Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора

Sofiа

Мнения: 2 568
Мили майки,
ще бъда много благодарна, ако някой ми отговори на въпроса след каква възраст могат да се дават глутен съдържащи храни на бебетата?
Благодаря предварително!
пп: От скоро чета форума и смятам, че е страхотен Поздравления за всички Cool
Цитирай

Добрич/Варна

Мнения: 116
след 9-я месец
Цитирай


Мнения: 3 032
в България педиатрите казват след 6-я, мисля че 9 месец като долна граница е много късно, аз давам вече овесени ядки и други глутеносъдържащи и нямаме никакви проблеми.
Без глутен са ориза, елдата и май имаше още нещо....попълнете ме, моля.
Цитирай
Цитат на: Павлина
в България педиатрите казват след 6-я, мисля че 9 месец като долна граница е много късно, аз давам вече овесени ядки и други глутеносъдържащи и нямаме никакви проблеми.
Без глутен са ориза, елдата и май имаше още нещо....попълнете ме, моля.

............ и царевицата е без глутен.
Мерси за инфото. И на мен ми се въртеше в главата нещо за след шестия месец, но не съм сигурна. Май ще поизчакам малко.
Цитирай

Canada

Мнения: 502
След 6ти месец, НО не като първа храна, ако тогава запо4ваш захранването. Ако в семейството ви има история на алергии (например, ти, таткото, по-голямо дете има каквато и да било алергия), тогава ще е добре да отложиш даването на глутена, за да не предизвикаш алерги4на реакция. Пове4е по темата има на този адрес:
karmene.greatnow.com/gluten.html
На сайта има и теми за храните, които е добре да се избягват през първата година, в раздел Захранване.
Цитирай

Sofiа

Мнения: 2 568
mama_p
Благодаря ти за линка - доста интересни неща си намерих там Very Happy
Цитирай
Днес говорих с нашата педиатърка и тя ми каза след 9 мес.
По този повод искам да споделя нещо с вас за пюретата на Ганчев - купих пюре на дъщеря ми "картофи, ябълки и морков" на етикета  пише: без глутен, на четейки съдържанието пише че съдържа овесени ядки, а не е доказано че в тях не се съдържа глутен! Така, че четете съдържанието!  Sad
Цитирай

София

Мнения: 1 507
Цитат на: NGX
По този повод искам да споделя нещо с вас за пюретата на Ганчев - купих пюре на дъщеря ми "картофи, ябълки и морков" на етикета  пише: без глутен, на четейки съдържанието пише че съдържа овесени ядки, а не е доказано че в тях не се съдържа глутен! Така, че четете съдържанието!  Sad

Да, това забелязах и аз (на пюре от картофи, моркови и капия) и щях да питам. Освен това в съдържанието на същото пюре пише, че има сухо мляко, а отдолу пише: "не съдържа глутен и мляко!".  Question  Exclamation
Цитирай

Добрич/Варна

Мнения: 116
Цитат на: Павлина
в България педиатрите казват след 6-я, мисля че 9 месец като долна граница е много късно


Сигурно е късно ако захранваш според българската схема.  Rolling Eyes

Аз се придържам към препоръките на СЗО /захранване след 6 месец, глутен след 9 месец/.
Цитирай
Какви алергични реакции може да предизвика глутена? И какво точно представлява?
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Цитат на: Oma
Какви алергични реакции може да предизвика глутена? И какво точно представлява?


Ето малко инфо на български:

http://karmene.greatnow.com/gluten.html
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 838
Пускам следния материал от един пловдивски вестник, за да стане ясно колко вреден може да бъде глутенът, въведен ненавреме в диетата на бебето. Последствията са много сериозни и  са за цял живот. В по-ранен постинг я бях пуснала пак, но няма значение.

Цьолиакия

Цьолиакията е заболяване, при което употребата на храни, съдържащи пшенично брашно и други житни растения (или иначе казано, съдържащи глутен, заб. моя), причинява по неизяснен начин атрофия на лигавицата на тънкото черво. Това води до намаляване активността на ензимите в червото, поради което се нарушава способността за всмукване на храните. В ранно детство заболяването се нарича цьолиакия, а при възрастните най-популярно е глутенова ентеропатия. Среща се най-често в ранното детство, когато се преминава от млечна към въглехидратна храна (ако това преминаване към глутеносъдържащи храни стане преди 10-ия месец, стомашно-чревният тракт не е достатъчно зрял, за да се справи с глутена, заб. моя) и в четвърто-пето десетилетие от живота.
По отношение на причините се обвинява един ензимен дефицит, предразполагащи генетични фактори, подкрепени от данни за фамилно разпространение на заболяването, имунен дефицит, нарушен дисбаланс в имуноглобулинния състав на храносмилателния тракт (имуноглобулините се съдържат в коластрата и зрялото майчино мляко, особено IgA, заб. моя) и пр. Основният симптом на заболяването е диарията. Тя е свързана с неразградени масти преди всичко. Може да настъпи и без приемане на мазнини в храната. Отслабването е другият съществен признак – губят се по 10-15 килограма, подуване на корема, газове, слабост, лесна уморяемост, електролитни нарушения в белтъчния метаболизъм, отоци, включително и вода в стомаха.
Основното лечебно мероприятие е безглутеновата диета. От храната се изключват под всякаква форма пшеница, овес, ечемик, просо, бял хляб, сладкиши, житни каши, кремове, марципани, пудинги, малцови екстракти, консерви, съдържащи нишесте, боза. Мазнините трябва да се премахнат или да се ограничат до 40 грама дневно. След подобряване на състоянието се дават в нормалното количество. От въглехидратите се разрешават царевица, соя, ориз, елда, сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко, извара, яйца.
Много е важно диетата да е много богата на витамини, желязо и електролити. Лечението е строго диетично. При правилно провеждане резултатът от него настъпва от 2-3 седмици до 2-3 месеца. Ако се спазва безглутенова диета, човек няма проблеми. Най-малкото й нарушаване води до влошаване на състоянието.

Д-р Георги Попов, гастроентеролог. Завежда гастроентерологичното отделение в Многопрофилна болница “Пловдив”, за в. “Марица”
Цитирай
Честно казано доста се уплаших като прочетох информацията за глутена, защото давах на сина ми каша със съдържание на глутен/ 5 пъти/ една седмица преди да навърши 5 месеца. Не  получи диариа, но възможно ли е по-нататъка да има последици от приема на глутен толкова рано?
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 838
Най-вероятно щом не е имал алергична реакция, всичко е наред. Но може би е добра идея да ограничиш приема на глутеносъдържащи, за да предодвратиш реакция при голям прием. Разбира се, най-добре е да говориш с гастроентеролог, ако имаш някакви съмнения.
Цитирай
След като прочетох на кашата, че пише, че съдържа глутен веднага попитах педиатърката дали е редно да му я давам. /преди време бях чела, че не се препоръчва приема му до навършването на 6 месеца/. Тя каза да я спра въпрек, че точно тя ни насочи към каша "Слънчо" с овес и ябълка.
Сега се сещам, че преди 2 мес. ми препоръча при запек да варя овесени ядки  и с водата от тях да правя адаптираното мляко. Нали се предполага, че и в тях има глутен?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора