Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 3 дек. 2010, 20:47 ч.

РУСКА КУХНЯ

  • 103 355
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 10 295
mozila, има много варианти на тази торта, а също така и доста спорове кой е оригиналният. Много от моите руски познати имаха домашни стари изпитани рецепти, правени с години. Оказва се, че не само в Русия правят торта Наполеон, в Дания има Napoleonsterte, в Германия – Napoleonschnitte, в Норвегия – Napoleonskake, в Швеция - Napoleonbakelse. Във Франция имат  Napoleon с бадемов крем и т.н.
В Русия съм яла варианти с варен крем, с крем от варена сгущьонка и масло, с печени домашни кори, с кори от готово бутер тесто. Признавам си, всичките са ми били вкусни. Ама пък и в какви компании ги хапвахме.... Peace Може би човек трябва да пробва и да намери "своя" Наполеон, т.е. варианта, който ще му хареса най-много.  bouquet

# 91
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 1 469
Alyona, много благодаря за информацията и линковете!  Hug Като ги направя, ще се похваля тук Simple Smile. Иначе видях, че печенето е в тандырь, но ще се опитам да го наподобя максимално  Peace (понеже имам известен опит с индийския хляб наан, който се пече в подобни пещи).

# 92
  • Кьолн
  • Мнения: 1 164
Много ти благодаря за отговора Лабрекс! Тя леля ми разказваше ,че не е била с варен крем. Явно е била с втория крем. Ама тя загубила рецептата. Тя моята стана като един ял, че ми каза.Но просто бях любопитна да опитам друг вид. Още веднъж благодаря!  bouquet

# 93
  • и тук, и там, и въобще навсякъде
  • Мнения: 1 296



моят първи опит за това ястие Peace
- http://picasaweb.google.com/107161270495891056377/xZQsFH#5566549610778940658

Последна редакция: ср, 26 яну 2011, 21:20 от tzarina

# 94
  • Мнения: 0
Селма, много се радвам, че съм била полезна Hug
Аелис, да, външно много прилича на еклерова торта, но на вкус ще усетиш разликата, на мен лично ми харесва повече Flutter  chef

# 95
  • София
  • Мнения: 561
Здравейте,

като малка си спомням, че баба ми правеше шчи.
Все ми повтаряше, че дядо ми е "донесъл" рецептата от Русия. Laughing
Под "донесъл" да се разбира, че е предавал по спомени на баба какво е имало вътре. Mr. Green Blush
Но после баба открива истинската рецепта. Grinning
И понеже аз явно съм се метнала на дядо  Blush ooooh!, утре ще й звънна да ми я продиктува пак и ще я напиша и тук. Sunglasses
Обожавам я тая супа, чак слюноотделяне ми се образува. Blush
Snarky Chimpfanny, веднага ти казвам как правим "щи" ние у дома. Рецептата е от Костромския край, от там са дядо и баба ми.
Един голям хубав джолан се вари в тенджера под налягане докато месото отпада от кокала, може би около 2 часа в толкова вода, колкото после ще ти бъде бульона. Изваждам го и го обезкостявам, обезжилявам  и прочие като оставям само чисти парчета месо нарязани не на много дребно.
Междувременно в друга тенджера, в която ще правя супата запържвам лук и моркови. Добавям червен пипер щедро. През цедка пресипвам бульона от тенджерата под налягане в тази с лука и морковите. Добавям месото на парчета.
Сега – около 1/5 кисела зелка /зависи от големината, аз всичко на око го правя/ се нарязва на ситно и се буха вътре.  Много важно!!! кисело зеле, може и със прясно, но тогава при лука и морковите се добавят домати - около 2 бр. Оставям да поври малко киселото зеле /около 10 мин./ и добавям 3-4 картофа /зависи от големината/ нарязани на дребни кубчета като за мусака. Като се сварят картофите - воала!!! Разбира се сол и черен пипер на вкус. И да, един дафинов лист със зелето. Да ви е сладко. В моето семейство тази супа е на голяма почит!! Може да се добави в чинията една лъжица сметана квасена, става убиец. Това е количество за голяма тенджера - 26 см. диаметър.
Ако джолана е малък, добавям и допълнително свинско, може бут. Но джоланът е важен заради кокала, иначе бульонът не е вкусен.
Labrex, мерси за темата!!
Ще се включвам с още рецепти, нали съм родена в Москва, пък и майка е русская девушка  Wink.
Например селедка под шубой, уникалните палачинки /блины/, рассольник и всякакви други вкуснотии.

