Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 22
Тази тема я пуснах и в "Родители по градове", но ми се трсува, че тук ще бъде прочетена от много почвече хора. Темата, всъщност е за образованието в цялата страна!!!
Здравейте майки на старозагорски деца в гимназиална възраст! От много време си мисля да пусна тема тук, относно това, което ме вълнува и все отлагах. Днес реших, че греша с всеки изминал ден, в който си заравям главата като щраус в проблема и очаквам нещата да се решат от самосебе си или ей така да се разминат.
Проблема: средата, в която са децата ни, когато са на училище!!! Другите връстници, които всяват ред в час вместо учителите; учителите, които не се интересуват какво става пред очите им; директорите, които незнаят какво става по коридорите на поверените им училища, а какво остава за в класните стаи; псевдо психолозите, които се почесват по цял ден и само си консумират трудовите договори; инспектората в Стара Загора, който е глух, ням и сляп и всячески – с нокти и зъби, си пази спокойсвието!
Нека тук, да споделим какво става с децата ни!
Аз ще започна, анонимна, за да не рефлектира ситуацията върху детето ми, докато, надявам се, стане възможно и „безпроблемно” коментирането на имена.
Имам дъщеря ученичка в ПМГ „Гео Милев”. Не е била с блестящ успех, но много искаше да влезне точно в ПМГ и се постара с изпитите! Ние с баща и настоявахме за езиковата, но хлапето беше категорично против. ОК – елитно училище; надявахме се на добра подготовка; дисциплина; отношение. Дадохме 120лв за униформа – с две ризи, за да има за смяна. И точно от носенето на тази униформа ситуацията ни „замириса”!
На предварителната родителска среща всичко изглеждаше сериозно: ще се носят, нашите деца трябва да се отличават, трябва да са горди, че са наши ученици, тук не се пуши, тук няма своеволия........ ОХООООО!!! Празни приказки, на „кон с капаци”!
Униформите въобще не се носят! Ама трябвало поне един атрибут да е на учениците! Що за глупост? Ами да бяхме купили един тогава! Какво означава това, че с униформите ще ходят само на обществени празници? (училищни просто няма!) Как така задължават, а не изискват?
Следващ проблем: 3 девойки извличат четвърта извън оградата на училището, в уличката, в която всички знаят, че се „решават” проблемите и я смилат от бой! Ритат я в корема, къртят и зъб! 30 ученика видели, учителите не разбрали!!! Имаме информация, че на един му е казано на момента! Последствия никакви!
Учебен процес – такъв просто няма! Защо? Защото няма условия за това! Всеки прави в час каквото си иска и ако някой смее да се оплаче бива заплашен! Редовно били със слушалки в ушите си по време на час! Редовно няма нищо в тетрадките, зщото просто нищо не се чувало от това, което евентуално преподава учителя. Оценките – те най-често са за дисциплина, но какво от това? И за знания да бяха няма как да са различни – знания няма по обясними причини! Омагьосан кръг!
Тези, в чиито ръце са инструментите, които могат да помогнат в ситуацията нехаят! Те само си взимат заплатите, които към този момент и на общия фон май никак не са от най-ниските.
Ако дръзнеш да се оплачеш, рискуваш да навлчеш беди на детето си, което и без това, за нещастие е крайно разочаровано от настоящето си.
А как треперихме от надежди, когато излизаха резултатите от изпити и класирания!

# 1
 • Мнения: 3
Поздравления за ТЕМАТА Simple Smile
И ние , като родители се сблъксваме с такива проблеми. Като си помисля колко старание и труд положи нашият бъдещ "гимназист", и какви големи ОЧАКВАНИЯ бяха, но нейсе всичко е било напразно... Униформите - излишно харчене на пари, дисциплина - в джунглата е по-добра, респект - няма кой да го наложи, нали всеки си ходи на работа, колкото да поддържа стандарт и стаж за пенсия!!! Институциите както винаги липсват! Медиите - те очакват сензация, я накой пребит ученик или пък " учител обрал банка"...  А всъщност превантивни мерки и постоянен контрол са необходими - е най-после открих "топлата вода"Simple Smile
Къде са психолозите, социалните служби -  дано се разработят някога!!! И то преди да е заплакал ( да пази БОГ ) отново някой родител.

# 2
 • Стара Загора
 • Мнения: 2 799
Завършила съм  ПМГ - Ст.Загора .След това кандидатствах медицина.Мога да кажа ,че подготовката  в това училище винаги е била на ниво.Друг е въпроса на кого му се учи  и на кого -не.И по наше време имаше униформи и сме ги  носили наистина с гордост, защото знаехме с  какъв зор и учене се влиза там.Колкото до това ,че се сбили ученички и по наше време го имаше. А и може да се случи във всяко училище.Не мого чесно да  разбера какъв е точно проблема и защо винаги училището да е виновно ,че не сме си възпитали правилно децата. Не визирам твоята дъщеря ,а момичетата ,които са се сбили.

# 3
 • Мнения: 940
ама едно е да си завършила преди n на брой години, друго е в момента какво става там. аз завърших езиковата и още по мое време беше тръгнала към "провал" според мен и според повечето учители. сега като говоря със старите си учители те със сълзи на очи ми се оплакват за какво чудо става въпрос и какви унижения са принудени да търпят. и нищо не могат да направят горките, защото я някой родител ще им скочи, я някой ученик ще им посегне или ще ги напсува. медала винаги има и две страни Една_такава, на доста деца им липсва наистина елементарно възпитание и при положение че родителите 5 пари не дават какво искаш от учителите - да ги превъзпитат? за да си изядат боя или някое оплакване от родител? за 400-те лева които взимат ли? че да не са луди. а това са учители, чиито класове едно време са завършвали със средна оценка 5:50, наиситна елитни учители.
така че не бързайте да ги съдите, а първо погледнете децата си (не визирам детето на авторката, а по принцип)

# 4
 • в света на илюзиите
 • Мнения: 579
Мисля, че в темата се включиха старозагорки, не с преки наблюдения в училищата, а просто обидени, че се говори зле за ТЯХНОТО училище.
Вярно, че има деца, на които им се учи и такива, на които не им се учи. Винаги ги е имало обаче. Според мен проблемът не е на старозагорските училища, проблемът е на българската образователна система. Бавно, но методично опропастяване и омерзявяване на децата. Да живее чалгата!!!! в държавата, в училищата,  в здравеопазването, в мисленето, в действието, в поведението, в душата..................Какво да очакваме от едно чалга общество???????? ЧАЛГА, за ЖАЛОСТ.
Истина е, обаче, че към днешна дата ПМГ е училище от ранга на СПТУ по облекло и хранене към момента, за който говори meri 123 ЗА ЖАЛОСТ, за огромна жалост. Явно и представа няма за какво насилие става въпрос в това училище и още по-явно, че няма никаква представа за какво безхаберно отношение на учителите става дума. Може би защото не е видяла бала на първата (най-елитната) паралелка във въпросното училище - каква драстична разлика между максимален и минимален бал.
По "наше" време имаше елитни училища, сега има такива, които зверски се мъчат да имат елитни паралелки. По "наше" време обаче във френската гимназия влизаха 100 деца от цяла южна България, а сега влизат 216 деца от старозагорски окръг. За какъв елит иде реч????? Отговорът е в делигираните бюджети, може би.....кой знае.
Учителите..............доста от тях не работят защото преподаването им е призвание, а е спасителен остров в определен момент от живота им. На какво очаквате да научат децата чиновници?????? Добре, че в някои училища все още се срещат от онзи рядък вид - учители с призвание, за които причините на rika не са мотив, за да се откажат от удоволствието да подготвят добре децата. ЗАЩОТО ИМА И ДЕЦА, КОИТО ИСКАТ И МОГАТ ДА УЧАТ!!!!!!
Униформите.............моето дете абсолютно всеки ден ходи на училище с униформа (учи в друго училище). Не защото аз настоявам, а защото то смята, ЧЕ ТАКА ТРЯБВА. Миналата седмица ми се наложи да ида в учебно време до училището и видях, че рядко има деца с униформи. Явно си е до съзнание и възпитание на конкретното дете дали да носи или не униформата, но и до учители, които НЕ ИЗИСКВАТ. Защото няма контрол, няма интерес, няма възпитание и няма последователност в изискванията на учителите. Защото страната ни е приказна, но ни е адски скапана държавата и децата ни плащат цената на това.

Последна редакция: пн, 14 фев 2011, 15:45 от *Jane*

# 5
 • Стара Загора
 • Мнения: 143
Майка съм на гимназистка в езиковата. Нито дъщеря ми, нито аз дори за миг не сме съжалявали, че е приета там.
Първоначалното й желание не беше за езика, в каквато паралелка я приеха, но се оказа, че много й харесва и го учи с удоволствие. Попадна на страхотни учители в подготвителния клас, с чиято помощ с няколко деца от класа достигнаха до национален кръг на олимпиадата по езика. Като гледам колко време отделя за подготовка по всички предмети, не смятам, че при безхаберно отношение на учителите щеше да полага толкова усилия. Успехът й по всички предмети е отличен.
Досега не съм чула за случаи на насилие в училището. Допускам да не съм напълно информирана,  за техния випуск обаче съм сигурна.
Разбира се,има ученици в класа с непристойно поведение в часовете. Самите деца обаче им показват неодобрението си, а учителите по всякакъв начин реагират.
Може би е въпрос на късмет /какви учители й преподават и какви са съучениците й/, може би детето ми е амбициозно и мотивирано, но и впечатленията ми от учителите са хубави. Голяма част от тях се стараят въпреки безобразните учебни програми.
Униформи действително не се носят в цялост.

Като обобщение - продължавам да смятам езиковата гимназия за най-елитното училище в СТара Загора въпреки падането на нивото с годините. И не на последно място да кажа, че доброто образование на децата ни ще бъде факт само с общи усилия на изискващи родители, компетентни учители и мотивирани ученици.

