Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора

София

Мнения: 6 154
Кажете ми, моля, как се прави това китайско чудо  Question  Rolling Eyes
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
http://www.bonapeti.tv/ Аз го направих от тук. Стана много вкусен. Успех, дано съм ти помогнала. Very Happy
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Отиваш на рецепти ,и на месец май, рецептата е - Пържен ориз Idea
Цитирай

Шумен

Мнения: 241
Аз готвя ориза така: Запържвам лук до златисто след това слагам ориза и пържа до стъклено /предварително измит/, слагам моркови, червена и зелена чушка, грах и царевица, заливам с вода 1/3 и мятам в фурната. Подправките които слагам са: сол, черен пипер, пикантина, куркума и розмарин.
Цитирай

Варна

Мнения: 4 103
Цитат на: dani75
http://www.bonapeti.tv/ Аз го направих от тук. Стана много вкусен. Успех, дано съм ти помогнала. Very Happy


От къде купуваш натриевия глутаминат   Rolling Eyes
И да питам още нещо имам от замръзения ориз със зеленчуци,с него ще стане ли,някой пробвал ли е  Smile
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Купих го от" Billa". По- добре с пресни зеленчуци. Айде, успех! Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 6 154
Мерси момичета, ще ги пробвам рецептите и ще докладвам за резултата Wink
Цитирай

Бургас

Мнения: 3 553
Пържен ориз правя така:
Запържвам 1ч.ч. добре измит и изцеден ориз в 2-3с.л. олио 2с.л. маргарин. Пържи се докато цвета на ориза стане златисто- кафяв. Бъркай постоянно докато се пържи ориза за да не се слепне. След това го заливаш с 3ч.ч. вода. Слагаш - сол, черен, пипер, зеленчуков бульон /може и гъбен или пилешки/. Като заври водата, намали да къкри на слаб огън. Малко преди да се свари сложи замръзени зеленчуци или пресни. Изключи котлона преди ориза да е попил цялата вода и го заглупи с капак.
Когато сложиш зеленчуците, ако повечко добави още 1ч.ч. топла вода.

Ориз на микровълнова фурна:
Измивам добре 1ч.ч. ориз и го слагам за около 10мин. на мах. мощност 800 вата. в 3ч.ч. вода, без мазнина.
След това слагам 1 малък картоф нарязан на кубчета - още 10 мин. Сол, черен пипер, бульон, чесън.
След това слагам другите зеленчуци и още 1ч.ч. вода. Още около 20мин. и е готов /сама ще прецениш/.
Понякога слагам гъби или бяло пилешко месо, колбас.
Когато е готов ориза го заливаш с 1-2 яйца предварително разбити. Разбъркваш леко с ориза и запичаш за 2мин., не повече. Слагаш капак в/у съда и го оставяш така да изстине.
Цитирай

Добрич,сега Ямбол

Мнения: 1 071
Ето и моята рецепта:
Запържваш първо лук,после прибавяш каквито зеленчуци имаш-моркови,грах,царевица,тиквички и т.н.,задушаваш малко,може и в микровълнова.Оризът го сваряваш отделно .Накрая чукваш едно яйце в тиган с малко мазнина и бъркаш докато яйцето се опържи.Смесваш всичко в подходящ съд и слагаш соев сос на вкус.Можеш да го направиш и с месо,като то също отделно се запържва.
Много добре се получава с бланширан ориз-не се разкашква и е много подходящ ако е за гости.
Пък рецептата я гледах по БТВ-Иван Звездев я приготви и на моите в къщи много им хареса.Всичко е от соевия сос-сложи доста,придава му страхотен вкус.
Цитирай

София

Мнения: 596
Здравейте,
искам да ви попитам какво е това натриев глутаминат Embarassed и може ли да се замести с нещо друго. Сигурно задавам глупав въпрос обаче съм много боса в готвенето, сега се уча.

П.П Става въпрос за рецентата от Бон Апети
Цитирай

София

Мнения: 1 655
До колкото си спомням от обясненията на Иван Звездев Натриевия глутаминат се добавя за да изпъкнат по-добре ароматите и вкусовете на зеленчуците. Мисля, че и без него ще стане.
Ето как аз правя ориз със зеленчуци по китайски:
Сварявам ориза (използвам бланширан ориз понеже не се слепва) в леко подсолена вода. Прецежда се и се оставя настрана. В тиган задушавам каквито зеленчуци имам - моркови , гъби, чушки, грах (морковите и чушките нарязани на тънки лентички). Добавям соев сос 1 с.л. След като зеленчуците са готови махам тигана от котлона, добавям сварения ориз и соеви кълнове и обърквам добре.
А наскоро си купих сусамено олио и една карамелена паста от китайски магазин. С тях става фантастично. По 1 чаена лъжичка и от двете съставки по време на задушаването на зеленчуците върши фантастична работа.
Цитирай


Мнения: 717
Цитат на: dani75
http://www.bonapeti.tv/ Аз го направих от тук. Стана много вкусен. Успех, дано съм ти помогнала. Very Happy


Да кажа само, че пробвах - стана страхотно, мъжа ми пак ме кара да му го сготвя. Мерси за страхотната рецепта. Very Happy
Цитирай

Бу-у-урга-а-ас

Мнения: 2 596
Една идейка и от мен Laughing
Първо накиснете зеленчуците в соев сос с много чесън като мараната и след това ги изпържете(задушете)Ориза отделно в микровълновата с грах и царевица. След това смесвам всичко. Може и с бяло пилешко месо.
Цитирай

Montreal, Canada

Мнения: 9
Blagodarja za strahotnite rezepti! I az ste gi probvam!
Цитирай


Мнения: 1 202
Рецептата, която ви предлагам, е вече неизменна част от нашето меню. Някои оригинални продукти като бамбукови връхчета са пропуснати, но ястието става разкошно.

ОРИЗ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ ПО ИНДОНЕЗИЙСКИ

Порции:4

Продукти:

1 ч.ч. ориз (за предпочитане дългозърнест)
1/2 средноголяма зелка
1 глава патладжан или алабаш
1 малка глава лук (може да се пропусне)
2-3 моркова
4-5 с.л. царевица
куркума, джинджифил, черен пипер, чесън, сол, соев сос, оцет,
олио или зехтин

Приготвяне:

В загрято олио се запържват две счукани скилидки чесън (много бързо загарят, затова аз слагам чесъна след ориза). Прибавя се измития ориз с 1/3 ч.л (на върха) куркума и 1/2 ч.л джинджифил. Оризът се запържва докато стане стъклен. Наръсва се с черен пипер (умерено), посолява се на вкус, залива се с 3-4 ч.ч. хладка вода и се оставя да се свари. Свареният ориз се захлюпва за 10-15 мин - да поеме останалата вода и да стане пръхкав.
В отделен съд по същия начин се запържват няколко скилидки чесън с много малко куркума и джинджифил. Прибавят се нарязаните зеленчуци: зелето на лентички; морковите на тънки пръчици; патладжанът на ивички; лукът на дребно. Запържват се за около минута при непрекъснато бъркане, добавя се 1 кафена ч. хладка вода и задушаваме на силен огън. Когато зеленчуците омекнат, се прибавя царевицата, 1 ч.л оцет, сол, соев сос на вкус (2 с.л). Разбърква се и се оставя още около 5 мин на огъня. Зеленчуците трябва да остант свежи и хрупкави, без да са сурови. Сервира се като в половината чиния се слага ориз, а в другата половина зеленчуци.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора