
За дрехите - приготвям два-три подходящи варианта още от вечерта и й казвам да избира между тях. Неподходящите дрехи ги крия далеч от погледа й, за да не я изкушавам /става въпрос за разни полички и роклички, които облича само при празнични случаи/, а често и прибягвам до лъжа, че някоя дрешке е за пране и затова не може да бъде облечена.
А защо толкова държите децата ви да спят след обед /4 - 5 годишните/? Ако имат такава нужда ще го правят, а ако нямат, просто вечер ще си легнат по-рано. Все си спомням колко скучно и досадно ми беше, когато в ДГ ме караха да спя. Май нито веднъж не успях - все си гледах една картина на Г. Димитров Joy

# 12
 • Seattle, USA
 • Мнения: 1 112
На спането му изтървах края вече. Но ако не спи след обяд, вечер рано рано заминава да спи и май така ми е по-добре, щото иначе от кандардисване и номера става 4ч докато заспи, после спи до 6ч и вечерта почват пак номерата, та заспива чак към 11-12ч. Почти всеки ден сме някъде навън с колата и обикновено заспива за 10-15 минути като се прибираме, тогава въобще не настоявам да спи в нас, щото не може, дори и малката след такова спане в колата не може да спи после в къщи.
С дрехите проблема е голям. Започва още от купуването. Ако зависеше от нея щеше да ходи само с рокли, поли и потници. Всяка сутрин като стане и гледа има ли слънце, та да облича пола. Сега манията и е да ходи с пончо, днес посиня от студ в парка, но не даде да й облека яке, пончо та пончо. Хареса си в магазина едно от серията на Барби и каза искам това. Аз не бях очарована и исках да видим и други. Харесах много в друг магазин едно, исках да го пробваме, като грабна от мен закачалката, върна го на мястото му и каза "Ти не разбра ли че аз си харасах това на Барби и друго не искам". Направо слиса хората около нас, а и мен щото друт път така не е правила.
Дрехи купени без нейно знание или подарени, много трудно приема да облече(ако не е пола или рокля), ако пък склони само да ги пробва, след няколко дена настояване, и вземе че се хареса, после иска да спи с тях и не иска да ги сваля. 
Иначе много умело съчетава дрехите, та дори и фибичките и вързалките за коса към тях. Знае коя блузка с кои дънки си ходи, кой чоропогащник с коя пола и блузка, та дори и бельото иска да й е в тон с дрехите. Дори и мои дрехи казва с кои нейни се връзват Simple Smile

# 13
 • No Line On The Horizon
 • Мнения: 2 167
Здравейте! Моята госпожица повече от 1 г. отказва да спи на обед. На градината казват, че няма проблеми и бързо заспива. Проблемът е, че вкъщи заспива към 10,30- 11,00 и то много трудно, често ме подлудява.
Относно дрехите - приготвям ги вечер, а сутрин баща и я води на градина. Тя на него не смее да прави фасони. Общо взето го минахме периода да се опитва да се налага за дреха. Сега пита дали може например утре с пола.

# 14
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
А един господин приемате ли  Wink ?

Вики още спи след обяд и общо взето нямам проблем с лягането му.
Но с обличането е кошмар. Водим спорове дори за чорапите  Rolling Eyes . С цветовете се справя, но често настоява да облече неподходящи за сезона дрехи и обувки. Като цяло аз съм съгласна да започне сам да си определя какво да носи, стига да е съобразено с температурите на вън  Wink .

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт