Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Все на втория етаж

Мнения: 5 781
Давайте рецепти да готвя нещо. От вчера постя и вече незнам какво да ям Blush Боб ,леща ям,но по принцип ги избягвам. Правя посен гювеч,също и една манджа с ориз и тиквички/имам замразени/,но напоследам карам на сандвичи и нещо по- лесно за "по- набързо".
Дайте някакви рецепти и за нещо десертно. Свекито ми прави баница с ябълки,а аз един посен кекс,ма нещо напоследък не ме кефи.
Та каквото се сетите постно,казвайте Praynig
Цитирай

Варна

Мнения: 446
Можеш да си сготвиш гъби - каша, супа, с доматен сос.
Може спанак - в крем-супата слагаш само морков, без яйце и мляко.
Аз правя и постна мусака със спанак/лапад - задушаваш в малко мазнина моркови на дребно, после отгоре спанака измит и нарязан /замразения направо/ да омекне. Настъргани картофи сурови в намазана тава и объркваш заедно със задушения спанак, подправки на вкус /целина, джоджен и др./, ако е много рядко - соево или картофено брашно. Пропорциите са на око -по-картофено или по-спаначено. Ако не постим заливам като мусака, може и едно-две яйца вътре.
Пипер с доматен сос, ориз с маслини и праз, може и само с едното. Между другото - морските дарове не противоречат на постите - значи паеля без пилешкото. Ако се сетя и друго - ще пиша пак.
Цитирай

Все на втория етаж

Мнения: 5 781
Хора,вие постно не готвите ли???
Цитирай


Мнения: 1 238
Хора,вие постно не готвите ли???
'

Готвим готвим, как да не готвим! Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Самоса (Индия)


Продукти 
300 гр  брашно тип 500
500 гр  картофи
150 гр  грах зелен
50 гр  лук кромид стар
400 мл  олио
1 бр.  пиперки лютиви
1/4 вр.  кориандър зелен
1 ч.л.  кимион
2 ч.л.  сол
 

Приготвяне

1.Брашното и 1/2 ч.л. сол се смесват
2.Добавят се 4 с.л. олио и се меси до получаване на едри трохи
3.Постепенно се добавя вода (около 110 мл) и се меси до получаване на хомогенна маса
4.Тестото се намазва с мазнина, покрива се и се оставя да престои не по-малко от половин час
5.Междувременно картофите се сваряват и след като изстинат се обелват и нарязват на кубчета с големина половин сантиметър
6. Четири супени лъжици олио се загряват в дълбок тиган на средно силен огън
7.След намаляване на огъня се слага ситнонарязания лук и се пържи до златисто-кафяв цвят
8.Добавят се граха, джинджифила, ситно нарязаните чушле и зелен кориандър, картофите, останалата сол, смления кимион, 1 ч.л. млян кориандър и 1 ч.л. гарам масала
9.Бърка се на слаб огън 3-4 минути и се маха от печката
10.Тестото се премесва и се разделя на 10 топчета, които се разточват на кръгчета с диаметър 12-13 сантиметра
11.След като кръгчето се раздели на две, всяка половина се навива на конус (за слепване се използва вода), пълни се с около 2.5 ч.л. от картофената плънка и се ‘захлупва’
12.Така готовите самоси се пържат на среден огън в дълбок тиган в олио на около 5 см от дъното, след като то се е загряло
13.Пържи се докато самосите станат кафеникави и хрупкави, след което се изваждат, оцеждат от мазнината и се сервират горещи.
 
Постни зелеви сарми


Продукти 
20 бр.  зелеви листа
300 гр  лук кромид стар
200 гр  ориз
50 гр  грис
1/2 ч.л.  червен пипер
100 мл  олио
 

Приготвяне

1.Лука се запържва, докато стане стъклен
2.Към него се добавят грис и ориз и също леко се запържват
3.Сместа се посолява и подправя с чубрица, магданоз и червен пипер на вкус и се залива с 1 ч.ч. гореща вода
4.Вари се, докато оризът поеме водата
5.Като се охлади леко сместа, с нея се правят сарми
6.Сармите се нареждат на дъното на широка тенджера, покрита със зелеви листа, и се заливат с гореща вода, колкото да ги покрие
7.Отгоре се покриват с чиния и се варят на слаб огън
Ако зелето не е много солено, сармите могат да се залеят с равни части вода и зелев сок.

Пълнени сухи чушки с ориз и гъби


Продукти 
15 бр.  пиперки сушени
150 гр  ориз
150 гр  гъби
100 гр  лук кромид стар
40 мл  олио
 

Приготвяне

1.Чушките се измиват добре и се накисват в студена вода за 3-4 часа
2.Приготвя се плънката: оризът се сварява в 1,5 чаша вода, а лукът се запържва заедно със ситно нарязаните гъби
3.Смесват се сварения ориз с гъбите и лука, посоляват се и се подправят с чубрица, червен и черен пипер на вкус
4.Отрязват се дръжките на чушките и се отстранява семето
5.Чушките се пълнят не мнго плътно с плънката и се нареждат легнали в широка тенджера
6.Върху тях се сипва малко олио и се покриват с порцеланова чиния
7.Заливат се, докато бъдат изцяло покрити с гореща вода и се варят на слаб огън, докато водата се изпари.

Постни пълнени чушки


Продукти 
1000 гр  пиперки червени
250 гр  ориз
150 гр  моркови
80 гр  лук кромид стар
50 гр  стафиди
1/2 вр.  копър пресен
 

Приготвяне

1.Нарежете лука наситно и го запържете в 100 милилитра олио до получаване на златист цвят
2.Добавете ориза и ситно настърганите моркови
3.Запържете, докато оризът стане прозрачен
4.Прибавете 3 чаени лъжички вегета и 1 чаена чаша вода
5.Варете, докато оризът поеме водата
6.Добавете копър, нарязан наситно и стафидите
7.С тази смес напълнете чушките
8.Наредете ги в тава и залейте с 2 чаени чаши вода
9.Печете в загрята фурна на 200 градуса, докато оризът набъбне.

Тиквички на фурна


Продукти 
1000 гр  тиквички
1 вр.  лук кромид пресен
300 гр  домати
6 ск.  чесън стар
50 мл  олио
50 гр  брашно тип 500
1 вр.  копър пресен
 

Приготвяне

1.Нарежете лука наситно и го задушете в половината от олиото
2.Прибавете накълцани половината домати и копър или магданоз
3.Изсипете сместа в тавичка и наредете върху нея посолените и оваляни в брашно кръгчета от тиквичките
4.В останалото олио запържете до златисто брашното, сложете останалите н настъргани домати и счукания чесън
5.С този сос залейте тиквичките и опечете ястието на умерено силна фурна 6.Когато е готово, поръсете го с копър или магданоз.



Бърз гювеч


Продукти 
500 гр  патладжани
250 гр  тиквички
500 гр  домати
100 гр  пиперки червени
3 ск.  чесън стар
200 мл  олио
1 ч.л.  джоджен сушен
 

Приготвяне

1.Нарежете лука на филийки, патладжана и тиквичките - на кубчета, доматите - на четвъртинки, а чушките - на ивици
2.Загрейте половината от олиото в дълбок съд
3.Запържете в него патладжаните
4.След 2-3 минути прибавете останалата мазнина и тиквичките
5.После доматите, чушките и лука
6.Поръсете гювеча със счукания чесън, ситно нарязания джоджен, черен пипер и сол
7.Похлупете и оставете да се задушава на бавен огън.


Пълнени пиперки със зрял фасул


Продукти 
1000 гр  пиперки червени
500 гр  фасул зрял
100 гр  лук кромид стар
20 гр  брашно тип 500
150 гр  орехови ядки
1 ч.л.  червен пипер
50 мл  олио
1 ч.л.  магданоз сушен
  чубрица
 

Приготвяне

1.Сварете и посолете фасула
2.С помощта на цедка отделете люспите
3.Изпържете лука, посолете и прибавете червен пипер, джоджен, чубрица и магданоз
4.Разбъркайте добре двете смеси, добавете брашното и смлените орехови ядки
5.Почистете и измийте пиперките (може да изпозвате и сушени), след което ги напълнете
6.Отворите им потопете в брашно
7.Наредете ги в намазана с масло тава, полейте ги с олио и прибавете 1 ч.ч. вода
8.Печете 8-10 минути в по-силно загрята фурна, а след това 10-15 минути в по-умерена
9.Ако пиперките загорят леко в горната си част, сложете хартия до пълното им изпичане.


 

Постни пиперки с картофи


Продукти 
1500 гр  пиперки червени
1300 гр  картофи
100 гр  лук кромид стар
1/2 ч.л.  червен пипер
20 гр  брашно тип 500
 

Приготвяне

1.Почистете и измийте пиперките
2.Сварете картофите, пасирайте ги и ги посолете на вкус
3.Запържете лука, предварително нарязан на дребно и прибавете червения пипер
4.Така приготвената запръжка смесете с картофите
5.Добавете копър и чубрица на вкус и разбъркайте
6.С тази смес пълнете пиперките
7.Сплесквайте ги, за да са по-тънки и потапяйте отворите им в брашно
8.Наредете пиперките в намазана с масло тава, прибавете олио и наръсете с вода между тях
9.Печете ястието 10 минути на силно загрята фурна и още 15 на умерена
Сервирайте пиперките с туршия или прясна мешана салата.



 
Цитирай

РусЙе

Мнения: 5 302
Ориз с домати и маслини

Продукти:
-ориз (чаша и половина)
-домати(от буркан - на око)
-10-ина маслини
-1 глава лук
-1 бульонче
-сол и черен пипер

Запуржвам лука в мазнина+бульончето, добавям ориза +вода, като поеме малко от водата, слагам сол и чер.пипер-  изсипвам в тава, добавям маслините и пека във фурната Mr. Green

Ориз със зеленчуци

Продукти:
-ориз (1 чаша)
-1 морков
-царевица(от консерва)
-2 малки картофа
-грах
-1 глава лук

Сварявам ориза предварително с малко сол. И го изплаквам със студена вода. Запържвам зеленчуците в тиган - добавям свареният ориз+подправки(сол, чер. пипер, и малкко краве масло, може и малко риган) и след 5 мин е готово Mr. Green


Зелен боб също много обичам:)))
Цитирай


Мнения: 4 212
от 15 години храня вегетарианец   Mr. Green

http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/recepti.html
http://www.maxima.bg/bg/library/zadoma/kuhnia/XIII.htm
http://kulinar.gbg.bg/listrec.php?sid=3&kind=10
 Hug
Цитирай

Варна

Мнения: 446
Забравих да спомена любимите ми копривена каша, качамак, постно зеле на фурна. От сладките - грис халва, ашуре, печена тиква с орехи и мед, баница с тиква.
Цитирай


Мнения: 3 354
Теya,браво за линковете-супер са!!!Ето сега ще има какво да хапваме bowuuЩе се възползвам от идеите!!!  bouquet
Цитирай

Все на втория етаж

Мнения: 5 781
И аз благодаря за рецептите Very Happy. Ако някой се сети още някоя Hug
Цитирай

Все на втория етаж

Мнения: 5 781
Сега се рових и в готварската книга и там намерих доста рецепти за постещи Embarassed
Та ако има и други  на пост да знаят.
Трябваше преди това да проверя за което се извинявам Embarassed Blush Blush
Цитирай

София

Мнения: 2 636
Моята любима рецепта напоследък е гъби с картофи: задущавам 1-2 глави лук, посолявам и подправям с черен пипер. Добавям измити и нарязани (ако не са млаки) 1/2 кг. пресни гъби, когато им изври водата добавям и 2-3 картофа на кубчета, подправям с джоджен, още малко сол и червен пипер, заливам с малко вода и готвя, докато картофите са готови. Да ти е вкусно!
Цитирай


Мнения: 5 125
Супа от спанак и ориз
500 гр. спанак се бланшира и нарязва на дребно. В зехтин се запръжва лук и чесън, прибавя се ориза, като се запържи леко се прибавя 1 л. зеленчуков бульон и от водата на спанака (в зависимост колко гъста искате да е супата).
За не-постещи може да се гарнира с кисело мляко или люспи пармезан, но и без тях супата е страхотна.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.