Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 2 002
Как правите салата от това зеле?
Пробвам се по стандартния начин/ настъргвам, намачквам със сол, оцет, зехтин и малко пикантина за салати/, но нещо не го докарвам много на вкус!
как го приготвяте вие и харесва ли ви по принцип?
Цитирай

BG

Мнения: 4 546
не съм се наканила още да взема, но ми го препоръчаха с майонеза или кисело мляко.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 441
Нарязвам го на много ситно, настъргвам морков и обърквам със сол, оцет и зехтин(олио) на вкус. Вместо зехтин може да се сложи майонеза и пак сол и оцет на вкус. Вкъщи много го обичаме. Даже ми харесва повече от обикновеното зеле, защото е по-крехко.
Цитирай

BG

Мнения: 4 546
НАПРАВИХ СНОЩИ С МАЙОНЕЗА И ЛИМОН. НЕ СТАНА ЛОШО, НО НЕ СЪМ МУ СВИКНАЛА ОЩЕ НА ВКУСА.  Smile
Цитирай

София

Мнения: 4 812
ядем го нарязано (не много наситно) със сол, лимонов сок и зехтин.
предполагам, че ще е вкусно и с кубчета синьо сирене, белени слънчогледови семки, сурови гъби, зелени маслини...
Цитирай

Пловдив

Мнения: 782
На нас това ни е обичайната салата през този сезон.Правим я като нарязваме китайското зеле и се добавя царевица и кашкавал на кубченца, може и 1 -2 домата или краставичка за разкош Winkпо желание може да се прибави и шунка.Подправям със сол, малко оцет или лим.сок и кисело мляко с малко майонеза.
Цитирай

София

Мнения: 2 002
На нас това ни е обичайната салата през този сезон.Правим я като нарязваме китайското зеле и се добавя царевица и кашкавал на кубченца, може и 1 -2 домата или краставичка за разкош Winkпо желание може да се прибави и шунка.Подправям със сол, малко оцет или лим.сок и кисело мляко с малко майонеза.

Много вкусно звучи, днес ще пробвам така!
Цитирай

софия

Мнения: 694
В къщи през зимата хапваме само такава салата. Нарязвам го на ситно прибавям краставица копър стандартните подправки. Аз лично го харесвам и със соев сос. Може също да се прибави и чесън. Просто всичко е въпрос на вкус и предпочитание.
Цитирай


Мнения: 4 912
Намерих тази рецепта за салата с китайско зеле и я пробвах.
 feeding
вкусно е.
ПРОДУКТИ:
една средно голяма китайска зелка
6-7 кисели краставички
8 броя рулца от раци
1 опаковка майонеза
3 скилидки чесън
5 с.л. кисело мляко
черен пипер, лимон и зехтин на вкус


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Зелето и краставичките се нарязват и се смесват с малко зехтин, лимон на вкус и сол. Рулцата се нарязват на парченца и се слагат върху нарязаната вече салата. Отделно се прави сос от майонезата, киселото мляко,черният пипер и счуканият чесън и с него се залива салатата. Добър апетит! 

 
Цитирай
Първом една универсална заливка за салати от листни зеленчуци:
- 2 супени лъжици майонеза;
- 1 супена лъжица оцет;
- 1 супена лъжица олио;
- 1 супена лъжица вегета;
- 1 глава кромид лук зверски наситнена с нож;
- 1 варено яйце скълцано ситно.
Всичко без яйцето се разбива добре, яйцето се наръсва върху салатата миг преди да се залее.
Майонеза - купешка, домашна, от кутийка, бурканче или туба.
Оцет - може всякакъв - винен, ябълков, естрагонов, балсамов, лимонов сок.
Олио - тук също - слънчогледово, царевично, зехтин, бе, каквото предпочитате, но готовите майонези са със слънчогледово, та да не стане някаква мешавица.
Вегета - всякакви подобни смески.
Лук - бял, червен, каба, "сълзи в очите черни", бялото на пресен лук, праз или к'вото там.
Яйце - кокоше, пъдпъдъче и т.н. каквито са на мода.
Зеленакът може да се накъса, нареже, но НЕ го стържете, освен ако вьорнера не го водите стържене, че то всъщност е рендосване. Идеята е соковете да си останат в зеленчука, да не се разводни салатата и да пухне. Пък и така е по-трайна.

Китайското зеле повече мяза на нашенската маруля като поведение в кухнята. Аз го режа като юфка на бая големи фъндъци.
Ако направите салатата с маруля, внимавайте, има сортове с млечен сок - не че горчи, но може да се надрусате ненадейно - съдържа опиумоподобни вещества и една от най-старите римски дроги. Някои не траят и ги избива на гадене.

А, и за да се "държи" заливката върху листетата, те трябва добре да са оцедени преди нарязването, та чак завехнали, иначе водата по тях пречи.
Успех!
Цитирай

сред цветята

Мнения: 3 033
Преди време правих аzиатска салата с него и иzполzвах следната zаливка
2 с.л. соево олио
Заливка
2 с.л. оцет (оригинално е с ориzов оцет)
2 с.л. соев сос
1/2 ч.л. Sambal Oelek
2 ч.л. zахар
1 ч.л. сусамово олио
сол
Зелето се наряzва на ивици и се zапържва, най добре във уок, zаедно със соевото олио. След това се прави zаливката. Може да се яде топло и студено.
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
Миналата година много го ядяхме, като го правех по една рецепта на Звездев, която за съжаление не съм записала. Ще се опитам да я възпроизведа горе долу.
Значи нарязва се една китайска зелка на ивичка. Нарязва се една червена чушка също на ивички. В дълбока купа се разбърква зарзавата, като се овкусява с 2 счукани скилидки чесън, 1 л захар, сусамено олио, оцет и настърган джинджифил, соев сос. Това нещо отлежава поне 24 часа в хладилника, като периодично се разбърква.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.