Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!запомни ме Забравена парола Активация на акаунт

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-12 от 12 отговора
Здравейте на всички!Много ще съм Ви благодарна ако някой от Вас успее да ми даде отговор.
От 4.10. излязох в болничен (за 30 дни ).Следващият ми го издадоха на 3.11. (за 29 дни, т.к. на 2.12. излизам в патологичен болничен -преди термина от 45 дена).Интересува ме кога ще ми бъде изплатен първият болничен от 30 дена, който е за мес.октомври? newsm78
Първата версия на шефката ми беше между 10-15.11.Днес ми каза, че от НОИ ги забавят с 2-3 месеца?Възможно ли е това? #CrazyТя казва, че ще ми го изплати от нейни пари.Според Вас редно ли е това? Thinking
Моля, за Вашите мнения!!
Цитирай


Излъгала те е. Болничните се привеждат от РУСО в срок най-много от 1 седмица, след като шефката ти е пуснала осигуровките. Щом ти е казала 2-3 месеца, значи с толкова тя закъснява с осигуровките.
Цитирай


Катя, благодаря за отговора! bouquet
Но току-що проверих в сайта на НОИ: аз съм с непрекъснати здравноосигурителни права #Crazy
Цитирай


Болничния се превежда от НОИ , на мен ги изплащат всеки месец, като сега ще ми платят за октомври ,
Цитирай


Но току-що проверих в сайта на НОИ: аз съм с непрекъснати здравноосигурителни права #Crazy

Тогава се радвай, че са ти платени осигуровките. В такъв случай може шефката ти да не е запозната с това, кога РУСО привеждат болничните. Абе ти си ги искай сега, а пък тя с каквито пари иска с такива да ти ги плаща.
Цитирай


Благодаря и на теб, ма6а!  :bouquet:
А какво имаш предвид, като казваш, че ти ги изплащат всеки месец?До кое число на месеца е това?
Цитирай


Болничните се изплащат заедно със заплатите - на което число останалите служители получават заплата, на същата дата и ти следва да си получиш болничния плюс ден-два или три, които си работила октомври. Както обясняваш, за ноември идекември ще са само болничните, но това няма значения, пак на дадената дата за заплати се получават.
Цитирай


Аз когато излязох в болнични за бременност и раждане, получавах пари и на заплата и на аванс. т.е. нищо не се промени в датите, освен сумата - доста по-малко, разбира се. Болничните ги представях, когато успеех, с доста голямо закъснение. Следователно плащането към служителя става не със средствата, преведени от НОИ, тях работодателя си ги получава после.
Цитирай


Аз вчера се явих на срещата с шефката ми, но не пожелах да получа приготвената от нея сума, т.к. същата беше по-малко отколкото трябва да бъде.
Доколкото разбрах, този болничен от 30 дена, се изплаща на 80% от сумата върху която ме осигуряват.А и както вчера споменах болничния не бил преведен от НОИ още.Тя искаше да ни плати от нейни лични средства.
Моите колеги получават на 1-во число заплати, а аз и моята бременна колежка-не!
Незнам дали има значение, фирмата е частна.
Цитирай


Излъгала те е. Болничните се привеждат от РУСО в срок най-много от 1 седмица, след като шефката ти е пуснала осигуровките. Щом ти е казала 2-3 месеца, значи с толкова тя закъснява с осигуровките.
точно така. в сайта на НОЙ ти излизат непрекъснати здравно осигурителни права щото НОЙ закъснямат с актуализирането на данните с 3 месеца и това всички счетоводителки го знаят
Цитирай


Винаги ми ги изплащаха заедно със заплатата. Изкарах цялата си бременност в болнични.На държавна работа съм.
Цитирай


Това, че си с непрекъснати здравноосигурителни права няма нищо общо в случая. Те се отнасят до правото ти да получаваш безплатна медицинска помощ, дотолкова доколкото тя се определя всяка година в Националния Рамков договор.
Обезщетението за болест, майчинство, т.е. болнничните се изплащат от системата на социалното осигуряване, което е различно от здравното. Можеш да провериш статуса си на сайта на НОИ, но не на "справка за  за здравно осигуряване", а в "справка за социално осигуряване". Също така болничните се изплащат когато се плащат заплатите.
Дано съм ти обяснила ясно , но в момента нямам много време да се разпростирам.
Цитирай


Аз съм от самото начало на бремеността с болнични.Изплащат се наистина от 10 до 20 число,но с един месец назад.Значи трябва да ги вземе 12 месец.Цитирай


1-12 от 12 отговора