Последна редакция: чт, 27 яну 2011, 14:49 от kalinuccia

# 96
  • Варна
  • Мнения: 6 879
Добър ден и от още един почитател на руската кухня!  Simple Smile

Голям фен съм на руския форум към кулинарния сайт 7say и искам да предложа на вашето внимание две сполучливи рецепти от там, изпълнени от мен.  Flutter

Пирожки


Тесто за около 30 броя: (аз правих половин порция и ми се получиха 20)))

50 гр прясна мая, 1,5 топло мляко, 4 суп. лъжици без връх захар, 6 суп. лъжици брашно (за начало), 2/3 чаена чаша олио, 2 яйца, сол.

В топлото мляко се разтваря маята, добавя се захарта и 6 лъжици брашно. Хубаво се разбърква, завива се с кърпа и се оставя за 30 мин.

Отделно се разбиват яйцата със солта (аз сложих към 1,5 ч лъжичка). Яйцата се добавят към първата смес, добява се брашно, докато не стане меко тесто, като междувременно се добавя и олиото на няколко пъти. Да се омеси, докато тестото не започне да се отделя от ръцете - трябва да стане меко и еластично. Оставя се покрито с кърпа за 15 мин.

След това започваме да късаме парченца тесто и да оформяме овал (аз за по-тънко с точилката), слагаме каквато плънка обичаме (моята е от варен ориз+сварени яйца - доста популярна плънка в Русия).
Слагаме ги в тава, постлана с хартия, оставяме ги поне за 30 мин. да втасват, намазваме с яйце отгоре (аз ги намазах с топло млекце+маргарин) и печем на 200 градуса до готовност.

Стават хрупкави, тестото хубаво се изпича вътре. Ето резултатът:



преди печене и готови:



разрез:

# 97
  • Варна
  • Мнения: 6 879
Сега нещо сладко  Simple Smile

Знаменитите сушки (или както още ги наричат баранки, бублики)

Сушки


1 кутия кондензирано мляко (аз ползвах именно руско такова, с вносно не знам как би се получило), 2 яйца, 1-2 ванилии, щипка сол, 50 гр. масло или маргарин, 0,5 ч лъжичка сода, около 600 гр. брашно, 1 жълтък+малко прясно мляко за намазване, мак

От това количество ингредиенти се получават около 60 броя.

Приготовление: разбиват се яйцата, прибавя се конденз. мляко, ванилите, солта, маслото и всичко се разбърква. Брашното се смесва с хлебната сода и се замесва тесто. Брашно се слага толкова, колкото да не стане нито прекалено твърдо, нито да лепне - трябва да е мекичко.

От готовото тесто се късат парченца колкото орех, с две ръце се разточва да стане въженце с дебелина колкото кутре, че и по-тънко даже (тук дъщеричката се включи да помага, включете и вашите деца, забавно е  Simple Smile), съединяват се краищата да се получи кръгче.



Жълтъкът се разбива с прясното мляко, намазват се нашите бублики, който обича може да ги поръси с мак, аз нямах, но моето дете не обича да има разни поръски  Crazy, нареждат се в тава, постлана с хартия и се пекат при 200 градуса ок. 15 мин (при мен повечко отне).



На външен вид не станаха като магазинните (не очаквах да се надуят толкова при печене и дупките почти се затвориха) , но на вкус станаха даже по-добри!  Heart Eyes

Стават страшно хрупкави и може и така да се хрупат или както аз правя, че нямам зъби  Mr. Green ги топя в чай.

# 98
  • Мнения: 10 295

Киса, затрупа ни с вкусотийки! Crazy Heart Eyes  Чудни са сушките, магазинните ряпа да ядат, и пирожките много апетитни! Peace bouquet  Как и кога само да успее човек нсичко да опита и направи!? Grinning

# 99
  • и тук, и там, и въобще навсякъде
  • Мнения: 1 296
Това и мен ме заинтригува, не ми стори много трудно newsm78 Утре ще се пробвам и аз Peace

# 100
  • София
  • Мнения: 2 676
Не знам как съм пропуснала досега да се запиша в темата Wink - вкъщи си имам един полуруснак и естествено обожаваме руската кухня. Ще споделя някоя сполучлива рецепта по-нататък Heart Eyes

# 101
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
  Здравейте,момичета!
Киса,чудни вкусотийки си донесла,благодаря ти!  bouquet

 Аз да допълня темата с моите(мамините и на бабушка) ажурные блины,дантелени палачинки:
правя ги и за солени и за сладки плънки:
500мл прясно мляко
2-3с.л.захар
2 яйца
щипка сол
1/2ч.ч.разтопено масло или маргарин
брашно до гъстотата на боза
Яйцата се разбиват с тел,добавя се захарта,солта,млякото и брашното до гъстотата на боза.Накрая се налива разтопеното масло.Тестото се оставя да "узрее" 1 час,след което се пекат в незалепващ или чугунен тиган тънки палачинки.При разливането на тестото по края се получават множество малки дупчици,които наподобяват дантела. Grinning



  И още една любима рецепта - Лимонный творожник (лимонов сладкиш с извара)
4 яйца
1ч.ч.захар
500гр.извара
1 бакпулвер
ванилия
кората на един лимон
сок от половин лимон
3с.л.грис

  Всички продукти се смесват.Излива се в намазана с мазнина и поръсена с брашно форма.Пече се на 180С около 40 мин.Още горещ сладкиша се поръсва с пудра захар.

# 102
  • Sofia
  • Мнения: 7 169
   Кисе,правя абсолютно същите сушки.Даже се чудя,източникът,дето ползвам,дали не принадлежи на теб?   bouquet
   
    Тестото е много приято за лепене:не лепне ,не цапа....
    Ей какви ги лепим заедно с малкия ми син.  Simple Smile

 

# 103
  • Варна
  • Мнения: 6 879

Киса, затрупа ни с вкусотийки! Crazy Heart Eyes  Чудни са сушките, магазинните ряпа да ядат, и пирожките много апетитни! Peace bouquet  Как и кога само да успее човек нсичко да опита и направи!? Grinning

През седмицата си харесвам рецепти, а в почивните дни ги изпълнявам.


 
Киса,чудни вкусотийки си донесла,благодаря ти!  bouquet


 Аз да допълня темата с моите(мамините и на бабушка) ажурные блины,дантелени палачинки:

 Радвам се, че ви харесаха.  Flutter Аз пък точа лиги по твоите "блини" - колкото пъти и да съм правила и то по най-различни рецепти, не ми се получават нито тънки, нито пък ажурени...  Tired Тиганът има ли голямо значение в случая? Не ми залепват, но не мога да разпределя тестото тънко и равномерно....


  Кисе,правя абсолютно същите сушки.Даже се чудя,източникът,дето ползвам,дали не принадлежи на теб?   bouquet


Ти пък! Не съм чак такава кулинарка, просто обичам да приготвям нещо по-така събота и неделя, особено сега зимата като седим по цял ден вкъщи, да изпробвам нови рецепти.

# 104
  • София
  • Мнения: 2 676
Ох, момичета, успях да ви прочета темата и... започна едно обилно слюноотделяне Mr. Green (добре, че има руски магазин в София и част от нещицата/продуктите ги има налични)

Та по повод великолепните сушки на Киса се сетих, че скоро гледах в нета една, поне според мен, доста ефектна рецепта за фаршировани сушки - ето я Всъщност намерих много варианти на тази рецепта, но точно това предложение ми се стори по-интересно заради орехите в каймата. Не съм пробвала подобно чудо, но ми се струва освен ефектно и доста вкусно, и мисля скоро (да кажем, на РД след 2 месеца да шашна гостите, особено тия, които дори не знаят какво са сушки Mr. Green)

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт