Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 33 отговора

Варна,морето,сините вълни.

Мнения: 2 785
Някой знае ли как се прави пита Слънце? Смятам да направя такава за прощъпулника на Калина в неделя, ама съм загубила рецептата. Хайде, помагайте. А и още, ако я направя предишната вечер, дали ще е още мекичка и хубава в неделя на обед.  newsm78
Цитирай

На един клон

Мнения: 1 013
Баба ми правеше такава.
Разликата от обикновената беше,че разделяше тестото на топки и след като втасат,разтопяваше в купичка мазнина(тя използваше мас,но да не мирише).После сплескваш(леко разточваш,дебело) топките една върху друга,като всяка една я мажеш с мазнината.
Пак разточваш цялото,както са си подредени една върху друга.
И после си ги режеш радиално,примерно на 12 части,навиваш всяка част като кифличка и подреждаш в тавата.
Чакаш малко пак да втаса,че от това разточване си изкарала въздуха,и се пече.
Успех!
Цитирай

София

Мнения: 750
Питка "Слънце"

СНИМКА

Тесто:
4 бр. яйца
3 1/2 с.л. захар
1 с.л. сол
1 литър прясно мляко, като от него отделяте 1 ч.ч. за да разтворите там маята
брашно,колкото поеме за меко тесто - около 2 - 2 1/2 кг.
1 кубче мая - 40гр.
Мазнина: 1/2 ч.ч. олио
1 пак. краве масло
На котлона разтопявате маслото с олиото,но без да завира
Плънка: 2-3 бр. яйца
600 гр. сирене

масло за намазване на тавата

1 жълтък и 1 с.л. прясно мляко и 100 гр. кашкавал за намазване и поръсване

Желателно е всички продукти да са с една температура - напр. стайна температура - и за

тестото, и за мазнината!!!! В стаята не бива да е студено! Питката се "дърпа"!
Пресявате брашното,правите си дупка,в която слагате всички продукти за тестото плюс половината мазнина,която трябва да е леко топла. Месите хубаво! Като в началото взимате по малко от брашното,до получаване на хубаво меко тесто. След като омесите тестотооставяте на една страна за 15 мин. и в това време си правите плънката.Назанявате с масло дълбока тава за питката. От тестото отрязвате 4 топки и една много малка за център си отделяте и слагате веднага в тавата. Всяка от 4 топки премесвате още един път. Оставяте да починат за 5 мин.

Взимате първата топка и я разделяте на 3. Взимате първото малко топче,но тук ръцете вивече трябва да бъдат постоянно омазнени за да можете по добре да дърпате корите.Дърпате го до получаване на не много голям кръг, с диаметър малко повече от една педя.Слагате плънката. Взимате второто топче и с него правите така и пак слагате малко плънка. Взимате третото топче и повтаряте отново с плънката. Така полученият трипластен блат режете на кръст на 4.Получавате 4 триъгълника. Всеки триъгълник навивате на фунийка и поставяте около центъра. Процедурата се повтаря и с другите 3 топки. Не забравяйте,че ръцете трябва да бъдат постоянно мазни.Така и по лесно ще дърпате.

Важно уточнение - желателно е между фунийките да има известно разстояние,защото все пак ще втасва и ще увеличи обема си. Ако не ви е много голяма тавата ще се получат две питки.

Втасва 1 час. Някъде на 40 мин. включвате фурната. Преди да сложите във фурната намазвате с един жълтък+1 с.л. прясно мляко и малко рендосан на едро кашкавал.

Печете поне 40 мин. и ако се съмнявате във фурната си - можете малко да сложите и отдолу без решетка малко да се пече.

При готовност се завива с хавлиена кърпа.

« Последна редакция: вт, 15 ное 2005, 17:49 от Спаска »
Цитирай
И още един вариант от Ваче - има и схеми - тук
Цитирай

На един клон

Мнения: 1 013
И още един вариант от Ваче - има и схеми - тук
Ама ги няма ключовите схеми!Помагай.
Цитирай

Варна,морето,сините вълни.

Мнения: 2 785
Рецептата за която говоря е точно като на Ваче. Спаске, за пръв път ще меся сама, така че ми трябва нещо по-лесничко. Мерси много на всички!   bouquet  bouquet  bouquetОтзивите- в неделя...  chef
Цитирай
....
Ама ги няма ключовите схеми!Помагай.
Те са си там, но аз файлове в хит бг не мога да отварям. Ако искаш на ЛС ми драсни имейла си и ще ти пратя word файл, който Ваче ми беше пращала на времето Very Happy
Цитирай


Мнения: 1 909
Спаска, много хубаво обяснение. Ще взема и аз да се пробвам някой път...

...
Разгледах снимките. Би ли пуснала рецептата за caramel-cake и онази пита със сусам...и една торта с вишнички има там Smile
Цитирай

Seattle, USA

Мнения: 1 111
За прощъпулника на малката ми дъщеря правих питката слънце по схемата на Ваче, защото си мисля че от всички видове слънце е най-удачна за прощъпулник, понеже не е от отделни сегменти и няма опасност да се разпадне като се търкули. Нещо обаче не ми се получи толкава хубава като на Ваче и Ню, ама и аз я правих много на бързо и нямаше време да й се старая много много.
За погачата пък бях правила пак слънце, разделя се тестото на две, разточват се два кръга, режат се на сегменти и се навиват като кифлички.
А ето последните ми две питки. Втората е плетена като козунак, пак много лесно става и е здрава, става за търкаляне Smile
   
Цитирай

На един клон

Мнения: 1 013
Е вие направо ме ударихте в земята! #Crazy
Чудя се защо се обаждам въобще! Sick
Много лесно,няма що! hahaha
Цитирай

Varna

Мнения: 101
Таня, дай схема как ги направи последните две питки. Вече се водя специалист сред приятелите, но ми се иска да ги правя различни. Мерси предварително
Цитирай

Варна,морето,сините вълни.

Мнения: 2 785
Е, момичета, ама аз съм аматьор, бе, къде ме забихте във висшата лига. За сефте ще меся нещо сама и единственото, което ме стимулира изобщо да се захвана е, че на двете фурни, на които питах за погача ми искаха 10 лева, а аз за тия пари 2 ще направя... Crossing Arms
Цитирай

Varna

Мнения: 101
Цвети, не се шашкай ако трябва ще помагам. Само свирни. Аз съм по лесните и ефектни работи. Ако искаш пиши на лични ще ти дам телефона си и ще работим заедно  Wink
Цитирай

София

Мнения: 750
Спаска, много хубаво обяснение. Ще взема и аз да се пробвам някой път...

...
Разгледах снимките. Би ли пуснала рецептата за caramel-cake и онази пита със сусам...и една торта с вишнички има там Smile

ДА уточня, че авторството на рецептатана питата СЛЪНЦЕ, както и на снимката й и на снимките на питата със сусам не са мои! Както вече си признавах без бой, много рядко съм записвала от кого имам рецептата  Embarassed (вече не допускам такава грешка!).

За да измия срама от челото и за компенсация, пескам поисканиет от теб рецепти!

Питата със сусам е всъщност много популярната тук

ПОГАЧА ХРИЗАНТЕМА

Ето рецептата:
4 яйца / 1 жълтък се отделя за намазване отгоре /
0,5 л прясно мляко
1 кубче прясна мая или 2 пак. суха
1 кг брашно
1 ч.л. сол
0,5 ч.л. захар
250 гр. кашкавал
масло

Това е тесто с мая, затова е хубаво всички продукти да са леко топлички, а не да излизат направо от хладилника. Яйцата се разбиват добре, маята и захарта се размиват в малко от хладкото прясно мляко и се прибавят към яйцата. Сипва се останалото мляко, солта, брашното и се омесва меко тесто. Заедно с брашното аз слагам и по 1 с.л. мак и сусам, но това не е задължително.Покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса / може и в микровълновата, ако има такава програма / Втасалото тесто се разделя на 2 равни части. Всяка част се разточва на правоъгълна кора, дебела около 0,5 см. Намазваме с разтопено масло и поръсваме навсякъде с настърган кашкавал. Кората се навива на руло, като при навиването се усуква и разтяга да се удължи.
От тук нататък има 2 възможности:
1. Двете кори се слагат на кръст. С трите края се плете плитка, която се навива на охлюв, а четвъртият край се увива отстрани на охлюва - става като козунак.
2. Двете рула леко се разплескват /да станат плоски / и се режат на еднакви триъгълници. Краищата, които остават, се оформят на топче, което се слага по средата на намазнена тава. Покрай него започваме да редим триъгълните парчета едно до друго с върха нагоре на концентрични кръгове, като всеки следващ кръг похлупва до половината предишния. Получава се нещо като хризантема.
Готовата питка трябва да втаса отново и щом се надуе, намазваме отгоре с отделения жълтък, разтворен с малко вода. Аз я поръсвам със сусам и слагам да се пече при 180 - 200 С около 45 минути - да се зачерви като козунак.
Тавата трябва да е достатъчно голяма, защото при втасването и печенето се надува доста.



Първият начин е да нарежеш рулата на равнобедрени тригъглници (наляво, надясно, пак наляво...). Тогава ги редиш, като тригълниците се поставят на основата си и върхът, където се събират двата среза стърчи нагоре. Когато се пече питата, тестото се надига и се разпуква на върха. Отделят се листове и се извиват в различни посоки. Става много рошаво и красиво.

Вторият е когато режеш рулата на правоъгълници, а тях по диагонал. Така получаваш правоъгълни триъгълници. В тавата ги редиш, като всеки триъгълник го слагаш с по-дългията катет надолу, а правият ъгъл е към ръба на тавата. Така хипотенузата остава отгоре и е "лицето" на питката. Като наредиш външният кръг, започваш втори, който леко застъпва първият, а триъгълниците се поставят по същият начин. Краищата от рълата се оформят като топче и се слагат в средата на тавата, като покриват ъглите на вътрешният ред триъгълници.


СЛАДКА ПОГАЧА „РОЗИЧКИ”
(това е първата снимка в албума и е малко странна, защото има заливка от яйца и сирене и пилета за украса)

Продукти
3 яйца + 1 жълтък за намазване
3 суп. л. олио
3 суп. л. захар
3 суп. л. оцет
60 гр. масло
1 равна суп. л. сол
1 кг. брашно (+ резерва)
Мая, колкото кибритена кутия (1 кубче от турската)
Прясно мляко – колкото поеме мекото тесто

Приготвяне
Маята се размесва с 1 ч.л. захар и щипка сол, добвая се топло (но не горещо!) прясно мляко (не цялото количество) и малко брашно до получаване на кашичка. Покрива се с кърпа и се оставя да втасва. Като втаса веднъж (горе-долу трябва тройно да увеличи обема си), се разбръква и се оставя да втаса още веднъж. Млякото се затопля.
Брашното се пресява в затоплена тавичка.
В пресятото брашно се прави кладенче и при постоянно разбъркване се добавят първо разбитите яйца, олиото, захарта, оцетът, солта и маята, като се бърка. Добавя се малко по малко топло прясно мляко, докато се получи меко тесто. Измесва се с мазни ръце (с олио и/или разтопено масло). Тестото трябва да е меко, топло, но да не лепне. Оставя се да втаса на топло и завито с кърпа. След като втаса, от тестото се разточва голяма кора с дебелина около  7-8 мм. Намазва се с разтопеното масло и сенавива на руло. Реже се на парчета с големина около 5 см, които се нареждат вертикално в тавичка. Намазва се с жълтък, разбит с малко олио и се пече в предварително загрята умерена фурна. Тези, които имат вентилатор във фурната, да го използват!



Caramel Cake-ът всъщност е небезизвестната:

ТОРТА КРОАСАН КАРАМЕЛ


Продукти:
3 суп. л. захар за карамелизиране
1 голям пакет кроасани с шоколад
7 яйца
2 ч. ч. захар
2 ванилии
1 л прясно мляко
1-2 суп.л. ром
Приготвяне:

Карамелизират се захар на дъното на дълбока тавичка или йена. Да се прави на умерена температура и да не ес допуска карамелът да пуши и потъмнява. Трябва да стане с цвят на светъл мед.
Захарта, яйцата, ванилията и топличкото прясно мляко (горе-долу на телесна температура) и рома се разбиват добре до пълно разтваряне на захарта.

От тук има 2 варианта за нареждане:

1. ВАРИАНТ – при него след като изпечете тортата и я обърнете, кроасаните са отгоре.
Кроасаните се залепвят в горещия карамел и се оставят до пълното изстиване на карамела. След това отгоре внимателно се налива млечната смес, като преди това се прецежда през цедка и с лъжица внимателно се отстранява пяната от повърхността.

2. ВАРИАНТ (предпочитам го!)  - след обръщане на готовата торта, те остават отдолу като блат.
Карамелът се оставя да изстине напълно. Налива се прецедената яйчена смес. Отгоре се нареждат корасанчетата, като леко се потапят. По-леки са от сместа и изплуват по повърхонстта й.

След това съдът се слага на водна баня на 200 градуса във фурната (без предварително загряване) и се пече, като се внимава водата в долния съд да не завира. Трябват ви горе-долу 2.5 часа за изпичането.
Ако сте избрали втория вариант за кроасаните, трябва да печете тортата покрита с алуминиево фолио, за да не изгорят кроасанчетата.


След като изпечете тортата, я оставяте да се охлади и я оставяте да престои 1-2 часа в хладилника. После внимателно с тънко острие я отлепяте от стената на тавичкатка и я обръщате в тортена чиния. (най-успешната технология е следната: похлупвате тавичката с тортената чиния и с бързо движение обръщате на 180 градуса).

Сервирате всяко парче с топка сладолед.



А тортата с коктейлните черешки (коит оти приличат на вишни) е:

ИЗРАЕЛСКА ТОРТА


Блат:

1 пакет ШОКОЛАДОВ разтворим пудинг-инстант.
6 яйца (да се отделят белтъци от жълтъци)
6 с.л. захар.

Разбиваме белтъците със захарта, после добавяме жълтъците и продължавайки да разбиваме, добавяме шоколадовия пудинг.

Фурната на 180 гр. Пече се 30 мин. във форма 26 см.

Когато блата изстине се намазва с крема.


Крем:

Разбиваме 1 пакет разтворим ВАНИЛОВ пудинг (80 гр.) в 3/4 ч ч. прясно мляко и смесваме с 250 мл. разбита сметана (течна от кутия - HOPLA, Meggle). Добавяме 2-3 супени лъжици ром и ½ чаена чаша нарязани на дребно сурови орехи.,

След като намажем изстиналия блат с крема, заливаме с

Шоколадова глазура:

2 с.л. захар+ 2 с.л вряла вода слагаме на слаб огън да се разтвори захарта. Добавяме 2 с.л. бренди и 100 гр. черен шоколад. Когато шоколада се стопи, добавяме 100 гр. Масло и окло ½ чаена чаша течна сметана. Оставяме да застине, заливаме тортата и слагаме в хладилника.

Цитирай

sofia

Мнения: 344
Питка "Слънце"

.......................................


 Така полученият трипластен блат режете на кръст на 4.Получавате 4 триъгълника. Всеки триъгълник навивате на фунийка и поставяте около центъра. Процедурата се повтаря и с другите 3 топки. Не забравяйте,че ръцете трябва да бъдат постоянно мазни.Така и по лесно ще дърпате.



Спаска, искам да те питам, как ги подреждаш фунийките, легнали или изправени? От вътре на вън ли ги подреждаш или обратно?
И колко стегнато трябва да са завити фунийките?

Малко тъпи въпросчета, ама като не ми е ясно.......
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 33 отговора