Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 фев. 2011, 18:41 ч.

Фиброаденом- да се оперираме ли?

 • 138 852
 • 739
 •   1
Отговори
# 75
 • София
 • Мнения: 3 557
kalinchita, ако е капсулирано, какво по-добро от това? Можеш и да не го пипаш. Днес отново моят лекар ми потвърди, че ФА не може на практика да се превърне в злокачествено образувание.
Да сме живи и здрави !
PinotNoir, благодаря мила  Hug

# 76
 • Мнения: 0
Има ли ФА трябва много стриктно да се наблюдава. На мен са ми махали два през последните 10 години, след като са показвали признаци на изменение. Преди две години и половина д-р. Стоименов ми спаси живота, след като двама мамолози се бяха изказали, че няма проблем, той много точно определи вече злокачествено образование още в начален стадий, беше направена операция и терапии. Той е изключително добър диагностик, а хирурга при който изпраща в Пета градска - д-р. Мекянов, е добър отвсякъде - като специалист и като човек.
Момичета, моя съвет, преглеждайте се редовно и търсете винаги и второ мнение.

# 77
 • Мнения: 931
Явно е капсулирано.  Казаха ми, че попадам в рискова група заради травмата на гърдата и е необходимо да продължавам стриктно да го следя. В Токуда само дето не ми докараха инфаркт, лекарят без да ми каже нищо се обърна към сестрата и й каза да пише, че има съмнение за злокачествено образование.
aloneIam, това, което ти си имала като фиброаденом ли беше определено от другите двама мамолози?

# 78
 • София
 • Мнения: 3 557
Стоименов е спасил много животи. Вчера му казвам, че каквото и да кажа за него ще бъде малко... И е така. Божее, какъв човек, какъв лекар. Някак си не мога още да повярвам, че има такива лекари. На много други съм била, е такова отношение никъде... А предишният ми мамолог, д-р Михайлов (който ме насочи към Стоименов) беше също така прекрасен лекар, но вече е в Пирдоп.
aloneIam, фиброаденом ли се потвърди и от Стоименов (преди да малигнизира) ?
Калинчеита, смени лекарите, ако имаш съмнение.  Hug

# 79
 • Мнения: 55
Явно е капсулирано.  Казаха ми, че попадам в рискова група заради травмата на гърдата и е необходимо да продължавам стриктно да го следя. В Токуда само дето не ми докараха инфаркт, лекарят без да ми каже нищо се обърна към сестрата и й каза да пише, че има съмнение за злокачествено образование.
aloneIam, това, което ти си имала като фиброаденом ли беше определено от другите двама мамолози?

Кой лекар в Токуда се е държал така? Трябва да ходя скоро на преглед и не бих искала да попадна на него. Благодаря!

# 80
 • Мнения: 931
Ще проверя в документите как се казва и ще ти пиша. Вече не си спомням как му беше името.

# 81
 • Мнения: 96
Фиброаденом и аденоза може да изглеждат доста еднакви ехографски, аз бях диагностицирана за първото, но след операция и отстраняване се оказа второто, което задължително на 100% трябва да се оперира. Оперирах се в Първа АГ миналата година, ходя на прегледи на всеки 6 месеца, засега всичко е наред.

# 82
 • София
 • Мнения: 3 557
Здравей Виан !  Hug
Първо нека те поздравя за добрите резултати, дано повече нямаш подобни проблеми.
Ако е удобно, би ли разказала как откри проблема, къде отиде, след колко време се оперира и как се стигна до предложението за премахване? Растеше ли образуванието, или ти реши, че не искаш да се притесняваш повече и самостоятелно взе решение да се оперираш?

