Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 фев. 2011, 23:31 ч.

За работещите майки на малки деца

 • 8 367
 • 95
 •   1
Отговори

Анкета

По колко часа работите в седмицата?

Опции:

 • Мнения: 1 446
Нека всеки, който иска да сподели.
След като ми изтече майчинството (9м) се върнах на работа, 22 часа в седмицата, 3 пълни работни дни. Работих така 5 месеца,докато фирмата приключи бизнес и съкрати всички. реших да си гледам детето докато навърши 2 год и тогава да я пратя на градина и да си потърся нова работа, не повече от 25 часа на седмица.
Искам да разбера как се справят работещите с грижата за децата? Кой ги гледа? По колко часа? В градината на дъщеря ми има едно детенце само за 4 пълни дни. Другите са за по няколко часа на ден.

# 1
 • Мнения: 3 242
Аз се върнах на работа, когато Моника беше на около 8 месеца.
Работя на 80 процента, т.е. 4 дни в седмицата. Но когато имам повече работа ходя и 5 дни, друг път по 3. Така или иначе ако имам свободен ден от седмицата имам и друга работа вкъщи, така че малката е на ясла по 5 дни в седмицата, всеки ден по 10ч. В общия случай от 8 до 18ч.
Сутрин я води мъжът ми, вечер я прибира който може. Но тук разстоянията са големи и аз пътувам доста до работа, така че е трудничко Sad Но пък за да прекараме поне 2ч заедно вечер гледам да не закъснявам.

# 2
 • Монреал
 • Мнения: 1 464
В момента съм в майчинство, но ще кажа как се справяхме преди това с 1 дете. Работя на пълна работна седмица - 37,5 часа от 8,30 до 5. Пътят до работа ми е около 30 до 50 минути, зависи от трафика, понякога съм висяла по час и половина в трафик  Sick. Мъжът ми оставяше мъника сутринта на градина, аз го взимах някои дни, а той други, в зависимост от неговото разписание на работа - справяме се така понеже той има възможността да работи странни смени, включително и уикендите, така че да е свободен, когато трябва да се води и взима малкият от градина. Там всички деца са на пълен ден.
Сега като ми изтече майчинството, сме планирали и съпругът ми да работи нормална работна седмица като мен, аз само ще си изтегля работното време 1 час напред, а той да започва малко по-късно - така той ще оставя децата всеки ден на градината, а аз ще ги взимам. Абе голямо планиране си е, като няма други хора на които да се разчита наблизо, но ние сме си свикнали да се оправяме сами вече 10 години.
Идеалната ми работа-мечта е на половин работен ден - 20 часа на седмица, обаче за съжаление това не е възможно финансово за сега  Cry

# 3
 • Кебекуйка
 • Мнения: 3 932
На мен работната ми седмица е 35ч с флексибъл работно време, и аз понякога работя 4 дена, понякога от вкъ6ти, справяме се без проблеми засега, малко сме на бързи обороти - от вратата, на котлона  Mr. Green...Сега с новото попълнение 6те си седя 1 година вкъщи, а после- постарому (ако не сменя работата междувременно).

# 4
 • пак на Рив Гош
 • Мнения: 1 476
Аз съм от кариеристките  Mr. Green - върнах се на работа, пълен работен ден, 5 дни в седмицата, когато ми изтече майчинството (Камбанката беше на 4 месеца). Оттогава е на гледачка, градина, училище (от 8 или 8ч30 до 18ч). Организираме се с мъжа ми кой да я води сутрин, кой да я взима вечер. Мъжът ми пътува около 20-25 минути до работата си (ако няма задръствания), при мен е по-сложно - варира от 20 минути пеша до близо час и половина в едната посока  Sad. Гледам да си освобождавам вечерите през седмицата, за да може да прекарваме малко повече време заедно.
Мечтата ми е да работя от къщи поне през част от седмицата (да си спестявам пътя), и същността на работата ми позволява да го правя, но няма как да ме огрее засега, понеже във Франция, за съжаление, все още е много разпространено схващането, че човек работи ефективно само ако е в офиса...

# 5
 • Bristol
 • Мнения: 7 156
Преди да родя малката работех по 4 часа 4 дни в седмицата. Оставях сина на училище, отивах на работа и после пак аз си го прибирах. Само през ваканциите плащах да ми го гледат. Перфектно ми идваше и имах време и за детето и за себе си  Grinning Но след като родих малката кризата удари и вече е невъзможно да си намериш подобна работа  Rolling Eyes Пет години си седях в къщи и миналото лято попаднах на една работа, викаха ме по заместване няколко месеца на пълно работно време. Беше кошмарно натоварващо, но есента се освободи позиция за 3 дни по 7 и половина часа. Плащам на гледачка, поема щерката сутрин рано и привечер си я прибирам от нея. Тя й прави закуска, води я на училище, прибира я и пак я храни  Crazy Организационно пак ми идва нанагорно, но пък ми е кеф да ходя на работа и е несравнимо по-добре от 5 работни дни! Вечер имам проблеми, няма кой да кара сина по различни занятия, но той се научи да ползва градския транспорт и сам отива, а аз слагам малката в леглото преди 7:30, за да може рано сутринта да се събуди и излизам да го прибирам. Малко ми е напрегнато да я оставям сама, но пък и да спра сина от след училищните клубове, които той обожава, също ми се струва жестоко  Rolling Eyes
Роца, мъжът ми, ако не е командировка, работи от къщи. Трябва да ти кажа, че е немислимо да се гледа дете и работи пълноценно. Поне сутрин понякога той я води на училище, ако няма нещо предварително планирано за този час. Но следобед да я прибере е супер трудно. Тогава обикновено най-усилено работи, непрекъснато го търсят по месенджера колегите, вече предпочитат по него да говорят, а не по мобилните или пък е в митинг. Ако ползваш мобилен, някак все можеш да се измъкнеш от ситуацията, че не си пред компа, но компаниите се изхитриха, хем по евтино им е така, хем има по-добър контрол   Twisted Evil

# 6
 • Мнения: 1 147
От момента, в който детето навърши 3 месеца съм обратно на работа, 5 дни в седмицата, на пълен работен ден. Оправяме се с гледачки. Като беше по-малка, я водехме сутрин преди 8 и си я прибирахме към 5, от една жена. Сега имаме жена вкъщи, гледа я от сутрин до вечер, у дома. Сигурно би било хубаво да работи човек на непълно работно време, но за мен явно няма да е в тоя живот Simple Smile

# 7
 • Мнения: 166
Аз започнах да работя отново когато дъщеря ми стана на около 1год и 3 месеца. Тя ходи на ясла от 8 до 17 часа.
Първоначално около 6 месеца рботих от къщи и според мен нистина не се работи така пълноценно, както в офиса. То не са перални, не е готвене, чистене. Е като ти опре ножът до кокала и трябва да предаваш се всичко друго на страна. 
От около 8 месец ходя в офиса да работя и съм на 25 часа на седмица, но понякога имам трудности и тях да направя. Сутрин оставям малката, докато стигна на работа са 30-40 мин та стане 9, не дай си боже реша да направя пауза 1 час на обед и към 16 трябва да си тръгвам, че иначе в яслата ще се сърдят ако не съм в 16:45 там.
Първоначално мислех да се върна на пълна седмица 40 часа, но и тук беше кризата като си търсих работа и нямах шанс, а в моя бранш да те вземат на 30 часа или по-малко, ако си ново назначаване е невъзможно. Добре, че имах шанс да ми се обади познат и да ми предложи тази работа с 25 часа.
Сега излизам отново по майчинство и се надявам живот и здравя да се върна отново на работа като стане бебето на 1 годинка, но само ако имаме място в яслата. Гледачка не ме устройва от никъде.
Но определено си трябва добра организация и логистика, а с 2 сигурно още повече. Според мен е важно примерно яслата или градината да не са много далеч от дома и да са с удобен транспорт.

# 8
 • Мнения: 945
Тръгнах на работа когато малката беше на 6 месеца, 30 часа на седмица, тъй като я кърмех още. Като стана на годинка и нещо почнах пак на пълен работен ден, че много на нагорно ми идваше на работата, уж 30 часа работя, ама работа за 40  Wink.
Малката ходи при бавачка, трудно е, но аз съм много по щастлива откакто работя

# 9
 • под облаците
 • Мнения: 780
Върнах се веднага след изтичане на Майчината защита, т.е. 3 месеца. Иначе щях да полудея, по- цял ден в къщи с ревящо бебе. На работа ми е времето за релакс.

# 10
 • в едно миланско село
 • Мнения: 4 043
Аз съм от кариеристките  Mr. Green - върнах се на работа, пълен работен ден, 5 дни в седмицата, когато ми изтече майчинството (Камбанката беше на 4 месеца). Оттогава е на гледачка, градина, училище (от 8 или 8ч30 до 18ч). Организираме се с мъжа ми кой да я води сутрин, кой да я взима вечер. Мъжът ми пътува около 20-25 минути до работата си (ако няма задръствания), при мен е по-сложно - варира от 20 минути пеша до близо час и половина в едната посока  Sad. Гледам да си освобождавам вечерите през седмицата, за да може да прекарваме малко повече време заедно.
Мечтата ми е да работя от къщи поне през част от седмицата (да си спестявам пътя), и същността на работата ми позволява да го правя, но няма как да ме огрее засега, понеже във Франция, за съжаление, все още е много разпространено схващането, че човек работи ефективно само ако е в офиса...


съЩото и в Итали_то, за работата ми въобЩе няма зна4ение къде съм, ако имам компЮтър и телефон.
и понеже не съм и кариеристка, това ми е голям товар  Confused

по въпроса : оправяме се с големи комбинации Щото до логисти4ната организация.
като тръгнат на у4илиЩе децата, някъде след 10 годиШна възраст, запо4ва да си ли4и кое има подкрепа от възрастен 4овек през деня, и кое е на целодневно работеЩи родители.
(моля форумките с идеално организирани и самостоятелно амбициозни деца да не се 4увстват длъжни да ми обясняват колко греШа, мойте наблЮдения са тези  Peace)

# 11
 • Мнения: 63
Аз от март се връщам на работа. 30часа в седмицата, 4 дена.
Малкото ще е на ясла, сега ходим двамата за по няколко часа за да свикне.
В началото ще дойде и майка ми да помага, пенсионерка е, ще поседи 2 месеца.
Така няма да седи 9 часа. После ще е от 7:30 до 16:30. Надявам се да свикне детенце. На мен работата ми липсва вече, една година в къщи имам чувството, че всичко съм забравила.
Аз исках и на по малко часове да се върна, но имаме заем да изплащаме и това беше по-добрият вариант.
Яслата, където е бебо, е частна. Едно детенце ходи 5 дена, повечето по 3 и има едно, което е само 2 дена.
Учителката каза. че последното детенце не може да свикне. Много малко седи в яслата и всеки път плаче. Нейното мнение е, ако детето ходи поне 3 последователни дни свиква по леко, отколкото само 2 и то не поредни.

# 12
 • Осло
 • Мнения: 1 062
Как се оправяме? Логистика, логистика и пак логистика.......
След майчинството се върнах на работа на 50%, т.е. работех 2 или 3 дни седмично на пълен работен ден. После увеличих процентите на 75%, но си имах свободно време за дома и детенце, сега съм отново на 50% по здравословни причини, но ние нямаме никой, който би могъл да ни помага, затова трябва да се координираме кой кога води и прибира. Аз не мога да излизам от работа, но пък мъжа ми може да работи по малко от нас, така че засега се оправяме.

# 13
 • Мнения: 653
ба4кам си като сингъл (по думите на Шефа) на 40 плЮс 4аса
имам помоЩ от свекърва ми  и работата е наблизо (с колата)

# 14
 • Мнения: 31
И аз кято Роца съм от кариеристките, върнах се на работа когато малкия беше на 3 месеца и то с огромно удовоствие. Първите 6 месеца бях на 80% т.е. работех 4 дни в седмицата, но след като спряха помощите които компенсираха част от загубата от заплата ми се върнах на 100%.
Малкия ходи при гледачка 4 дни в седницата и на ясла в сряда. Хубавото е, че с таткото не работим и не живеем далеч (не повече от 5-10 км от работата и на двамата,) но понякога като имаме много работа е по-сложно и най-вече като някои от двамата е в командировка. Хубавото е, че и двамата имаме над 10 седмици ваканция и така прекарваме повече време с малкия.

Единственото което ми лисва е, че гледачката не работи в събота и неделя и е трябва да викаме бабата и дядото да гледат малкия за да можем да покараме ски...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт