Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 фев. 2011, 12:43 ч.

Съдлъжник по кредит - що е то?

 • 10 948
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 8
Здравейте, девойки.

Ще ми се да попитам, в случай, че има някой по-светнат - какви са приликите и разликите между поръчител и съдлъжник по кредит?

На няколко пъти вече се сблъсквам с това "съдлъжие" и от банката ме уверяват, че "съдлъжника" само трябва да подпише искането и той/тя не се бил ангажирал с нищо... Което за мен са врели-некипели: първо, всяко, солидарно с кредита лице се отбелязва в кредитния регистър, второ, банката може да си търси парите от солидарните лица, в случай на невъзмездие от моя страна...

При това положение: каква е разликата между поръчител и съдлъжник?

И не е ли подвеждащо от страна на банката да рекламира кредит до 1000 (примерно) лева без поръчител, а в същото време да изисква съдлъжник, след като си подадеш искането? (без това изискване да е посочено изрично в условията по кредита).

Откровено казано, питам от любопитство, вече им отказах и им обясних, че ако имах близък, който би се наел, то той/тя би бил поръчител, за да се възползвам от по-изгодната лихва, но ми се иска да съм наясно завбъдеще, защото нещо ми намирисва цялата история...

# 1
 • Мнения: 4 264
И на мен ми е интересен този въпрос, още повече, че съм теглила ипотечен кредит сама, а при разсрочването му за 1 година поискаха мой близък да стане съдлъжник.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 200
Ако съпругът ти тегли кредит, ти като съпруга си съдлъжник по подразбиране. Поне при нас така се получи. А съдлъжникът си е солидарно отговорен.
Не знам как стои въпроса в други случаи...

# 3
 • Мнения: 8
Не, не става дума за случаите, когато по закон имаме съдлъжие (както е при брака), а за случаи, когато за сравнително малък, потребителски кредит банката изисква трето лице да се подпише като съдлъжник.  Thinking

@Шушон - защо ли си мисля, че това съдлъжие е сравнително нов феномен на кредитния пазар...

# 4
 • Мнения: 6 897
Каква точно е разликата нямам идея, но когато възникна проблем ( грешка в системата ) с отдавна изплатен и забравен кредит на мъжът ми запорираха сметки заплати и каквото можаха още и на съдлъжника и на поръчителя. Съдията ми обясни че и двамата носят еднаква отговорност и за него няма никакво значение кой какъв е. Най интересното беше че две седмици след като изяснихме и оправихме проблема съдлъжника ни съобщи че е получил запор от съдия изпълнител. Сега със сигурност знам че не бих станала нито съдлъжник, нито поръчител независимо колко ми е близък човека, а за кредити не искам и да чуя.

# 5
 • Стара Загора
 • Мнения: 116
Ако съдлъжник е = на солидарен длъжник, тогава си еднакво отговорен с получателя на кредита. Няма такава отговорност по закон, отговорна си ако си се подписвала. Поискали са още един гарант един вид от банката при разсрочването, за да се застраховат допълнително.

# 6
 • Мнения: 4 264
Ама ипотеката си е само на мое име.  Thinking

# 7
 • Мнения: 1 220
Съдлъжникът по кредит носи солидарна отговорност за задължението, заедно с кредитополучателя. Солидарният длъжник е задължен по свое задължение, а не по чуждо, както е поръчителят. За това, ако плати, той не може да съди кредитополучателя за цялата сума, за да си я възстанови, а само за половината, ако са двама - една трета и т.н.
Солидарен длъжник едно лице може да стане при подписване на договора за кредит като солидарен длъжник или по-късно като подпише договор за встъпване в дълг.
Предявяването на иск срещу един солидарен длъжник не засяга правата на кредитора спрямо останалите съдлъжници. Солидарният длъжник не може да противопостави на кредитора личните възражения на своите съдлъжници.
Съгласно ЗЗД (Закон за задълженията и договорите), Кредиторът (Банката) може да иска изпълнение на цялото задължение от когото и да е от длъжниците.

Поръчителството е договор, по силата на който поръчителят се задължава спрямо кредитора (в случая Банката) на едно лице да отговаря за изпълнението на неговото задължение. Поръчителят е задължен солидарно с главния длъжник. Основната разлика между задължението на поръчителя и съдлъжника е, че съдлъжникът отговаря за свое задължение, а поръчителят по чуждо.
Ако няколко души са поръчителствали за един и същ длъжник и за едно и също задължение, всеки от тях отговаря за цялото задължение, освен ако има споразумение за разделянето му.
Поръчителят подписва договор за поръчителство, съгласно който се задължава да отговаря солидарно за задълженията на кредитополучателя по договора за кредит


Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 15:52 от beba2

# 8
 • Мнения: 8
Аха, тоест не само, че не е по-добре, ама си и е направо и по-лоша позиция...

Много благодаря за разяснението!

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт