Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 21 ян. 2011, 11:55 ч.

Закриване на седмичните детски градини

  • 4 365
  • 1
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 5 956
Ето и каква друга битка ни се наложи да започнем. Това писмо внесохме днес в деловодството на МОМН:

ДО

Проф. д-р Сергей Игнатов
Министър на образованието,
младежта и науката
бул. "Княз Дондуков" №2A
1000 София

ОТНОСНО:   Проект на нов закон за образованието

Уважаеми господин Игнатов,
Ние от Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" искаме да изразим своето становище във връзка с предложението за закриване на седмичните детски градини, коментирано в работната група за разработване на Концепция за основните принципи и иновативните моменти в проекта на нов закон за училищното образование.

Не считаме, че автоматичното закриване на седмичните детски градини ще спомогне за по-доброто отглеждане на децата, които ги посещават. В някои случаи това би означавало прехвърлянето им директно в домове за деца, лишени от родителски грижи, като по този начин контактите с родителите им биха се редуцирали или изчезнали напълно. Седмичните детски градини понякога са единственият избор за родители, които работят на трисменен режим – например медицински сестри, санитари, диспечери, рецепционисти; на родители, които често пътуват в командировки или естеството на работата им налага ненормиран роботен ден и др. Често те са и възможност за самотни родители, които например започват втора работа или са редовни студенти, да се издържат и да отглеждат децата си при себе си.
Резултатът от повсеместното закриване на седмичните детски градини с мотива, че вредят на децата, които там по-скоро се “инситуционализирали”, най-вероятно в много случаи ще е директното им институционализиране заради единствено оставащия изход - домът!
А седмичните детски градини биха могли дори да са вариант за подкрепа на програмата за намаляване на децата в домовете като междинен етап, където да се насърчат родителите да вземат децата обратно при себе си поне за ден-два седмично, като начало на обратното им приобщаване в семейството.

Притеснява ни и обсъждането директно на закриването, а не преобразуването на седмичните детски градини. Значи ли това, че идеята е седмичните градини да бъдат разпродадени и прочие? Няма ли да е по-удачно, особено в големите градове, преобразуването им в дневни детски заведения със смесени седмични групи при необходимост от такива?

По данни от Информационната система за обслужване на детските градини (ИСОДГ) в гр. София към момента има една седмична детска градина - 31 Седмична детска градина “Зора”. 79 Детска градина "Синчец" е преобразувана с решение №41/ 29.01.09 г. на СОС в Обединено детско заведение (ОДЗ), а според друга информация в ИСОДГ например двете седмични групи в 13 Целодневна ДГ “Ябълкова градина” са преобразувани в дневни ( http://kg.sofia.bg/?page=kindergarden&id=19&k=204 ). Не считаме, че съществуването на една единствена общинска седмична детска градина в близо двумилионен град като София може да се разглежда като начин за поощряване на безотговорното родителство и/ или пример за реално институциолизиране на децата, а като единствената алтернатива (като единствено такова детско заведение!) за съвместяване на работен режим и семейно-родителски задължения.

В другите населени места закриването или преобразуването на седмичните детски градини трябва да става след внимателен и обстоен анализ на необходимостта от тяхното съществуване.

Уважаеми господин Игнатов,
Вярваме, че ще вземете предвид нашите забележки при обсъждането на проектозакона за образованието, в частност съществуването на седмичните детски градини и/ или на седмичните групи към целодневните детски градини. Ние сме отворени за диалог по всякакви въпроси относно политиката, насочена към децата и техните родители.София, 21.01.2011 г.               С уважение:

Елена Христова –
Председател на УС на СНБМ

# 1
  • Мнения: 1
Все още има родители които не могат да изхранват децата си.За тях седмичната детска градина е единствената алтернатива децата им да бъдат отгледани и обучени.Социалната помощ не дава финансовата възможност за пълноценно хранене на повече деца.Работа се намира все по трудно а и да я има в повечето случаи заплатата се оказва недостатъчна.Закриване на седмични градини не дава никаква алтернатива на тези деца.Те ще се озоват при родителите си но тези родители не могат да поемат разходите по изхранването им

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт