Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 фев. 2011, 18:41 ч.

Фиброаденом- да се оперираме ли?

 • 134 912
 • 739
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 3 489
                                                                                    

Фиб­ро­а­де­но­мът е най-чес­то сре­ща­ни­ят доб­ро­ка­чес­т­вен ту­мор на млеч­на­та жле­за пре­ди ме­но­па­у­за­та и, на­ред с фиб­роз­но­кис­тоз­на­та мас­то­па­тия и кар­ци­но­ма, е тре­то­то по чес­то­та за­бо­ля­ва­не на то­зи ор­ган. Статистиката сочи, че при вся­ка чет­вър­та же­на може да се раз­вие фиб­ро­а­де­ном.


Как да изследваме гърдите си ?


Самоизследването трябва да се извършва от жената всеки месец, в първата седмица след края на менструалното кървене. През този период формата и положението на млечните жлези са най-подходящи за преглед с пръсти. В останалото време е възможно да се вземат за опасни бучки, които са естествени образувания в гърдите.
Да се открие рака на гърдата в ранен стадий е възможно само, ако жената системно наблюдава състоянието на гърдите си, освен че предприема необходимите профилактични прегледи при специалист.
Самоизследването се провежда по следния начин:

1. Съблечете дрехите до кръста си. Застанете пред огледало. Отпуснете ръцете до тялото и внимателно огледайте гърдите. Трябва да обърнете внимание на всички признаци на асиметричност, нарастване или засилване на цвета на повърхностните вени, промяна на тоналността на кожата. Преценете добре дали не се е променила формата на зърната и кожата около тях.

2. Направете същия оглед, но този път при вдигнати нагоре ръце.

3. Вдигнете лявата си ръка, а с пръстите на дясната опипайте лявата гърда. При допир използвайте най-меката и чувствителна част на върховете на пръстите. Не ги свивайте. Започнете огледа от областта на подмишницата и движете пръстите под формата на спирала към зърното. Продължете прегледа като се движите по вертикалите от горе надолу, като започнете от вътрешната страна на гърдата до мишницата.

4. Направете същото с дясната гърда. Вдигнете дясната ръка и с лявата палпирайте.

5. Самоизследването продължава в легнало положение. Поставете под лявото си рамо възглавница, сложете лявата си ръка под главата. С пръстите на дясната ръка опипайте лявата гърда, като започнете от основата и постепенно се придвижите към зърното.

6. Опипайте областта между гърдата и мишницата. Затова е необходимо отначало да вдигнете ръката си нагоре, а след това да я изпънете до тялото си.

7. Повторете същото с дясната гърда.

8. Внимателно стиснете и разгледайте зърната си. Проверете дали от тях не се отделя секрет.

Непременно се консултирайте с лекар:

* При положение, че напипате някакво уплътняване в млечната жлеза.
* При промяна на формата на гърдата.
* В случай, че се получи придърпване, прибиране на зърното навътре.
* При промяна на кожата на гърдите, например при сбръчкването им и образуването на гънки.
* Каквото и да било отичане на кожата.
* Уплътняване на тъканите в областта на подмишницата.
* При отделяне на секрети от зърната – прозрачни или кървави.

Самоизследването е начин да се следи състоянието на гърдите между прегледите при лекар, то не замества консултацията със специалист. Независимо дали има или не оплаквания профилактично веднъж в годината трябва да се посети мамолог. Обикновено до 35-годишна възраст се извършва ехографско изследване, по-късно – мамография.
Видове доброкачествени тумори на лмечната жлеза


Аденом

Вид доброкачествен тумор, който се развива от жлезистия епител на органите. Аденомите най-често се отстраняват оперативно. След премахването на аденома по оперативен начин е възможно рецидивиране (ново образуване на туморна формация), но не и метастазиране – развитие на разсейки. Доброкачествените тумори не метастазират.

Фиброаденом

Този тумор има две съставки – епителна и съединителнотъканна. Може да достигне гигантски размери. Той е с плътна консистенция, белезникав цвят и е рязко отграничан от околните тъкани. Ако е множествен, тогава се говори за фиброаденоматоза.


Тубуларен аденом

Доброкачествен тумор, представляващ полипоидна маса, израстваща от стената на някой канал.


Лактиращ аденом на гърдата

Развитието на този доброкачествен тумор винаги е свързано с блеменността. Представлява плътна, ясно отграничена окръглена формация с размери до 7-8 см.

Папилом

Боледуват предимно възрастни жени, които се оплакват от кървене от мамилата. Зад гръдното зърно се опипва възловидно образувание, което микроскопски има дървовиден строеж.За фиброаденома в предишната тема изписахме много. На кратко той представлява доброкачествен тумор, който достигайки 1.5 - 2 см. подлежи на хирургическа интервенция. Операцията трае от 30- 40 минути, зависи от експедитивността на лекаря, мястото на образуванието и разбира се нагласата на пациента. Процедурата се прави с местна упойка. Понякога се налага и пълна- когато трябва да се отстрани повече от едно образувание, или то е разположено на по-сложно за достигане място и най-вече по преценка на анестезиолога. Относно поведението на фиброаденома по време на бременност, можете да прочетет тук : http://lechitel.info/index.php?option=com_content&view=artic … ost&Itemid=11

Ето и линк към предишната тема : http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=123798.0Информация за добри специалисти, мамолози в тази тема : http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=4364.0

Нека бъдем по-отговорни за здравето си и се преглеждаме профилактично на ехограф на 6 месеца, или година. По общоприетия правилник в здравеопазването, късаещ периода на профилактика, клинични прегледи на жени между 20 и 40 годишна възраст се извършват веднъж на 3 години, а за дами над 40 - веднъж годишно. Мамография се прави на жени след 35- 40 годишна възраст, освен ако няма други показания.

Бъдете здрави !
                                                                    

Последна редакция: пт, 25 фев 2011, 10:04 от Теичка

# 1
 • Мнения: 34
Теичка   smile3525 newsm51

# 2
 • Мнения: 327
Пльос и аз.

Лиорена е права, но само някои с нейния неприятен опит може да я разбере.

И аз съм оперирана многократно, единия път са ми вадени 3 образувания наведнъж с пълна упойка.
Така че всичко е индивидуално, но дори и най-малката и безобидна интервенция се отразява на психиката, а когато имаме повтарящ се елемент, направо си се превръща в травма.

# 3
 • София
 • Мнения: 3 489
Абсолютно ! Никоя операция не е приятна, още по-малко ако се отнася за толкова деликатно място. Лека интервенция имат предвид лекарите, тъй като в сравнение с други по-сложни операции, тази наистина изглежда лека. Говорим в най-добрия и често срещан случай- единичен фибоаденом. Въпреки че ако някой ме пита какво ще ми правят така ще драматизирам...  Mr. Green  Но съм си такава...

# 4
 • Варна
 • Мнения: 304
Здравейте, на 22.02. ме оперираха от фиброаденом във Варна , Терапията , доц. Радев. Пълна упойка, операция около час, след операцията имах ужасни болки, биха ми течен алалгин два пъти. Изписаха ме на следващия ден, днес ми махнаха дрена и във вторник съм пак на превръзка. Много ме беше страх, надявам се всичко да е добре и изследванията да са както трябва.

# 5
 • София
 • Мнения: 4 413
Теичка, браво  Peace
И за да не се питате какво правя аз в тази тема, да ви уведомя, че съм оперирана от фиброаденом 1 път, през 1992 година. След това пет пъти, но вече от нещото, което на никой не му се иска, но това е за друга тема !
Затуй девойки, моя съвет е - профилактика, редовни прегледи и ако има нещо смущаващо право при доктора  Peace

# 6
 • тракийка съм
 • Мнения: 1 982
 Grinning
Преди около година ми махнаха(фибром, липом) според мамоложката, според хирурга- флегмон
Операцията беше с местна упойка, продължи около десеттина минути.Питах дали ще има хистология, не било нужно.Обрауванието било подкожно, възпали се и за това го отстраниха

Три месеца след махането, по средата на разреза(около 1,5 см.) се появи бяло връхче
Сега е около половин милиметър стои като гнойна пъпчица.
Не ме боли, спря и да нараства.Според личната, по-добре да не го пипаме, вероятноста да рецидивира отново била голяма.Сега се чудя да се подложа ли на нова операция
Когато го открих бях страшно изплашена, а при прегледа мамоложката ми каза
-Има бучка, има проблем, за това те съветвам да го махнеш


# 7
 • Букурещ
 • Мнения: 7 192
Лиорена е права, но само някои с нейния неприятен опит може да я разбере.

Благодаря!  Rolling Eyes
Именно, могат да разберат за съжаление само жени, не и !!мъже!!

В подробности няма да изпадам относно операциите! Може би и не искам. А защо не искам, защото, ако изпадна в такива ще ''травмирам'' тези, на които им предстои. А тук явно темата е само и единствено позитивна, а не !реалистична!.

А реалното е, че след една такава ''лека'' операция !Най-малкото! за цял живот след това се вързани да ходите на толкова ''приятните'' прегледи на всеки 6 месеца, подчертавам дебело !Най-малкото!, и на всеки 6 месеца толкова ''приятно'' е очакването какво ще ти каже този път докторът - има ли нови? какво е положението? как са нещата? - всичкото това на всеки 6 месеца е едно ''прекрасно'' изживяване. Да потретя - това е най-малкото, защото доста често се налага да легнем и втори и трети и т.н. път......прегледите обикновено се извършват в толкова ''приятните'' онкоболници, където атмосферата е толкова ''лека'' и ''приятна'' .....

Темата за съжаление не е явно за лични преживявания, а навремето беше......малцина помнят обаче, понеже текучеството тук стана огромно..........

Бъдете здрави, момичета!  Peace

# 8
 • София
 • Мнения: 3 489
Мила Пали, ти консултира ли се с мамолога си за състоянието на оперираното място в момента? Може да е конец, който не е изваден добре, или пък да се е получила малка инфекция. Отиди на друг мамолог ако трябва. И ако трябва да те цепнат още веднъж- да го направят, за да не стане по-голяма инфекция. Успех ти пожелавам !

Лиорена, не съм казала, че в темата задължително се пишат само позитивни постове, както и само приятни изживявания. Не съм съгласна с теб по много параграфи, но не искам да споря, тъй като виждам, че си една от много пострадалите от рецидивиращ ФА. Знам, че и ти трепериш пред кабинентите, знам, че и ти се молиш всяка вечер лошото да те подмине. Ние всички сме така. На мен не ми е налага операция за момента, но задължително и аз като теб ходя на 6 месеца на профилактичен. За да се следя, не е нужно да си опериран, че да стърчиш пред кабинетите. И да, травмиращо е, но нека сме доволни, макар и много гневни, че не е най-лошото. Стресът е голям, но нека не го поставяме в графа- ПРИСЪДА, защото не е. И колко пъти съм се трръшкала и съм се питала защо на мен... И само като прочета как някое детенце, или някой човек си е отишъл без време, покосен от страшна болест, веднага се приземявам. Отвратително е, че си била подложена на толкова мъки, но няма как да промениш нещата. Сигурно гърдите ти са с белези, сигурно самочувствието ти не е такова, каквото е било преди. Сигурно не искаш да се поглеждаш в огледало, или пък не даваш да докосват гърдите ти. Много вероятно е и да греша. Но аз бих се чувствала така. И е ужасно. И споделяй на воля каквото си искаш, това е живота.
Просто когато казах, да не стряскаме момичетата, имах предвид това, че не искам никоя от тях да се чувства като мен. Не исках никоя да изпадне в паника, да мисли постоянно как може да рецидивира, или пък, изключително рядко да се изроди. Явно наистина трябва да пишем за реалността, такава, каквато е, но по-премерено. И силно се надявам да избегнем споровете от предходната тема. Все пак тук сме за да си помагаме, макар и виртуално. От любов към живота, пазете се момичета и се следете !   bouquet

Хули , благодаря, бъди здрава !

# 9
 • тракийка съм
 • Мнения: 1 982
Теичка, преди да се оперирам ходих на един мамолог.
Снима ми гърдите и каза, че това е мастна тъкан и ако ме притеснява естетически да се обърна
към хирург.Топченцето беше колкото оризово зърно.Намира  на горния кунтур на гърдата, трудно го обхванаха с мамографа.Няколко месеца след това, дъщеря ми ме натисна с лакът и мястото се зачерви.Възпали се  и започна да ме боли, като нарастна за няколко дни видимо.Обърнах се към друг мамолог, др.Симова, работи в онкоболницата в Плодив.Прегледа беше с ехограф.Каза, че не е нужно да се оперира в специализирана клиника, мога да се обърна към който и да е хирург.
Не съм се консултирала с нея повече, предстои ми преглед другия месец.Попитах хирург, който също като джи-пито ме успокои, че място за безпокойство няма.Изпадам от една крайност в друга,или се успокоявам, или пък се съмнявам в лекарска немарливост

# 10
 • София
 • Мнения: 3 489
Аз те съветвам да прочетеш темата за мамолозите, която постнах по-горе като линк. Там можеш да попиташ за някой добър специалист от Пловдив. За съжаление, аз не мога да ти препоръчам такъв. Но много лекари са те успокоили, аз също не смятам, че има повод за притеснение. Само отиди да те видят, заради бялото връхче, което по думите ти и предполагам е гной. Може би мястото се е замърсило. Но не си мисли глупости, моля те !
Искам и друго да допълня, че прегледи се извършват не само в онкологичните и специализирани клиники, а и във всяка поликлиника, болница, дори частен кабинет, разбира се, ако лекарят разполага с необходимата апаратура. Не нужно да се стресираме допълнително в онкоболниците, осван ако лекаря ни не преглежда там.
Аз съм щастлива, че намерих лекар, на който да имам доверие. Пожелавам на всички ви същото !

# 11
 • Мнения: 1 081
Пали, на мен ми се появи топченце,което беше всъщност неабсорбиран вътрешен конец. Отиди на хирург, а не на мамолог, защото докато не се изхвърли ще ти създава проблеми.

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 1 986
запис  Sunglasses

# 13
 • в сеното
 • Мнения: 198
Аз имам от 17-годишна и на двете гърди.
Доцент Байчев от Плевен ми каза,да не ги махам,така и направих.
Взе ми биопсия -доказа ми,че са фиброаденомни влакна и клетки,изписа ми витамини и да НЕ наблягам на кафета и шоколади.И ме изпрати по живо и здраво Laughing

# 14
 • Мнения: 45
Здравейте,
някой може ли да ми каже дали в БГ се практикува премахването на фиброаденома по друг начин освен рязане?! Защото като чета по чуждите сайтове какво ли не изреждат - лазер, замръзяване и други. При нас никъде ама никъде до сега не срещнах такова нещо  ooooh! само скалпела.
А инак историята - преди година и половина ме оперираха - 3см беше, сега пак напипах обачееее е на такова място, че не искам рязане Crossing Arms
Някой знае ли нещо? Макар, че предвид, че съм изчела всичко, надали някой ще каже друго, но аз да си питам.
Мерси  Simple Smile

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт