Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 13-та тема

  • 129 507
  • 740
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 283
Здравейте момичета!
Заповядайте в новата 13-та тема!
Нека да има повече радостни поводи, за да присъства питката на нашата трапеза, което за нас българите е традиция.
  
              Пожелавам ви да усетите  аромата на прясно изпечената питка!



















Болярска питка
Питка хризантема
Основно тесто за пити, питки, тутманици, бюреци, кремвиршки от Танита
Погача на Морена
Празнична пита за Никулден
Питка от Пепика
Питка Мимето
Питка от Момчешка мама
Питка "Милинка"
„Короната на готвачката” - Лабрекс
Питка Слънце
Погачата на Хриси от evak
БЪРКАНА ПИТА / БЕЗ МЕСЕНЕ
Питка Цвете от Пепика
Сладка питка от Селма
Вкусен домашен хляб от Лабрекс

Рецепти от тема N 2
Питка rallii
Фокача със сирене
Сватбарска пита - Пепика
Миткова пита- Пепика
Питка с шунка и кашкавал
Питка  "Слънце" - Джемма
Питка Добито
Питка Алекс
Житен клас

Рецепти от тема N 3
Питка "Мама Цоцоланка"
Пита"Роза"
Питка HappyPolly

Плетена пита на Пина
Солена корона на Котка
Хляб с домати и маслини на Umbra
Хляб в саксия - Asyalein
баница с мая на мама Цоцоланка
направа на розички първи вид
изработка на розички - 3 вида
Плетене на пити, козунаци, баници и др.тестени изделия
Сладък ароматен хляб
Как се прави вита баница - първи вариант
Как се прави вита баница - втори вариант
Сладка пита-прощъпулник - maria m
Радкината питка - еххо
Рогчета - Pina
Кашкавалки - Pina
Кифли с локум и Виенски кифли - Pina
Шарена питка - Мама Цоцоланка
Питка Маргаритка - Биляна
Шведско хлебче с крема сирене и копър - Labrex
Завъртяната пита на vens - Labrex
Питка Цвете - Краси.мира

Рецепти от тема N 7
Питка със сирене и сусам - nordina
Питка с майонеза - nordina
Питка с извара - nordina
Царевична питка със сирене  - nordina
Козунак на Venetta
Питка с кисело мляко на Селма
Цвете с рецепта на Labrex
" Матнакаш"- Labrex
Оформяне и фокуси с тесто - Labrex
Венец от кифлички - Селма с рецепта
Хлебчета за домашни хамбургери - Labrex
Оформяне на хлебчета - Labrex
Ароматни обедни питки - Nordina
Питка - стъпка по стъпка - alina si
фигурки от тесто- предоставено с любезното съдействие на Labrex
питка стъпка по стъпка и рецепта - Пепика

Осма тема
рецепта за козунака на Max-mama, с обясненията на galaUSA, за начинаещи
Сръбска погачица - Labrex
Nordina - две питки с рецепти

рецепта за питка с ракия - toni nikolova
кроасани и питка с пълнеж - рецепти - Venetta
Тутманик и рецепта - kasier
Stasi 76-питка с рецепта, стъпка по стъпка
Мазна пита - nela 66
Тесто с едно втасване - питка с кисело мляко - max-mama


Девета тема

Съвети за захарта в Козунака - Pina
Дебелата кора и конците на козунака - Pina
Защо две втасвания ? - Pina
Животинки от тесто - Venetta
Как се правят розички от тесто - Labrex
Типова питка и Пълнозърнеста със сирене и риган - Nordina
Експресни кифлички от супер тесто - Labrex
Кифлички с кренвирш - kapri z
Бързи козунаци - max-mama
съотношение суха-жива мая - Дядо Хаджия
Козунака на Venetta
Козунака на Pina
Козунака и питката на Butterfly
подготовка на тесто за козунак- max-mama
кифлички и рецепта за тестото - Labrex
Тутманикът на майка - Labrex
Тесто за солени, пухкави кифлички - Labrex


Десета тема
чеснови хлебчета -Labrex
Пирожки - Labrex
Питка , стъпка по стъпка - Polina
Гевречета - Labrex
Турски гевречета - Labrex
Усуканата пита с мед и орехи на Танита - Labrex
Постни гевречета - didinik