# 6
 • Мнения: 22
Днес съм на родителска среща. Чудя се как да реагирам и дали да реагирам на това, което става в училището. Поредните изяви са от тези два дни. Учителка по математика, за която бях безкрайно щастлива, че ще преподава на детето вчера преди контролно предупредила децата, че може да закъснеела, защото отивала да пуши, но те да не си помисляли, че няма да се проведе часа!!! Влезнала, естествено закъсняла, раздала листите със задачите и предупредила:"съсредоточете се, въпреки, че задачите са много трудни и едва ли ще ги решите". После е имало здраво преписване. Е ка да говорим за успеваемост, за контрол, за респект, за честност? В час се качвали по чиновете, скачали от тях.... На заповед "Напусни часа!" някои отговаряли "Няма да излезна! Аз вече пуших и на вън ми е студено!". Или напускали часа по-рано за да си купят нещо си и съответно по-късно се връщали!
Сигурна съм, че в такава обстановка няма шанс да преподаваш, няма шанс да научиш. Въпроса е "ЗАЩО?" Защо в часа на учителя по български не е така? Защото някак си успява да въдвори ред, да впечатли, да научат нещо от него. В другите часове е пълна анархия. Защо директорката не вземе мерки? Или тя не знае? А ако незнае, защо не знае?
И като стана въпрос за нея: какво прави тя в момента за да поддържа нивото на "елитната" гимназия?
Двора на училището е пълна скръб: градинки, огради, плац, игрища....просто кошмар!
Класните стаи: паднали тавани; стари дограми; окъртено и небоядисано!
Тоалетни: не зная, но не ми се и влиза!!!
Имам конкретни сведения, че в момента се правят кабинети с компютърна техника за по 30, 40 хиляди лева, с най-нова техника и окомплектовка, с интерактивни дъски... на училища в Габрово, Панагюрище, Карлово. Евала на тези директори, следящи разни проекти, успяващи да ги спечелят и да привлекат парите и субсидиите за ТЯХ - защото училището е тяхното лице! А ПМГ, което е дало на страната деца, печелили не една и две олимпиади крета, съществува, има го някак си! И нека не си говорим само за лошите деца, за бюрокрацията! Всичко е и въпрос на инициатива, на желание, на труд.
Има една истина, че когато детето е гладно плаче! Та и нашите институции - ако ние не "ревнем" те няма да се сетят да направят нещо. Проблема е, че трябва да ревнем, че да се чуе ... в медиите!
Пак ще ми се оплакват от дисциплината. Пак ще питат дали знаем как се държат учениците. А те знаят ли? А те какво правят по въпроса? Как реагират? А психолог консултант имат ли? А какво прави той?
Униформите - пълна измишльотина! Като ги искат ще държат да се носят от всички! Ще следят! Ще държат да е така! Не децата, които ги носят да стават обект на подмятания, че други дрехи нямали. Не изпълнителните да стават "черните овце". С това учениците немогат да се справят. Това е работа на персонала на "елитното" училище!
Та сега се чудя: да се обаждам ли на родителската среща или пак да си трая и да чакам сами да се усетят, че рибата е започнала да се вмирисва?

# 7
 • в света на илюзиите
 • Мнения: 579
 Аз не бих мълчала в никакъв случай. Защо би си траяла, кое е нещото, което ще те кара да премълчаваш?????????? Бих поставила въпросите ребром. В предишното училище имаше инцидент. Чаках класната 1 ден да вземе някакво отношение, на втория се обадих на директорката. Оказа се, че друга майка е информирала инспектората. Взеха мерки, така че...пожелавам ти успех. ПОстави всички въпроси, които те тревожат. Разбира се, трябва да си АБСОЛЮТНО сигурна, че детето ти казва истината!
После те чакаме да кажеш какво си постигнала. Hug

# 8
 • Стара Загора
 • Мнения: 143
Една такава, докато чакаш да се усетят, детето ти може да завърши!
В града има медии, които са склонни да се занимават с училищни проблеми - подай сигнал!
Може би тогава директорката ще се появи да обясни публично знае ли какво става и ако не знае, какъв ръководител е!
А класният ръководител къде е, прави ли нещо да нормализира обстановката?
Права си, че е тяхна отговорността да изискват, да проверяват, да наказват дори.
Изисквайте го и вие от тях!
Училищно настоятелство има ли?

# 9
 • Мнения: 22
Да, има училищно настоятелство! До колкото зная, на предната родителска среща то не се е събирало. А тогава и директорката беше болна! Завчера я видях на улицата. Дано днес да е здрава!

# 10
 • Мнения: 3
Какво ти училищно настоятелство? То всичко е проформа, както каза нашият кл.ръководител на първата родителска среща -  За Протокола.
Между другото и аз съм на мнение, че не трябва да се премълчават нещата, по този начин даваме лош пример на децата, а и като не показваме заинтересованост, това все повече ни отдалечава от тях.
Ако обичат учителите да се включат и те!

# 11
 • Мнения: 22
Мина срещата за "нищо ново". Фиктивно! Както е явно фиктивно и училищното настоятелство - пак не са се събирали; както фиктивно се отчитат резултатите за срока - плачевни; както фиктивни са заплахите за нас, родителите "учениците са ужасно недисциплинирани и ако продължават така..."; В интерес на истината фиктивна бях и аз. Стоях и слушах. Знаех какво е ставало предния ден в същата тази класна стая. Знаех кои са го направили, как са се държали, какъв е бил ответният отговор (колкото да не е без хич). И осъзнах, че даже и да кажа нещо, само ще създам настроения срещу моето дете, защото на въпросната среща присъстваха и деца от класа.
А и не е мястото на тази среща, където явно класната е безгласна буква. Тя е наясно с всички случващи се дивотии, но не ги спомена, за да запази собственото си спокойствие. Ще се наложи сама да се организирам и да пиша (не анонимно!) до директор и инспекторат. И ако нямат възможност да помогнат ... тогава ...
Защото силно желая детето ми да прекарва деня си смислено! Да не умира от ужас, че отива на училище! Да не му се налага да преглъща обидата от това, че става неволен съучастник и потърпевш от взелите надмощие над учителите си съученици!

# 12
 • Стара Загора
 • Мнения: 143
Ще се наложи сама да се организирам и да пиша (не анонимно!) до директор и инспекторат. И ако нямат възможност да помогнат ... тогава ...
Защото силно желая детето ми да прекарва деня си смислено! Да не умира от ужас, че отива на училище! Да не му се налага да преглъща обидата от това, че става неволен съучастник и потърпевш от взелите надмощие над учителите си съученици!
Искрено ти пожелавам успех!

# 13
 • Хамбург/ Елмсхорн
 • Мнения: 99
Здравейте, искам и аз да изкажа мнение, тъй като и аз съм завършила в ПМГ и моята дъщеря в момента учи там.
За мен - аз съм изключително доволна от моето образование, което получих в МГ. Дори в момента - няколко учители, които са ми преподавали на мен, преподават и на моята дъщеря. На базата от знания, получени - и по математика и по химия - съм имала най-високи оценки в института /ВМЕИ/, дори и съм освобождавала изпити. Физиката - е друга бира. Не ни гонкаха много, но се справих - без издънки. Истината е, че не решавахме задачи в гимназията. Но, явно организацията в процеса на обучение, която си бяхме изградили - ни помогна да превземем изпитите. Този институт на времето - си беше мор. Много влизат - малко излизат. Е, излезнахме.
Досещам се - за коя учителка по математика се говори тук. Вероятно - това е моята класна. Изключителен математик, който ни беше подготвил и за висшата математика - до двоен интеграл. Решавахме задачите - дори без четеризначна таблица.
За моята дъщеря - друго поколение. На същото мнение съм, като Вас съфорумки - загубил се е облика на гимназията. Изискванията са останали - високи. Преподаването - паднало като ниво. И деца и учители - изпитват досада от учебния процес. Опитвам се да помагам - срещам нежелание да бъде изслушана. Времето е друго, ние родителите не знаем какво да правим. Моделът на възпитание, който познаваме от нашите родители - сега при нашите деца - не върви. Докато намерим верния модел - и децата ни ще бъдат родители на нашите внуци. За мен това е пълна трагедия. Трагедия е и за нашите деца - децата на демокрацията.
Аз самата съм раздвоена по въпроса за униформите. От една страна - да , добре. не е редно да ходят, като фолкаджийки. От друга страна - както свикне един човек. Десет години, ако си ходил без униформа - как да го превъзпиташ за два часа - да обясниш, да го накараш - да носи иниформа. Просто мисията е невъзможна. Или всички учащи в страната трябва да са с униформи, макар и различни - или просто няма смисъл. За едни - може, за други - не.
От друга страна, скъпи родители - не виждате ли, че на мода са малограмотни връзкари, успели криво-ляво да завършат висше. Че някои от тях - дори и степента на образование не могат да напишат без правописна грешка. Завършили в село "Горно нанадолнище" - ще излезнат с по-високи дипломи, с по-малко знания, но това не им пречи - утре в живота да са ок.
Ех, и аз ако знам верния път.
Много деца - учат, трудят се. И накрая - като излезнат от Уни-то - чистачки, продавачки и др. такива дейности. Други - не им пука, връзките - са номер едно. Всеки ден се сблъсквам с такива. Не могат да различат натурален от десетичен логаритъм - ама...
Така, че понеже нищо друго не ми остава - нека да са ни живи и здрави децата.

# 14
 • Мнения: 940
Мисля, че в темата се включиха старозагорки, не с преки наблюдения в училищата, а просто обидени, че се говори зле за ТЯХНОТО училище.
отговарям конкретно на това - няма подобно нещо. моето училище отдавна няма тази елитност за която претендираше едно време и за съжаление имам наблюдения върху това. и вината както вече споменах е колкото на образователната система (тук съм абсолютно съгласна че е плачевно състоянието) толкова и на родителите, които нямат време да си възпитават децата. никога не забравяйте че учителя не може да възпитава детето ако няма отклик от родителя. т.е. ако детето знае че е недосегаемо, защото вкъщи няма кой да му се скара за това поведение и че по скоро мама и тати ще нападнат учителката за нейното "своеволие" отколкото то да си понесе последствията - еми тогава тя няма как да го "озапти". казвам го защото имате поглед само от страната на родител. работех няколко години в един интернет клуб до едно училище. еми на какво се нагледах само аз си знам. но техните родители не знаеха. и повярвайте ми - трудно ще се намери учител, който да изтърпи подобно нещо. не ги оправдавам и не казвам че не могат да направят нищо, но съм абсолютно убедена че 90% от всичко от което се оплаквате тръгва от вкъщи, от семейството и възпитанието. и когато там не се изграждат необходимите качества, това няма как да стане в училище. не знам, аз на ваше място също няма да знам какво да направя - дали да си отворя устата на родителската среща и да поставя ребром проблемите или да си замълча, за да не рефлектира върху детето ми.

разбирам болката ви, на мен тепърва ми предстои да изпитам това, на което сте подложени вие. наясно съм какво ме чака и ми се свива сърцето и отсега мисля всякакви варианти, за да предложа на детето си различна среда и образование. мъжът ми е учил в чужбина и това което ми е разказвал за гимназиите там е мечта на всяка майка. но как това ще се постигне тук - еми нямам грам понятие. мога само да се постарая да дам на детето си необходимото възпитание и то само да успее да постигне нещо, въпреки средата  Praynig

# 15
 • Мнения: 22
Прави сте, че болшинството родители си нямат идея що за стока са децата им, когато са в страни от тях! Но това не е повод да ги оправдаваме. Ами да се замислят, да потърсят, да попитат, ако въобще се интересуват. Факт е, че 3 пречат на 23! Майката на единият "тартор" беше на срещата! И класната нищо конкретно не и каза! Майката е в заблуждение! Младежа продължава ненаказано! Класната си трае - догодина няма да им е класна!!! Ако се бях обадила, незнам какво щеше да се случи на детето ми! И омагьосаният кръг се затвори!
Но проблема не е само в децата!
Пример: учителят по литература. Нямал проблеми с дисциплината, човека. Имал проблем с мързела им, но и това, според него, било лечимо. Е та защо при него може да е тишина, да не се разкарват по време на час, да не излизат предварително, да ЧУВАТ какво говори и какво пита, а в другите часове да не може? Моят извод е, че другите учители не се интересуват от успеваемостта на собственият си труд. В едно предприятие на това му се казва "качество на продукцията". И ако го няма това качество, на всички ни е ясно какви са последсвтията! А има ли по-важна продукция от знания?
Е кажете, помогнете, как да постъпим в случая? Защото проблема е всеобщ, а аз съм на мнение, че когато мислят повече глави е по-голям шанса да се отгкрие решението. Как да накараме директорката на училището, шефката на всички останали учители да застане на мястото си и да изискава качество от тях? Аз вече съм наясно, че в други училища това е възможно! Явно тук, някой не си гледа работата! Тя е и човека, който трябва да знае за всички проблеми в класовете и да следи и училищният психолог дали въобще ходи на работ,а и дали по някакъв начин участва в "живота" на училището.
Ще си позволя да дам още един пример: всяко уважаващо себе си училище празнува патронния си празник. Някои го правят дори в Културните домове на града или в зала за много хора - така, че и родителите да присъстват. И там, преди да започнат с "веселата част" директора дава отчет какво е направено за училището през последната година, какви са успехите, какви са новите придобивки. По този начин той заявява пред обществото, че това е правилното място за образование на децата, че си струва да се кандидатства там, че който е влезнал, значи е заслужил. И ако го има това, не мисля, че ще е проблем и носенето на униформа. Защото тя също е знак за дисциплина и принадлежност към дадено общество. Учителите са тези, които трябва да създават условията това общество да съществува. А ние, родителите, би трябвало да бъдем техен коректив. И понеже само с "корекции" не става, май ще вадим ръжена...

# 16
 • Мнения: 15 117

Е кажете, помогнете, как да постъпим в случая? Защото проблема е всеобщ, а аз съм на мнение, че когато мислят повече глави е по-голям шанса да се отгкрие решението. Как да накараме директорката на училището, шефката на всички останали учители да застане на мястото си и да изискава качество от тях?

А как да знае директорката, че има проблеми, при положение, че никой не благоволява да я информира за тях?
И изобщо, така и не схванах същността на драмата. Че има учител, който не може да се справи с дисциплината в часовете си? Във всяко училище има такива. И във всички времена, даже и в прословутите едновремешни елитни такива. Жалко, но факт. От всяка свирка учител не става.
Досега детето къде е учило? Там всички учители ли бяха перфектни? Не вярвам.
След като имате някакви претенции, а си мълчите, "за да не навредите на детето", как очаквате положението да се промени? Може би всички тук вкупом да пратим линк към темата на директорката?
Идете при нея и я информирайте. Подайте писмена жалба, ако се наложи. Ако откаже съдействие, има си канален ред - инспекторат и т. н. Ако и това не свърши работа - има и други училища, все пак...

# 17
 • Мнения: 940
Как'Сийке права си, но винаги има едно НО. ето на какво попаднах току-що (не гледам новини затова съм го пропуснала):
"14-годишно момче от Хасково беше жестоко пребито от свой съученик в междучасието, защото с поведението си предизвикало извънредно контролно по английски език. Това било наказанието, което преподавателката въвела, за да поддържа дисциплината в клас.

Последното контролно обаче завършва със саморазправа. Съученици на пострадалия Станислав разказаха, че внезапният тест им бил даден, защото вдигали шум. Учителката предупредила, че ако още някой каже нещо, ще има изпит. Пребитото момче се обадило първо и с това си навлякло гнева й, а и този на останалите ученици. Всички те получили слаби оценки на контролното и наказали за това Станислав."

така, а ето това е реакцията на майката:
"“Учителката дори не се чувства виновна, че е станало в нейния час. Тя е казала: “Заради Станислав ще правите контролно”. Ако беше казала, че е заради някое друго дете, съответно то щеше да е на мястото на моя син”, възмущава се Добринка Петрова, майка на пострадалия. "

е те сега въпросите ми са: как да не те е страх че ако отвориш уста няма да навредиш на детето си и второ - ето пак учителката виновна, но не разбрах някой да търси отговорност на побойниците и техните родители?
иначе като цяло съм съгласна че не трябва да се мълчи...

# 18
 • Мнения: 15 117
Е, то има отваряне и отваряне на уста.
Да съм казала, че майката трябва да вдига скандали, че да има за какво да връщат на детето?
Проблемът може да се разреши мирно и тихо при добро желание. Ако не успее - писах вече каква е схемата - директор, инспекторат... Министерство, ако се наложи.
Но докато си седим и спотайваме, сакън да не навредим на мамините златни, кой да реагира и защо?
Ако има конкретен проблем, има и начин да се разреши. Но да се надъхваме и да оплюваме по принцип "елитните" гимназии, в които с толкова зор сме си натъпкали децата, а пък те, разбираш ли, се оказват не чак толкова "елитни"... А, добър ден!
И университетите не са вече онова, което бяха, да знаете. Да не изревете после, че не са ви предупредили.  Peace

# 19
 • Хамбург/ Елмсхорн
 • Мнения: 99
Абсолютно съгласна съм, най-вече за университетите. Като че ли за гимназиите все още има някаква изпитност, унитата са като отвързани магарета. Мога да пиша и с конкретни примери.

# 20
 • Мнения: 3
Към Как' Сийка, пък и останалите
Този филм с Директор, Инспекторат и Образователен отдел към Общината и т.н. сме го играли. И в крайна сметка Некъдърен учител, неефективен учебен процес... са все още налице. БЕЗХАБЕРИЕ е най-точната дума. Ами то правилата ги има, инструментите също - какво толкова ако ги ползват... НО на кой ли му пука учебните години си минават , заплатите текат...
Вярно, малко са родителите с отговорност към своите деца , но още по-малко са учителите , пък да не говорим за служителите в учебните институции... Всичко е пари приятели, всичко е пари...
И по-лошо става!

# 21
 • Мнения: 940
И университетите не са вече онова, което бяха, да знаете. Да не изревете после, че не са ви предупредили.  Peace

виж за тях имам и пряко и прясно наблюдение  Mr. Green

# 22
 • Мнения: 15 117

Все си мисля, че по-лошо от това няма накъде, ама...  Confused

# 23
 • Мнения: 22
Ще подновя темата, като попитам родителите на деца осмокласници: И на вашите деца ли беше обяснено, че годишният изпит по език е само за "една текуща оценка", че не е безкрайно важен, и че "да, ако ми покажете бележка за извинени отсъствия, можете и да не присъствате!".
Аз оставам без повече думи за ситуацията!

# 24
 • Мнения: 7 187
Ще подновя темата, като попитам родителите на деца осмокласници: И на вашите деца ли беше обяснено, че годишният изпит по език е само за "една текуща оценка", че не е безкрайно важен, и че "да, ако ми покажете бележка за извинени отсъствия, можете и да не присъствате!".
Аз оставам без повече думи за ситуацията!

Мисля, че е въпрос на нюанси. Не се знае ТОЧНО как е казано на децата и какво са ти предали на теб после. Принципно всички изпити в 8 клас не са важни, защото не влизат в дипломата. И децата няма защо да учат за оценка, а могат да се отпуснат и да учат за знания. Може пък това да е казано?

# 25
 • Мнения: 3 919
А няма ли доволни рдители, които да изкажат вижданията си?

# 26
 • Мнения: 22
Вчера ученичка от 8 клас в час си е свалила панталончето, защото било мокро, оставила го да съхне и останала по прашки пред всички в клас! До колкото ми е известно и преподавателката е била там!
До мен стигна слух, през трето лице, но го приемам не като "нюанс", а като "фасадна боя"!

# 27
 • Мнения: 22
...и още нещо което ми "избожда" очите - УНИФОРМАТА!
Учениците са на училище по къси гащи и потници! Носят си ризките в чантите, обличат ги докато минат входа на сградата и после ги събличат.
А кой ги контролира вътре? Пука ли му въобще на някой?
Или е нужно самосъзнание??? Учениците трябва да са горди с училището си!
А как да са такива? От какво???

# 28
 • Мнения: 3 919
Може би ризка с.. прашки не си подхождат и за тва не си носят униформите Joy Joy Смешно ми е сега, но след 2 години,ако попадна в тази ситуация  ще ми се реве..
Истината е една:
1. Униформата е една, а сезоните са 3, че и 4-ри - няма как дда е подходяща за всяко време.
2. Нивото е далеч от ЕУ...
и надежда взорът не вижда отникъде...

# 29
 • Мнения: 22
От вчера заповед в училището - всички с бели ризи!!!
Странно: цяла година "можеше" само с "нещо" бяло, тъмен панталон..., а сега, една седмица преди края на учебната година на директорката и идва на акъла да изисква ризите!
Не само ризите, госпожо Директор, цялата униформа изисквайте, през цялата учебна година! Ама къде бляхте до сега? Или просто сега се записват децата за следващата учебна година и е добре, все пак, да има защо и от техните родители да искате да се закупят униформи, защото "училището е елитно, с традиции, с ред и дисциплина, гордост за всеки постъпил". Сега е момента да се биете в гърдите! Но жалката истина е, че няма за какво! Да започнем с външния вид на даскалото, минем през ангажираността на учителите, знанията и дисциплината на учиниците и стигнем до Вас! Появявате се в началото и в края. В останалото време - абдикирате! Позор!!!

# 30
 • Мнения: 15 117
Нали няма да превръщате темата в бойно поле за разчистване на лични сметки? Ако имате да кажете нещо конкретно на директорката, пишете ѝ на ЛС.  Mr. Green
Ако наистина има от какво да се оплаквате, действайте по каналния ред.
В краен случай, ученето в ПМГ не е задължително...
Но да се оплюва така грозно едно от най-добрите училища на града ни, не ми допада. Да сте мислили, когато сте записвали детето си. От години се носи мълвата, че който държи на дисциплината, си праща детето в Търговската гимназия (ако и там вече не са изтървали коня...).

# 31
 • Мнения: 411
Е недей така Как Сийка
Хората сме различни и по различен начин изразяваме възмущение.Кой размахма юруци,кой директно си казва каквото му е на сърце,кой пише жалби...
Е, някои пък,набират смелост колкото да пишат анонимно във форум.
Не бива да ги съдим.
Права си ,че предварително нещата трябва да са преценени и претеглени ,но не всеки е достатъчно наясно.

# 32
 • Мнения: 15 117
...но не всеки е достатъчно наясно.

Да де, там е проблемът. Нито авторката, нито ние сме наясно какво всъщност се иска - децата да носят или да не носят униформите си? Аз се обърках вече.  newsm78

# 33
 • Мнения: 20
Е аз съм ученичка в езиковата, но и ние си сваляме униформите след като влезем в училище. Точно в момента е толкова горещо е немислимо да ходиш абсолютно всеки ден с униформа, ако искаш да не се превърниш в пералня. И също не одобрявам факта, че при 30 градуса навън, ние сме задължени да ходим с дълги панталони.

Но друг въпрос ще задам, как да са елитни гимназиите като има ученици приети с тройки само и само, за да могат училищата да си запълнят бройките?

# 34
 • Мнения: 3 919
Детето ми е още е в основното, но скоро ще трябва да избираме и ние, та моля, да направим темата малко п-конкретна, по принцип: училищата са:
Ромен Ролан, МГ, Максим Горки и Търговската? Или греша?
Това, което бих искала да разбера е, дали и вътре в самите училища има разлика в самите паралелки: доклккото съм чувала нивото в англ с немски бил по-високо от немски с англ, а то било по-високо от френски с.... Има ли деление между паралелките? Еднакви ли са изискванията към а и г паралелките например..? Моля, които има виждане да сподели!
Това за Ромен Ролан е примерно, но сигурно такива са нещата и в другите изброени училища?

# 35
 • Мнения: 16
gold__ , логично е нивото на английски с немски да е по-високо, защото пърия език се изучава повече часове  Peace
Специално за ПМГ "Гео Милев", няма разлика между "А" и "Г" паралелка в нивото на изучаване на езика, зависи от БАЛ-а, с който са приети учениците и другите профилищи предмети:

http://pmgsz.org/pmg.html

# 36
 • Мнения: 20
Аз съм от Ромен Ролан.

На нас ни е най-силен френският език, въпреки че там влизат ученици с най-нисък бал. Най-добри са учителите по френски и повечето от тях са завършили същата гимназия. Върху немския нямам пряки наблюдения, но съм чувала, че също ни е силен език.

Най-слаба е подготовката по английски като първи език (в сравнение с останалите) въпреки, че там влизат ученици с най-висок бал.

# 37
 • Мнения: 3 919
Аз съм от Ромен Ролан.

На нас ни е най-силен френският език, въпреки че там влизат ученици с най-нисък бал. Най-добри са учителите по френски и повечето от тях са завършили същата гимназия. Върху немския нямам пряки наблюдения, но съм чувала, че също ни е силен език.

Най-слаба е подготовката по английски като първи език (в сравнение с останалите) въпреки, че там влизат ученици с най-висок бал.
Много странно е това твърдение?! newsm78 Защо в най-желаните специалности подготовката да е по-слаба от тази на децата в другите? Обикновено всяка специалност в училището си има своите предимства и недостатъци и ще ти бъдем благодарни ако ги изясниш. Иначе твърдените ти 'увисква' като небосновано.

# 38
 • в света на илюзиите
 • Мнения: 579
gold__, девойката може би е искала да каже, че тъй като преди гимназията беше ФРЕНСКА този "ни е най-силния език" Simple Smile. Това искрено ме разсмя. Вярно е, че някои от учителите по френски са страхотни. Някои познавам лично. Моите уважения към тях и дълбок поклон. Но........... много е важно и какво седи насреща. За съжаляние гимназият ане е това, което беше (причините са много и не знам дали е подходящо тук да ги коментираме). Въпреки това си остава най-доброто училище в града.
Специално изказването на девойката ми изглежда като баснята за лисицата и гроздето. Киселооооооо,кисело................лош английски. Смешна история.

# 39
 • Мнения: 3
Някой случайно да знае образуването на бала за ПМГ "Гео Милев", гр.Стара Загора или СОУ Максим Горки? newsm78
 

# 40
 • Мнения: 3 919
i za dwete e:  2 пъти оценката по МАТ от изпита, 2 пъти оценката по БЕЛ от изпита и по веднъж от същите предмети от дипломата

# 41
 • България
 • Мнения: 9
Здравейте,от къде мога да намеря информация за максималния и минималния бал на прием в ЕГ Ромен Ролан през 2013г.

# 42
 • Мнения: 3 919
на самия сайт на учлището м. г ги смятахме и писахме - някъде из въпроси отговори - ако не откриеш - пиши да ти изпратя линк

# 43
 • България
 • Мнения: 9
В сайта на училището на намерих баловете.Благодаря за информацията.Кога ще излезе план приема за 2014 в Ромен Ролан.

# 44
 • Мнения: 3 919
не ти трябва план-приема - всяка година е едно и също - по 3 паралелки с всеки език, 13:13

Момче или момиче имаш?

# 45
 • България
 • Мнения: 9
Имам дъщеря.Ние не сме от Стара Загора и съм много притеснена дали е добър варианта да учи в ЕГ,или да продължи в нашия град в паралелка с разширено изучаване на чужд език.

# 46
 • Мнения: 3 919
защо не ми пишеш на лични?

# 47
 • Мнения: 184
Здравейте и от мен!
Имам момче седмокласник от Стара Загора. Интересува ме с бал 28 50 има ли шанс да влезе в езиковите паралелки!?
А в Търговската гимназия? Просто ако имате инфо за минимален бал от минали години, моля, споделете! Благодаря!

# 48
 • Стара Загора
 • Мнения: 2 799
Здравейте и от мен!
Имам момче седмокласник от Стара Загора. Интересува ме с бал 28 50 има ли шанс да влезе в езиковите паралелки!?
А в Търговската гимназия? Просто ако имате инфо за минимален бал от минали години, моля, споделете! Благодаря!


За миналата година баловете са били :   ГПЧЕ Ромен Ролан  -  мин. 29.194 - мах. 35.780
                                                              Търговска гимназия - мин. 28.341 - мах. 35.159

# 49
 • Мнения: 3 919
viktoria: нека да пише детето! може пък да влезе.
Това, което е от сайта на ЕГ за миналата година
http://www.romainrolland.org/new/index.php/priem е от първо класиране. Имам познато момиче, което влезе във ФЕ с доста по нисък бал на 2 класиране. Пък и на второ класиране нищо не губиш!

# 50
 • Мнения: 514
ЗДравейте,интересува ме какво е положението с общежитията в ГПЧЕ Ромен Ролан и Търговската гимназия?!

# 51
 • Мнения: 3 919
 newsm78 не съм чувала да има такива. Децата които не са от СЗ или пътуват или са на квартира със някои от членовете на семействата си. Не съм чувала да има самостоятелно живеещи деца поне от сегашния 8 клас

# 52
 • Мнения: 184
Приети сме на първо класиране в СОУ "Максим Горки"  -  Английски с Руски език.
Много се вълнувам, дано да е добро училището!
Желая успех на всички кандидатстващи седмокласници!

# 53
 • Мнения: 844
По мое време 1990-1995 година имаше общежития за всички деца, които не са от града. Моите приятелки от Казанлък живееха на такива и аз съм ходила при тях. Имаха сравнително добри условия, бяха по три в стая. Не знам сега какво се е случило.

# 54
 • Мнения: 184
Интересувах се за общежития. Ползвали се тези на професионалните гимназии. За ветеринарната знам със сигурност, че има. Там приемат и от други училища.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт