Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 4 813
как се пече кекс? ама не ми казвайте "изпича се в умерена фурна". дайте стъпка по стъпка.
каква тава, форма и т.н., ако това има значение?
мажем ли съда или не? ако е тефлонов?
топла тава, топла фурна или всичко студено?
през цялото време на една и съща температура ли печем или си играем с копчетата на печката?
отваряне/затваряне на фурната, проверки с клечки, засичане на време...
охлаждане, изваждане...

абе всичко искам да знам, защото някъде нещо бъркам.
отдавна не съм правила истински класически кекс - с 4 яйца и всичко останало. правя горе-долу веднъж годишно, през останалото време залагам на други вкуснотии. та днес за пореден път опитах да направя кекс по молба на габриела и пак не се получи. пекох го в тефлонова форма без "дупка" по средата. отстрани се запече доста, а по средата е не суров, но и няма добре оформени трохи - мазало някакво. отделен въпрос е, че не се надигна.

моля, кажете ми как се прави онзи кекс, който се реже на високи парчета и на който се вижда ясно всяка отделна трохичка!

аз пък ще пусна друга тема с обещаните сладкишено-тортени рецепти.
Цитирай


Мнения: 501
Цитат на: Ellypr
...Пробвала съм различни рецепти май проблема е в печенето ...
И аз се мъчех така, докато един ден моя близка не ми издаде една тайна за печенето - фурната трябва да е предварително загрята на около 150-180 градуса. Слага се кекса и фурната се изключва за 5 мин(моята е на степени и аз оставям само отдолу включена на 1 - общо са 4). После включвам и пека 40-45 мин. То се вижда, когато се отдели от стените - за вадене е.  Фурната не се отваря при печенето, защото иначе кексът пада.
Иначе другото, което същои е много важно - винаги разбивам белтъците и жълтъците отделно.
Е, оттогава какъвто и кекс да съм правила - винаги става. Дано съм била полезна!

Това е от една стара тема, където бях писала за това как аз пека кекс. В допълнение ще кажа само, че ползвам тефлонова тавичка, намазана с краве масло и изсипвам сместта малко преди да сложа да се пече(т.е. да не стои много в тавата). Ако искаш, мога и рецептата на любимия си кекс да дам Smile
Цитирай

София

Мнения: 3 253
За формата за кекс - в повечето рецепти си пише дали се намазва и набрашнява.  Аз се подсигурявам и ако не пише изрично си го намазвам и поръсвам с брашно.
За печенето - би трябвало да правя така:
първо включвам на 300 градуса за 5 минути за да се загрее фурната. После превключвам на 180 градуса само от долу. И оставям кекса поне 30 мин без да се отваря. Когато е готов той почва леко да мирише. Пробва се с клечка или нож дали е опечен - когато се промуши, тестото не трябва да се залепва по клечката или ножа.
Но ако сме честни - поради полевите условия в къщи - включвам фурната на 300 градуса и не я отварям 30-50 мин. ( но с нашия ток през зимата това може и да са 150 или 180 градуса - кой знае...)
Не съм имала проблеми - много много рядко не стават Smile
Цитирай

Балчик-Сливен

Мнения: 1 040
И аз да се включа.Намазвам формата с леко размекнато краве масло,после посипвам с брашно,обръщаш формата и потупваш,за да падне ненужното количество брашно.Слагам кекса в студена фурна,включвам само отдолу на 280-200 градуса и не отварям,докато не се надигне кекса-обикновено 20-30 минути.След това пак без да отваряш фурната включваш и отгоре-печеш около10-15 минути,отваряш,за да провериш дали е изпеченСлед печенето изчакваш 10 минути да се охлади и тогава вадиш от тавичката.
Янита,да не би всичко да е от рецептата или големината на формата ти Thinking
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 12 101
Ако формата е тефлонова - мажа само с мазнина. Ако е обикновена - мазнина и брашно. Обръщам я и я потупвам да опада излишното брашно. Изсипвам сместа, обикновено са 2 (с и без какао), разбърквам ги и слагам да се пече в предварително загрята фурна на 180-200 градуса. Пека, докато покафенее. Въпреки, че си познавам фурната, за всеки случай проверявам с клечка - ако лепне, пека още. Като е готов кекса, вадя и го обръщам, докато е горещ в/у хартия, под която съм сложила кърпа, за да изстине. Реже се, когато е напълно изстинал! (За да не стане тиклив)
Цитирай

Пловдив

Мнения: 14 071
Аз го правя така - Изваждам от хладилника яйцата поне 15 минути преди да почна да разбивам кекса. Аз правя една рецепта с 6 яйца, защото тефлоновата ми форма с дупка е по-голяма и се събира добре. Пресявам брашното за по-лесно набухване. Като почна да бъркам продуктите включвам печката на отгоре и отдолу на 170грд. Разбивам продуктите с миксера, тънко намазвам тавата с олио, изсипвам сместа и пъхам във фурната. Пека си на 170грд докато ми изглежда опечено при поглеждане през стъклото, отварям и боцвам с клечка за зъби. Обикновено не е готово, бързо затварям и чакам. При 170грд, понеже не е много висока температурата кекса не загаря отвън, а в средата да е суров. Изпича се равномерно. Като се изпече го вадя и го обръщам да изстива върху тортена чиния.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 12 101
А, да, брашното го пресявам 3 пъти! Така влиза въздух в него и кексът бухва повече. Също никога не използвам готов бакпулвер - правя си го сама. 1 кафена л. (1/2 чаена) с връх сода за хляб + 1 к.л. равна лимонена киселина. Изсипвам ги в хартия, прегъвам на 2 и стривам, като търкалям бутилка отгоре. После изсипвам при пресятото брашно и разбърквам с лъжичката да се смеси. Чак тогава изсипвам брашното в сместа. И бухва хубавичко кексът, няма къде да се дене!  chef
Цитирай

София

Мнения: 4 813
може би ключът е в пресяването на брашното newsm78

пека в една тефлонова форма, кръгла с релефно дъно. няма нужда да се маже с мазнина като че ли - никога нищо не ми е залепвало в нея.

дали тази вечер да не опитам пак?

Перличка, би ли пуснала тук рецептата?
Цитирай


Мнения: 8 969
Не е само в пресяването на брашното!
Най добре пухват кексовете ако се направи смес от брашно с нишесте.
Има и друга тънкост - ако използвате сода за хляб, трябва да я угасите непременно в малко кисело мляко, но ако използвате бакпулвер, то него непременно трябва да го пресеете с брашното!
Успех в майсторлъка!
Цитирай


Мнения: 501
yanita, разбира се, дано ти хареса.

Кекс Нели
3 цели яйца и 3 жълтъка се разбиват много добре(до пяна) с 1ч.чаша захар и 1 ванилия. Добавя се 1 ч.чаша брашно, като се разбърква внимателно с лъжица.
Отделно се разбиват 3-те белтъка с 1/2 ч.чаша захар. Когато сместта стане като за целувки внимателно се добавят 3 с.л. брашно.
Яйцата се вадят от хладилника поне половин час по-рано, предварително се измиват и подсушават много добре, за да не падне вода в купата, в която се разбиват.
В намазана с масло формичка(тефлонова) се поръсват нарязани орехи(или други ядки по желание). Изсипва се около половината от жълтата смес. Поръсва се с какао, смлени орехи, може да се сложат и предварително отцедени и оваляни в брашно плодчета от сладко от вишни или череши. Изсипват се белтъците, отново поръсваме с какао и смлени орехи, после останалата жълта смес.
Пече се на 180 градуса.
(Пак да си кажа: слагам в загрятата фурна, оставям за 5 мин на 1 само отдолу. После включвам отгоре на 2, отдолу на 3 и така още поне 40 мин. Следя температурата да не пада под 150 градуса).
Може да се направи глазура по желание: мед, орехи, пудра захар и т.н.
Когато се разреже кексът е много ефектен.

П.П. Бакпулвер не съм забравила да опиша. Просто не се слага. Брашното трябва да е добре пресято и жълтъците и белтъците да са на хубава пяна.
Цитирай

Ottawa, Canada

Мнения: 2 452
Янита,
И от мен една рецепта за кекс "като за олигофрени" Mr. Green:
3-4 яйца (зависи от формата за кекс; ако е от кръглите с дупка - 3 яйца) се разбиват с чаша захар; добавя се в процеса на разбиване 1/2 чаша олио, както и ванилия и лимонова есенция, ако желаеш. Отделно се пресяват 3 чаши брашно (приготвям всичко предварително), към които се добавят 1 л. сода + 1 л. сода бакпулвер. Брашното се добавя към яйчената смес, най-добре с лъжица, т.к. става много гъста смес. След това в сместта се налива току-що отворена лимонада или оранжада (300 мл).
Формата е предварително намазана с олио и загрята във фурната. В нея се излива сместа; по желание се оставя съвсем малко, к. се смесва с какао и след това се излива спираловидно и допълнително се правят спиралки с дръжката на лъжица (или с показалец Embarassed). Пече се в умерена фурна, вече загарята, като след 10 минути фурната се изключва. Ако искаш, можеш на този етап да сложиш върху кекса, к. леко се е стегнал вишни от сладко, добре отцедени, и половинки от орех; връща се във фурната и се пече само отдолу, докато започне да ври (5-10 мин.), при което плодовете и ядките се покриват, но не падат на дъното, а остават вътре в тестото. Доопича се на умерена фурна, като се проверява с клечка дали е изпечено. Става за 15 минути, с печенето общо 45-60 минути.
Цитирай
Клонирах се от друг форум, там един ентусиаст пробва и получи добър резултат. Всъщност това е единственото печиво, което ми се получава. А, и печени филийки на котлон Cool Чух го преди години по някаква кабеларка.
Мързелив кекс
Бърка се с обикновена лъжица, никога не стават грахулки.
В купа се слагат:
- чаена чаша олио;
- чаена чаша захар;
- чаена чаша кисело мляко;
- две яйца( без черупките) 
Като се поразмесят се слагат наведнъж:
- две чаени чаши брашно;
- прахче ванилия или канела или и двете.
Разбърква се леко - веднага се размесва без проблеми.
Та тая основна маса може тутакси да се опече в намазана с олио форма или в тава - на силна фурна, пробата е с дървена клечка. Не залепва по съдовете, но по-лесно се вади като изстине.
А освен това в кашата могат да се размесят:
- ябълка на зарчета;
- плодчета от сладко;
- сладко, конфитюр или мармалад;
- кълцани локумчета;
- банан;
- квото ви хрумне.
После може да се пудри със захар, да се глазира, да се маже с течен шоколад и т.н. Кашата може да се раздели на две и да се оцвети с какао - става "мраморен".
Става и за ядене 

Винаги отличен резултат, но...
НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ МИКСЕР!
Цитирай

Пловдив

Мнения: 14 071
Мързелив кекс
Бърка се с обикновена лъжица, никога не стават грахулки.
В купа се слагат:
- чаена чаша олио;
- чаена чаша захар;
- чаена чаша кисело мляко;
- две яйца( без черупките) 
Като се поразмесят се слагат наведнъж:
- две чаени чаши брашно;
- прахче ванилия или канела или и двете.
Разбърква се леко - веднага се размесва без проблеми.
Тука слага ли се бакпулвер или сода някаква, че не видях?
Цитирай
Аз не слагам защото нещо, което има две яйца, не може да не се вдигне.
Но, ако желаете, разбъркайте в чашата кисело мляко една чаена лъжичка сода бикарбонат( хлебна сода).
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.