Питки Паркър-Polin a
Оформяне на питка -стъпка по стъпка -jujito.i  
Рецепта за баница с точени кори-Любопитко
Картофен хляб- Venetta
Картофени питки - Nordina
точене на баници -Пепика
Пълнозърнести питки с мак - Nordina
Типови питки с риган-Nordina
Кифлички със сирене -Пина
Моят козунак- Venetta
Сладки агънца-Venetta
Типови питки с кашкавал - Nordina

Eдинадесета тема


сплитане на тесто от сръбска погачица - Labrex
фигурки от тесто - adenis
фигурки от тесто-Venetta

Дванадесета тема

Грозд - Лабрекс
тутманика на Лабрек с тестото на Мариета
тутманика на Аелис, без втасване
тутманика на Мари77
Ръжено бял хляб - Венетта
Питки с прясно мляко - Венетта
Слънчева питка - Венетта
Коледна содена питка - Венетта
Моят тутманик - Венетта
кроасани - Венетта
Козунак с фруктово мляко и нишесте - Венетта

хляб без глутен - Венетта

Тринадесета тема
Кашкавалената пита на Стаси
майсторство за оформяне на тесто- линк в поста на Лабрекс



"Никой не е по-голям от хляба"!


Божествено благо, основа на живота, почитана храна от хилядолетия.

Свещен от древни времена - безкръвна жертва, тайнство и символ.

Дар за Деметра - богинята на хляба, зърното и земеделието.

Древните „любители на хляба" - египтяните, отрупвали гробниците с огромни количества от божествената храна.

Хлябът е молитва "Насъщния ни хляб дай ни днес" - храна за тялото и душата, която приема със Светото Причастие.

Хляб наричат за здраве, благоденствие, благословение, опрощение...

Хляб съпровожда житейския път на човек от раждането, в делник и празник, в радост и скръб - Великден, Гергьовден, Коледа, сватба, прощъпулник, задушница, служба на светец, нова къща...

С хляб и сол посрещат скъпи и желани гости.

Обредният хляб се замесва от млада жена, облечена празнично, от най-едра и чиста пшеница с „мълчана" вода и билки в съпровод на песни. Украсяват се богато и се освещават с прекадяване. Разчупват се на кръст и се раздават за единение между всички.

Хлябът без квас осъществява връзката между два свята - видим и невидим,  преди и сега. Пàрата, която се издига от топлия хляб е душа, а самия хляб наричат душица.

„Хлебният" етикет предвижда редица забрани -  хляб не се боде с вилица, а се отчупва с ръце, за да не се „мушат душите". Не бива да се тъпчат трохи, а грях е да се изхвърля хляб. Не се обръща, тъй като донася нещастие. Не се оставя недояден залък, за да не се губи сила. Поднася се към устата, а не се отхапва. Най-нарушаваното правило е да не се топи или дроби с хляб ястието.

„И като ядяха, Исус взе хляба, благослови, и го разчупи и като го раздаваше на учениците, рече: Вземете, яжте, това е Моето тяло. "

(Евангелие от Матея, 26:26-28)

Просфората е кръгъл, квасен пшеничен хляб с отпечатък - квадрат с кръст и надпис "ИС ХС НИКА". Малко хора са виждали този хляб цял, тъй като остава в олтара, където с молитви се извършва претворяването на хляба и виното в тяло и кръв Христови. Нарязана на малки парчета част се раздава на вярващите - нафора за опрощение на греховете и за вечен живот.

Блага пита
- безквасен сладък хляб, съпътства обредите при преход от едно в друго социално-възрастово състояние. Меси се при обичая „засевки" в началото на сватба, при посрещане на невестата и след брачната нощ, за да е сладък и сговорчив животът на младоженците. С втасал хляб обредно „залебват" новото семейство - "Както шукнува квасът, така да шукне всичко на младоженците" .

Богородичен е хлябът за из път на Св. Богородица, която бърза да помогне на друга родилка след раждане, а за да е сит животът на новороденото, гощават с безквасна прясно опечена питка.

Питка от бяло брашно, намазана с мед, вино и гозби, масло, орехи, червен лук се оставят на софра до главата на новороденото на третия ден в дар на орисниците, които „пишат" съдбата му.

Първескините приготвят за Бабинден обреден хляб с дупка по средата, през която баба-акушерка провира три пъти ленена риза, престилка, пъстри вълнени чорапи и благославя за здраве майката и детето.

"Погачата" - представяне на бебето пред обществото след "чиста" молитва в църква на 40-тия ден. Гостенките „наричат" здраве и късмет, а в бяла кърпа върху питката оставят пари, с които бебето да си купи сън. Майката я завързва не много стегнато, за да не бъде скъперник. Сладката погача разчупват над главата на майката с бебето и ритуално го „захранват" със залъче и мед.

С медени безквасни питки омилостивявали различни митични същества, посрещали Баба Марта, пропъждали шарката и болестите. Месели ги в чест  на светец покровител - Св. Харалампи, Св. Варвара. В тези обреди квасът, поради свойството си да увеличава своя обем, би допринасял магическото размножаване на злото и болестите.

Последна редакция: сб, 24 сеп 2011, 12:56 от Пепика

# 1
  • на Земята
  • Мнения: 291
Влизам в темата да похваля селския хляб на Зиче.Много вкусен дори  и на другия ден,беше останало малко парче.Благодаря,че сподели рецептата.

# 2
  • Мнения: 1 296
Аз пък влизам само да се запиша, защото отскоро съм на вълна питки и месене Peace

# 3
  • Мнения: 82
Следя темата с интерес и се уча от майсторките   bouquet
Само дето за сега теорията ми е повече от практиката  Wink

# 4
  • Мнения: 11 607
Въх.....аз ли ще направя сефтето с питка в темата? Пепика, благодаря за темата!  bouquet

Неделната ни питка

Само хубави поводи в темата да има за месене!

# 5
  • Русе/София
  • Мнения: 1 826
Въх,мъх МАМЕ ама както винаги си на ниво.Нещо ми се прецака кабела на фотото,иначе материал има за показване,затова само гол запис от мен.
Благодаря за новата тема.Уж тема за питки,но и други неща се научават.

# 6
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
От мен за днес пикантен хляб,                                                                         пикантни хапки



и пикантни пръчици



Мама Цоцоланка, както винаги чудна питка.

# 7
  • Мнения: 1 296
Въх.....аз ли ще направя сефтето с питка в темата? Пепика, благодаря за темата!  bouquet

Неделната ни питка

Само хубави поводи в темата да има за месене!

Е как ги постигате тези завъртяните неща. Аз първата питка, която омесих се опитах по този начин да направя, но нещо ми се получиха - всяко за себе си hahaha
пускам ви линк да погледнета к,во се получи, че да не ми гледат хората сеира Joy http://picasaweb.google.com/107161270495891056377/xZQsFH#5563534380737476866

Няма да се разсърдя ако се обясни като на профан как да ги оформя естетично като на мама цоцоланка например Peace

# 8
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Маме, много ти е хубава неделната питка Hug.

Пепика , благодаря за новата тема   bouquet.

# 9
  • София
  • Мнения: 3 249
Мамеее, лигите ми потекоха Rolling Eyes
На Венета за красотите пък да не говорим Hug
Зиче, май ще пусна след малко селския ти newsm78 И без друго сме без хляб...
На курбана днес питката ми много се е харесала bowuu

П.С. Пепика,   bouquet

# 10
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Доника, благодаря ти!   bouquet А аз като ги знам какви красиви и пухкави са твоите питки, няма начин днешната да не се е харесала Simple Smile.

# 11
  • Мнения: 11 607
Царина, ето Мариета е обяснила нагледно как става външния кръг тип Хризантема или Слънце - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16243015#msg16243015 Тестото ми бе от 3 топки. Двете топки ми послужиха за външния кръг, а третата разделих на 6 топчета. 5 топчета направих на ленти и ги навих за да се получат розичките, а 6-тата топка я сложих по средата.

Вени, парче питка за малко гризини, сделка?

Доника, поздрави за питката днес!

# 12
  • Мнения: 1 296
Макар и малко късно, но по-добре че видях, че има и такава тема. Благодаря ви Hug

# 13
  • София
  • Мнения: 3 249
Благодаря ви Hug
Хайде хляба на Зиче втасва  Joy

# 14
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Маме, давам ги всичките. Да сте ми живи и здрави, да ги изгризкате до една, а ти ми даваш сладкия Самуил за една седмица. И да не сте посмели да го наречете ревльо пак, че никакви гризини иначе Wink.

Общи условия

Активация на акаунт