# 83
 • Мнения: 96
Теичка, благодаря ти! Hug
Проблема го открих случайно, на обикновен профилактичен преглед, от тия, дето ви събират групичка колеги и отивате дружно в клиника за годишен контрол на здравния статус.
Там мамоложката ми каза, че има опасения за нешо лошо, което трябвало да се изследва с иглена пункция, за да се види какво е.
Аз се уплаших доста и реших да искам второ мнение преди да дам да ме бодат.
Диагнозата ми при втория лекар беше "фиброяденом"- 8 мм.
Операцията ми беше препоръчана като по-разумния избор за моя случай.
От страх, докато разпитвах доктора какво ме чака ако се оперирам, отидох на следващ преглед чак след 9 месеца, когато образуванието ми вече беше станало почти двойно 1,5 см.
Междувременно започна и да ме боли, особено през нощта,, когато спях на страната на болната гърда. Насрочихме част и се оперирах. Самата операция не е страшна, лошото идва после, като мине упойката. На всичкото отгоре тръгнах на работа на 5-тия ден, бинтована до врата и с дренажна торбичка...Реално болката поотшумява към 10-тия ден, но и до ден днешен ми остана една ревматоидна болка на мястото на раната, при влажно време и застудяване, винаги усещам една тъпа скубеща болка. Докторът ми обясни, че това е нормално, понеже е изрязана тъкан, която трябва да се възстанови и обикновено това множе да тряе повече от година.
Сега ходя на всеки шест месеца, засега съм супер, но веднъж оперирана трябва да се следя редовно. В рода нямаме никакви мамологични проблеми.
Оперира ме д-р Младенов в 1АГ болница.

# 84
 • София
 • Мнения: 3 557
Хмм, явно твоята операция е била по-сложна от обикновено. Явно доста зависи от големината на самите гърди, от мястото и големината и на самото образувание.
С пълна упойка ли беше, или с местна ?
Малее, ставам досадна с въпросите си, но искам колкото е възможно повече инфо да дадем за да бъдем винаги ичерпателни и полезни за дамите, които за съжаление са със същата или подобна диагноза.

# 85
 • Мнения: 96
Теичка, пропуснах да кажа, че след изваждане на образуванието и хистологичния анализ, се оказа, че не е фиброаденом, както ми бе поставена диагноза след ехографското изследване, а аденоза, което според хирурга ми е доста по-сериозно и не търпи неоперативни решения.
Операцията беше с местна упойка, усещането през цялото време  е за дърпане и скубене, след преминаване на упойката започва да се усеща реалната манипулация.
Разреза ми е под гърдата, в сгъвката, като образуванието ми беше на около 5 см нагоре и на вътре от мястото на среза. Смяната на превръзките и свалянето на конците също е болезнено, поради усещането за дърпане и разтягане на кожата на мястото, което е още доста болезнено.
С времено нещата утихват и човек забравя, но задължително трябва да се ходи на профилактика, за да се избегне забавяне, понеже после е по-трудно, по-болезнено и с по-тежък следоперативен период.

# 86
 • София
 • Мнения: 3 557
Ужас, милата  Hug
Вжното е, че сега си добре и , че можеше и да е по-страшно. Много ти благодаря за информацията !
Бъди винаги здрава   bouquet Heart Eyes

# 87
 • Мнения: 15
Здравейте, от седмица на 3 пъти ми изтича по капка кръв от лявата гърда. Pрегледа ме д-р Свещаров  и след направена ехография диагностицира- папилом от фиброкистозен тип.Но сега иска да изследва  секрета от гърдата и да направи дуктография.Искам да попитам  болезнена ли е манипулацията, какво точно представлява.Има ли значение кога точно да се направи. Ако може да ми препоръчата добър мамолог в София , който преглежда по здр.каса.
Благодаря предварително!  bouquet

# 88
 • Мнения: 55
Ще проверя в документите как се казва и ще ти пиша. Вече не си спомням как му беше името.

Здравей, дали се сети да провериш за името на доктора в Токуда? Наистина не бих искала да попадна на него. Благодаря!

# 89
 • Мнения: 931
Здравей,

Докторът беше Росен Панов, началник на Второ хирургично отделение. Казват, че е добър специалист, но ....!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт