Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 335 отговора

София

Мнения: 3 229




Линк към първата тема: Коледно настроение!, втората тема Коледно настроение! - 2, третата тема Коледно настроение! - 3

Ето и линкове към четирите теми от миналата година: Коледа идва!, Коледа идва! - 2, Коледа идва! - 3 и Коледа идва! - 4.

Моят списък от фаворити от минали години:

Английски коледен кейк, от Джемма, 6 седмици преди Коледа
Ванилени кравайчета, от Наталина, издържат до месец и половина
Дрезденски щолен, от Джемма, прави се 2-3 седмици преди Коледа
Забравени сладки, на Котка, могат да се правят и предния ден
Коледни звезди на баба, от Мишел, вероятно ще издържат около месец (у дома миналата година успяха да се задържат седмица Smile)
Коледни кравайчета, от apgrigorova
Линцерови сладки, от Наталина, правят се в началото на декември
Меденки, от Джемма, правят се в началото на декември
Меденките на Джули и галерия с нейни снимки, от Наталина,правят се в началото на декември
Мъфини с кафе на ESPA, толкова са вкусни, че няма да издържат и два дни Smile, все пак предполагам могат да седят 1-2 седмици, най-добре в кутия
Шоколадови звезди с капучино на Габи, издържат около месец, не е нужно да се правят по-рано




Съвети от natalyna за приготовление и съхранение на коледни сладки:

"Повечето сладки за Коледа могат да се направят поне месец преди празника - някои дори след отлежаването са по-вкусни. Идеята е, че в дните преди самия празник се нуждаем от повече време за други приготовления (готвене на празничните ястия, украса, подаръци) и не е нужно да се пренапрягаме и със сладките. Това обаче не означава, че не могат да се приготвят и в последният момент, само е нужно да се спазват някои основни правила.

За да сте успешни в приготвянето на сладките е добре да прочетете следните съвети:

   Оставете калъпите с маслото/маргарина поне една нощ извън хладилника (най-добре дори 24 часа) - нищо няма да им стане! Месенето ви ще се облекчи изключително много. Ако по някаква причина не сте го направили, сложете продуктите в голяма купа за месене и най-отгоре нарежете маслото/маргарина на тънки резенчета и оставете поне 30 минути да се отпусне. Има и друг вариант, да пуснете за секунди маслото в МВ, за да омекне.  Не използвайте масло от извадено току-що от хладилника ако не искате да месите с часове!

   При масленото тесто е важно да се  знае, че в началото става на "трохи", а после от топлината на ръцете се споява в тесто. Същото важи и за меденките. Ако не сте сигурни дали всичко е както трябва, откъснете малко от тестото и в дланите си се опитайте леко да омесите и да направите топче -така ще опитате консистенцията на тестото. Ако тестото се събере в компактно топче, значи на тестото му трябва просто още  месене. Ако не, може да прибавите още едно яйце или 1-2 лъжици прясно мляко.

   При разточване не прекалявайте много с брашното за поръсване под кората - колкото повече брашно, толкова по-твърди сладки. Може да разточвате и между свежо фолио(прозрачното), без използване на брашно. Спазвайте посочените в рецептата дебелина на корите. Още топли сладките са обикновено крехки или меки, затова манипулирайте с тях внимателно.

   При меденките които се изрязват на фигурки, за да останат меки, основното правило е  дебело разточване (медеките при печене се надуват леко, но не много, затова не се притеснявайте че ще станат много дебели) - 5-7мм. Другият момент който трябва да следите е печенето - след като започнат да порозовяват краищата веднага изваждайте. Може да ви се стори дори, че не са още опечени, че са много меки, но след изстиване се стягат и си придобиват нормална твърдост, а не  стават "троши-зъби". Ако случайно ги изпуснете и препечете, може  или да ги залепите по две с мармалад или крем, или да ги оставите в добре затворена кутия с четвърт ябълка, която сменяте през ден.

   Съхраняването на готовите сладки е най-добре да е в сухи и добре затварящи се кутии - метални, картонени, пластмасови. Оставете ги на хладно и сухо място - килер, балкон (ако е сухо) може и хладилник. Не намазаните и неукрасени сладки може дори да замразите - издържат година."

Съвети от natalyna за приготвянето, използването и съхранението на белтъчната глазура:

Определено има голяма разлика в глазурата правена на ръка и с миксер ( първите години правех на ръка, но още нямах тренирано око за да разбера каква да е правилната консистенция, а после се изхитрих и правех с миксер). Тази година правих на ръка, като важното е да се знае, че не се "бият" белтъците а само се бъркат в една посока с дървена лъжица. Захарта трябва да е наистина като пудра, затова е добре да се използва специална захар или поне 2 пъти пресята. Прибавя се на няколко пъти. Глазурата става лъскава все едно сатенена и няма въздух (балончета) в нея, също се се втечнява в хладилника. след престой. Бърка се поне 20 мин. Звучи ужасяващо, но на практика не е чак толкова трудоемко. Трябва като вдигнете лъжичка от сместа да се "точи" - все едно ще потече, но остава като капка във въздуха. Най-добре е за украса да се използват малки фунийки или найлонови пликове, които могат да се държат само в едната шепа. Обикновено препълнена лъжица-две са достатъчни като количество. С напълнен пош се работи трудно, защото трябва да се държи с двете ръце и прецизността се изгубва. Рязва се микроскопичен отвор от около 1 мм. и на някаква чиния пробвате как се точи глазурата. При лек натиск, трябва да оставя тънка, гладка и непрекъсната линия, като връхчето на фунийката не се докосва до повърхността на сладките, а просто по въздуха се следва контурата на сладката и глазурата и обточва. При добра консистенция глазурата засъхва много бързо и вътрешността се запълва с по-рядка глазура. Аз лично съхранявам глазурата в 2 найлонови пликчета пъхнати едно в друго и в хладилника, но може и да се остави в купа покрита с влажна кърпа.


***
Роял айсинг - семинарна тема
Млечен марципан за покритие на торта
***


РЕЦЕПТИ Коледа 2010

Арменски сладки, от ilrai78
Ароматен сладкиш, от Anuck
Ароматни коледни сладки, от oki4
Бабините захаринки, от Ена
Бадемови бисквитки на Дядо Коледа, от vanilla
Бадемови сладки и снимка, преведено от dili76
Бадемови стърготини, от aveili
Бадемово-кайсиеви пръчки, от aveili
Базелски медени сладки, от краси.мира
Баклавички-хапки, от рени55
Бананов хляб с канела, от vanilla
Баница с тиква, канела и орехи / Тиквеник или още Баница с късметчета, от Venetta
Белтъчни елхички и шапки, от Джемма
Бисквитки (подходящи за греяно вино), от Umbra
Бисквити за декориране, от betina33
Бонбони "Рафаело", от mari_eta
Бързи сладки, от Benita
Виенски коледни орехови бисквитки, от маик
Виненки, от Ена
Горещ шоколад на клечка, от Umbra
Детски коледен пунш, от Venetta
Джинджифилови бисквитки, от Narina
Джинджифилови бисквитки, от краси.мира
Джинджифилови сладки, на Зори
Домашани бонбони Ferrero Rocher, от Umbra
Есенно пънче, от Леля Ог
Еклерова елхичка на Йоли, от Unknown lady
Заснежени елхички, от labrex
Захарна коледна къщичка, от Myriam
Захаросани ябълки, от лулу!
Желирани бонбони, от Natalyna
Каламари (малки баклавички), от Venetta
Кантучи, от Роца
Карамелизирани ябълки, от aveili
Карамелизирана ябълкова пита, от Venetta
Кекс с канела и стафиди, от Margherita09
Козуначена торта Пастичера, от pina
Козуначен Christstollen, от Venetta
Кокоски "Ангелски очи", от mari_eta
Коледни бисквитки и снимка на украсените, от Panadila
Коледни бисквити "Прага", от J M M
Коледен кекс, от Rumya
Коледен кекс, от лулу!
Кокосови бонбони на Pety, от Pupinka с обяснения
Кокосови бонбони, от Pety
Коледна захар, от Umbra
Коледни бишкоти (кантучини) на английски от BBC Good Food, от Umbra
Коледни звезди с анасон, от vanilla
Коледни кошнички с течен шоколад с бутер тесто, от сисак
Коледни кравайчета - колачета, от Smiley*
Коледни луни, от aveili
Коледни меденки, от лулу!
Коледни мъфини със сладко от портокали, от Umbra
Коледни охлювчета с марципан, от Джия
Коледни палачинки, от venetta
Коледно пънче, от bibi76
Коледно руло, от venetta
Коледни сладки, от petia tag
Коледни сладки - меденки с канела и джинджифил на Lois, от Smiley*
Корички - лимонови и портокалови, от Джемма
Котенца, от labrex
Крехки сладки, превод от natalyna
Курабийки с късметчета, от Anuck
Линцерови сладки, от kali
Линцерови сладки със смлени орехи, от Джемма
Лимонени бисквитки, от пеп-4o
Локумки, от Джемма
Малинови сладки, от strawberry jam  
Малки медени къщички и снимка, преведено от dili67
Марокански меденки, о Labrex
Марципанени картофки, от Umbra
Маслени бисквитки, от Денерис
Маслени орехови бисквити с лимонов крем, от emy emy
Маслени сладки с глазура от белтък и орехи, от Денерис
Маслени снежни топчета(Melting Moments), от Танита
Маслени топчета, на Рени 55
Масленки с лайм, от purple tulips
Медена къщичка, от Venetta
Медена къщичка, от лулу!
Медени прасенца, от лулу!
Медени сухарчета, от kali
Меденки и бисквитки, от Селма
Меденки, от Танита
Меденки, от пеп-4o
Меденки, от mari_eta
Меденки, от stefina
Меденки, от Uinen
Меденки без яйца - тема, от labrex
Меденките на Ели, от La Pintade
Меденките на Селма, от Labrex
Меденки, но този път по-различно, от Venetta
Меденки с пълнеж, от Pinki 81
Меденки от Медовик, от nordina
Медени сухарчета, на kali
Мексикански сладки, от Margherita09
Меломакарони на Йоана, от Криси
Меломакарона, от mery_79
Мини щолен-бисквитки, от Anuck
Мини-щолени с червени боровинки и снимка, преведено от Dili67
Мраморни бисквити, от marabu
Мъфини с кока кола, от Джемма
Нежни портокалови бисквити с кардамом на Танита, от Tincheto 78
Немски плодов хляб, от Umbra
Немски сладки, от Anuck
Нутела мъфини на Espa, от SZA
Обърнат сладкиш с ябълки, орехи и карамел, от Narina
Орехови сладки, от рени55
Ореховки, от Anuck
Ореховките на баба, от nin4e
Ореховки Жужу, от пеп-4о
Панфорте, от Арлина
Печена пълнена тиква, от lu4a
"Пияни" фруктови сладки, от пеп-4o
Подправка за коледни сладки, от Natalyna
Портолакови корички в шоколад, от mmmshushy80
Постен сладкиш с ябълки и дюли на Йоана, от desi_shisha
Прасковки, от Marieta
Пуричките на баба, превод от natalyna
Рафаело, от luchkata
Рафаело, от natalyna
Розички, от Benita
Розички, от Ена
Ротенбургски снежни топки, от Umbra
Руло "Черно и бяло", от mari_eta
Сиенско панфорте, от labrex
Сладки, от Pinki 81
Сладки с бял шоколад, от Леля Ог и източник
Сладки бухалчета, на Umbra
Сладки "Динени резенчета", от xenia
Сладки свещички, от Джемма и превод
Сладки с орехи, от *MILADY*
Сладки със смокини и фурми, от Rumya
Сладкиш с банани и орехи, от Princess of Persia
Сладкиш Домино и снимка, и вариация от Umbra
Сладки свещички, от Venetta
Сметанови сладки, от Natalyna
Снежни топки, от pisi81
Сусамени гевречета, от рени55
Сърчица с кокос и червени боровинки, от Venetta
Тесто за Шилерови буклички, круши и орехчета, от Джемма
Тиквен пай, от Rumya и оригиналното тесто
Тиквени сладки, от stasi76
Тиквено руло, от dona 78
Топъл шоколад, греяно вино и ароматен чай, от лулу!
Торта Гараш, от ива
Торта с котешки езичета на Дани, от hrisinda
Торта Рафаело
Тoрта alla Kardinalschnitten, от Venetta
Тройно шоколадови бисквити, от marabu
Тути фрути, от пеп-4о
Фъстъчени маслени бисквити, от marabu
Черешки, от Marieta
Черна медена глазура за намазване на меденките след изпичане, от Natalyna
Чешки бисквити Пернички, от Umbra
Шишарки, от Aveili
Шоколадови бисквити на Петя Щифлер от Кухнята на Звездев, от summer_girl78
Шоколадови бисквити трюфел, препоръчани от ani_d
Шоколадови трюфели с мента, на Йоана
Шоколадово-кестенови трюфели, от BorislavaK
Шоколадови портокали, от lulumba и още обяснения
Шоколадова торта с кестени, от Umbra
Шоколадови сладки с кокос, от lu4a
Шоколадови трюфели, от Narina
Шотландски шортбред, от Umbra
Шприц-сладки, от пеп-4о
Щолен, от ива
Щолен без чакане, от Umbra
Ябълки в кожухче, от Natalyna
Ябълкови банички, от Venetta
Ябълкови желе бонбони и снимка, от mari_eta
Ябълков сладкиш на Лео, от labrex
Ябълков сладкиш с карамел, от mari_eta
Ябълкови розички, от mari_eta
Ябълкови сладки "Румени бузки", от labrex
Ябълков щрудел, от mari_eta
Яйчен пунш, от Venetta
CARQUIÑOLIS и лют горещ шоколад от Anuck
Vanillekipferl, от Venetta

Чуждоезикови рецепти

Fruchtschnitten, от Venetta
Крем с боровинки и лайм, от SZA
Рецепти от Dr. Otker, подходящи за Коледа, на немски, от Venetta
Снимки на рецепти за коледни сладки от немско списание, на немски, от Umbra
Рецепти за любими коледни сладки на английски, линк от Pupinka

Линкове към немски блог с коледни сладки, на английски, от Umbra:
Бадемови "кибритени клечки"
Шприц бисквити
Звезди
Немски сладък плодов хляб
Анасонови сладки
Джинджифилови бисквити с пипер
Сладки равиоли

Споделени от Арлина опити със замяна на бяло брашно в коледните сладки


Солени идеи

Новогодишна салата, от ива
Салата Дядо Коледа и продължение, от сисак
Салата Коледен свещник и продължение
Содена питка, от venetta
Соленки, от mama1+2


Полезни връзки

Бурда - сканирани рецепти, от Джемма
Венец от медено тесто, от natalyna
Елхичка от пуканки, от Umbra
Експозиция от Коледни къщички, от ива
Идеи и помагала за правене на Коледни къщички, от Venetta и Още идеи за лесна медена къщичка с видео, от Venetta
Идеи за коледни медени къщички от Марта Стюарт и тук, и тук, от Narina
Как да си направим айсинг, от Venetta
Как да украсим сладките, от Venetta
Как да декорираме сладки, от ilinayor
Как се снима храна, на английски
Клипче за коледни къщички, от labrex
Коледен венец от курабийки, от Umbra
Коледно влакче, от сисак
Коледна къщичка на Д-р Йоткер, от Venetta
Коледни къщички - видео, от venetta
Къщичка с нуга халва, от сисак
Магазин за опаковки
Магазин за луксозни опаковки
Меден коледен влак, от lu4a
Медени кошнички, от Зори
Медени къщички, от Labrex
Медени свещници, от Natalyna
Медена къщичка, от Venetta
Мъфини-снежковци и други интересни идеи, от radostina33
Най-добрите рецепти между небето и земята, сайт за приготвяне на коледни лакомства, от Venetta
Панфорте, от Арлина
Подаръци в бурканчета, от Джемма
Плодов щолен - видео, от venetta
Роял айсинг - как се прави - клипче на Tandoori
Сайт за хартиени формички, от desi_shisha
Свещник от медено тесто, от natalyna
Сиенско панфорте, от labrex
Сладки с канела и орехи на Диди, ¨¨*:•. Диди .•:*
Смес от подправки за медената къщичка, от Venetta
Снежен човек и рецепта, от сисак
Снежковци, от Ена
Снимане на храна - общи указания, осветление, от лулу!
Снимки на украсени коледни сладки
Снимки на украсени коледни сладки и къщички от чешки майсторки
Снимки на украсени коледни сладки и къщички от чешки майсторки 2
Сухи тренировки за декорация на бисквитки (игра), от ilinayor
Темпериране на шоколад - клипче и инструкции
Украса на коледни меденки, от kali
Украса на къпкейкчета, от Gushanka
Украса на меденки, от ellyganova
Украса на сладки без специални формички, от Джемма
Украса със сладки, от ilinayor
Фондан - бял, от petia_tag
Фунийки и накрайници за украсяване, от Natalyna
Шаблон на медена къщичка, от Зори


« Последна редакция: сб, 25 дек 2010, 14:30 от SZA »
Цитирай

вече Пловдив

Мнения: 1 732
SZA, благодаря за новата, отново прекрасна коледна тема!  :bouquet:
Цитирай

забравих си мисълта...

Мнения: 2 122
SZA, благодаря за новата коледна тема!  bouquet

МилаЛеля ОГ, невероятни бонбони. Много нежни цветове както винаги. Медените сухарчета си ги направила чудесно, много по-красиви от моите са и с тези сини сливи със сигурност и по-свежи на вкус. Снежните сладки на Танита са чудесни, това че са разлята никак не ги прави лоши, напротив, често тези са по-вкусни, защото тестото им е по-рехаво и вкусно.
Thunderbird,  къщичката е прекрасна.
Гелева, много ми допадат сладките ти. Комплименти!
Zornichka, чудна къщичка,
Гуинет, прекрасни сладки, много труд си вложила и много са красиви.


Вчера правих отново меденки,                                                 арменски сладки                                                        и Vanillekipferl.



Украсените меденки ще ви ги покажа по-късно. Всички тези сладки съм ги приготвила за подарък.

« Последна редакция: пн, 20 дек 2010, 14:51 от Venetta »
Цитирай

Русе

Мнения: 4 133
   И аз ще избирам рецепта за лесни и вкусни меденки,че синт ми ги обича.
Цитирай

Тракийка в Софийското равно поле....

Мнения: 437
SZA, благодарности за усилията и труда по новата темичка  bouquet Надявам се, че сте по-добре у дома!

Гуинет - УАУ! Страхотна украса....

Наталина, хич няма нужда да съжаляваш за глазурата. Ти си си казал, че не си я пробвала. Сега я пробвахме и вече ще се знае  Mr. Green. На вкус пък е наистина..... мммм

Лельо Ог, и аз бих дошла у вас на гости да питам за допълнително  Mr. Green Laughing  hahaha

Аз най-сетне направих айсинг. Тази година по-успешно от миналата. И започнах да украсявам, ама пусто как извадя меденките и малката ми снежанка се буди..... Пък пусто още не става за помощник  Mr. Green Та досега съм украсила само 10-ина с шоколад и готовите шрифтове. Днес почвам и с айсинга.  Love Определено повече ми харесва от шрифтовете. А пък и няма такова съхнене, ей....... Някой беше питал в старата тема - съхнаха ми цяла нощ.....

Ето и една снимчица от мен...

Колко имам да уча ощееееее..........
Цитирай

софия

Мнения: 377
Хайде в тая тема вече да споделяме и основните блюда за трапезата ни на Бъдни вечер и Коледа
Аз мисля да направя стандартните за  постната вечеря зелеви сърмички , чушки с боб , кьополу, баница с тиква , постна питка , едни арменски сладки, сушените и пресни плодове също се настаняват в списъка , само се чудя дали 7 или 9 да са ястията ни ....  Thinking
Цитирай

Варна

Мнения: 462
Ау, Венета кога направи толкова сладки.  :bouquet:
Аз направих само меденки, които чакат украса. newsm78
И после ще ви ги покажа.
Цитирай


Мнения: 308
   Рisi81, благодаря за рецептата. Така като виждам в рецептите има само малки разминавания. Но много хубави отзиви има в темата, която си пуснала затова ще направя от тях. Но може ли да споделиш, а и Ала-Бала (и тя нали ги е правила), по 2супени лъжици сода ли слагате? Защото във другите рецепти е по 1 или 2 чаени лъжички. И моля те сподели дали се усеща много содата ако си сложила 2 с.л.. Благодаря предварително.
Цитирай

софия

Мнения: 377
Тинчето , сложих 1 суп. лъжица сода . И на мен ми се видя множко , затова сложих само 1. За вкуса - няма проблем , не се усеща содата , но аз вместо само канела , сложих и 1 л. джинджифил , станаха много ароматни и вкусни ..... Няколко от тези , които счупих при дълбаенето останаха встрани и те си бяха омекнали достатъчно и без слепване . Но лично мое мнение е че не трябва да замесваш тестото твърдо , даже не и средно .... Аз винаги меся меко тесто , не само за сладките , а въобще ....  Peace Peace Peace Сигурна съм че и твоите ще станат разкошни .. Hug
Цитирай

забравих си мисълта...

Мнения: 2 122
Ивка27, вчера. Има и други още, но не съм ги снимала. Днес меденките ще бъдат украсени. А на 22.12 ще ги подарявам, че после нямам време.
Цитирай

Бургас

Мнения: 850
 Записвам се да не ви изпусна  Love  Татитчее , справила си се страхотно  Hug
 
Цитирай


Мнения: 310
Маслени лимонови бисквити /мисля, че са на Таннита, у нас са любими/:

 
Цитирай


Мнения: 308
   Рisi81, благодаря за светкавичния отговор.    Laughing   А ти знаеш ли колко брашно ти пое? Около 500гр., около 700гр.? Някакъв ориентир, че винаги ми е било трудно, когато няма указания.
Цитирай

от точка К до точка С и обратно

Мнения: 75
Ееее, ама сега и аз искам моите бисквитки в новата тема - така де, не мога да им причиня това. Ще си ги сложа тихичко и тук - цък





Venetta, откъде намираш сили за това красиво изобилие направо не знам. Аз след вчерашното мазало съм направо за рехабилитатор!
 ИнаТ, много са ти хубави формичките! И сладките също! Very Happy
Tatitt и аз се спогодих с айсинга тази година. Доволна съм. И твоите резултати са страхотни!   bouquet И благодаря за  УАУ! - то! Wink
Цитирай

софия

Мнения: 377
   Рisi81, благодаря за светкавичния отговор.    Laughing   А ти знаеш ли колко брашно ти пое? Около 500гр., около 700гр.? Някакъв ориентир, че винаги ми е било трудно, когато няма указания.
Може би по-скоро поне700 гр. , но не съм мерила .... Като забъркаш всичко в купата ( леко преди това си разтопила меда ) , започваш да прибавяш брашното , и така бъркаш всичко докато се сгъсти , така че да можеш да започнеш да го месиш ....
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 335 отговора